Życica wielokwiatowa to trawa pastewna, na której pasie się bydło, jednym słowem kupiłeś jakieś dziadostwo. Zaorać i posiać dobrą mieszankę z uznanej firmy.
Takie trawniki sieje się na skarpach przy autostradach, gdzie liczy się taniość i szybkość wschodów, a tym samym szybka kasa za usługę, ale trawnika to z tego nie będzie.
Tak sobie myślę, jest to możliwe że w jednym worku była wyłącznie ta życica, ona jest jaśniejsza. U mnie obsiewano skwerki miejskie, rośnie jak najęta i wygląda jak zboże na polu.
Dzień dobry,
zamieszczam zdjęcia- trawnik po trzech dniach. trochę lepiej, dzisiaj kosiłam, leję też wodę. momentami trawa się bardzo ładnie zagęściła, aż kosiarce ciężko było kosić mimo, że upał. Widzę światełko w tunelu Czego jeszcze nie zrobiłam to nie wysypałam żyznej ziemi. pozdrawiam
Możliwe, że puste placki jeszcze się zapełnią, bo może nasiona są pod ziemią. Nie wiem, jakiej wielkości placki zarastają, zależy od gatunku trawy, niektóre są kępowe, więc nigdy nie zarosną,. tylko rozłogowe zarastają. Puste miejsca dosiewamy, gdy już wiadomo że nic nie ma.
Ja bym poczekała aż najpóźniejsze nasiona wzejdą. Potem oceniła stan trawnika i ewentualnie dosiewała. Całkiem możliwe, że część nasion przemieściła się, stąd placki.
Zrób badania naukowe jeśli jesteś producentem nawozów i opublikuj je.
Trawnik w sytuacji suszy raczej nie ma racji bytu, tym bardziej nawozić go nie wolno, bo skoro susza to nawóz nie rozpuści się.
Danusiu ale niedobra wiadomość bo tak strasznie mi sie podobało ze myślałam u siebie o takiej powiedz mi proszę co zamiast hortensji tam teraz masz albo coś właśnie jasnego/białego poleciła byś na wyższe piętro nad bukszpanami ?