Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Niech Wasze rady rozkwitną! 11:12, 20 sie 2024

Do góry
MarKra, zobacz jak moje tuje odrosły. Nie mają w ogóle suchego.

Były przycięte niezgodnie ze sztuką, były zupełnie gołe, tylko na górze zostawiłam zielone. Nie wiem, czy znajdę zdjęcia, ale mam to w wątku na pierwszych stronach. Przed przycięciem miały półtora metra szerokości, totalnie suche w środku, wysokie na prawie 4m, zaniedbane.

One nie przypadkiem nazywają się żywotniki.
Anna i Ogród 2 11:03, 20 sie 2024

Do góry
To miejsce mnie wciąż dobija.
Miały tu rosnąć jeżówki, rozchodniki i hortensje ale jeżówki zjadły mi ślimaki, hortensje ledwo zipią a rozchodniki powoli zanikają. Nawet wsadzone rok temu krwawniki prawie znikły. Coś z tym miejscem jest nie tak. Rośnie tu sosna i buk i pewnie dlatego jest tu tak ciężko.

A zaraz obok mam busz

Muszę wykopać te hortensje i rozchodniki oraz to co zostało z krwawników i wsadzić od nowa lub skomponować inne zestawienie. Pomyślałam o hostach i werbenach. Te hosty które u mnie rosną są nie do zdarcia więc je rozsadzę.
Mały ogród w wielkim mieście - metamorfoza 10:12, 20 sie 2024

Do góry
Do planu dołączam obiecane zdjęcie - widok spod garażu sąsiadów. Chyba najlepsze miejsce na zadumanie się na ławeczce lub leżaku.

Ogród zacząć czas. 09:14, 20 sie 2024

Do góry
To tylko zdjęcia zrobione tuż przy domu, w którym mieszkaliśmy, bo widać, że gospodyni podobnie jak nam tutaj, w duszy gra- na miarę ich warunków klimatycznych- w każdym zakątku jakaś doniczusia wspaniali, serdeczni ludzie!
Ogród zacząć czas. 09:11, 20 sie 2024

Do góry
Kochana, dziękuję, że zaglądasz! Ja właśnie jestem w dwudniowej trasie z południa Chorwacji do domu. Ciekawa jestem bardzo, w jakim stanie ogród zastanę- dam znać!
A tymczasem taka piękna juka przy naszym domku zaczynała kwitnąć:

Bugenwilla zaś już skończyła swój największy szoł:

Oleandry też już po swoim najlepszym czasie:
Blaski i cienie nowego życia 08:47, 20 sie 2024

Do góry
Ostatnie podrygi Śmiałka, bo idzie do ścięcia w tym stanie

Dwa liliowce nadal kwitną. Żal mi że pod ciężarem kwiaty róż zginają łodygi
Blaski i cienie nowego życia 08:43, 20 sie 2024

Do góry

Ogród w malinówkach 08:43, 20 sie 2024

Do góry
Ja jestem za wersją minimalistyczną, czyli:
Twój bok domu - ambrowiec roztrzepany i trzy ambrowce kolumnowe. Jakbyś nie chciał kolumnowych tam to Amanogawy.

Rabata narożna u brata - kupić 3 drzewa w narożniku i wtedy duża część rabaty jest doświetlona lepiej bez cienia, dać jakieś kształtem korony podobne do brzóz. Opcja druga 3 drzewa tylko od lewej strony rozciągnięte na całą rabatę (wtedy forma kulista) bez czwartego, czyli górna część rabaty bez drzewa za to za jakąś wyższą trawą lub może krzewem?

Brzozy spoko. U siebie na długości 18 metrów je rozstrzeliłam na dwa końce (1 + grupka 3), a środek doświetlony dla hortensji plus bylin zostawiłam. Za każdym razem jak ktoś planuje brzozową rabatę to sporo głosów jest o tym jak ograniczają one wybór roślin towarzyszących tym „pijaczkom wody”.
Blaski i cienie nowego życia 08:42, 20 sie 2024

Do góry
Trochę fotek

Blaski i cienie nowego życia 08:40, 20 sie 2024

Do góry
Agatorek napisał(a)
Ale piękny ten hibiskus
Muszę zajrzeć, czy mój kwitnie, bo całkiem o nim zapomniałam

Kwitnie nadal, jest obłędny. A drugi ma gorsze warunki glebowe i dopiero pączkuje. Dalej nie wiem jaki kolor będzie.

Hortensjowo 08:40, 20 sie 2024

Do góry
LIDKA napisał(a)

Tu na środku bym zaległa z kawą i co godzinę obracałabym leżak żeby się przyglądać innej stronie. Na koniec bym wstała i poszła wąchać każdego ślicznego kwiata.

Helen -tu jest pięknie!!!

Dziękuję Ci bardzo, Kochana

Można tak zrobić, ale tylko wczesnym rankiem lub późnym popołudniem w samo południe jest za gorąco

Ogród w malinówkach 06:48, 20 sie 2024

Do góry
To zdjęcie rok temu zrobiłem. To ta brzoza za 145 zł.

Jest wyższa, ale za to prawie 3 razy droższa.
Ogród w malinówkach 06:30, 20 sie 2024

Do góry
Marcin89 napisał(a)
A wstawię, jutro usunę. Brzozy za 49 zł.

Kurcze to drogie te brzózki jak za tą wysokość. Ja rok temu kupilam takie 170cm w niższej cenie-tu akurat udało mi się z ceną poniżej stówki Potem zastanawiałam się czy one napewno są Doorenbos, bo ta kora,a raczej skórka byla taka ciemniejsza, ale w tym roku zluszczyła się i pod spodem już jest biała Doorenbosowa
Mały ogród w wielkim mieście - metamorfoza 01:34, 20 sie 2024

Do góry

Wrzucam plan bardziej szczegółowy. Uwzględniłam kilka z Waszych sugestii, przemyślałam na nowo nasze rodzinne potrzeby i aktywności w ogrodzie.

Jeszcze mam kilka zagwozdek, które muszą być rozwiązane nie na papierze, ale w ogrodzie.

Lista zagwozdek:
1. Kształt rabaty przy piaskownicy. Mam też inną wersję już gotową, będziemy mogli głosować.

2. Brak stołu roboczego. Miałam takowy i strasznie się bałaganił. Teraz używam starego plastikowego stołu, który od razu po pracy sprzątam albo pracuję na ziemi. Czy absolutnie wszyscy powinni mieć stół roboczy? Używacie? Mam ewentualne miejsce przy warzywach.

3. Czy i gdzie posadzić drzewo/drzewa, które zastąpiłyby sosnę za wiele lat, gdy już nie będzie potrzebna dla cienia i montażu drążka.

4. Czy przy piaskownicy sądzić drzewo czy czekać aż czereśnia będzie tam sięgać swoim cieniem. Czy planować jakiś zastępczy cień zanim czereśnia urośnie.

5. Pod huśtawkami, drabinką, między domkiem a piaskownicą trawa może zniknąć - czy przeszkadzają mi wydeptane plamy czy jest jakaś alternatywa pasująca do naszego ogrodu?

6. Czy znajdę miejsce na więcej krzaczków porzeczki, jeśli ten kawałeczek okaże się niewystarczający.

7. Czy połączyć rabatę pod tujami z rabatą pod sypialnią wąskim pasem? Tu właściwie nie mam wątpliwości tylko zapomniałam to zmienić na planie przed pokolorowaniem

8. Mamy dużą skrzynię na zabawki z piaskownicy i inne drobne sprzęty. Chciałabym znaleźć dla niej miejsce blisko piaskownicy.

9. Czy koszenie, które teraz zajmuje mi 40 minut będzie zajmować mniej czy więcej przy tych wszystkich zawijasach? Planuję zrobić wersję tego planu z liniami prostymi, bo może taki kompromis byłby możliwy.

10. Czy warzywnik nie będzie za bardzo w cieniu? U mnie jedyne naprawdę słoneczne miejscem jest w lewym rogu pod lasem tam gdzie kompostownik i szopka. Cień sosny tam nie dosięga. Mam tam teraz pomidorki w donicach. Tu bliżej domu cień sosny szybciej zasłania słońce.

Ale jest dużo więcej rzeczy, które udało mi się na tym planie rozwiązać:
- zmieściło się dużo różnych stref, funkcji itp.

- może nie pełne osłonięcie, ale wkomponowanie sprzętów dla dzieci między rabaty

- widok z tarasu w większości kierunków jest na rabaty, osłonięty garaż sąsiadów i dom sąsiadów po drugiej stronie (z którymi mamy bliźniaka)

- znalazło się miejsce na ognisko (robiliśmy już ich trochę i chciałabym tę aktywność utrzymać)

- dzieci mają zakątki do zabawy, bieganie w kółko, zabawę w chowanego i sprzęty, na których nam zależało

- ja mam ławkę przy ognisku, z której jest najlepszy widok na część ogrodu bez sprzętów dziecięcych i las w tle - zrobię Wam zdjęcie

- taki plan mogę realizować etapami i jakoś mi się to w głowie rozjaśniło, co kiedy. Chcę nawet naszkicować sobie te kolejne etapy. Tak naprawdę ta centralna rabata jest opcjonalna, gdyby nie udało się trawnika pod sosną utrzymać, przeszkadzalby mi widok drabinki i piaskownicy i gdyby doba miała więcej niż 24h.

Czy widzicie tu jakieś ewidentne babole? Coś co w praktyce nie wyjdzie? Czegoś brakuje? Czegoś za dużo?

Sezon 2017 u Hanusi 01:21, 20 sie 2024

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Elu, w tym roku urodzaj był, kwiaty nie zmarzły, część po przycięciu odrodziła się młodymi pędami. W tym roku tnę kolejne, bo już czas na nie.
Znowu będę miała pół zbioru w przyszłym roku. Ale potem 4 lata spokoju z cięciem.

Dziś zebrałam ostatnie owoce. To co zostało na krzewach, będzie dla ptaków.

Teraz mam maliny, jeżyna już po owocowaniu. Brzoskwinie pauzują, pigwa też zmarzła, pigwowce, tez w odstawce. Piękna jesień bez przetworów!

Pomidory z pierwszego rzutu, już zebrałam, Dojrzewały równomiernie. W drugim rzucie wysiałam pomidory 1 czerwca. Szybko wzeszły, ale nie dopuściłam do zawiązania większej ilości gron, pozostałam przy jednym I to był dobry wybór. Owoce już są, teraz czekam na wybarwienie. Myślę, że zbiory zakończę w połowie września, bo i winogrona dojrzewają.

Haniu bardzo ładnie się wybarwia u mnie zaczyna. Wczoraj od miesiąca zaczęło u nas porządnie lać. Najpierw przeszła burza z obfitymi opadami na niebie czarno. Pozniej ok godz 20 zaczęło padać i pada do tej pory. To już coś bo u nas wszystko wysuszone gdzie nie podlewane nawet drzewa usychają.

Ciekawe wiadomości w temacie Jeżyn. Kupiłam w zeszłym roku 3 krzaki jeżyn i zapomniałam o nich były zadołowane. Myślę sobie posadzę do donic. Jak dobrze, że ich nie posadziłam jeszcze. Z tego co piszesz to trzeba je posadzić w jakiś kotłach metalowych. Garnki ocynkowane by się nadawały. Albo w ogóle zrezygnować z uprawy.

Ten rok wyleczył mnie z uprawy pomidorów, papryki i ogórków. Nie warto więcej się tym zajmować. Papryka, ogorki po 3 zł kilogram, pomidory po 4 zł i jeszcze się proszą.
Tutaj centrum ogrodnicze owoce, warzywa jak malowane u znajomego gospodarza kupuje od lat.
Jedynie zasiewy pietruszki, selera, buraków to mi jeszcze wychodzi.

Ale chciałam się Haniu zapytać odnośnie borówek. Mam młode krzaki ale też i starsze i te starsze ledwo kwitną to trzeba je teraz przyciąć po owocowaniu, aby jeszcze wypuściły młode pędy, czy wczesną wiosną. Nigdy nie wiem kiedy przycinać.
U ciebie te borówki tak obficie owocują.
Czy mam przyciąć przy ziemi albo ile cm od ziemi.

Jak będziesz miała troche czasu to proszę napisz.
Milion pomysłów na ogród przy bliźniaku 00:28, 20 sie 2024

Do góry
Dorota napisał(a)
Kolejne pomoce wizualne lecą
widać jak na dłoni, że jest nad czym pracować…

Fajne foto.
Gotowa podkładka pod plan.

Na czym stoi basen? I dlacZego za rok ma go nie być?

Ania na Żuławach 00:02, 20 sie 2024

Do góry
An_na napisał(a)

I supertunia wariatka w gruncie- jedna sadzonka

Ale masz ładnie.
Wizytówka - Milunia w ogrodzie z widokiem na rozlewisko 00:01, 20 sie 2024

Do góry
Ogród w malinówkach 23:52, 19 sie 2024

Do góry
A wstawię, jutro usunę. Brzozy za 49 zł.

Ogród w malinówkach 22:42, 19 sie 2024

Do góry
No i tak wygląda ten bok:

A to powiedzmy inspiracja:

U mnie miały być graby, hortensje, duża grupa rozplenic Moudry i niska bylina. Ewentualnie jeżówka między hortkami, a Moudry.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies