U Ani-Kwartet jest taki klonik, który kupiła jako Orange dream, ale różni się od mojego i chyba to nie on jednak. Może ktoś podpowie co to za odmiana?
Kolor pnia z bliska
Kasia ,
na to wygląda że Orange Dream ale to rozumiem że to wybarwienia wiosenne na tych fotkach ? - bo teraz to chyba mu się zmienił już kolor na listkach.
sorry Gosiu ale to no nie jest klon Sango kaku - zmam tę odmianę zbyt dobrze bo u siebie na ogrodzie posiadam trzy egzemplarze tego klona.
Acer palmatu 'Sango kaku' posiada czerwoną korę i nie sposób go pomylić z inną odmianą w grupie klonów palmowych. Jest to szczegół który go wyróżnia od innych z rodziny acer palmatum a ta cecha go czyni niepowtarzalną odmianą ze względu właśnie na swój niepowtarzalnym kolor czerwony kory, który posiada ten okaz.
Niech mi ktoś poradzi co mam zrobić z tym klonem? To klon shishigashira, miał mieć bardzo małe przyrosty 1-2cm, a jest jak widać na obrazku. Czy mam te wszystkie odrosty poprzycinac? Chciałam by nadal zachował ładna formę 48
Pod koniec drugiej połowy lutego przytnij te gałązki. Za drugim, trzecim węzłem. Zasmaruj maścią ogrodniczą. Przed cięciem i w trakcie cięcia koniecznie dezynfekuj sekator, który cały czas musi być ostry i czysty, tak by nie zainfekować rośliny.
Zdjęcie dość niewyraźne, ale mam obawy czy to aby na pewno Shishigashira. Liscie nie te