Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Anna i Ogród 2 11:43, 02 maj 2023

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Aniu szukaj. Moi sąsiedzi (lekarze) nigdy nie chcieli żadnej działki. Jak przyjechali do mnie to później szukali działki przez 3 lata.
Znaleźli 160 km od Wawy 3 ha ze starym domem i zapuszczonym stawem laskiem z samosiejek. Jechali na majówkę bo fachowcy mieli czyścić staw. Kupili wodery na allegro.
Co chwilę przychodzą aby im dać namiary na jakieś drzewa i krzaki. Tak im się to spodobało, ze świata nie widzą poza działka.
Też bym teraz szukała, takiej dużej. Jednak moja blisko autobus dojeżdża zawsze mogę dojechać.
Szukaj w ogłoszeniach. Odnośnie stawu musi być pozwolenie na wykopanie.
Najlepiej jest jak już jest jakaś sadzawka zawsze można poszerzyć.
Powodzenia

Mamy taką jedną upatrzoną. Częściowo zalesiona a w lasku bajorko. Pociągnięty prąd. Ale nie ma planu zagospodarowania i nie wiadomo czy będzie można budować. Obok są lasy skarbu państwa więc wszystko możliwe. Ale ta najbardziej wpadła nam w oko i wszystko już porównujemy do niej.
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 10:58, 02 maj 2023

Do góry

Kot upojony kocimiętką, już trzeci dzisiaj. Kocimiętki są trzy a oni tylko jedną męczą

Bo pierwszy fluidy puścił a 2 następne się upajają i koci Mietka i fluidami.
Musisz koniecznie albo popsikac albo patyki powkladaj mogą zrobic gniazdo w środku.
Jeżeli ta kocimiętka jest wysoka a chcesz nizsza podetnij pędy o połowę wtedy wypuszcza nowe i będzie równie pięknie kwitła tylko będzie nizsza.
Ja tak robię.

Kocimiętka jest niska, taka kompaktowa. Ostatnio nie widzę, żeby ją męczyły, ale jak zauważę ślady to zrobię tak jak piszesz z tymi patykami!
Anna i Ogród 2 08:33, 02 maj 2023

Do góry
Makao napisał(a)
A nas znowu naszło na kupno działki. Ta inwestycja chodzi za nami od dwóch lat.
Wcześniej jednak braliśmy pod uwagę tylko nad jeziorem a teraz nie koniecznie. Bardziej dużą od 30arów do 1ha gdzie własny staw można by sobie wykopać.
Najlepiej rolną z planem zagospodarowania i przyłączami.
I najlepiej z zalesioną częścią.
To wszystko przez te dziewczyny co mają starodrzewa u siebie. Baaardzo nam się spodobał taki klimat.
Szok.

Aniu szukaj. Moi sąsiedzi (lekarze) nigdy nie chcieli żadnej działki. Jak przyjechali do mnie to później szukali działki przez 3 lata.
Znaleźli 160 km od Wawy 3 ha ze starym domem i zapuszczonym stawem laskiem z samosiejek. Jechali na majówkę bo fachowcy mieli czyścić staw. Kupili wodery na allegro.
Co chwilę przychodzą aby im dać namiary na jakieś drzewa i krzaki. Tak im się to spodobało, ze świata nie widzą poza działka.
Też bym teraz szukała, takiej dużej. Jednak moja blisko autobus dojeżdża zawsze mogę dojechać.
Szukaj w ogłoszeniach. Odnośnie stawu musi być pozwolenie na wykopanie.
Najlepiej jest jak już jest jakaś sadzawka zawsze można poszerzyć.
Powodzenia

Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 08:19, 02 maj 2023

Do góry
Miałam jednego i to sporego bukszpan i ćma się dała do niego wywaliłam.
Trzmielina to wdzięczny krzew nic na niego nie siada a też formować można.
Podsunelas mi pomysł mam biało zielona i żółto zielona.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 23:35, 01 maj 2023

Do góry
Urszulla napisał(a)

Piękny ciemiernik olbrzym. Jak jesienią taki zobaczę to sobie kupię. Jednak co tu dużo mówić to jedyny kwiat zimowo- wiosenny który tak długo kwitnie. Nawet przekwitają mają piękne pastelowe kolory
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 23:28, 01 maj 2023

Do góry
Też dzisiaj sądziłam drzewka, krzewy i kocimiętki.
Darń zrywałam aby krzaki pecherzycy posadzić. Jutro dalsze sadzenie właśnie dalie ma parę krzaków.

To drewno opalane. Efekt jest jak widzisz cały pokój.
Teraz dla kontrastu zawiesić coś jasnego.
Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 23:20, 01 maj 2023

Do góry
kami napisał(a)
Karola w Polsce nie ma biedy. Ludzie tłumnie stoją w kolejce na kasprowy po 4 godziny za wjazd za 130zł aby 1,40h tam pobyć.

Ćma bukszpanowa mnie zaatakowała, nigdy jeszcze tyle gąsienic nie widziałam.

Korę orzechową to bym zjadła, kusisz.

Agata jak Ci zginęły? Ktoś ukradł czy w gąszczu nie wiesz gdzie są

Nie ma biedy?
To skąd te 800 tys. Ubóstwa W ciągu roku. Przecież nie z dobrobytu.
Do Zakopanego jeździ Warszawa.
Górole mówią jak WAWA nie przyjedzie to będzie tragedia w biznesie.
Mój ogrodowy pamiętnik 21:32, 01 maj 2023

Do góry
Pryskaj jeszcze w lipcu i później jak straci liście. Wygrabiaj liście i pryskaj też ziemię. Aby zabić patogeny.

Powalczę jeszcze w tym roku. Poczytałam sporo. Migdałka parę lat temu wywaliłam bez żalu jak tylko złapał to moni....
Ale wiśnia to już kolos tym trudniej ją pryskać.
Ogród hortensjowo różanecznikowy 20:32, 01 maj 2023

Do góry
Elu moja rok temu miała więcej kwiatów ,młody krzaczek 4 sezon u mnie i bardzo wolno przyrasta ale kwiaty ona ma piękne większe od Genie. A ciemiernikom to już zaczynam niektórym wycinać zbrązowiałe kwiaty. Co do rodków to jeden na pewno nie będzie w tym roku kwitł hahmans charmant i 3 azalie japońskie, nie zawiązały pąków latem mimo podlewania miały najwyraźniej za sucho. Kiedyś i ja będę miała pustkę w głowie i na pewno założę jakąś księgę.
Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 10:43, 01 maj 2023

Do góry
daredevil napisał(a)
Wzajemnie, Haniu!

Mam córkę sztuk 1. Do ogrodu nie pała miłością a zmuszac do prac jej nie zamierzam. Moze jdk bedzie starsza odkryje uroki a moze nie. Wies pozostanie wsia, mojej dzialki mi nikt nie zabetonuje szybciej kraj zaorzemy jesli tak dalej pojdzie, nasze wnuki sie z tych dlugow nie wygrzebia.

Nadal rozwazam opcje emigracji zarobkowej zeby zarobic prawdziwe pieniadze chociaz z 10-15 lat I wrocic tu na emeryture? Zobaczymy...

Tak jest tego zaorania nikt nie rozumie. Dają to bierzemy. Tamci nie dawali ci się dzieła. To przeraża. Nie chcę tu pisać o ciemniakach, ale propaganda robi swoje.
Też bym chętnie wyjechała marzy mi się Prowansja. Zresztą nigdzie w Europie nie ma takich drogich domów porównując co mam tutaj i za te pieniądze co bym tam kupiła.
Dziadowskie rządy to i żyć się tutaj odechciewa. Może ostro napisałam ale takie mam zdanie.
Mnie to nie grozi bo się dosyć natyralam w swoim życiu, ale mówię do dzieci będziecie spłacać długi jak my po komunie.
Łatwo się żyje na kredyt gorzej go spłacać.

Z tą 70 nie przesadzajcie. Widzę więc wiem gospodynie robią i mają zadbane ogrody tylko robią to wolniej. Schylanie się to dobra gimnastyka dla kręgosłupa. Można też na kolanach z podstawką.

Pogoda ładna,ale noce zimne +3 dzisiaj to nic nie rośnie.

Pozdrawiam

Mój ogrodowy pamiętnik 10:15, 01 maj 2023

Do góry
Pryskaj jeszcze w lipcu i później jak straci liście. Wygrabiaj liście i pryskaj też ziemię. Aby zabić patogeny.
Mój ogrodowy pamiętnik 10:10, 01 maj 2023

Do góry
Aga wszędzie porządek jak trzeba. u mnie jednak nie ma takich języków trawiastych mam zawsze opóźnienie ok 2 tygodni.

Przerażają u mnie chwasty, nigdy tyle nie miałam.

Wisienkę spróbuj też podlewać środkiem grzybobójczym. Nawet chociaż duża czy starsza wiśnia zawsze coś tam łyknie. Jak ładna to warto ratować.
Ja tak ratuje osiedlowe jarzębiny od 3 lat i chyba bedzie sukces. Maluje im pnie farba ogrodnicza i wlewam różne środki raz na grzyba raz na parcha. Też podlewam.

Jest duża literatura o Monili....
Jak z nią walczyć. To można wyleczyć.
Ogród hortensjowo różanecznikowy 08:12, 01 maj 2023

Do góry
Monika83 napisał(a)
Magnolia Alexandrina w tym roku ma tylko jeden kwiat, słabiutko zakwitła.

Moja Aleksandrina ma 5 kwiatów trzeci sezon w zeszłym roku miała 2 kwiaty.
Jest moim zdaniem kapryśna. Za to kwiaty ma piękne. Nie za bardzo przyrasta.

Monika masz przepiękny ogród i kwiatów dużo. Narcyzy bardzo ładne. Ciemierniki już zmieniają kolor ale też ładne robią się pastelowe.
Teraz czekam u ciebie na różaneczniki.

Jak ty znasz wszystkie nazwy tych roślin. Ja to mam pustkę w głowie.

Pozdrawiam
Ogród z zegarem 23:20, 30 kwi 2023

Do góry
Wiesz Agnes dzisiaj jak darń zdzieralam z trawnika bo sądziłam pęcherznica myślałam o tobie.
Ile to trzeba mieć siły aby ryć, darń zerwac wrzucać na taczkę i wywozi. Na zwałkę.
Cos musze wymyśleć aby tej darni nie zrywać.

U mnie rozsiały się jakieś dziwne kwiatki podobne do fiołków. Jednak to nie fiołek. I teraz w żwirze po białych kwiatkach mam niebieski kolor.

To niebieskie to pewnie bruneta. Ptaki nasiona roznoszą.
Też mam samosiejki które nigdy nie sądziłam.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 23:09, 30 kwi 2023

Do góry
Monika83 napisał(a)
Ale piękne ma kwiaty ta wiśnia, śmiem twierdzić że piękniejsze od migdałka.

Zdecydowanie ładniejsze.
Migdałek ma inne. Wiśnia ten pudrowy róż jest piękny.
Kwitnie w tym roku dosyć długo może dlatego, że deszcz nie pada a pogoda nie za ciepła.
Jeszcze płatki nie opadają.

Watanabe już w pąkach jeżeli mróz nie przyjdzie to obficie będzie kwitła

Ogród prawie wymarzony … 17:21, 30 kwi 2023

Do góry

Ładny widok. A u mnie bażanty wydziobaly cebulki tulipanow i już się z nich wyleczyłam. Zawilce będę sądzić tam nie ma cebul.
Przepiękne tulipany te malinowe to van ejki tulipan nie do zdarcia. Posadziłam i nie wyciągałam ich kilka lat ciągle kwitły.
Te ciemne też ładne.

Te białe tulipy jaka to odmiana podejntez tych ciemnych jak znasz nazwę.

Pozdrawiam

Elu te białe to White Flag- powtarzają kwitnienie już trzeci sezon. Kupione w Lydlu.
Te malinowe to Lady van eijk cudowne są.
Reszta to mieszanki van eijk i inne cuda.

Moje tulipany rok temu pożarły nornice - w rym roku wszyskie mam

A tu jeszcze taką mam fotę i takie mieszanki

Pozdrawiam
Ogród prawie wymarzony … 15:45, 30 kwi 2023

Do góry
olciamanolcia napisał(a)

Tak w wytlaczankach. Ponad 700 na pewno jak nie więcej

Ładny widok. A u mnie bażanty wydziobaly cebulki tulipanow i już się z nich wyleczyłam. Zawilce będę sądzić tam nie ma cebul.
Przepiękne tulipany te malinowe to van ejki tulipan nie do zdarcia. Posadziłam i nie wyciągałam ich kilka lat ciągle kwitły.
Te ciemne też ładne.

Te białe tulipy jaka to odmiana podejntez tych ciemnych jak znasz nazwę.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 15:39, 30 kwi 2023

Do góry
Witam

Dostałam nowy telefon bardzo super ma wszystko to co poprzedni nie miał a było mi potrzebne.

Trawka po wertykulacja ruszyła. Coś tam rośnie.najbardziej chwasty. Zrobiłam tydzień temu oprysk eko z octu wody i soli. Zachwalany.
Nie warto było przez pół dnia schylać się i psikac.

Ale piękne ma kwiaty ta wiśnia, śmiem twierdzić że piękniejsze od migdałka.
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 15:38, 30 kwi 2023

Do góry

Kot upojony kocimiętką, już trzeci dzisiaj. Kocimiętki są trzy a oni tylko jedną męczą

Bo pierwszy fluidy puścił a 2 następne się upajają i koci Mietka i fluidami.
Musisz koniecznie albo popsikac albo patyki powkladaj mogą zrobic gniazdo w środku.
Jeżeli ta kocimiętka jest wysoka a chcesz nizsza podetnij pędy o połowę wtedy wypuszcza nowe i będzie równie pięknie kwitła tylko będzie nizsza.
Ja tak robię.
Ptasi gaj 15:15, 30 kwi 2023

Do góry
Agatorek napisał(a)
Wiśnia Kiku jest śliczna, długo już jest u Ciebie? Wygląda świetnie.

Pięknie Ci się wiosna rozkręciła

Agnieszka ok 8-10 lat. Miałam 2 szt. Jedna zachorowała dostała parcha na szczepieniu.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies