Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Nowoczesny ogród ze skarpami 11:52, 30 kwi 2019

Do góry
Pokazuję widok ze strony południowo wschodniej na dłuższą skarpę (dłuższa ale bardziej łagodna, wymiary długość góra 17,80 x szer. 2,90 x długość dół 15,10 )

i skarpa mniejsza ale bardziej stroma - tutaj przewidziałam same kosodrzewiny Pinus mugo. Obok skarpy murek oporowy- gabion wypełniony będzie jasnym kamieniem.

Jak narazie brak pomysłu na tę większą skarpę. Napewno nie chcę tutaj wprowadzać zbyt dużo gatunków, no i kolorystyka też ograniczona. Na dzień dzisiejszy w ogrodzie rosną, od frontu 3 klony czerwonolistne prawdopodobnie Royalty, 3 śliwy wiśniowe pissardi (nie chciałam za bardzo bo kwitną na różowo, ale przekonały mnie ich czerwone liście), no i od strony południowej jest szpaler z Smaragdów.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 11:45, 30 kwi 2019

Do góry
effka napisał(a)
A tu moje mini zakupki hakonkowe i jeden ML się zaplątał.

Ależ piękne Aureolki bo to one, tak?

Gdzie kupiłaś? Może internetowo tez sprzedają?
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 11:43, 30 kwi 2019

Do góry
A tu moje mini zakupki hakonkowe i jeden ML się zaplątał.
Wielicka przygoda ogrodowo / remontowa 11:40, 30 kwi 2019

Do góry
Wielicka przygoda ogrodowo / remontowa 11:38, 30 kwi 2019

Do góry
Porcja świeżych fotek
Dereń kwiecisty - Cornus florida 11:33, 30 kwi 2019

Do góry
Skarpa w ogrodzie 11:29, 30 kwi 2019

Do góry
Witam wszystkich na ogrodowisku. Jestem tu nowa, wspólnie z mężem powoli zakładamy ogród, ukształtowaliśmy już teren wokół domu, musieliśmy uwzględnić różnicę poziomów, zastosowaliśmy więc skarpy, od jakiegoś czasu śledzę forum oraz inne strony w poszukiwaniu inspiracji. Ogród oczywiście musi być nowoczesny. Na jedną - stromą skarpę przewidziałam już obsadzenie samymi kosodrzewinami pinus mugo.
Mam jednak problem ze skarpą sąsiednią, która jest dużo dłuższa (wymiary szerokość 2,90m, długość u góry 17,80m, długość u dołu 15,10m) i bardziej łagodna, strona południowo-wschodnia) Nie chcę robić zbyt dużego misz- masz. Chciałabym zachować proste formy i nie wprowadzać zbyt dużo gatunków roślin.

Może, komuś z Was coś przyszło na myśl co by tu pasowało z roślin?
Dodam, że od frontu mam posadzone już trzy klony czerwonolistne Royalty (prawdopodobnie Royalty w ogrodzie na przeciw skarp rosną też 3 śliwy wiśniowe pissardi. Chciałabym połączyć kolorystykę tych drzew z bielą i ciemną zielenią.
)

Pozdrawiam.
Podmiejski ogródek 11:26, 30 kwi 2019

Do góry
April napisał(a)
Super te paproty. Moje jeszcze w marzeniach.
Widzę pewne podobieństwa, geometrię i obrzeża grafitowe Też sobie takie układam, fajnie porządkują ogród. Prawda? Kładziecie na podbudowie cementowej?
Ja je układam sama, bez żadnej zaprawy, żeby jakby co.... to szybko i łatwo przełożyć

Widzisz, byłaś mądrzejsza od nas.
Em układał na suchym cemencie, żeby się nie ruszały (zwłaszcza tam, gdzie była różnica poziomów). A i tak w jednym miejscu korzenie świerka już podniosły jeden.

Tak, plan ogrodu jest geometryczny, natomiast nasadzenia nie. Szkoła Johna Brookesa

zdjęcie z 2017 r. dobrze to pokazuje

Ogród w mieście-ogrodzie 11:23, 30 kwi 2019

Do góry
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 11:22, 30 kwi 2019

Do góry
Czosnek
Ogród w mieście-ogrodzie 11:22, 30 kwi 2019

Do góry
cornus florida
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 11:21, 30 kwi 2019

Do góry
Zdjęcie dla Basi.
Margo Coster pięknie się przyjęła i już ją uwielbiam
Dziękuję kochana
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 11:17, 30 kwi 2019

Do góry
I ulubione tulipany Andrzeja. Zawsze mi jęczał, że nie mamy czerwonych.

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 11:15, 30 kwi 2019

Do góry
April napisał(a)
Bardzo urokliwa ta Ola, kusi żeby gdzieś jeszcze upchnąć takie cudo.

Oj bardzo cieszy oko.
To może skusisz się na Adirondack. Za chwilę wybuchnie kwieciem.
Podmiejski ogródek 11:03, 30 kwi 2019

Do góry
jolanka napisał(a)
Asia, pokaz te przepiękną paproc, tę delikatną, aksamitną

ja ją mam w dwóch miejscach.
na lipowej, bodajże w październiku wyglądała tak:

a pod świerkiem (czy jodłą?) w tym samym momencie tak:

a przy okazji, skoro już weszłam do jesiennego folderu, to jest to samo miejsce, mniej więcej ten sam kadr na jesieni i wiosną.

W tym roku tylne piętro będzie bardziej widoczne, bo dosadziłam parzydła leśne, które już w tej chwili są większe niż były jesienią
Choroby klonów, klon - Acer 10:59, 30 kwi 2019

Do góry
Witam 
Prosze forumowiczow o rady jak ratować mojego klona palmowego. Mam go chyba z 5 lat, ma ok 1,8m wysokości. Zauwazylam że dzieje się z nim coś złego. Gałęzie czernieja/zamieraja i nie wiem dlaczego  ponizej zczernialego miejsca klon wypuscil sporo nowych lisci a powyżej jest lysy nawet paczki które wyglądały na żywe zwyczajnie zaschly. Szukalam informacji o chorobach klonow ale nie znalazlam konkretnych informacji. Czy to może być jakaś choroba grzybowa? Czym pryskac? Czy te czarne gałęzie odciac? (( 

Podmiejski ogródek 10:56, 30 kwi 2019

Do góry
mrokasia napisał(a)
Oooo, trafiłam na zdjęcia . Bardzo ładne zresztą . Lipowa/leśna mi się bardzo podoba. Roślinki jeszcze niezbyt duże to i efektu ostatecznego nie ma ale i tak jakoś tak dużo tego tam - jak byłam u Ciebie to wszystko dopiero startowało.
Jeśli chodzi o narcyzy to rzeczywiście nie powiedziałabym, że jest ich aż tyle. Chyba dlatego, że one są takie delikatne w odbiorze.
Czy Ty masz tam jakieś tawułki?

Mam wrażenie, że przez tą suszę są drobniejsze i jest ich mniej, niż powinno być.
Ale dosadzać będę na pewno

Tawułki mam, chyba z pięć sztuk vision in white rośnie przy środkowej lipie.
One w ogóle są nieduże, a teraz to w zasadzie niewidoczne.

Słabo sobie u mnie radzą. Zobaczę jak będą kwitły w tym roku. Jeśli tak jak w zeszłym roku, to je zabiorę z tej rabaty i dam więcej tej wielicy metallicum, która się tak Jolance podoba.

Natomiast mają tą zaletę, że kwiatostany zasychają im na zimę, tak jak np.: jeżówkom, więc stanowią jakąś tam ozdobę, co jest bardzo rzadkie w przypadku roślin cienioznośnych.
Zrobiłam im nawet zdjęcie w styczniu, tylko brązowe suszki słabo widać wśród brązowych liści (nie zbieram celowo; jak ma być leśna rabata, to niech będzie leśna).
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 10:54, 30 kwi 2019

Do góry
Dla wszystkich zaglądających Ola.
Ogród w mieście-ogrodzie 10:47, 30 kwi 2019

Do góry
Judaszek:
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 10:46, 30 kwi 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Cd kopania

sterta rośnie , trzeba było zaprzeć bo sie rozjeżdżała za mocno

profilowanie dna

Tak jakbym moje pawie z łezki widziała
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies