Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród z wilkiem zamkn. 07:57, 26 maj 2019

Do góry
Magleska napisał(a)

Mirello 2 lata temu kupiłam spore sadzonki -nie dzieliłam ich -sama jestem w szoku ,że takie grubasy są -pewnie za dwa sezony trzeba będzie je dzielić ….

Miłej Niedzieli

Piękna misa donica
Ogród z wilkiem zamkn. 07:56, 26 maj 2019

Do góry
gosika67 napisał(a)
Piękne miejsca pokazałaś, z przyjemnością obejrzałam i u Ciebie też zagościłam.
Pozdrawiam.

Gosiu dziękuję bardzooo

Duże pole do popisu 07:55, 26 maj 2019

Do góry
Mój plan na 2019r. Rocznie planuję jedną nową rabatę. Na razie wygląda to słabo. Ale to dopiero początek sezonu. Przed świerkami rośnie (w grupach po kilka sztuk) rząd dereni Elegantissima (połamane przez sarenki, ale odbijają)/ miskanty Gracillimus.
Przed dereniami są w grupach jeżówki (te najzwyklejsze) i ostróżki. Przed miskantami są hortensje Diamant Rouge, których też nie widać za bardzo, bo je mocno przycięłam, a u mnie wszystko późno startuje.

Przed hortkami rośnie wiśnia Pissardi. Planuję ją otoczyć hortensjami, ale w ubiegłym roku sadzonki, które próbowałam sama zrobić, mi padły. W tym roku spróbuję ponownie

Tak jak widać staram się zachowywać optymalne odległości i robi się z tego niestety duża pusta przestrzeń. Ale tak chyba powinno być.

W pasie pomiędzy płotem i początkiem świerków leży mata. Niestety nie daję rady z pieleniem. Przynajmniej na razie dopóki chwasty nie padną.

Od świerków do roślin nie ma maty. Stosuję mój sprawdzony już sposób z kartonami. Na te puste miejsca wykładam kartony i przysypuję je korą. Za rok nie będzie tam chwastów i 90% kartonów

Pas pod byliny był chyba z 4 razy przekopany, też z kompostem, ale ja mam ciężką ziemię. Na początku kopiania to się płakać chce i rzucić to wszystko w ch..., sprzedać i wrócić do miasta Efekty tak naprawdę (jak np. w przedogródku) zauważam po kilku sezonach regularnego spulchniania ziemi.

I to byłoby na tyle. Teraz jestem na bieżąco
Ogród z wilkiem zamkn. 07:55, 26 maj 2019

Do góry
jolanka napisał(a)
Macham Madziu, pięknie wyglądasz
Rabaty nabrały masy, rozrosły się wspaniałe, w ogóle to z radością zawsze oglądam Twój ogród i Ciebie

Jolu : wiesz ,że na fotkach można zaczarować rzeczywistość ale i tak dziękuję za miłe komplementy
Ogród z wilkiem zamkn. 07:54, 26 maj 2019

Do góry
Kasiolaaa napisał(a)
przepiekne foteczki ale ty to gwiazda buzka jak malowana ogrodek nabiera masy jestem zachwycona tymi twoimi trawami i nie tylko cos pieknego pozdrawiam gorąco ❤

Kasiu dziękuję Kochana

Ogród z wilkiem zamkn. 07:52, 26 maj 2019

Do góry
MirellaB napisał(a)

Bardzo dorodne egzemplarze. Masz chyba w jednej kępie kilka sadzonek, że takie grubaski? Bardzo ładne

Mirello 2 lata temu kupiłam spore sadzonki -nie dzieliłam ich -sama jestem w szoku ,że takie grubasy są -pewnie za dwa sezony trzeba będzie je dzielić ….

Miłej Niedzieli

Ogród z wilkiem zamkn. 07:50, 26 maj 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

No wiesz co!!! Oburzona jestem

Sylwuś …..nic nie mogę zrobić ….ale już nie zamierzam wogóle do niego ..ani dzwonić ,ani odwiedzać …..

Ogród z wilkiem zamkn. 07:46, 26 maj 2019

Do góry
mrokasia napisał(a)

Magda, jestem w szoku, byłam przekonana że to trzcinniki Overdam a to ML!!! Ale grubasy .

I wiesz co, przejrzałam ostatnie fotki - gigantyczna prace wykonałaś, wszystkie zmiany na froncie i z tyłu na wielki plus! BRAWO!!!

Kasiu dziękuję za komplementy
i wiesz, że na fotkach zawsze lepiej wygląda niż na żywo …..
Miłej Niedzieli

OGRÓD....niekończąca się opowieść i przygoda. 07:39, 26 maj 2019

Do góry
Z innego miejsca podzielone

jeszcze jedne zmieniły miejscówkę

Przesadziłam jeszcze dwie azalie i żurawki w innym miejscu ale zdjęć brak. Kolejne azalie czekają na przeszeregowanie...skutki zbyt gęstego sadzenia.
Duże pole do popisu 07:34, 26 maj 2019

Do góry
Najważniejszy nabytek w tym roku. Dwie wiśnie Kanzan. Pień ma chyba z 2,4 metra + korona z metr. Mina Pana, który widział, jak targam te drzewa do samochodu bezcenna. Jeszcze lepszą miał, jak udało mi się te drzewa zapakować. Fakt faktem jako kierowca siedziałam otoczona gałęziami

Posadziłam je w odstępnie 6 metrów, by w przyszłości postawić między nimi ławkę. W tym miejscu będą także kaliny i lilaki.
Za radą Toszki pozbyłam się większości lilaków pospolitych Ale będą dwa Miss Kim. Kaliny zostają w mniejszej ilości. Będzie jeszcze tawuła Grefsheim. Założenie, by było pięknie wiosną i by był efekt także jesienią...

Tutaj fotka z innej perspektywy:

OGRÓD....niekończąca się opowieść i przygoda. 07:28, 26 maj 2019

Do góry
Kolejne metry trawnika zlikwidowane

Posadzone dwie Kalmie

Duże pole do popisu 07:20, 26 maj 2019

Do góry
W przedogródku, przed kuchennym oknem rośnie także lilak Palibin na pniu. Też ma się dobrze. Kwitnie u mnie po raz pierwszy, cudnie pachnie.

Duże pole do popisu 07:17, 26 maj 2019

Do góry
Widok w szerszej perspektywie, chociaż tak jak pisałam wcześniej, część roślin (horki) została połamana. Teraz dopiero zaczynają odbijać.

Duuuużo mam jeszcze miejsca do nasadzeń Chciałam kupić rozplenice Karley Rose. Ale jak się zdecydowałam, to już jej nie było

Z tyłu za rabatą rośnie nabytek z 2018r. - wiśnia Pissardi. Jest wysoka. Pień 2 metry. Ale korona malutka, więc na razie słabo ją widać. Ale kwitła pięknie

Duże pole do popisu 07:13, 26 maj 2019

Do góry
I również z przedogródka żurawka Berry Smothie. Uwielbiam ją. Radzi sobie dobrze. Rośnie na patelni.
Żurawka sadzona z maleństwa rok temu. W tym roku robią się z tych moich żurawek potwory. Niektóre rozsadzałam uzyskując z jednej nawet 8-10 nowych sadzonek... Czy powinnam je wszystkie tak odchudzić? Czy zostawić w spokoju? Ile lat takie żurawki mogą rosnąć bez odmładzania?

Podobnie żurawka NN (chyba Green Spice):

OGRÓD....niekończąca się opowieść i przygoda. 07:09, 26 maj 2019

Do góry
Trawnika ubywa a przy okazji tworzy się nowa rabata.

Sezon 2017 u Hanusi 07:08, 26 maj 2019

Do góry
Wszystkim mamuśkom życzę dziś uśmiechów i serdecznych odwiedzin.

Duże pole do popisu 07:04, 26 maj 2019

Do góry
Berberys Pink Queen, też wiosną lekko formowany. Ma stworzyć sporą różową kulę...

Duże pole do popisu 07:02, 26 maj 2019

Do góry
Najbardziej mnie bolało cięcie berberysów Atropurpurea(w przenośni i dosłownie). Przyjechały jesienią takie piękne, kolorowe, miały z 70 cm wysokości. Ciachnęłam je jesienią, a wiosną jeszcze raz, tak do wysokości 20 cm. Przyjęły się prawie wszystkie. Fotka to tylko wycinek, bo nie chce pokazywać bałaganu budowlanego. Ale żywopłot będzie mieć ok. 20 metrów długości.

OGRÓD....niekończąca się opowieść i przygoda. 07:02, 26 maj 2019

Do góry
Deszczowa pogoda ma jednak zalety... można bezpiecznie przesadzać

Na pierwszym planie skimia na drugim bergenia

Skimie rozdzieliłam i uzyskałam 5 sadzonek a bergenia

Efekt końcowy

Duże pole do popisu 06:59, 26 maj 2019

Do góry
Cięłam także kulki ... Zastanawiałam się, czy nie posadzić czegoś na pniu tak pomiędzy nimi.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies