Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Plamy na trawniku 15:09, 30 maj 2016

Do góry
michal1988 napisał(a)

a co teraz moge zrobic?

Skład tej mieszanki znaleziony w necie to:

życica trwała 30%
życica wielokwiatowa 20%
kostrzewa czerwona 10%
kostrzewa czerwona 15%
kostrzewa trzcinowa 15%
kostrzewa owcza 10%

Życica wielokwiatowa to trawa pastewna, na której pasie się bydło, jednym słowem kupiłeś jakieś dziadostwo. Zaorać i posiać dobrą mieszankę z uznanej firmy.

Życica wielokwiatowa

Takie trawniki sieje się na skarpach przy autostradach, gdzie liczy się taniość i szybkość wschodów, a tym samym szybka kasa za usługę, ale trawnika to z tego nie będzie.

Tak sobie myślę, jest to możliwe że w jednym worku była wyłącznie ta życica, ona jest jaśniejsza. U mnie obsiewano skwerki miejskie, rośnie jak najęta i wygląda jak zboże na polu.
Plamy na trawniku 15:08, 30 maj 2016

Do góry
Dzień dobry,
zamieszczam zdjęcia- trawnik po trzech dniach. trochę lepiej, dzisiaj kosiłam, leję też wodę. momentami trawa się bardzo ładnie zagęściła, aż kosiarce ciężko było kosić mimo, że upał. Widzę światełko w tunelu Czego jeszcze nie zrobiłam to nie wysypałam żyznej ziemi. pozdrawiam

Gardenarium napisał(a)
Nie - ale to nie nazwa nawozu jest problemem, a pielęgnacja trawnika.
[img
Plamy na trawniku 15:05, 30 maj 2016

Do góry
Nie znam przyczyny więc nie wiem co doradzić, na kawałku jasnym podnawozić, podlać i zobaczyć czy się wyrównuje kolor.
To tu... 15:04, 30 maj 2016

Do góry
Ludwika napisał(a)

To miejsce, które powyżej zacytowała Jazzy - świetne! A ja byłam przekonana, że po dwa się nie sadzi a tu proszę, jak pięknie się te drzewa prezentują w duecie

Ależ niekoniecznie w takim akurat układzie, ja w każdym razie tutaj zaplanowałam
Nieparzystość dotyczy całkiem innych sytuacji

Plamy na trawniku 15:00, 30 maj 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie wiem, może w tych ciemniejszych miejscach było mocniej przekopane a tym samym ziemia żyźniejsza?

a co teraz moge zrobic?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:58, 30 maj 2016

Do góry
O Tobie zawsze myślę, jak pojawiają się takie tematy

Tutaj w innym ogrodzie.

Jak ciąć róże? Cięcie róż 14:42, 30 maj 2016

Do góry
To zależy, czy wyrasta z podkładki, czy z części szlachetnej, Zbadaj to, Jeśli z podkładki to wytnij a jeśli ze szlachetnej - to pozostaw.
Pomoc w założeniu wymarzonego trawnika na dachu garażu 14:38, 30 maj 2016

Do góry
Możliwe, że puste placki jeszcze się zapełnią, bo może nasiona są pod ziemią. Nie wiem, jakiej wielkości placki zarastają, zależy od gatunku trawy, niektóre są kępowe, więc nigdy nie zarosną,. tylko rozłogowe zarastają. Puste miejsca dosiewamy, gdy już wiadomo że nic nie ma.
Ogrody inspirowane naturą 14:37, 30 maj 2016

Do góry
Teraz napisałam art, do Magnolii o ogrodach preriowych, też będzie dużo zdjęć, ale muszę poczekać aż zostanie opublikowany.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:19, 30 maj 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Podobał Ci się ten ogród? Mi tak poprzez swoją nieoczywistość roślinną. I okolica piękna.

Tak, idealny, przebił wszystko, a jak tam byłam to pomyślałam sobie "Pszczółce to by się on podobał" Śliczny.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:17, 30 maj 2016

Do góry
Ensata napisał(a)
Artykuł w pigułce, super. Danusiu, patrze na profilowe, a Ty jak bys zniknęła. Niesamowita metamorfoza. Specjalna dieta?

Tak, była dieta pudełkowa, teraz prawie wróciło do normy. Czyli jo-jo. To był luty, teraz mamy maj.
Pomoc w założeniu wymarzonego trawnika na dachu garażu 13:59, 30 maj 2016

Do góry
Ja bym poczekała aż najpóźniejsze nasiona wzejdą. Potem oceniła stan trawnika i ewentualnie dosiewała. Całkiem możliwe, że część nasion przemieściła się, stąd placki.
Drzewa - ochrona przed wiatrem: pytanie 13:52, 30 maj 2016

Do góry
Nie wiem, narysuj całą sytuację ze skarpą.
Pozdrawiam
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 13:47, 30 maj 2016

Do góry
kamikaze111 napisał(a)
Poważnie??? Wydaje mi się że jasno można wywnioskować że to i to.

Ciekawe jaki byłby efekt gdyby zastosować nawóz na dwóch trawnikach. Jeden w sytuacji suszy a drugi gdy wody trawnik miałby tyle ile potrzeba. Ciekawe byłyby zdjęcia porównawcze. I ciekawe co na nie odpowiedziałby producent nawozu.

Zrób badania naukowe jeśli jesteś producentem nawozów i opublikuj je.
Trawnik w sytuacji suszy raczej nie ma racji bytu, tym bardziej nawozić go nie wolno, bo skoro susza to nawóz nie rozpuści się.
Plamy na trawniku 13:46, 30 maj 2016

Do góry
michal1988 napisał(a)
Witam! Mam pewien problem! W miejscu gdzie jeszcze rok temu miałem sad jabłoniowy, chciałem zrobic trawnik! Po wyrwaniu drzewek, dokladnym usunięciu korzeni, ziemia była zaorana i pozostawiona na zime! Na wiosne ziemia bya ponownie zaorana, potem zbronowana, jeszcze raz zaorana i znowu zbronowana, ponownie wyszczyszczona z korzeni i uwalcowana! Trawa uniwersalna zakupiona w obi -nazwa Eliza posiana równo i zawalcowana! I teraz problem! Mam dwa pasy jasno zielonej, trawy która rośnie jak szalona a reszta jest ładna normalnie zielona która rosnie jak powinna! Te dwa pasy ida tak jak szły poszczególne worki nasion! Czy mozliwe ze byly inne nasiona traw? Co teraz moge zrobic? Włożyłem w ten trawnik duzo pieniędzy i jeszcze wiecej pracy!

Nie wiem, może w tych ciemniejszych miejscach było mocniej przekopane a tym samym ziemia żyźniejsza?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:11, 30 maj 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie, na CHFS nie ma kul, co zapowiadali projektanci, pisałam o tym. Dlaczego zaraz przesyt Anglią? Nigdy w życiu.
Ogrody angielskie w poniedziałek, we wtorek CHFS.

Podobał Ci się ten ogród? Mi tak poprzez swoją nieoczywistość roślinną. I okolica piękna.

Podwiązywanie wysokich hortensji 12:04, 30 maj 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
To jest u mnie i jest za gęsto i dlatego tak już nie jest i nie polecam takiego sadzenia bo co roku wymiana bukszpanów i cisów.

Danusiu ale niedobra wiadomość bo tak strasznie mi sie podobało ze myślałam u siebie o takiej powiedz mi proszę co zamiast hortensji tam teraz masz albo coś właśnie jasnego/białego poleciła byś na wyższe piętro nad bukszpanami ?
Choroby i szkodniki jodeł, jodła - Abies 07:36, 30 maj 2016

Do góry
Ph 2-3 ? Za niska. Takie pH to ma kwas żołądkowy i sok z cytryny. Ocet ma prawie 3.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 07:33, 30 maj 2016

Do góry
Jakoś niejasno się wyraziłeś. Co jest kiepskim pomysłem, najedzenie się na tydzień czy stosowanie nawozu na 100 dni?
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 07:27, 30 maj 2016

Do góry
kamikaze111 napisał(a)
Można stosować nawozy na 100 dni. Można również najeść się na tydzień na zapas. Skutek będzie podobny.

Ale czy jest sens najadać się na tydzień? Przykład chyba nie za bardzo trafny.

Nikt nikomu nie zabroni stosowania nawozu nawet na dwa lata, jeśli takowe się znajdą w ofercie. Grunt to dobrze się sprzedać. Handel się kręci, a klient wszystko kupi, aby tylko nic nie robić, sypnąć raz i spokój. Dobry chwyt reklamowy, bardzo dobry.

Zalecam stosować nawóz co 6 tygodni, trawa musi nieco odpocząć od nawozu.

A w ogóle to dobrze byłoby nie stosować chemii. Tylko prawie nikomu się nie chce dobrze przygotować gleby, a potem stosować kompostu.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies