Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:23, 22 maj 2019

Do góry
I trochę szerszych kadrów.

Dobrze sprawdza się dereń Elegantissima w roli mocnego akcentu.

Bezobsługowa rabata .
Ogrodowe marzenie Mrokasi 20:20, 22 maj 2019

Do góry
Albo jeszcze taka wersja - z brzuszkami w drugą stronę . Ta wersja jest niezła bo w rogu, gdzie najwięcej słońca zostaje najwięcej trawnika a i dla klonika jest sporo miejsca .
Z tarasu

z góry
Wizytówka - moja działeczka, moje marzenie, moje pierwsze na niej kroki 20:17, 22 maj 2019

Do góry
Pigwa

Tulipanki wciąż są

Ogrodowe marzenie Mrokasi 20:15, 22 maj 2019

Do góry
Ciężki dzień dzisiaj miałam, zaglądam co tam się urodziło w planach. Ciężka sprawa. Sugerując się sugestią Andy cóś takiego? Tam u góry na wysokości hakuro bym trochę wypłaszczyła, żeby dzióbek nie powstał, ale to może zdjęcie przekłamuje.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:15, 22 maj 2019

Do góry
Berberys Bagatelle.

Żurawka Obsydian

Marmelade i turzyca SS- lubię ten duet. Do zgrabnego tercetu można dorzucić tuje Golden Tuffet.

Cięta silnie w lutym choina kanadyjska rozpoczęła proces przybierania masy. Cisy też.

Moja działeczka, moje marzenie, moje pierwsze na niej kroki 20:11, 22 maj 2019

Do góry

Pigwa

Moja działeczka, moje marzenie, moje pierwsze na niej kroki 20:08, 22 maj 2019

Do góry

Moja działeczka, moje marzenie, moje pierwsze na niej kroki 20:06, 22 maj 2019

Do góry

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:06, 22 maj 2019

Do góry
KasiaLangier napisał(a)
Czyli u Ciebie lato, a u nas na Śląsku kraina deszczowców U sąsiada zawsze lepiej zauroczyłam się ta kaliną i ostatnio kupiłam ją sobie. Ciesze się, ze na razie nie mam sąsiada

Kasiu, z najbliższymi sąsiadami niestety nam się nie poszczęściło, ale 2-3 domy dalej już jest całkiem inaczej.

Dzisiaj i u nas leje. Tamaryszek ugiął się pod ciężarem kropelek wody. Całkowicie odmienił spojrzenie na ogród.

Kocimiętki rozwaliło na boki. Owsica trzyma pion.

Ogrodowe marzenie Mrokasi 20:05, 22 maj 2019

Do góry
Anda napisał(a)
A nie mogłabyś tej rabaty przy domu lekko wybrzuszyć, żeby powstała taka trawnikowa, lekko zakręcająca rzeka?

Mówisz o czymś takim?
Z tarasu

Z góry

Też mi się podoba .
Wizytówka - moja działeczka, moje marzenie, moje pierwsze na niej kroki 20:02, 22 maj 2019

Do góry
Witam z dębowego lasu pomiędzy jednym deszczem a kolejnym udało się utrwalić piękno wiosny

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 19:59, 22 maj 2019

Do góry
MartaKozak napisał(a)
Sylwuś, jak bys miala za duzo tych pieknosci to ja chetnie przygarne
Te podwojne i jednokolorowe wrecz mnie urzekly

Umawiamy się tak ja pozbieram nasiona z orlików jakie mam, bo Grażynka też chętna i potem taki miks moich ode mnie dostaniecie ok?
Bo jak przekwitną to nigdy nie pamiętam który jest który
To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:57, 22 maj 2019

Do góry
W sobotę wsadziłam własne sadzonki pomidorów. nadwyżką podzieliłam się z sąsiadką. Dzisiaj, mimo niskiego ciśnienia atmosferycznego, moje wewnętrzne ciśnienie podskoczyło maksymalnie. 8 krzaczków zostało pozbawionych liści i większości łodygi. Z ziemi sterczą 2 cm kikutki. Wrrrr.....Podejrzewam kosy, bo one pałętały się po tej rabacie. Sąsiadce nadwyżki z moich nadwyżek nie zostały. Wniosek: dobre uczynki nie zawsze kończą się dobrze. Następnym razem zostawię sobie rezerwę.

Aura dzisiaj niezwykle dynamiczna. Co godzinę dostaję kolejne ostrzeżenia przed wiatrem i deszczem. Jagody kamczackie udało się zebrać.

Kwitną dwa najmniejsze rodki: Catherina van Toll i drugi egzemplarz Novej Zembli.

Podczas pierwotnych nasadzeń na garażowej użyłam irysów syberyjskich jako zadarniaczy. Docelowe rośliny się rozrastają, a ja powoli redukuję irysy. Te rosnące za świdosliwą już wykopane.
Sąsiadowa budka strażnicza nieco się spatynowała, w dalszym ciągu mam wobec niej mordercze uczucia. Na szczęście tuje nieco podrosły. Odliczam czas- jeszcze jakieś 7 lat będzie mi wisiała nad głową. Może krócej...

Na przedpłociu rozrastające się turzyce SS zaczęły już maskować zasychające liście tulipanów EE.

Tajemniczy Ogród 19:57, 22 maj 2019

Do góry
Brzozowadziewczyna napisał(a)
I znów poglądowa fotka, tym razem ze sznurkiem
To wybrzuszenie takie sobie, ale jak wypłaszczę bardziej, to kalina nie będzie mogła rosnąc na jej brzegu tylko zostanie gdzieś w głebi, a fajnie to wygląda.
Zastanawiam się też, czym w miarę delikatnie wypełnię te duże przestrzenie kory..Runianką?

Odważne decyzje, ja bym szła małymi kroczkami
Tajemniczy Ogród 19:45, 22 maj 2019

Do góry
I znów poglądowa fotka, tym razem ze sznurkiem
To wybrzuszenie takie sobie, ale jak wypłaszczę bardziej, to kalina nie będzie mogła rosnąc na jej brzegu tylko zostanie gdzieś w głebi, a fajnie to wygląda.
Zastanawiam się też, czym w miarę delikatnie wypełnię te duże przestrzenie kory..Runianką?

Ogrodowe marzenie Mrokasi 19:43, 22 maj 2019

Do góry
No dobra, wróciłam do domu i zaczęłam kombinować. Najpierw na planie, potem wyszłam do ogrodu i zaczęłam planować przy pomocy węży do podlewania.
Zainspirowana ogrodem Kwartecika pomyślałam o powiększeniu rabaty dla klona i podzieleniu tego trawnika w taki sposób:
Widok z tarasu

Widok z góry

Sam pomysł mi sie spodobał tylko okazało się, że małe odległości sprawiają, że nie za bardzo mogę zrobić bardziej szpiczaste ząbki na połączeniu tych dwóch pseudokółek bo najzwyczajniej w świecie nie dam rady manewrować kosiarką.
A potem po prostu poszerzyłam rabatę na klona wypłycając łuk i delikatnie modyfikując kształt rabaty pod domem i wyszło mi coś takiego:
Widok z tarasu

Widok z góry

Co myślicie???
Szczerze powiem, że skłaniam się ku drugiej wersji... działa na mnie kojąco, tu chyba jest za mało miejsca na wygibasy... W tej drugiej wersji rabata na całej długości zyskuje jakieś 40-50cm więc w najwęższym miejscu będzie mieć nieco ponad 160cm.
Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 19:39, 22 maj 2019

Do góry
Bo reszta hortensji jeszcze rośnie i stoi w wodzie
To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:39, 22 maj 2019

Do góry
Wykorzystałam słoneczny dzień na wyprawę po okolicznych nieużytkach. Napełniłam dwa wiadra pokrzywą i liśćmi wrotyczu, zalałam wodą. Za jakieś dwa tygodnie gotowa będzie mikstura dla żarłocznych roślin.

Na piwoniowych pakach zagościły mrówki. To wiadomy sygnał, że wkrótce pojawią się tam mszyce.

Obrońcy ogrodu są już w gotowości do odparcia ataku.

Będzie pachniało!

Śniedki raz jeszcze. Wyłania się jeżówka purpurowa.

Zapączkowane przywrotniki ostroklapowe.
Miłkowo - sezon 2016-2022 19:32, 22 maj 2019

Do góry
Milka napisał(a)

Sadziłam w 2011, roślinki tak na 50cm:wiotkie, biedne, ale byłam happy, bo były zdrowe.
Mam je od 2011 r.
Ja tnę, bo są za wiotkie, ale twoje mogą być inne niż moje.
W tej chwili mają 4m, są piękne, ale nadal tą hym..bujaniem, lekkością, mobilizują mnie do cięcia i tęe, teraz odpaliły, czekam do czerwca i znowu będę ciąć...bo ja chcę drzewo, a to na razie piękność, liście,wiotkość i buja..a i tak najlepiej te drzewa lubię.

robiłam dzielenie host, nawet,.dały radę

Irenko, ten mój taki wiekszy w sumie, w miarę sztywny, zerknij u mnie, dzisiaj fotkę dałam.

Jak szykuje się jakieś mini spotkanie u Ciebie to ja nieskromnie się na nie piszę. Oferuję plewienie i pyszne ciasto w zamian za gościnę i podziwianie tego cudnego kawałka ziemi.
Ładne spore hosty Mam tą odmianę, śliczna jest.
Ogrodowe kreacje 19:29, 22 maj 2019

Do góry
Aurelllia napisał(a)
Rodek Hoppy juz przeszedł z fazy lekkiego jasnego różu w biel - czyli zaraz zakończy kwitnienie, szkoda bo napatrzec się na niego nie mogę, taka fajna biała kulka, którą widać z daleka

idą dalej piwonie, w tym roku nawet chcą pokazac na co je stać, mrówki łaziły po pąkach, znaczy będą kwitły, bo podobno jak chodzą, to te pąki zakwitną

a co do mrówek to mam ich plagę w ogrodzie...... Walczę tymi posypkami, ale to nic nie daje, bo budują nowe gniazdo 3 cm dalej od starego.... normalnie chyba się poddam

Witaj Aurelciu na mrówki kup boraks i posypuj tam gdzie są ,lub ugotuj jajka posiekaj żółtka wymieszaj z boraksem i zasyp mrówki one wciągają żółtka z boraks em i jedzą i po mrowkach sam boraks tez da rade .

Piękny rodek taki unikat w kolorze
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies