Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Rododendronowy ogród II. 20:10, 04 maj 2019

Do góry
Koperkowe u mnie też zagoszczą. Na salonowej. Ale muszę najpierw porządek zrobić z jeżówkami, bo rosną gdzie akurat miałam fantazję posadzić. To w lipcu, eM mi kwitnące potrafi przesadzić

Edelweiss zaczyna Bogdziu !!!

Ogród z rzeźbą 20:05, 04 maj 2019

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Jej, ale tu gwarno. 135 postów tylko do nadrobienia miałam z ostatnich dni. Spotkanie za spotkaniem. Niesamowite jesteście.
Aniu, zachwyciły mnie szafirki. Jak gęsto je sadziłaś? Pięknie wyeksponowane.

Iwonko, szafirki tam są trzeci rok, posadzone w piachu, ale mimo to trochę się namnożyły. Sadziłam metodą "na oko" o ile pamiętam tak mniej więcej co ok. 7-10 cm.

Ogród z rzeźbą 20:01, 04 maj 2019

Do góry
la_estrellita napisał(a)
Holender no! Takie to pożyją: zakupy, spotkania, ploteczki i wspólne kopanie a koleżanki na prowincji siedzą i zazdroszczą . Może przynajmniej jakaś sesja z tego wydarzenia? Może chociaż popaczać dacie co?

Aga, spotkania są najczęściej w weekendy, co zrozumiałe. Niestety przez to zazwyczaj mnie omijają, bo ja w weekendy siedzę na swojej działce. Więc nie smutaj się, udaje mi się wziąć udział w spotkaniach ze dwa razy w sezonie. A co do fotek to wstawione były u Iwonki/Przerwa na kawę, bo to u niej było spotkanie. Fotki ogrodowe, bez uczestniczek.

Heidi Klum ładne w tym roku

W cieniu - zacieniona 20:00, 04 maj 2019

Do góry
bogumila napisał(a)
Aniu,Haniu...takie widoczki będą jeszcze długo.Pierwsze jeszcze kwitną bo zimno...ale sporo jeszcze czeka w pąkach.

Piękny kolorek
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 19:59, 04 maj 2019

Do góry

Raczkujący ogród Iwony 19:57, 04 maj 2019

Do góry
Zima 2019.

Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja 19:57, 04 maj 2019

Do góry
Pod koniec wiosny wsadziłem ponad 100 szmaragdów ponad metrowej wysokości. Bogatszy w doświadczenie zrobiłem to tym razem lepiej. Thuje z sprawdzonej szkółki. Kopane z gruntu w worku jutowym. Wsadzone w 3 dni po wykopaniu z gruntu pod koniec marca. Na zdjęciach widać, że tuje są na 1/4 wysokości obryzgane błotem z czasu gdy jeszcze rosły w szkółce. Mniej więcej na tej wysokości gałązki stały się wiotkie, mało jędrne, zaczęły opadać ku ziemi. Dodatkowo końcówki pędów zaczęły żółknąć. Wiele gałązek - głównie na dole się wyłamało. Zaczęło przez to usychać. Tuje już do mnie przyjechały z szyszkami. W rabacie pojawiły mi się także grzyby jak widać na jednym zdjęciu - Smardze ? Do dołków podczas sadzenia wsypałem trochę obornika granulowanego ale przysypałem go ok 10 cm ziemi. Dopiero na to tuja. Rabata jest wyściółkowana korą sosnową. Jest linia kroplująca z emiterami co 30 cm. Wydajność 2,3 L/h . Pod każdym drzewkiem miseczka do gromadzenia wody. Po posadzeniu co kilka dni podlewane obficie. Później linia kroplująca na 15 minut co dwa dni (w miseczce ładnie zbierała się woda i wsiąkała utrzymując wilgotność gleby do kolejnego podlania). Od 2 tygodni w związku z zwiększeniem temperatury podlewanie codziennie przez 15 minut. Woda nie stoi. Ziemia jest stale wilgotna ale bardzo umiarkowanie. Po naciśnięciu palcem nie ma szans, żeby wypłynęła w dołek woda. Zastanawiam się o co może chodzić i jakie działania podjąć. Minął więc miesiąc od wsadzenia. Zakładam, że może to być spowodowane niedostatkiem lub nadmiarem wody. Może to kwestia odreagowania przesadzenia ?

W cieniu - zacieniona 19:57, 04 maj 2019

Do góry
Aniu,Haniu...takie widoczki będą jeszcze długo.Pierwsze jeszcze kwitną bo zimno...ale sporo jeszcze czeka w pąkach.
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 19:56, 04 maj 2019

Do góry

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 19:55, 04 maj 2019

Do góry

Ogród z rzeźbą 19:52, 04 maj 2019

Do góry
agata19762 napisał(a)
Super spotkanie się Wam szykuje
A z tym tyraniem to nie przesadzaj cobyś miała siły na niedzielę

Pozdr

No chyba przesadziłam. Fitness 500%

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 19:50, 04 maj 2019

Do góry
malkul napisał(a)

No zielono się zrobiło bardzo!
I wiszę, że gracuszki już ruszyły z kopyta

Podoba mi się ta wąska rabata z tulipanami, wchodząca na podjazd. Co masz tam posadzone?

I jeszcze jedno - jaka molinia rośnie przy buku? I jaka odmiana buka?
Ogród Małej Mi 2017 19:50, 04 maj 2019

Do góry
Kindzia napisał(a)
Podoba mi się bardzo ta Apollo. I jeszcze owocki ma! Zjadliwe? Czy dla ptaków?
Dobrą nazwę ma, nie muszę nawet zapisywać

I drzewiasta już Ci kwitnie? Moja na jednym pąku dopiero nieśmiało kolor pokazuje, reszta ściśle zielona, druga, maleństwo zeszłoroczne, bez pąka jednego

U nas też przymrozków nie widać, aktualnie czekam na drugą dostawę deszczu.

Owocki są dla ptaków .. dla człowieka nie najdą się

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 19:49, 04 maj 2019

Do góry

Ogród Małej Mi 2017 19:49, 04 maj 2019

Do góry
yolka napisał(a)
Co to za nowinka to ćma jak ją szybko wytropić i czym pryskać? Może u mnie jest a ja o niczym nie wiem, jedna kula taka sobie - czubek jej nie rośnie.

Ty masz w ogrodzie pomocników a ja mam szkodniki i brakuje mi cierpliwości żeby zachęcić do ogródkowania. Ty Ania jesteś wielka w każdym wymiarze, oprócz jednego

Czytaj i ucz się.. bo wcześniej czy później dotrze i do ciebie.. jak masz bukszpany, trzmieliny, irgi..to ci wszamie.

wątek o ćmie Nie ze wszykim się zgadzam, ale działają środki jak napisała Effka "Mospilan, Apacz, Sprintor, Decis ale najlepszy jest Lepinox Plus." Tego ostatniego nie znam, ale Spintor jest dobry, ekologiczny i niszczy jaja i jest skuteczny. Buksy oglądaj od środka, bo jak zobaczysz na zewnątrz to już nie ma co ratować. I potrafi duży bukszpan załatwić w kilka dni..
A ten ostatni wymiar daje się obejść ...a nawet przeskoczyć...

Ogród z rzeźbą 19:49, 04 maj 2019

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)
Glina piaszczysta, to glina z przewaga piasku. Tyle ze u mnie wiecej tego piasku niz gliny.Ciezkie warunki, bo czasem 1 metr od dolka juz inna ziemia jest.

Domyślam się, że tak jest. Zastanawiam się tylko czy byłabym w stanie coś takiego zidentyfikować. Mam takie jedno miejsce, nieduży obszar, na którym mam jakiś inny rodzaj piachu, który świetnie trzyma wilgoć. Z kolei obok piach wiecznie suchy. No i tak właśnie dumam co to jest, ale na glinę to mi nie wygląda.

Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 19:48, 04 maj 2019

Do góry
dzięki Ewa, a jeszcze zapomniałam Ciebie dopytać, te kocimiętki to tak na króciutko całkiem ściąć? teraz wyglądają tak, nawet się rozlazły całkiem po mocnej ulewie

PS. tą rabatę robiłam chyba we wrześniu zeszłego roku i już widać jak wszystko na siebie włazi - po co człowiek tak to wszystko upycha na siłę, hę? to tak zwane "chciejstwa" - bardzo mi się na ogrodowisku ten nowy wyraz spodobał

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 19:46, 04 maj 2019

Do góry

Ogród z rzeźbą 19:44, 04 maj 2019

Do góry
Kociamama napisał(a)

Rozpłynęłam się

To dla Ciebie ostatnie tchnienia Kiku

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 19:44, 04 maj 2019

Do góry
Majowe obrazki

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies