Dałabym za ławkę hortensje. Może to jest typowo ogrodowiskowe ale cudnie latem, jesienią i zimą wygląda. Nie nędzie pusto. Można do towarzystwa niewyskokie trawy uwielbiam ostatnio seslerię. Ale turzyca palmowa wcześnie wiosną też rusza. Ja sobie tylko tak wymyślam. Oczywiście zrób po swojemu
Ale jestem pewna, że gdzieś na ogrodowisku widziałam jej zdjęcie. Ta roślina to nad stawem rośnie? I jak wysoka jest - na zbliżeniu gubią się proporcje
Witam wszystkich! Zajrzałam tu tylko na chwilę i przepadłam, od tygodnia każdą wolną chwilę spędzam czytając o ogrodach. Pomyslałam, że spróbuję swoich sił i może ktoś z bardziej doświadczonych kolegów doradzi. Z przodu domu bliżniaka (strona południowa, bardzo słoneczna z wiatrami)będę przenosić miejsce na śmieci do granicy działki i z boku domu robć domek gospdarczy. Pomiędzy śmietnikami, a domkiem planujemy rabatę o 4m dł i 1,4-1,9m szer. Plus w miejscu przy furtce miejsce na zieleń. Ponieważ jestem laikiem potrzebuję na początek prostych form ale raczej bujnych myślę nad klonem globosum, wierzbą hakuro lub śliwą umbraculifera (nie szukam drzew bordowych) plus coś na rabatę bez odmian trujących, w większosci zimozielonych. Proszę o pomoc.
Witam,
dopiero dziś zauważyłam, że z drzewkiem dzieje się coś złego, liście się zwijają i czarnieja, widzę chyba mszycę tylko nie wiem co to jest te białe robaczki? Czym można teraz opryskać drzewko (to chyba sliwa wiśniowa?) Żeby nie zaszkodziło innym pożytecznym owadom czy ptakom które jedzą owoce? W zeszłym roku pryskałam drzewko ochronnie i opryskiwałam też pokrzywą teraz gnójwka jeszcze nie gotowa a tu pojawiły się mszyce i te coś, niedaleko rośnie czereśnia inne owocowe drzewka i boje się żeby się nie rozniosły... Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
Mirko masz rację gęsiówka. Cofnęłam się i rzeczywiście użyłam błędnej nazwy. Dobrze, że jesteś czujna. Gipsówkę wysiałam też wraz z smagliczką. Lubię takie połączenie.
A za ławką ? No właśnie. Myślałam nad tym co posadzić w tym sezonie tak na stałe. Powojniki średnio mi wychodzą. Jest to strona też południowa a więc prawie cały kwiat będzie kwitł po stronie sąsiadki. Tak było z kosmosami. Wysiałam je bardzo gęsto kwitły po mojej jak i też po drugiej stronie. Moja sąsiadka miała taki widoczek.
Zakole z bukszpanów właściwie tutaj się zaczyna. Nie mam lepszego zdjęcia. Bukszpany posadzone są na samym półkolu. Kończą się niewielkim poprzecznym żywopłotem z cisa. Musiałabym zrobić nowe zdjęcie by to zobrazować.
Klon Crimson przesadzony na drugą stronę domu ma się świetnie, tylko nie ma jeszcze rabaty. Ale to temat tego lata będzie połączony z bylinową w zasadzie miała to być piwoniowa bo od ul.Piwonii a mam tylko 1 piwonię co za ironia losu
Wczoraj przy plewieniu znalazłam w Zebrinusie cholernego podagrycznika. Musiałam wykopać go i oczyścić do gołych korzeni. Ledwo przez 2 lata ratowany a tu taka rewolucja. Rozsadziłam na 3 sadzonki ale kiepsko wyglądają i nie wiem czy ruszą. Może być po nim.
Witam. Proszę o identyfikację choroby mojego klona zwyczajnego w odmianie czerwonolistnej.
Pod koniec lata obrzeża liści zaczęły zasychać i opadać, a w czasie zimy zauważyłem dodatkowo pęknięcia i odchodzenie kory.
Cześć gałęzi musiałem usunąć, klon żyje aczkolwiek jest w stanie średnim. Małe liście i rzadko osadzone na łodydze.
Pare lat temu miałem dokładnie taki sam problem z innym klonem, teraz jest w porządku. Klon nie był nawożony od 4 lat.
Jak postępować i przede wszystkim jak uniknąć tego zagrożenia?
No ja narzekam, bo w tym roku wszystko kwitlo jak gupie, i na raz, a trzmieli jak na lekarstwo, pszczolek wiecej, dzikich tez, ale b brakuje mi tych grubych futrzakow. Czeresnie zapylone, ale nie wszystkie, zobaczymy, co bedzie z drzewkiem wisniowym, bo tez calutkie obsypane kwieciem.
Bujanka czad, nie widzialam nigdy, sliczne stworzonko!Az nie do uwierzenia, ze takie drapiezne, kukulki to przy nich swiete aniolki Trzymam kciuki, by Ci sie udalo zrobic zdjecie.