Karolino, mamy wiele wspólnego, jeśli chodzi o zagęszczanie rabat
dla Ciebie truskawki, wyjątkowo dużo kwiatków mają, a to taka rabatka na przetrzymanie odmiany (nn) dopóki nie stworzę dla nich stałego miejsca
Muszę dokładniej przeanalizować różnice pomiędzy acatea a recurvus, tak na szybko to znajduję sprzeczne informacje.
Te "pomylone" trzy lata temu kupiłam jako Thalie, jednak nimi nie są. Jeżeli natknę się gdzieś na nie, to dam znać. Sama też chętnie dokupiłabym ich, bo mi się podobają w tej czystej bieli.
Tutaj jeszcze kwitną r., ledwo je widać zza ciemierników
a na te narzekałam w początkowej fazie kwitnienia, że to nie Thalie, jednak nie jestem tego pewna, kwitną długo i obficie. Pszczółka ma ich dużo, może mogłaby je ostatecznie zweryfikować... brak Jej tutaj, myślę o Niej...
Basiu cieszę się z deszczu, rośliny dopiero teraz nabierają blasku
Trochę żurawek mi wypadło ale te co zostały dają sobie radę, najlepiej trzymają się te ciemne
Nie mam niestety pod ręką takiego, na którym byłby widoczny dół. Ale pewnie gdzieś w fotkach z ubiegłego roku znajdziesz. Ogólnie na dole zaczynają być widoczne hortensje, no i ciemierniki, seslerie, potem hosty.
Nowa rabata - ciągle nie mogę jej skończyć..... na tyłach pusto.... myślałam o trawach - np szereg miskantów z tyłu, ale nie wiem czy pasują tam, nie chciałabym jakiś iglaków bo są już te nieszczęsne świerki, które i tak systemem korzeniowym wypijają wodę z tej rabaty
Dzień dobry, bardzo proszę o pomoc - w zeszłym roku, jakoś we wrześniu/październiku założyliśmy trawnik z roki. Był piękny jak z obrazka, a po zimie wyglada tak... jak mu pomoc? Pojawiły się plamy „skisłej” trawy i robi się ich coraz więcej ratunku! Zrobił się bardzo rzadki i wyglada biednie. Co robić? Wykonaliśmy już wertykulacje i nawoz(połowa kwietnia)
Właśnie mi chodziło o to, żeby była wysoka. Ona ma piękne strzeliste kwiatostany i kwitnie w lipcu, wcześniej niż Twoja. Ona ma się zgrać z białymi tawułkami. Języczkę pomarańczową też mam, ma cudne liście. U mnie ślimaków raczej nie widać a mimo to co roku liście są w dziurach.
Też mi się podoba ta rabata,bo u siebie też posadziłam berberysy z seslerią jesienną
A poza tym to pięknie masz w ogrodzie Asiu trawnik zieloniutki,soczyste i wypielgnowane rabaty na 5
Lubię ciemierniki, już od paru sezonów rozświetlają mi wiosnę Amonogawy mają tylko jeden minus, zdecydowanie za krótko kwitną!! A skarpa mnie irytuje nieprzeciętnie chwastami!! Pomimo, że systematycznie staram się je usuwać, to wciąż przerastają przez irgę. Muszę znowu ją ogarnąć, nim irga zakwitnie. Chcę się cieszyć kwitnącymi na biało kwiatuszkami bez chwastów Ech.. syzyfowa praca..