Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

tulucy 16:04, 22 maj 2019

A kancików nie chcesz???? jak już rewolucja, to rewolucja
mrokasia 16:16, 22 maj 2019

TAR napisał(a)

ale co ty chcesz od swoich obrzezy? sa w porzadku przeciez. my mamy kosiarke starego ponad 10-letniego trupka elektrycznego i wciaz na chodzie. mężny nie chce bym mu kupila konika wyscigowego, styka mu trupek

Mam niestety plastikowe, brązowe palisadki. EM kupił kiedyś za sporą kasę, bo jednak parę metrów tych rabat się uzbierało. Powoli je eliminuję ale ten zakup musi się zamortyzować . Powoli płowieją, trochę je niszczę kosiarką i przesiedlam do ogrodu firmowego .
Nasza kosiarka też na ostatnich nogach, obudowa się rozpada, ale kosi nieźle.

tulucy napisał(a)
A kancików nie chcesz???? jak już rewolucja, to rewolucja

siedź cicho!
tulucy 16:19, 22 maj 2019

Nie wolno na mnie krzyczeć, bo się zacznę jąkać Przecież na froncie zaczęłaś likwidować obrzeża
TAR 16:19, 22 maj 2019

mrokasia napisał(a)

Mam niestety plastikowe, brązowe palisadki. EM kupił kiedyś za sporą kasę, bo jednak parę metrów tych rabat się uzbierało. Powoli je eliminuję ale ten zakup musi się zamortyzować . Powoli płowieją, trochę je niszczę kosiarką i przesiedlam do ogrodu firmowego .
Nasza kosiarka też na ostatnich nogach, obudowa się rozpada, ale kosi nieźle.

siedź cicho!

kumam, to tak jak ja swoje zwyklaki plastikowe pekajace wymieniam na trimbordery. kanciki tez nie dla mnie, mam za duzo kilometrów obrzezowych
mrokasia 16:34, 22 maj 2019

tulucy napisał(a)
Nie wolno na mnie krzyczeć, bo się zacznę jąkać Przecież na froncie zaczęłaś likwidować obrzeża

Jąkanie w pisaniu nie przeszkadza więc tego... luz
Zaczęłam i kiedyś się ich pozbędę całkiem. I wtedy może nawet doczekam się porządnego trawnika i kancików .

TAR napisał(a)

kumam, to tak jak ja swoje zwyklaki plastikowe pekajace wymieniam na trimbordery. kanciki tez nie dla mnie, mam za duzo kilometrów obrzezowych

jak wspaniale spotkać się ze zrozumieniem!
Gosiek33 16:45, 22 maj 2019

Do niektórych kosiarek można wymienić obudowę
mrokasia 19:43, 22 maj 2019

No dobra, wróciłam do domu i zaczęłam kombinować. Najpierw na planie, potem wyszłam do ogrodu i zaczęłam planować przy pomocy węży do podlewania.
Zainspirowana ogrodem Kwartecika pomyślałam o powiększeniu rabaty dla klona i podzieleniu tego trawnika w taki sposób:
Widok z tarasu

Widok z góry

Sam pomysł mi sie spodobał tylko okazało się, że małe odległości sprawiają, że nie za bardzo mogę zrobić bardziej szpiczaste ząbki na połączeniu tych dwóch pseudokółek bo najzwyczajniej w świecie nie dam rady manewrować kosiarką.
A potem po prostu poszerzyłam rabatę na klona wypłycając łuk i delikatnie modyfikując kształt rabaty pod domem i wyszło mi coś takiego:
Widok z tarasu

Widok z góry

Co myślicie???
Szczerze powiem, że skłaniam się ku drugiej wersji... działa na mnie kojąco, tu chyba jest za mało miejsca na wygibasy... W tej drugiej wersji rabata na całej długości zyskuje jakieś 40-50cm więc w najwęższym miejscu będzie mieć nieco ponad 160cm.
Anda 19:48, 22 maj 2019

A nie mogłabyś tej rabaty przy domu lekko wybrzuszyć, żeby powstała taka trawnikowa, lekko zakręcająca rzeka?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
mrokasia 20:05, 22 maj 2019

Anda napisał(a)
A nie mogłabyś tej rabaty przy domu lekko wybrzuszyć, żeby powstała taka trawnikowa, lekko zakręcająca rzeka?

Mówisz o czymś takim?
Z tarasu

Z góry

Też mi się podoba .
Zana 20:15, 22 maj 2019

Ciężki dzień dzisiaj miałam, zaglądam co tam się urodziło w planach. Ciężka sprawa. Sugerując się sugestią Andy cóś takiego? Tam u góry na wysokości hakuro bym trochę wypłaszczyła, żeby dzióbek nie powstał, ale to może zdjęcie przekłamuje.