Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Bylinowa łąka

Bylinowa łąka

LIDKA 07:45, 28 wrz 2024

Gosia to bardzo piękny widok.
Chciałabym by moje drzewa kiedys mnie tak otuliły.
Choc raczej tego nie doczekam.

Całkiem sporo jeszcze masz kolorów na rabatach.
Roocika 14:24, 28 wrz 2024

Gosia, dzięki za fotkę Red head. Teraz nie jestem pewna czy ta moja to ta sama, liście podobne ale koty jakby mniejsze i mniej czerwone? Sama nie wiem

No pięknie u Ciebie.

Nie mogę oglądać kwitnących traw, bo wtedy na nie choruję

Są piękne.
Monia81 20:03, 28 wrz 2024

Gosialuk napisał(a)
Jesiennie się zrobiło.

Jesiennie, ale widoczek super
Urszulla 13:06, 29 wrz 2024

Gosialuk napisał(a)

Róża ma śliczne owoce, ale cały krzak to taka ciężka kopa. Mam ochotę ją przesadzić w inne miejsce.

Gosiu, w tym roku niesamowicie wszystko poszło do przodu. Siewki i sadzonki w niezłej kondycji. A jesień masz przecudną,bo kolory się mieszają. Ładnie nasadzone
Muszę przyznać, że Twoje początki są dużo lepsze niż moje efekty widać już po kilku latach
Bodziszek korzeniasty robi robotę zadarniająca, lubię go za to. Jeszcze musisz dołożyć kopytnika w cieniste zakątki. Lubię też runiankę, u mnie wolno idzie, a u niektórych szybko zarasta.
sylwia_slomc... 13:09, 29 wrz 2024

Gosia szybko Twoje wysiewy przynoszą efekty na rabatach. Nie wiadomo kiedy, a już piękny ogród rośnie
antracyt 15:04, 29 wrz 2024

Gosiu, ależ ładną masz u siebie wczesną jesień.
anpi 21:58, 29 wrz 2024

Gosialuk napisał(a)

Paprotnik densum

Ale ładny ten paprotnik, zapisuję na listę chciejstw
Wszystko Ci się ładnie rozrasta. Spore kępy robią już fajne plamy kolorystyczne.
Gosialuk 21:20, 30 wrz 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)

Jak będziesz kiedyś dzielić to chcę.

Właśnie mam zamiar go na wiosnę podzielić, bo już z 7-8 lat tam rośnie ta kępa.
Basieksp napisał(a)

Basiu trochę mało mam tych przebarwiających się drzew, bo w większości to olchy, a one się nie przebarwiają. Posadziłam trochę kalin i kolorowych pęcherznic dla koloru jesienią. Teraz trzeba czekać aż urosną.
LIDKA napisał(a)

Gosia to bardzo piękny widok.
Chciałabym by moje drzewa kiedys mnie tak otuliły.
Choc raczej tego nie doczekam.

Całkiem sporo jeszcze masz kolorów na rabatach.

Lidka drzewa szybko rosną, tylko na początku się wydaje że stoją w miejscu. U Sylwii z Rancza głowę już trzeba do góry podnosić, a przecież jakie lotnisko było na początku. A jej okazy nie mają więcej niż 10 lat.
Ja z kolei mam obawy, że zacienią mi wszystko i na wiosnę będę je trochę przycinać od dołu.
Z tego co pamiętam, to u ciebie są takie bardziej formalne nasadzenia, przynajmniej tak na początku to wyglądało. Długo już nie zaglądałam.
Roocika napisał(a)
Gosia, dzięki za fotkę Red head. Teraz nie jestem pewna czy ta moja to ta sama, liście podobne ale koty jakby mniejsze i mniej czerwone? Sama nie wiem

No pięknie u Ciebie.

Nie mogę oglądać kwitnących traw, bo wtedy na nie choruję

Są piękne.

To czemu się bronisz przed nimi? Nożyce akumulatorowe czy piła bardzo ułatwiają wiosenne ich wycinanie.
Monia81 napisał(a)

Jesiennie, ale widoczek super

Monia miło mi, dziękuję.
Urszulla napisał(a)

Gosiu, w tym roku niesamowicie wszystko poszło do przodu. Siewki i sadzonki w niezłej kondycji. A jesień masz przecudną,bo kolory się mieszają. Ładnie nasadzone
Muszę przyznać, że Twoje początki są dużo lepsze niż moje efekty widać już po kilku latach
Bodziszek korzeniasty robi robotę zadarniająca, lubię go za to. Jeszcze musisz dołożyć kopytnika w cieniste zakątki. Lubię też runiankę, u mnie wolno idzie, a u niektórych szybko zarasta.

Ula runiankę miałam i jakoś tak stała w miejscu. Jeszcze tego kopytnika spróbuję, ale zawsze miałam ochotę na coś innego, nawet jak był w szkółce.
Ty to chyba jeszcze więcej roślin wyhodowałaś z malutkich sadzonek.
A sadzone bez ładu i składu, ale łąka ma swoje prawa, a najważniejsze że mi to absolutnie nie przeszkadza.
sylwia_slomczewska napisał(a)
Gosia szybko Twoje wysiewy przynoszą efekty na rabatach. Nie wiadomo kiedy, a już piękny ogród rośnie

Sylwia siew i robienie dużej ilości sadzonek, to najszybszy sposób. Tylko pilnowanie tych maleństw jest trochę uciążliwe. Ale mam już spore, 3 letnie chyba, sadzonki irysów syberyjskich niebieskich - z siewu. Dla samej frajdy pozyskania w ten sposób roślin, bo chyba prościej by było podzielić kępę na jak najmniejsze fragmenty. Jeszcze lepiej sprawdza się samosiew w łące.
antracyt napisał(a)
Gosiu, ależ ładną masz u siebie wczesną jesień.
Zuza z roku na rok jest coraz lepiej.
anpi napisał(a)

Ale ładny ten paprotnik, zapisuję na listę chciejstw
Wszystko Ci się ładnie rozrasta. Spore kępy robią już fajne plamy kolorystyczne.

Ania zapisuj. Tar też je polecała. A ja chcę jeszcze dokupić, ale już w przyszłym roku, bo planuję stacjonarnie.

Ten weekend miałam znowu wyjazdowy. A w czwartek i piątek zapowiadają opady u nas, więc nie wiem jak to będzie z działaniem w sobotę. Jak świeci takie słońce, a ja w pracy, to aż mnie skręca żeby coś porobić. Całe lato jakoś tak przeleciało, a zrobione prawie nic. Jeszcze muszę przygotować miejsce na Anabelki, które przywiozę od mamy i dwie czereśnie, bo kupuję w tym roku.
A dobrze by było jeszcze przesadzić wszystkie bodziszki z miejsca tymczasowego przy malinach i kalinę angielską.
Lista nieskończona.
Agatorek 22:52, 30 wrz 2024

Wreszcie fotki!
Spektakularną masz jesień. Przebarwiające się rośliny doskonale się wpisują w leśny klimat
anabuko1 22:17, 11 paź 2024

Przepiękne te kadry z szerokim widokiem ogrodowym.
I te drzewa wielkie i te trawy bujne, rozrośnięte i cudnie teraz przebarwiające się.

Dojrzałe ci ten ogród migiem.
Przyjemnie się po nim spaceruje choćby i wirtualnie