Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Handmade by Elka 08:31, 29 kwi 2019

Do góry
Ślimakozbieranie cz.II, ponad 500 sztuk.

Idę zaraz znowu.
Handmade by Elka 08:27, 29 kwi 2019

Do góry
I gdy dowiadujesz się, że nie możesz pojechać na ryby, bo jest Wielkanoc i musisz ją spędzić u córki... Mój 74-letni ojciec.
Przerwa na kawę... 08:26, 29 kwi 2019

Do góry
Rabatka która ledwie w zeszłym roku była robiona, już olśniewa:
Handmade by Elka 08:24, 29 kwi 2019

Do góry
Magnolia:

Wisnia kiku szidare zakura (wiem, że inaczej się pisze):

Amanogawy:

Świdosliwy:
Przerwa na kawę... 08:22, 29 kwi 2019

Do góry
Cześć Iwonko,
bardzo dziękuję za gościnę, wycieczkę i sadzonki!

Po zdjęciach Anuli i Kasi trochę wstyd wstawiać swoje ale trudno

Dziewczyny, Iwonka jest mistrzynią detalu. W każdym kącie jakaś piękna kompozycja:
Ogród z uśmiechem 08:20, 29 kwi 2019

Do góry
jolanka napisał(a)
Dzisiaj pogoda nieogrodowa bo i zimno i mokro. To pierwsze mi się nie podoba, to drugie a i owszem

Magnolia jednak mocno pomyłkowa, ale na razie zostaje, bo ładna. Lennei na pewno..... a miała był Alba.

Tulipany jeszcze kwitną ale nie są jakieś wyjątkowe.

Magnolia nawet pomylona śliczna a te tulipanki zaraz pod nią cudne. Pamiętasz co za one?
Handmade by Elka 08:17, 29 kwi 2019

Do góry
chelll napisał(a)
A teraz robię donice w tym samym stylu na front domu. Tylko co do nich? Podrzućcie kilka inspiracji

Po tej ogrodowej gimnastyce to się ruszać nie mogę

A co U Was?

W słońcu ?
Handmade by Elka 08:16, 29 kwi 2019

Do góry
chelll napisał(a)
Judaszowiec:

i po tygodniu

A jaki duzy krzaczek...super
Handmade by Elka 08:13, 29 kwi 2019

Do góry
Judaszowiec:

i po tygodniu
Jak feniks z popiołów 08:12, 29 kwi 2019

Do góry

no to sobie wynajduję kolejne "upierdliwce" do strzyżenia
Kolejnego namierzyłam za tą małą łukową rabatką, powyżej koła, przy żywopłotku z cisów ...
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 07:58, 29 kwi 2019

Do góry

Dziś po kilku dniach jeszcze ładniejszy. W zeszłym roku kupiłam 3 sztuki tego taniej bo miał grzyba ale miałam zapewnienie sprzedającej że jeśli padnie to mi zwróci pieniądze. Ratowałam go na jesieni zgodnie z wskazówkami i jest.2 następne to satomi , mniejszy mi zakwitnie .
Handmade by Elka 07:57, 29 kwi 2019

Do góry
U mnie wiosna pełną gębą. Kwitnie mimo suszy sporo. Kilka ujęć ku pamięci
Tulipany:
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 07:30, 29 kwi 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Tak będzie

No prawdziwe Morskie Oko będzie Ile w najgłębszym miejscu? Powiem ci, że u mnie ta głębina na ponad metr się sprawdza. Policzyliśmy, że nasze dwie rybki mamy na pewno od 2011 roku, kiedy musieliśmy wymienić przeciekającą folię. Rybki w głębinie zimują sobie fajnie. Od tej pory nie ruszaliśmy też wody, cały czas jest ta sama i wreszcie czysta. W słoneczny dzień dno pięknie widać. Jest równowaga. Mój szwagier co rok wymieniał wodę w swoim i ciągle coś tam nie grało, a to rośliny nie rosły, a to ryby padały. Trzeci rok zostawił samopas i jest wreszcie równowaga
Wzgórze chaosu 07:20, 29 kwi 2019

Do góry
wiklasia napisał(a)
Ja sypnęłabym kamieniem Na podstawie tego zdjęcia widać, że kamień fajnie spiąłby te rabaty w spójna całość

No i chyba tak właśnie zrobię, żeby wokół chodnika była jedna całość a kolejna już z korą jak wszystko wokół.

AngelikaX napisał(a)
Iwonko dałabym kamień, ale ciutkę mniejszej frakcji, ta pod domem dość duża się wydaję, ale to moze złudzenie... zawsze mozesz zmieszać na obu a włąściwie trzech rabatach
Ślicznie Ci to kulkowisko wyszło

Kulki faktycznie mają w sobie klasę i moc Będzie kamień w tym miejscu a na reszcie kora bo pozostałe rabaty są już mniej formalne. Co do frakcji to w realu nie są one aż tak duże, ale nadal coś mi nie gra i może faktycznie nie jest to kolor a grubość... ? Tych kupiłam troszkę na próbę więc będę nadal szukać. Ostatnio wolę dłużej czegoś nie mieć, żeby w końcu to, co wybiorę było fajne i zostało na dłużej

sylwia_slomczewska napisał(a)
Hmmmm a ja nie wiem czy bym nie dała kory......spina wtedy optycnie resztę ogrodu z ta rabatą i widok z okna przyjemniejszy, a z drugiej strony nasadzenia na tej rabacie łącża się z tymi pod oknami i kamień lepszy. Może by sie udało tak , ze kora spinałaby z reszta ogrodu, a nasadzenia spinały te trzy rabatki
Pergoli nie ruszałabym pod żadnym pozorem uważam, że jest tam idealna
Mało tego jak ja usuniesz to odsłoni Ci się miejsce gdzie mają budować i co wtedy?

Dumałam wczoraj długo, dam kamień po obu stronach chodnika a na tej większej korę bo jest mniej formalna i wszystko wokół będzie już w korze, której docelowo ma nie być widać, cha cha ...ciekawe kiedy o nastąpi
Co do pergoli to najczęściej spoglądam na nią z kuchni i jadalni i stąd zaczęła mnie drażnić bo zasłania rozrośniętą resztę. W głębi jest nasza druga działka i tam jest spokojnie Pergola zasłania trochę jak jest się na ogrodzie, ale tam najwięcej zasłoniłoby nasadzenie w tej dużej rabacie za ławką - tam nadal nic się nie dzieje, osłabia mnie moja niemoc co do wyboru. A już by rosło i nabierało mocy, a tak drugi rok pustka i stare resztki

Anitka napisał(a)
Ale się tu dzieje Przenoszenia kamieni nie zazdroszczę, ale fajnie wyszło z tym zlikwidowaniem tego paska trawnika pomiędzy skarpą a żywopłotem.

Magnolie dały cudny spektakl. A te porosty nic złego nie robią na gałęziach. Nawet są dla drzewa pożyteczne.

Ja dałabym na rabacie z miłorzębem kamień, bo ona łączy mi się bardziej z tymi rabatami blisko domu. Dobrze, że kamień ma taki mix kolorystyczny. Są tam kamienie w odcieni elewacji, tych dużych kamieni i w szarościach nawiązujących do kostki. Nie razi śnieżną bielą. One z czasem nabierze takiej "patyny".Tylko nie wiem czy nie za duży, ale to można ocenić tylko na żywo. Plus większego kamienia jest taki, że podczas prac z odkurzaczem ogrodowym takiego większego nie wciąga.
Piszesz, że w deszczu wydaje ci się za pstrokaty. Tylko patrząc na ostatnie lata ile tych dni deszczowych mamy to chyba nie ma co się tym przejmować

Podobną pergole w zeszłym roku zdemontowałam do malowania i już się nie pojawiła na swoim miejscu

Powiem ci, że byłam wykończona tym kamieniem. Ten drobny wbił się w glinę, ten duży na skarpie zresztą też. Kilka dni nam z tym zeszło, robota mega ciężka a efekt tak naprawdę widzę tylko ja a raczej moje sumienie Wiem, że nie ma tam już żadnej folii, dużego kamienia jest o połowę mniej, drobnego w postaci obwódki nie ma wcale. Łatwiej mi będzie coś tam dosadzać, szybciej uda się posprzątać po zimie. Ale tak dla gościa z zewnątrz różnica żadna No cóż, spokój własnego sumienia najważniejszy
Anitka postanowiłam, że będzie kamień z jednej i drugiej strony chodnika bo rabatki przy wykuszu i ta większa są takie formalne i kamień będzie bardziej elegancko wyglądał. Rabata na przeciwko dostanie korę, mimo, że jej początek nawiązuje do tych przy domu, to jednak cała reszta jest już bardziej taka jak wszystko wokół, czyli miks różności.
Pojadę jednak do tego Filara, daleko ale na taką ilość jak potrzebuję, to i w moje auto się zmieści. Ze strony zniknął ten, który kiedyś mi pokazywałaś, że taki masz, ale może na stanie jest a ja na stronie nie mogę znaleźć...
No właśnie twoja pergola była chyba w okolicy ogniska? Czy mnie pamięć zawodzi? Gdyby zdemontowanie mojej było prostsze, już by jej dawno nie było

Przerwa na kawę... 06:35, 29 kwi 2019

Do góry
Kasia_CS napisał(a)

Na końcu ścieżki misa fontanna oczywiście w pobliżu morza tulipanów

Fajnie miałyście spotkanie
Iwonko napiszesz mi na PW gdzie można kupić taką misę fontannę?
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 06:32, 29 kwi 2019

Do góry
Anitka napisał(a)

Mocny kręgosłup przydaje się bardzo.
Można zrobić obwódkę z cisa 'Repandens', ale to nie to samo

Fajny pomysł Anitka na uatrakcyjnienie odpowiedzi zdjęciami ogrodu Dziękuję
Co do obwódki to masz rację, że to nie to samo, patrzę właśnie, że "Repandens" jakiś płaczliwy pokrój ma
A jakby z Hiksi gęsto posadzić i ciachać mocno na takie maleństwo jak z buksów?
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 06:30, 29 kwi 2019

Do góry
Zagajanka napisał(a)

Kasiu, Alba ma już liście, ale u mnie cieplej niż u was, pamiętaj.

Tak dzisiaj wygląda i największy liść w zblizeniu:

A dlaczego masz wątpliwosci?

Wątpliwości dlatego, że mam dość duży egzemplarz, choć niezbyt rozgałęziony, to jednak budzi moje podejrzenia. A dwa, że właśnie te liście w mojej jakieś wielkie są! Chyba dwa razy większe mi się wydają niż Twój największy. Później pójdę sprawdzić.
Ogród z uśmiechem 06:24, 29 kwi 2019

Do góry
jolanka napisał(a)

Magnolia jednak mocno pomyłkowa, ale na razie zostaje, bo ładna. Lennei na pewno..... a miała był Alba.

Tulipany jeszcze kwitną ale nie są jakieś wyjątkowe.

Kwiat ma bardzo kształtny pomyłkowa magnolia, oby obfitością kwitnienia się zrehabilitowała za tę pomyłkę w przyszłych sezonach

A te tulipki wręcz przeciwnie! Są prześliczne kiedyś miałam podobne, ale tylko jeden sezon, a szkoda.
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 00:48, 29 kwi 2019

Do góry
Niewiarygodne jak deszczowa niedziela może człowieka ucieszyć

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 00:43, 29 kwi 2019

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies