Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 12:40, 05 maj 2019

Do góry
Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 12:39, 05 maj 2019

Do góry
Jak już wszyscy zdążyli już przeczytać, miałam przyjemność zobaczyć na szybko trzy ogrody i poznać trzy fantastyczne babeczki
Zacznę od końca, ogród Anulki jest piękny, klimatyczny i mimo, pracy którą jeszcze właścicielka musi wykonać to już siedząc na tarasie domku można tylko podziwiać, zapewne nie wszystko zdążyłam zauważyć, nie każdą roślinę odnaleźć, ale niesamowicie już podoba mi się to co Anula tworzy, z dbałością o detale i oczywiście największy najpiękniejszy detal: cudną lady zwaną rzeźbą
Moja działka na Dębowym Lesie 12:35, 05 maj 2019
Do góry
anabuko1 napisał(a)

Acha,dzięki.
Kotka faktycznie jest urokliwa. I łowna

A czemu zlikwidowałaś żółte ?Przecież są ładne

Tak ładne, ale mam dużo trzmielin, które dają żółty i haconki all gold i albostriata, więc z kwiatów zrezygnowałam, na rzecz innych kolorów.
Malutki pod lasem 12:32, 05 maj 2019

Do góry
AnnaCh napisał(a)
No i w końcu nastał rok 2011 i zaczęliśmy budowę naszego upragnionego domu. A podwórko jak to na budowie strasznie się miało. Góry i doliny, można było sobie złamać nogę, albo wybić zęby. Zdjęcie robiłam już ze stropu domu

2012 był bardzo ciężki. W kwietniu przyjechał do nas sąsiad z konikiem i spróbowaliśmy wyrównać nasze wertepy Sosna himalajska wylądowała z bryłą ziemi i palikiem w wiadrze, bo trochę się o nią martwiliśmy. (Mieliśmy jeszcze dwie sosny samosiejki z lasu, jedna niestety rosła tam gdzie dom, a była duża, druga miała być cięta na bonsai, bo tak fajnie krzywo rosła, ale przejechał ją kiedyś pan koparkowy)

Postanowiłam też urządzić moją pierwszą rabatkę Woziłam w workach i wiadrach kompost od teściowej, wyznaczyłam kształt, tylko nie wzięłam pod uwagę, że cały teren jest za nisko. (Po prawej widać schody od domu, to jeden z nich po podniesieniu i wyrównaniu terenu zupełnie zniknął)

Na rabatce pojawiły się też pierwsze rośliny - krzewuszki. Kupił mi je tata i one się tam całkiem dobrze mają, są wielkie i pięknie kwitną.

Aniu, zaczęłam czytać od poczatku, jak zakladalas swój ogrod.
Czy mogłabyś mi powiedzieć, czy pod siatką macie podmurówkę, czy wylewki?
Ładnie wyglada takie rozwiazanie.
Basia - Mój Świat 12:27, 05 maj 2019

Do góry
Ogród, mydło i powidło. 12:24, 05 maj 2019

Do góry
Marga napisał(a)
Zaglądam znowu do Ciebie Kasiu i dalej nie mogę się zdecydować czy magnolię czy derenia kwiecistego dać na frontową rabatę. Cudnie Ci kwitną! Zeby mi to nie wymarzło zaraz.

Monia ani jedno ani drugie nie wymarza - najniższa temperatura jaką przetrwały to -32 stopnie ale były jeszcze małe i okryte, ostatnie zimy nie były jakieś wyjątkowo zimne. Od czasu jak zaczął kwitnąć to niezawodnie i co roku kwitnie dereń, magnolia co roku ma zatrzęsienie pąków ale niestaty kwiaty są nie często ale i jedno i drugie jest piękne a teraz jeszcze dotarł do nich judaszowiec - też jest cudny .
Dereń jest jesienią czerwony natomist magnolia ma piękne duże liście - na zacisznym stanowisku będą więkasze niż na mojej magnolii. Myśłę że zmieści Ci się i jedno i drugie - tylko co będzie na najlepszym stanowisku.

anabuko1 napisał(a)

Clemek już się ładnie zapowiada .
A tm pięknym dereniem kwiecistym mocno kusisz.
On dobrze rośnie, czy jakieś problemy są z nim ??

Aniu nie mogę się górskich clematisów doczekać tyle czasu bałam się je posadzić a tu taka niespodzianka - oczywiście zdaję sobie sprawę że nie zawsze będą kwiaty .
Dereń jest piękny - zachwyca i wiosną i jesienią - październik 2018:

Co ciekawe kiedy był młodszy bardziej jednolicie się wybarwiał po prostu świecił - pażdziernik 2014:

Co do kłopotliwości to rósł pięknie i nie chorował do momentu kiedy parę lat temu zaczęłam mu sadzić w korzeniach iinne rośliny i sypnęłam im sztucznych nawozów (wcześniej dostawał co najwyżej garstkę obornika granulowanego + wióry rogowe) , bardzo wtedy wystrzelił do góry ale na jesień dostał plamistości, pryskałam go i od tamtej pory jesienią miewa jeszcze plamy ale w niewielkich ilościach i już go nie pryskam tylko liście usuwam.
Ptasi gaj 12:22, 05 maj 2019

Do góry
pestka56 napisał(a)
Sucho

Ela, u ciebie jednak musi być nieco cieplej niż u mnie, może dlatego, że u mnie wieje. W każdym razie rhododendrony moje jeszcze śpią jak susły. Tylko glicynie otwierają pączki i kalina powiększa kule kwiatowe.

Kasiu na suszę nie będę się licytować u mnie wydmuchow.
Wczoraj sądziłam dalie więc wiem jaka mam suszę, skala szpadel ledwo wchodził trzeba było ciosać.

U mnie z rodkow tylko królowa Elżbieta tak wczesna i kwiaty nie za bardzo wykształcone. Reszta powoli się zbiera. Już wiem, że 2 azalie żółte które kupiłam w tym roku nie będą kwitły obmarzly. Niala zbiera się do rozkwitu.

Starsze powolutku nabierają pąków. Jestem zawieszona magnolia żółta każdy rok inaczej zakwita. Raz ma liście i kwiaty raz same kwiaty. Teraz ma liście i kwiaty więc nie specjalnie widać kwiaty.

Dzisiaj zrobię jeszcze porządki po przycince m im azalia w bałaganie rośnie

Klon palmowy - Acer palmatum 12:14, 05 maj 2019

Do góry
olasin napisał(a)
Ratunku! W sobote posadzilam klon i dzisiaj wygalda tak. Co zrobilam nie tak. Stanowisko jest dosc wietrzne ale u mnie wszedzie wieje. Czy on zwiedl czy neszcze sie wezmie?

Przesadza się jak paki się powiększają. Jak już są pierwsze liście to za poźno - chyba że duża bryła i niedawno posadzony.
Podwórkowa rehabilitacja 12:07, 05 maj 2019

Do góry
ryska napisał(a)

Małgosiu miło, że zaglądasz, patrzę na moje dwa maluśkie palibiny i myślę sobie: "Czy u Gosi już w kwiatach czy nie i kiedy się rozrosną "
Ta tonacja kolorów też u mnie prawie nie występuje ale te kukliki są niesamowite.

U mnie na Palibina jeszcze trochę z kwitnieniem trzeba poczekać ale to wszystko w normie. Zawsze zwykłe tradycyjne bzy już przekwitają a Palibin na ogół rozkwita tak między Dniem Matki a Dniem Dziecka.
Jeszcze chwilka i będzie spektakl
Moja działka na Dębowym Lesie 12:03, 05 maj 2019

Do góry

Widok z góry na cześć działki.
Moja działka na Dębowym Lesie 12:01, 05 maj 2019

Do góry
MonikA napisał(a)
Ja obcinałam tylko przekwitnięte kwiatostany, rosły jak szalone . Ale już jej nie mam, bo zlikwidowałam żółte kwiaty w ogrodzie.

Edit: kicia urocza

Acha,dzięki.
Kotka faktycznie jest urokliwa. I łowna

A czemu zlikwidowałaś żółte ?Przecież są ładne

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 11:57, 05 maj 2019

Do góry
Anitka napisał(a)

Mam i jesienne białe i różowe, ale te wiosenne uwielbiam. Tylko trzeba mieć ana uwadze,że się sieją.
Teraz główki przewiesiły umęczone deszczem.

Właśnie widziałam w szkółce i aż pobiegłam do moich sprawdzić czy kwitną. No ale przecież moje to jesienne A w takim razie wiosenne czy są tak samo wysokie jak jesienne? Chyba nie... Posadziłabym koło altany przed jesiennymi. Co myślisz? Zawilce to dla mnie zupełna nowość Ale piękna nowość Podobnie jak ciemierniki.
Anitka coś mi runianka od ciebie żółknie... Ma nowe przyrosty, ale nie jest tak ciemno zielona, jak była na wiosnę
Poczytałam o twoich zmaganiach z początku ogrodu z wisterią. Moja pergola okazuje się trudna do przeniesienia i ostatnie olśnienie to obsadzenie ją wisterią właśnie. Niebieska pasowałaby do srebrnych świerków bo przy altanie mam białą. Jak myślisz da radę na tej pergoli? Wsadziłabym dwie po bokach, żeby było symetrycznie.
Moja działka na Dębowym Lesie 11:56, 05 maj 2019

Do góry
Inne tulipany śmiesznie przekwitają

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 11:56, 05 maj 2019
Do góry
Anitka napisał(a)

To też moja kolorystyka

Mniam
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 11:56, 05 maj 2019

Do góry
BKosimkArt napisał(a)
Już nie wiem co napisać, cuda takie pokazujesz

Basiu cuda to ty pokazujesz.
Deszczowo dzisiaj.

Czubajkowy Ogród 11:54, 05 maj 2019

Do góry
Doranma napisał(a)

Aniu, dziękuję za zainteresowanie Działkowa majówka już się dla mnie skończyła niestety. To był najpiękniejszy tydzień roku Mimo, że zimny w dużej mierze, wietrzny a bez opadów.
Zrobiłam tyle, ile dałam radę, ćwicząc się w nowym myśleniu - nie muszę. Oj, trudne to ...
Aniu, dla Ciebie kwiatek

To fajnie,że majówko, pomimo chmurzastej pogody udała się.
Dziękuje za ślicznego kwiatka.To kuklik ?
Czubajkowy Ogród 11:52, 05 maj 2019

Do góry
Doranma napisał(a)
Wczoraj na rabacie znalazłam takiego grzyba:

Według atlasu to smardz stożkowaty - jadalny, ale pierwszy raz widziałam to dziwo i nie odważyłam się na konsumpcję Może z czasem będzie ich więcej?

To smardz.Są pyszne.
Z jajecznicą nawet
Moja działka na Dębowym Lesie 11:51, 05 maj 2019

Do góry
Doranma napisał(a)

Prześliczne zdjęcie

Dziękuję Dorotko

Fionkowe igraszki

Moja działka na Dębowym Lesie 11:48, 05 maj 2019

Do góry
Waclaw napisał(a)
Przyjemnie u Ciebie poogladać

Dziękuję bardzo
Czy po przekwitnieniu przycinacie smagliczkę ?
Moja jakoś się powyciągała.I zastanawiam się czy może ją potem przyciąć .Ale na ile ?

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:46, 05 maj 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Dzisiejszy dzień minał nam pod hasłem Oczko
Najpierw wełna szklana, coby sie gryzonie do folii nie dobrały od spodu

folia do oczek

a ponieważ nie zniosłabym tego koloru to na wierzch jak poprzednio folia budowlana , podwójnie

Ciekawe czy w moim oczku jest taka wełna? Właśnie zrobiłam podsumowanie moich 19 lat z oczkiem ale takich fotek niestety nie mam. Dobrze, że daliście czarną folię, jak zerkniesz na moje fotki to zobaczysz tragizm takiej niebieskości

sylwia_slomczewska napisał(a)
jedna strona prawie gotowa

Jesteście niesamowici z tymi pracami Oczko wygląda jakby ze dwa lata już tam było. Masz wizję i szybciutko ją realizujesz. Zazdroszczę
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies