Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium "

Trawnik z rolki 22:43, 29 maj 2016

Do góry
Trudno wyrokować w tej sprawie, mogło tak być, najpierw przelana (objawy, trawnik rzednie), a następnie byc może zasuszona.

Jak postępować?

Skosić trawnik, wydrapać suche miejsca, dosiać lub dołożyć łaty i podlewać prawidłowo. Obserwować trawnik.
Trawnik z rolki 22:41, 29 maj 2016

Do góry
aguptys napisał(a)
Witam serdecznie,

Jestem nowym użytkownikiem forum, ale słyszałam już wiele dobrego na temat uzyskiwanych tu porad, dlatego postanowiłam zwrócić się o poradę w kwestii marniejącego trawnika sportowego na moim ogrodzie. Trawnik został rozwinięty z rolki na przygotowanym wcześniej terenie (ok 90 m2) z założonym wcześniej automatycznym nawodnieniem. Wszystkie prace przeprowadzone zostały kompleksowo przez wyspecjalizowaną firmę i efekt początkowo był rewelacyjny. W końcu piękny trawiasty dywan (choć w pierwszym miesiącu jedynie oglądany przez nas z daleka, bo baliśmy się po nim chodzić, by mógł spokojnie się przyjąć). Trawa była początkowo podlewana raz dziennie 10 min. a po 10 dniach została pierwszy raz skoszona. Zabieg koszenia powtarzany był co 6-7 dni, a rosnąca ilość skoszonej trawy umacniała nas w przekonaniu, że trawa przyjęła się i rośnie jak należy.
Niestety po 5 tygodniach zaczęła nagle miejscami tracić zieleń i w bardzo szybkim tempie wysychać w tych miejscach, w których wcześniej traciła zielone ubarwienie. Po zauważeniu pierwszych objawów, że dzieje się z nią coś nie tak natychmiast wezwałam fachowców, którzy ją rozkładali z pytaniem co się dzieje. Usłyszałam, że najprawdopodobniej "przelałam ją". Wówczas nawodnienie zostało przez mnie przeprogramowane na podlewanie raz na dwa dni po 7 min. Niestety zmiana ustawień nie spowodowała poprawy stanu trawnika, a jego gwałtowne pogorszenie. W tej chwili sucha trawa zajmuje już obszar blisko 50% założonej trawy. Cały proces usychania do takiego etapu potrwał zaledwie 2 tygodnie. Pani Danusiu, czy faktycznie przyczyną tego stanu rzeczy może być przelanie trawy? Co robić w tej chwili? Czy istnieje szansa, że ten trawnik się zregeneruje? Będę wdzięczna za niezależną fachową opinię w tej kwestii. Dla zobrazowania sytuacji załączam zdjęcia mojego trawnika.

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 20:58, 29 maj 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie wiem czy jest różnica. Nie znam tego drugiego.

a jakieś inne tańsze firmy ktore pani zna?
Przygotowanie działki pod założenie ogrodu 20:29, 29 maj 2016

Do góry
Przyjazna dusza pojawia się w moje osobie. Masz tutaj opracowany przeze mnie obszerną serię artykułów z serii jak zaprojektowac i założyć ogród. Przeczytaj I część.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/55-poradnik-jak-zaprojektowac-i-zalozyc-ogrod-cz-1-sprzatanie

a następnie

planowanie - https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/56-poradnik-jak-zaprojektowac-i-zalozyc-ogrod-cz-2-planowanie

projektowanie - https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/69-poradnik-jak-zaprojektowac-i-zalozyc-ogrod-cz-3-projektowanie

realizacja -- https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/100-poradnik-jak-zaprojektowac-i-zalozyc-ogrod-cz-4-realizacja

Lepszego poradnika nie znajdziesz nigdzie w necie. Zapewniam, bo firmy się na nich szkolą. Pozdrawiam
Jak będzie za mało powiem co patrzeć jeszcze.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:47, 29 maj 2016

Do góry
Zajrzałam
Wrzuciłam w zestawieniach sporo zdjęć z CHFS 2016

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3754-umiejetne-zestawianie-roslin-zgrane-duety-wylacznie-przyklady-kompozycji?page=13
Zakątek z fioletową ławeczką 18:45, 29 maj 2016

Do góry
Donia72 napisał(a)
Dostałam kiedyś taką roślinkę. Podobno lubi rosnąć w cieniu. Nie mam pojęcia co to jest? Trochę słabo rośnie

Liście prezypominają pluskwicę, jak zakwitnie - pokaż kwiaty.

Zdjęcie
Umiejętne zestawianie roślin, zgrane duety - wyłącznie przykłady kompozycji 18:20, 29 maj 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Róże, bodziszki, szałwia

Kupuję
Umiejętne zestawianie roślin, zgrane duety - wyłącznie przykłady kompozycji 18:15, 29 maj 2016

Do góry
Ostrózki, irysy, białe naparstnice, w tle brzoza i żółte azalie, oraz krzewy o żółtych liściach (może być tawuła 'Golden Princess'), tutaj jest Choisya

Umiejętne zestawianie roślin, zgrane duety - wyłącznie przykłady kompozycji 18:12, 29 maj 2016

Do góry
Róże, bodziszki, szałwia

Umiejętne zestawianie roślin, zgrane duety - wyłącznie przykłady kompozycji 18:07, 29 maj 2016

Do góry
Orliki, hosty, hakonechloa, na dole kopytnik

Umiejętne zestawianie roślin, zgrane duety - wyłącznie przykłady kompozycji 18:05, 29 maj 2016

Do góry
Szałwia, łubiny, naparstnice, irysy, trawy

Umiejętne zestawianie roślin, zgrane duety - wyłącznie przykłady kompozycji 18:04, 29 maj 2016

Do góry
Peonie, łubiny, naparstnice

Umiejętne zestawianie roślin, zgrane duety - wyłącznie przykłady kompozycji 18:04, 29 maj 2016

Do góry
Irysy, trybula leśna

Umiejętne zestawianie roślin, zgrane duety - wyłącznie przykłady kompozycji 17:56, 29 maj 2016

Do góry
Wszystkie kompozycje poniżej - z tegorocznego Chelsea Flower Show.

Naparstnica i arcydzięgiel

Farbownik, kocimiętka i czyściec

Irysy, drżączka

Umiejętne zestawianie roślin, zgrane duety - wyłącznie przykłady kompozycji 17:50, 29 maj 2016

Do góry
Przypominam, że wątek ten służy do wklejania zdjęć gotowych aranżacji, zestawień, zgranych duetów roślinnych, uprzejmie proszę o wklejanie pytań dotyczących kompozycji do działu

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3358-pojedyncze-pytania-na-temat-projektowania-rabat

gdzie większość postów przeniosłam dzisiaj.
Tym samym bronię ten wątek, aby nie stał się takim samym wątkiem, jak ten, bo zmierza w tym kierunku

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:47, 29 maj 2016

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Umiejętne zestawianie roślin, zgrane duety - wyłącznie przykłady kompozycji

Coś zwisającego i ciemnozielonego, za dużo kolorów, trzeba uspokoić kompozycję.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:45, 29 maj 2016

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Umiejętne zestawianie roślin, zgrane duety - wyłącznie przykłady kompozycji

Gardenarium napisał(a)
Wszystko to są podobne w strukturze rośliny zostaw dwie, dodaj inne liście np paproci albo niebieskich host lub żółtych ale bez pasków. Wywal paskowane turzyce.

a moze z liści dosadzić tam kontrastowe żurawki?
a co w takim razie pasowałoby do tych pasiastych turzyc?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:45, 29 maj 2016

Do góry

Wszystko to są podobne w strukturze rośliny zostaw dwie, dodaj inne liście np paproci albo niebieskich host lub żółtych ale bez pasków. Wywal paskowane turzyce.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:41, 29 maj 2016

Do góry

Miskant 'Variegatus'.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:27, 29 maj 2016

Do góry
EwaK1984 napisał(a)
Będę wdzięczna za pomoc☺ Co może być przyczyną złego stanu mojej hortensji?Niestety nie wiem co to za odmiana,poniewaz ja niedawno dostalam.Do tej pory ładnie rosla a od kilku dni marnieje w oczach. Dziś to już w ogóle jest w kiepskim stanie. Chyba nie bedzie czego ratowac

Mam problem z zalaczeniem zdjecia

Zapewne za dużo słońca a za mało wody.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies