Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

W Gąszczu u Tess 22:10, 19 sty 2015

Do góry
Joku napisał(a)
Miałam takie grusze we własnym ogrodzie. Strasznie wysokie. Bardziej chorowały na zgniliznę, ale rdza też się pojawiła. Nawet nie podejmowałam walki. Może je przyciąć? Żeby dostęp był łatwiejszy.

Nie bardzo jest jak. Babcia, miast przycinać z góry, podcinała gałęzie od dołu (pewnie żeby więcej miejsca na rośinki było). Pierwsze gałęzie zaczynają się dopiero gdzieś na wysokości trzech metrów.
Nie mogę znaleźć zdjęcia z całą gruszą, ale tu trochę widać - dom za nią ma jakieś 4 metry.

Iwk4 napisał(a)
Ja ci nie pomogę z gruszą, szkoda jej.
Ja po raz pierwszy będę pryskać miedzianem. On jest na grzyba na owocowe zwłaszcza. Chciałam w tym tygodniu, ale temperatura spadła poniżej 0. Musze poczekać.

Ano szkoda. Ja z miedzianem muszę trochę poczekać, bo promanalem już popryskałam, zanim Waldek Ogrodowisko oświecił, że robi się akurat na odwrót

MarzenaG napisał(a)
Teresko chciałaby dusza do raju.. chętnie bym się do Wilanowa wybrała ale już pewnie nie zdążę . W piątek wyjazd na ferie, powrót dopiero 1 lutego, nie wiem czy jeszcze będą iluminacje

Marzenko, zdążysz. Iluminacje w Wilanowie do 15 marca mają być.
Tu link: http://wilanow-palac.pl/godziny_otwarcia_cennik_kontakt.html

monteverde napisał(a)
Moja przedwojenna grusza była bardzo wysoka i też jej liście czerniały i opadały dostęp do grusz był prawie niemożliwy czekaliśmy aż same spadną, a wiadomo jak spadną to sie rozpadną więc ją obcięłam dałam opryski i w 2014 miala olbrzymie owoce oczywiście mniej ale były, teraz czeka mnie cięcie wilków, ale nie wiem czy już je ciąć czy czekać do lutego? tak ciepło jest boję się żeby nie popłakała, Tesia przytnij swoją, przy okazji prześwietlisz gałęzie i będzie lepsza, nie zapomnij o opryskach

Aniu, napisałam powyżej, jak to wygląda. Nie wiem jeszcze, co zrobię.
A z cięciem nie poradzę - nigdy nie cięłam drzew owocowych.

Obiecałam Pszczółce, że jeśli nie zapomnę, zrobię fotkę iluminacji "Warszawo kocham Cię" na wieżowcu. Nie wyszły.

Ale pokażę dekoracje świąteczne na Świętokrzyskiej. Nie wszystkie fotki są dobrej jakości, wybaczcie.

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 21:18, 19 sty 2015

Do góry
horcia napisał(a)
Boże, Marzenko co Ty do mnie mówisz....może wrócimy do tego tematu za rok jak ogarnę Twój język . Jak to się wszystko u Ciebie mieści, tyle traw, róż, drzew......ło matko. Wiem, ogród jest z gumy!

Ogarniesz szybciej, hi, hi.
Ja tu weszłam w maju. Wszędzie czytałam tylko Rh, rh, rh. Co ja się nagooglowalam, słowniki otwierałam, szukałam w skrótach w necie, a wstyd mi się było zapytać, co ten skrót znaczy potem doszłam, ze to Rododendrony, ha, ha
Nie martw się słownikiem Ogrodowiskowym.
Podobały mi się pewne róże w szkółce, zapytałam się pani, co to za róże? Pani odpowiedziała: rabatowe
Odeszłam, bo jak kupować NN, jak nie znam ich warunków, aby przetrwały? Czy kapryśne, czy nie?
Ogródek Iwony 21:08, 19 sty 2015

Do góry
Ewa777 napisał(a)

Iwonko, dzięki za takie informacje Też sobie zamówiłam Dziś będą mieli rekordową liczbę zamówień

Oj tak, i będą się zastanawiać dlaczego, hi, hi
Ogródek Iwony 21:07, 19 sty 2015

Do góry
ana_art napisał(a)
byłam, ale jestem dzisiaj tak zmęczona że nie myślę...

Aniu, spokojnie
Do marca zdążysz Odpoczywaj sobie
Ogródek Iwony 21:06, 19 sty 2015

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Nowej rabacie mocno kibicuję.
Fotki oglądam, oceniam, no ale te minusy aparatu mocno mnie zaniepokoiły. Nie gotuje, nie piecze, sprzątać też nie umie, no i przybliżyć też porządnie nie potrafi. Tyle minusów, a ja dalej go chcę. Z zakupem poczekam do przełomu marca i kwietnia, pooglądam jeszcze Twoje poczynania, poczytam o kolejnych minusach, ale bardziej interesują mnie plusy tego cacuszka.

Dorotko, plusem są te fotki na poprzednich stronach. Sama radość.

edit: I polubiłam beże w ogrodzie
Wcześniej bym powiedziała: Uschłe badyle, a teraz tyle piękna w tym można dostrzec
Nawet Ania - Mała Mi pisała dziś, żeby jeżówki kupować z pojedynczymi płatkami, bo mają ładne koszyczki zimą
Ogródek Iwony 21:03, 19 sty 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Wyczytałam dziś u Małej Mi - link do Gardeners' World Polska
http://avt.pl/portfolio/124-garden-ogrod-po-angieslku//
Weszłam na stronę i zamówiłam. Będę miała niebawem, mam taką nadzieję

Iwonko, dzięki za takie informacje Też sobie zamówiłam Dziś będą mieli rekordową liczbę zamówień
Ogród na Opak 20:58, 19 sty 2015

Do góry
A jałowca wytniesz?
Łatwiej jest rabatkę wyczyścić i zacząć od nowa.
A przez to, ze szkoda mi było wyrzucać roślinki, to będę miała ognistą rabatkę.
Ogródek Iwony 20:31, 19 sty 2015

Do góry
beata_kulesza napisał(a)
Iwonko , fajnie się zpowiada u Ciebie . Niestety nic nie doradzę bo zwyczajnie się na tym nie znam. Sama niebawem będę potrzebowała pomocy ale bardzo Ci kibicuję i będę zaglądać

Beatko, w takim razie trzymaj kciuki
Ogrodnik Mimo Woli cd 20:29, 19 sty 2015

Do góry
Ja tez zamówiłam GW. Dziękuję za link.
Powiedzonka fajne
W moim małym ogródeczku - Dorota 20:10, 19 sty 2015

Do góry
Dorotko, pozdrawiam
Siedzę właśnie w wątku o ogrodach angielskich. Kolory także dla ciebie.
https://www.ogrodowisko.pl/tag/ogrody-angielskie
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3422-anglia-czerwiec-2013?page=4
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 20:02, 19 sty 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Marzenko, zrobiłam plan rabaty u mnie, trzeba wybrać buka i jakbyś mogła doradzić, co pod nim by grało? Jak będziesz miała czas, to od str. 353 (środek) zapraszam

Iwonko wpadne ale dopiero w nocy. Za chwilę zmykam...
W Gąszczu u Tess 20:00, 19 sty 2015

Do góry
Ja ci nie pomogę z gruszą, szkoda jej.
Ja po raz pierwszy będę pryskać miedzianem. On jest na grzyba na owocowe zwłaszcza. Chciałam w tym tygodniu, ale temperatura spadła poniżej 0. Musze poczekać.
Ogród na Opak 19:42, 19 sty 2015

Do góry
Horcia, wczoraj podglądałam u ciebie. Niestety, M stał na straży, by niedziela do rodziny należała, wiec rozumiesz sama
Ana fajnie doradziła, czyli LM i hortensje, kulki i coś wysokiego będzie?
To dobre zestawienie
Pomóżcie wyczarować mi ogród 19:01, 19 sty 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
No to do dzieła Viola, rób listę zakupów. Fajnie
To te czerwone mogą być np. śliwowiśnie Nigra albo Pisardii

Iwonko, właśnie o tym pomyślałam
Ogródek Iwony 18:52, 19 sty 2015

Do góry
Zamieniłam kolejność trytomy i kanny. I chyba mniej traw, bo się rozrosną. Między trawy dam kanny. Trytomy przed nie.
Przesunęłam też liliowce i nachyłki na tył. Czy teraz będzie lepiej?

Ogródek Iwony 18:27, 19 sty 2015

Do góry
Wyczytałam dziś u Małej Mi - link do Gardeners' World Polska
http://avt.pl/portfolio/124-garden-ogrod-po-angieslku//
Weszłam na stronę i zamówiłam. Będę miała niebawem, mam taką nadzieję
Ogródek Iwony 17:55, 19 sty 2015

Do góry
Sebek dzięki.
Kanny miałam pierwszy rok, dostałam kłącza jedne wiosną, a te o bordowych liściach jesienią. Trytomy jeszcze nie mam. Świadoma jestem tego, ze jak coś nie zagra wysokością, to łopata pójdzie w ruch. Może byc też tak, że niektóre roślinki dadzą za dużo masy zielonej, za mało kwiatów i wtedy będzie trzeba nanieść poprawki, aby na następny rok było lepiej. To na razie plan.
Czekam jeszcze, co powie Ania Mała Mi, bo nie miała czasu.
No i rabatka prostokątna z bukiem - to chyba Marzenka. Nie do końca mam pomysł, aby to zagrało razem. Buk nie lubi mieć chyba podkopywanych korzeni, więc coś na stałe wieloletniego tam trzeba albo z płytkim systemem korzeniowym.
edit: Aha, chciałam jeszcze berberysy wkomponować, to może koło buka?
Pomocy !
Ogródek Iwony 17:37, 19 sty 2015

Do góry
Na tym zdjęciu trytoma jest pod 7. Zaraz za dzielżanem.
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/27/274506/original.JPG
Zdjęcie stąd:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2642-rabaty-angielskie?page=2
Czy tu też rabata jest podwyższona?
Ogródek Iwony 17:29, 19 sty 2015

Do góry
Masz rację, są dwa poziomy:
Tu są plecy:
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/photo/upload/21386/medium__MG_0008.JPG
U mnie będzie jeden poziom, dlatego nie wiem, czy trytomy przed czy za kannami
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 17:25, 19 sty 2015

Do góry
Aniu, zerkniesz do mnie w wolnej chwili? Zobacz plan na str. 353 i powiedz, co sądzisz? Jakieś sugestie może ?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies