Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Kłopoty - problemy z trawnikiem 12:11, 06 cze 2016

Do góry
Może masz nóż założony na odwrót? hmmm. tak też bywa. Czyli nóż miażdży?

Albo skoś o jeden stopień wyżej i zobacz co będzie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:42, 06 cze 2016

Do góry
Dbać aby nie miał ani za mokro ani za sucho, skoro ma pąki to powinien wypuścić liście. Ewentualnie zacieniać jeśli jest na tyle mały, ze się da.
Przycinanie - cięcie tui 08:50, 06 cze 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Na wszystkie pytania odpowiedź brzmi - nie.
Smaragdy na szczelny żywopłot są posadzone za rzadko. Tych tui nie tnie się bocznie, bo to kolumnowe tuje są, równa się tylko górą.Ale sadzi się co 50-60 cm oczywiście jeśli chcesz osiągnąć efekt muru zielonego. W tym przypadku jak są posadzone to tylko pojedyncze kolumny, oczywiście ładne są, ale za rzadko.

Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Dziękuję również za zdefiniowanie gatunku. Tuje posadził deweloper, były bardzo zabiedzone i nie byłem pewien co mam.
Jeśli chodzi o odległość posadzenia to są w odległości 74 cm. Były już raz przesadzane/zagęszczane rok temu, widać za mało. Jaka rada teraz, czy przesadzać/zagęszczać wszystkie na jesień lub wiosnę jeszcze raz i dokupić kilka sztuk, czy może posadzić coś pomiędzy, aczkolwiek miejsca jest mało? Są też już dość spore i pytanie czy nadają się na przesadzanie?
W ostateczności jestem skłonny wymienić wszystkie sztuki.
Będę wdzięczny za dobrą radę.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:49, 06 cze 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Na Portobello Road.

Dziękuje !
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:54, 05 cze 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Próchnica odkwaszona, obornik granulowany, ziemia ogrodowa, ukorzeniacz, ziemia do warzyw.

Dziękuję. Zastosuję. Mam nadzieję że wiśnia dogoni dwie pozostałe.
Spotkanie u Szmitów w Pęchcinie 11 czerwca 2016 20:52, 05 cze 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wysłałam maila do Państwa Szmitów że będziemy
świetnie, Danusiu nie chciałam się szarogęsić
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:36, 05 cze 2016

Do góry
Akacja napisał(a)
Danusiu cos zjada mi lilie,wygląda jak larwa stonki tylko czarne.Co to może być i czym to potraktować?

Jeśli to takie coś, jak na tych zdjęciach

to poskrzypka cebulowa. Ekologicznie to zbieraj (w rękawiczkach) bo jest wyjątkowo obrzydliwa, duże też zbieraj.Jeśli bardzo dużo występuje, to opryski może Decis? W odstępach tygodniowych. Ze dwa razy co najmniej.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:32, 05 cze 2016

Do góry
berolina napisał(a)

Danusiu, gdzie takie rzeczy w Londynie sie kupuje? chciałabym sobie coś przywieźć do ogrodu, moze poidelko albo co innego, tylko sie zastanawiam gdzie szukać....

Na Portobello Road.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:31, 05 cze 2016

Do góry
kaz742011 napisał(a)

Czy mogę liczyć na jakąś podpowiedź co to może być. Jakoś nie mam zaufania do wiedzy osób sprzedających w takich sklepach. Już mam doświadczenie że nie wszystko co mówią to prawda.

Próchnica odkwaszona, obornik granulowany, ziemia ogrodowa, ukorzeniacz, ziemia do warzyw.
Jak dodawać zdjęcia 19:29, 05 cze 2016

Do góry
Poćwicz w wątku testowym.
Spotkanie u Szmitów w Pęchcinie 11 czerwca 2016 17:51, 05 cze 2016

Do góry
Wysłałam maila do Państwa Szmitów że będziemy
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:47, 05 cze 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Dwie bardzo stare konewki z długą wylewką o pojemności 1 galon do podlewania siewek w szklarni, sitko w jednej złote, ale nie ze złota, śliczną starą malutką łopatkę ręczną do podcinania chwastów, zwierzątko (tajemnica, jakie) z kamienia chyba piaskowca obrośnięte mchem do Cottage Garden - na prezent dla kogoś

Danusiu, gdzie takie rzeczy w Londynie sie kupuje? chciałabym sobie coś przywieźć do ogrodu, moze poidelko albo co innego, tylko sie zastanawiam gdzie szukać....
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 15:31, 05 cze 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Wyrywaj teraz.

ok tak robię a czy mogę teraz na trawę zastosować jakiś nawóz aby przyspiszyc jej wzrost, wczesniej nic nie stosowalem do ziemi? pytam powieważ widze, że niektorzy mają po około 2,5 tygosnia 12 cm trawy a u mnie w poniedziałek mija 2 tygodnie i sporo jej brakuje do 10 cm mimo iż podlewam codziennie
Ogród na polanie " 09:02, 05 cze 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wejdź na dział sprawy techniczne

uśmieszki

https://www.ogrodowisko.pl/watek/209-nowe-funkcjonalnosci-szybkie-dodawanie-zdjec-usmieszki-statystyki-i-inne-drobne-zmiany

jak usuwać? już usunęłam, możesz edytować, kliknij "Edytuj" w ciągu 48 godz możesz zmienić.

Bardzo dziękuję za pomoc
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:35, 04 cze 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Odgrzebać z boku i podsypać nawet czegoś z worków z ogrodniczego.

Czy mogę liczyć na jakąś podpowiedź co to może być. Jakoś nie mam zaufania do wiedzy osób sprzedających w takich sklepach. Już mam doświadczenie że nie wszystko co mówią to prawda.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:22, 04 cze 2016

Do góry
Odgrzebać z boku i podsypać nawet czegoś z worków z ogrodniczego.
Chwasty w trawniku 19:18, 04 cze 2016

Do góry
Wszystkie te chwasty są dwuliścienne, zastosuj Starane w zmniejszonej dawce. Ktoś u nas ryzykował i podobno zwalczył chwasty w świeżym trawniku.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/790-klopoty-problemy-z-trawnikiem?page=145
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:03, 04 cze 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ma szansę, bo jej tę szansę właśnie dałaś sypiąc kompost Dogoni pozostałe.

Dzień dobry Szefowo☺. Mam dokładnie ten sam problem co Magdai. Na trzy wiśnie jedna bardzo odstaje od pozostałych. Dostałam podpowiedź od Toszki aby potraktować ją Korzonkiem. Właśnie kupiłam ale nie wiem jak zastosować? Kompostu niestety jeszcze nie mam więc ten pomysł aby dosypać do ziemi u mnie nie ma szans realizacji? Co robić? Jak pomóc tej mojej nieszczęśnicy?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:12, 04 cze 2016

Do góry
Ma szansę, bo jej tę szansę właśnie dałaś sypiąc kompost Dogoni pozostałe.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 16:03, 04 cze 2016

Do góry
misiek80 napisał(a)
Mam jeszcze jedno pytanie... tak jak pisałem trawnik robię na raty. Niestety ma to swoje minusy.
Cały teren na początku wiosny był zbronowany, śmieci, kamienie i chwasty zostały wybrane. Na pierwszych wypięlegnowanych 200 m2 trawa została posiana i ładnie rośnie. Pomiędzy trawą gdzieniegdzie pojawił się perz i kilka ostów, ale to małe piwo.
Na kolejnych 200 m2 rozłożyłem juz siatkę na krety, ponownie odchwaściłem, tym razem ręcznie bo niestety minęło trochę czasu i namnożyło się chwastów - w tym tygopdniu bedę grabił, wałował i siał trawę.
Problem stanowi ostatnie 200 m2. Tu nie mam jeszcze rozłożonej siatki, chwastów przez ten czas też się namnożyło (zwłaszcza perz) - jest to ta część z tyłu zdjęcia, za posianą już trawą. Mam pytanie. Czy spryskać je raundapem (wcześniej niczego nigdy nie pryskałem), odczekać 2-3 tygodnie aż chwasty poschną i raz jeszcze teren zbronować/przekopać, czy nie bronować/przekopywać, tylko poschnięte chwaściory wygrabić, żeby znowu ich nasiona się nie rozsiały, rozłożyc siatkę na krety, nawieźć ziemi i działać z trawnikiem?

Zastosuj Tajfun Trio. Chwasty padną - zbronuj, odczekaj znowu aż nowe chwasty wzejdą, znowu opryskaj, zbronuj i rób co wymieniłeś.

Ale i tak będą chwasty, zawsze będą chwasty co byś nie robił, więc czy nie lepiej w końcu robić co należy, niczym się nie przejmować i potem po założeniu trawnika walczyć z chwastami? Da się, bo są do tego środki. Pamiętaj - siany trawnik zawsze będzie miał dużo chwastów, bo nasiona są w glebie i zawsze podczas memrania w glebie je na wierzch wydobędziesz.

Dlatego raz na zawsze robię wyłącznie trawniki z rolki.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies