Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:41, 29 maj 2016

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Umiejętne zestawianie roślin, zgrane duety - wyłącznie przykłady kompozycji

Miskant 'Variegatus'.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:27, 29 maj 2016

Do góry
EwaK1984 napisał(a)
Będę wdzięczna za pomoc☺ Co może być przyczyną złego stanu mojej hortensji?Niestety nie wiem co to za odmiana,poniewaz ja niedawno dostalam.Do tej pory ładnie rosla a od kilku dni marnieje w oczach. Dziś to już w ogóle jest w kiepskim stanie. Chyba nie bedzie czego ratowac

Mam problem z zalaczeniem zdjecia

Zapewne za dużo słońca a za mało wody.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:26, 29 maj 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jałowiec 'Lime Glow' na słońce, trzmielina 'Emerald'n Gold'. Cięta w poziomie bo wlezie na berberysy.

Bardzo dziękuję..mam słońce tam do 15 to jałowiec się sprawdzi.

Jeszcze trochę pracy u mnie na rabacie z niwaki, ale staram się jak mogę
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:24, 29 maj 2016

Do góry
kamil_360 napisał(a)
Witam!

Czy mógłbym prosić o pomoc w "zagospodarowaniu" tego przedogródka?
Jest to dość wąski pas, z prawej strony obsadzony żywotnikami (i jednym dość wiekowym cisem).
Od strony północnej (na wprost) rośnie duże, z gatunku nieznane drzewo, które uniemożliwia przedłużenie szpalera z żywotników.
Po środku zaś jest purpurowy buk na pniu, który dobrze byłoby czymś podsadzić..

Jedyne na co wpadłem, to pas z azalii i rododendronów, ew. bukszpanów od strony kostki, stanowiący małą kolekcje tych roślin, pokazową i dekoracyjną.
Z tymże nie mam pomysłu na tył.
Przydałoby się coś, co przyciągałoby wzrok, bo jest to przedogród, miejsce najczęściej oglądane.

Źle myślisz. Wzrok przyciągnie elegancja, wypielęgnowanie i pomysł, a nie kolekcja roślin.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:19, 29 maj 2016

Do góry
Jałowiec 'Lime Glow' na słońce, trzmielina 'Emerald'n Gold'. Cięta w poziomie bo wlezie na berberysy.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:17, 29 maj 2016

Do góry
To wystarczy, plus ładna ściółka, mogą byś szare kamyczki, jaśniejsze niż ścieżka.
Ten jałowiec wywalić, smutny i beznadziejny jest.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:12, 29 maj 2016

Do góry
zapewne napisał(a)
Witam,

jestem początkującym ogrodnikiem - mało wiem i mało umiem, ale chcę się szkolić Proszę o pomoc w zaprojektowaniu rabaty. Rabata ma wymiar 470cmx115cm. Znajduje się w miejscu w którym słońce pada od rana do godz. 12:00, później jest już cień.
Obecnie znajdują się na nim cebulki mieczyków i dalii - wkopane byle jak, byle by przetrwały. Znajdują się tam też jakieś iglaki przywiezione przez teścia nie wiadomo skąd - ten większy usycha i chyba nic z niego nie będzie. Dostałam też azalię oraz świerka kulistego szczepionego na pniu, które chce wykorzystać na rabacie. Przesyłam zdjęcia roślin, które mam nasadzone w innych częściach "ogrodu". Może coś by można było wykorzystać w projekcie...
Z góry dziękuję za pomoc.

Trzeba najpierw skupić się na zadbaniu o teren. Wygląda na wyjątkowo zaniedbany, zachwaszczony. Opiel, wyczyśc nawierzchnie z chwastów. Od razu będzie łądniej. tego się ucz na początku.

Przygotuj miejsce do sadzenia roślin. To co masz niewiele się nada, bo wszystkiego jest po jednej sztuce, a po jednej sztuce to żadna kompozycja tylko przypadkowy zbiór roślin, które niekoniecznie do siebie pasują.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:07, 29 maj 2016

Do góry
BasiaB napisał(a)
Planuję obsadzenie półokrągłej rabatki. Chciałabym posadzić kremowe róże, podsadzone szałwią omszoną. Czy między te róże będą pasowały purpurowe jeżówki? Czy może coś lepiej by komponowało?

Białe jeżówki.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:06, 29 maj 2016

Do góry
Anna_ogrodniczka napisał(a)
Moja koncepcja to posadzenie za cisami kulek bukszpanowych i pas żurawek

Zmniejszyć rabatę, dołożyc trawnika, albo dosiać.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:05, 29 maj 2016

Do góry
skarabeusz napisał(a)

Za wielka ta rabata
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:02, 29 maj 2016

Do góry
Anna_ogrodniczka napisał(a)
Tak ten mój chaosik się prezentuje od frontu jeśli mogę prosić o jeszcze inne uwagi to będę wdzięczna

Nie rób oderwanych rabatek byle gdzie, połącz je z rabatą pod płotem.
Nie kupuj po 1 sztuce, bo robisz bajzelek na rabatach, a niczego nie skomponujesz ładnie, gdy będzie 15 różnych roślin, każda inna w dodatku.

Zrobiłaś obwódkę pod żółtą trzmieliną z żółtej trzmieliny A nie można było dać innego koloru? Np bordowego?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:00, 29 maj 2016

Do góry
Nowa napisał(a)
Mam prośbę. Proszę o poradę jakimi roślinami zrobić przejście na rabacie z hortensjami Vanilla Fraise w rabate różana. Rabata jest wzdłuż podjazdu do domu, ma kształt litery L i ok. 25m długości,pełnić będzie rolę przedogrodka.

Bordowe żurawki.
Nawożenie, zasilanie trawnika 16:59, 29 maj 2016

Do góry
Najwcześniej po pierwszym skoszeniu, ale też niekoniecznie, nawóz używamy gdy jest taka konieczność, bo trawnik zagłodzony, a nie nawozimy bo trzeba. Także skoro trawnik wygląda dobrze - nie powinieneś nawozić, raczej koś i podlewaj aby nie wysechł.
Nawożenie magnolii... [zamknięty] 16:55, 29 maj 2016

Do góry
Post przeniosłam tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/watek/195-magnolie-rozne-gatunki-i-odmiany?page=29#post_3
Magnolie (Magnolia) różne gatunki i odmiany 16:55, 29 maj 2016

Do góry
Kacper90 napisał(a)
Czy można wykorzystać nawóz od Rododendronów do zasilenia Magnolii? Posiadam w ogrodzie dwudziestokilkuletni okaz Magnolii znacznych rozmiarów oraz dwa dwu-trzy letnie drzewka. Czy mogę wykorzystać nawóz od Różaneczników do dużego drzewa i co z młodymi drzewkami? Jak wygląda nawożenie takich młodych okazów ?

Zależy jaki to nawóz, jaki ma skład. Różaneczniki wymagają gleby kwaśnej, magnolia lekko kwaśnej. Wydaje mi się, że nie można.

Młodych drzewek świeżo posadzonych nie nawozi się w pierwszym roku, dopiero w drugim.
Tuje i świerki jakie podłoże 16:45, 29 maj 2016

Do góry
Nie, za gruba warstwa - 3 cm wystarczy. Worek 80 l na jakieś 1,5 m2 a może i za grubo nawet. Skoro masz nisko gałązki to zbyt głęboko są posadzone?
Araucaria araukana - araukaria chilijska 16:43, 29 maj 2016

Do góry
To spory sukces - chyba jej tam dobrze i mur (kamienie) oddają ciepło
Choina kanadyjska "Jeddeloh" - Tsuga canadensis "Jeddeloh" 16:42, 29 maj 2016

Do góry
Otrzepać z suchego, podlewać, chyba przemarzły, trzeba dac im szansę, to co uschnie obciąć. Póki co nie nawozić, jak już weźmie się w garść i poobcinasz.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 16:39, 29 maj 2016

Do góry
Trawa jest tak ciemna, jakbyś stosował nawóz o zwiększonej zawartości żelaza. Odpuść nawożenie póki co i obserwuj, co się będzie działo.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 16:37, 29 maj 2016

Do góry
Wygląda jakby noże kosiarki były tępe i szarpią źdźbła, zamiast je ścinać.
Nie przesadzaj z nawozem, teraz odpuść nawożenie a podlewaj, no i naostrz noże albo sprawdź czy nie są jakoś źle założone.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies