Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ren133"

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 08:28, 09 cze 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

A ja bym zaryzykowała z miscantem, bo mi kolorystycznie pasuje
Przymierzyłam go sobie z moimi bylinami i ... nawet fajnie to wygląda

Kochana - jak pasuje, to sadź i się nie zastanawiaj. Najwyżej później będziesz przesadzać
Swwojego czasu wnikliwie analizowałam warunki dla miskantów i wyszło, że muszą mieć trochę słońca, więc jeśli zagląda na rabatkę sloneczko to da radę U mnie miskant doskonale rośnie na rabacie, gdzie od godz. 13 ma już wyłącznie cień...

I pytanie z innej beczki - jak tniesz tuje wzdłuż płotu? Pytam, bo widzę, że ładnie zakomponowalaś rabatki przed. A tuje wyglądają na przycięte. Nie niszczysz przy okazji roślin? Pytam, bo u mnie podobnie i tylko część rabatek przed tujami mam zagospodarowaną i cięcie w tym roku to było ogromne wyzwanie - na dwie duże drabiny, ciągle przestawiane... I ta ciągła obawa, by na coś nie wejść...

A, i pochwalę ogrom pracy Super Ci to wychodzi, teraz dopiero widać ile masz przestrzeni
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 07:25, 09 cze 2015

Do góry
ren133 napisał(a)
Wiecie co ... albo ja się już starzeję i kondycja nie ta albo za wysoko poprzeczkę sobie postawiłam Jestem zmęczona niemiłosiernie!!!
Chciałam posiać dziś trawę na dwóch trawnikach o łącznej powierzchni około 200m2 i ... nie dałam rady
Po uwałowaniu i podlaniu ziemi, wygrabiłam pierwszy trawnik (80m2) wybierając ostatnie kamienie, patyczki i wschodzące już drobne chwasty i ... w końcu posiałam trawkę ... ale tylko na 80m2!!!

wygrabione

Wyciaciane kochana .......bedzie roslo reszta pozniejn
Lawendowy zawrót głowy 07:05, 09 cze 2015

Do góry
ren133 napisał(a)
Ślicznie jest u Ciebie na tarasie
Lawenda boska,... ale nazwa wątku zobowiązuje

Haha spore obciazenie hihihi
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 06:39, 09 cze 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Waldku
Czosnek na pewno zagości u mnie w przyszłym sezonie Uwielbiam go Będzie zdobił u mnie rabatę hortensjową zanim limki zakwitną i ... myślałam jeszcze o jednym miejscu (między donicą we wgłebniku a tujami jest miejsce słoneczne, ale do wysokości donicy czyli 25cm jest cień)ale nie jestem pewna czy to dobry pomysł
Pozdrawiam i dziękuję za trzymanie kciuków
Waldek mówi o główkowatym a ten u mnie jeszcze nie kwitnie, kwitnie razem z różami.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 06:35, 09 cze 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Krysiu ostrożeń to taki ozdobny oset. Szefowa zachwalała i opisywała w swoim artykule o Chelsea Flower
W tamtym roku widziałam go na rabacie u Szmitów i zachwyciłam się nim, któraś z dziewczyn stwierdziła że on mocno rozchodzący się i zrezygnowałam ale naprawde ma niesamowite kwiatki
Zakupki cudne , ale i robota pali Ci sie w rękach
Ogródek....kiedyś będzie ! :) 23:56, 08 cze 2015

Do góry
Kasya napisał(a)
ja kupilam Jan Pawel II ale jeszcze nie zakwitł, mam nadzieje ze będzie piekny

Taką nazwę zapamiętam bez problemu Dziękuję
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:53, 08 cze 2015

Do góry
szemusia napisał(a)

Też mi się udało dorwać vertigo
Trawki do półcienia? Na pewno da radę ice dance. U mnie w takich warunkach całkiem dobrze sobie radzi. Miskanty muszą mieć trochę słońca...

A ja bym zaryzykowała z miscantem, bo mi kolorystycznie pasuje
Przymierzyłam go sobie z moimi bylinami i ... nawet fajnie to wygląda
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:50, 08 cze 2015

Do góry
Mam jeszcze taką prośbę do wszystkich odwiedzających, a mianowicie cały czas zastanawiam się jaką turzycę wybrać na rabatę z ambrowcem ooo tę:

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:37, 08 cze 2015

Do góry
Kasya napisał(a)
ale pieknie przygotowana powierzchnia...trawniczek bedzie doskonały

Mówisz?
Obyś miała rację Na pewno się staram ... a co z tego wyjdzie ... zobaczymy
Dziękuję
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:35, 08 cze 2015

Do góry
katarzynkak napisał(a)
Renia ja i tak Cie podziwiam, że tyle pracy wkładasz w swój ogród.
Pogoda jest wykanczająca, pot leje sie z człowieka, a Ty sie dziwisz, ze nie dałas rady.
Spokojnie, powolutku...

Pieknie jest.

Dziękuję
Motywujące bardzo jest to, co mówisz ... bo już tak miałam dziś dooość ... a może też to wynika z tego, ze ja zbyt dokładna jestem ... każdy kolejny wygrabiony kamyszek musiałam usunąć i każdy mały chwast (1cm-3cm) podważyć i wyrwać z korzonkiem.
Może powinnam trochę sobie odpuścić?
A zresztą, jutro też jest dzień
Zregeneruję siły i wezmę się z ochotą do roboty
Pozdrawiam
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:27, 08 cze 2015

Do góry
Następnie wygrabiłam i usunęłam młodziutkie chwasty na większym trawniku 120m2 i ... zrobiło się ciemno, więc sianie trawy zostawiłam na dzień jutrzejszy
Mam nadzieję, że pogoda mi dopisze
Dziś było idealnie: nie za gorąco i wilgotno
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:23, 08 cze 2015

Do góry
i ... wreeeszcie posiane

wspaniały widok

trawa Barenbrug Exclusor

pokryta na koniec kompostem i delikatnie podlana

Mam nadzieję, że wszystko dobrze zrobiłam
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:09, 08 cze 2015

Do góry
Wiecie co ... albo ja się już starzeję i kondycja nie ta albo za wysoko poprzeczkę sobie postawiłam Jestem zmęczona niemiłosiernie!!!
Chciałam posiać dziś trawę na dwóch trawnikach o łącznej powierzchni około 200m2 i ... nie dałam rady
Po uwałowaniu i podlaniu ziemi, wygrabiłam pierwszy trawnik (80m2) wybierając ostatnie kamienie, patyczki i wschodzące już drobne chwasty i ... w końcu posiałam trawkę ... ale tylko na 80m2!!!

wygrabione
Tu ma być ogród :) 22:08, 08 cze 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Na brzozach plaga zielonych gąsienic - konkretnie zajęły się listkami - co to za osobniki i w jaki sposób się ich szybko pozbyć, ktoś podpowie?

A poza tym znalazłam kilka listków w połowie zbrązowiałych - to z kolei pewnie jakieś choróbsko.
Pomocy!

Ach te robale
Edytko poczytaj tutaj: http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=121
Jutro idę sprawdzić swoje brzózki
Lawendowy zawrót głowy 22:03, 08 cze 2015

Do góry
Ślicznie jest u Ciebie na tarasie
Lawenda boska,... ale nazwa wątku zobowiązuje
Moja codzienność - ogród Oli 20:54, 08 cze 2015

Do góry
Łukasz, Ania, Ewcia, Malgosik, Mysza, Kasia, Poli, Beatka, Jola, lindsay80, Mathildis , Magda, dziękuuuuuuuuuję pięknie !

ren133 to carex bronze form

Olu trawy jeszcze nie szumią jedynie powiewają ale i tak jest przyjemnie przód według projektu tyły totalnie inne

pszczółko zebra z krawężników 30-tek

Ensata nie boję się chwastów kiedyś też miałam spore ilości kamyka i nie widzę różnicy w wyrywaniu chwastów pomiędzy korą a kamieniem własnie Kora przy oczku u mnie nie ma racji bytu

Sebek działka jest ze spadkiem a najbardziej widoczne jest to właśnie na tyłach ogrodu chwastów pokazywać nie wypada

Reniu altanka a raczej domek ogrodowy po prawej stronie oczka

Konieczki witaj ! cieszę się, ze piszesz szczerze, bardzo cenię tą cechę u ludzi
Co do cortenu miał przełamywać biel i szarość by nie było monotonnie. Mam donice pod domem, będą dwie pod altaną jest i wylewka nie wszystkim wszystko musi się podobać i bardzo dobrze bo mielibyśmy wszyscy to samo. Gdyby nie corten wylewka na pewno nie byłaby z nierdzewki i nie chodzi tutaj o cenę tylko po prostu nie podoba mi się. Inną opcją byłaby stal malowana na kolor

Marzenko no widzisz a mi właśnie u Ciebie nierdzewka pasuje bo ładnie się ze wszystkim komponuje, u siebie jej nie widzę
Spokojnie do altany daleka droga

Rododendronowy ogród II. 20:29, 08 cze 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Pomógł krem SOS Wszystko będzie dobrze
Ale dziękuję za troskę

To dobrze , nie muszę sie martwic.Pozdrówka.
Ogród w Puszczykowie 18:35, 08 cze 2015

Do góry
wietrzyk napisał(a)

Renia,
obcinałam kwiatostany i kwitła mi do końca jesieni. Ostatnie zostawiłam i mam teraz mnóstwo siewek.

A to dziękuję za radę
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 17:45, 08 cze 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Z ML jestem zadowolona Kupiłam rozplenicę Vertigo do donicy
Jeśli chodzi o rabatę w półcieniu, to marnie na razie wygląda z tymi bylinami sztuk 12. Zastanawiam się czy aby nie dorzucić tam chociaż ze trzy trawki?

Też mi się udało dorwać vertigo
Trawki do półcienia? Na pewno da radę ice dance. U mnie w takich warunkach całkiem dobrze sobie radzi. Miskanty muszą mieć trochę słońca...
Prawie - jak ogród 16:35, 08 cze 2015

Do góry
ren133 napisał(a)
Stipy olbrzymy normalnie!!!
Ja wyhodowałam sobie w tym roku troszkę, ale moje, pomijając już, że mikrusy, to nie są takie sztywne, przewieszają się. Czy one z czasem się zmieniają?

Nie przejmuj się Reniu, że mikrusy. Po wsadzeniu do ziemi i zasileniu z pewnością ruszą i jesienią będą Cię cieszyć Moje młode roślinki też się przewieszają, one chyba później dopiero nabierają sztywnosci.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies