Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Madżenka"

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 21:23, 01 lip 2014

Do góry
baraga1904 napisał(a)
...Marzenko - skopiowłam do mojej siostry do wątka "Ogrodniczek-petliczek" Twój tekst dotyczący bambusów bo mnie nawet dzisiaj pytała o uprawę...mam nadzieję że się nie pogniewasz

Pewnie, ze się nie gniewam. Bambusy są bradzo wrazliwe na przesuszenie, mają bardzo duże korzenie i wysatrczy jeden dzień a słońcu i nie podlanie i potrafią zżółknąć liście.... Tak samo z zalaniem korzeni. Lubią wilgotną ziemię ale nie mogą ich korzenie stac w wodzie.

Ogrodnik Mimo Woli cd 19:54, 01 lip 2014

Do góry
Ania dlaczego miałam zrobić zdjęcie trawnika? Co podjerzewasz! Idę zrobić fotę a potem jadę do Ewy po roślinki od Ciebie.....
Ogrodnik Mimo Woli cd 19:53, 01 lip 2014

Do góry
alinak napisał(a)
to już ja ci Anka powiem że to na żółty trawnik u mnie ...mała radzi że sól potasowa zaradzi temu ..ja jej wierzę bo to logiczne ...

Nie było u mnie.... Teraz posypię przeciwko żółknięciu (sam azot) a potem będę lać florovitem uniwersalnym!
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 19:52, 01 lip 2014

Do góry
Anias napisał(a)
Witaj Aniu! Chcialam sie przywitac na Twoim watku, bo bede goscic tu dluzej obejrzalam Twoj ogrod w wizytowkach i jestem zachwycona!! Tak zachwycona ze jestem juz na 160 (!) stronie postanowilam przezyc z Toba Twoja metamorfoze. Popatrzec jak tworzylas taki wspanialy ogrod. Wszystko mnie tu zachwyca, doslownie wszystko, a patrzec jak zaczynalas i jak ogrod zmienial sie przez te 3 lata to niesamowite przezycie ja rowniez tworze swoj ogrod, niestety bez ladu i skladu, na zasadzie o to mi sie podoba i posadze to moze tutaj. ... Mam teraz mase roslin ktore rosna w przypadkowych miejscach. Dobra zmykam bo na 161 stronie robi sie ciekawie - idzie wiosna i masz nowy projekt ! Hihi to lepsze niz serial w tv. ))))

Ha Ty tu a ja czekam na info o różach Czytaj czytaj Aniu bo ogród naszej Any (imienniczki nickowe cudowny a wyobrażnia plastyczną ma niesamowitą. Jak widzę jej kosmosy to wiem, ze muszę takie mieć, jak kupiła jeżówki iw sadzila kjrwawnikiem w rozplenice to nie ma co dumać, trzeba kopiować a teraz zachorowała na róże więc sobie podyskutujecie
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 19:41, 01 lip 2014

Do góry
baraga1904 napisał(a)
...przy kawusi Cię podczytuję - edukacyjnie jak zawsze, towarzysko miło i bosko ogrodowo u Ciebie

A dziękuję, bardzo mi miło. Ostatnio rzadziej bywam na forum, bo dalej sie zaczytuję w wątkach rózanych. Kreci mi się już w głowie od tych kolorów i dalej nie wiem jakie róże dokupić.....

Iwk4 napisał(a)
To ja też idę zrobić sobie kawę. A miałam iść do ogrodu ...

Idż do ogrodu, dzisiaj zdjęć nie będzie

Pszczelarnia napisał(a)

A ta trytoma lubi sucho i słonecznie - to tak.

Zdecydowanie

Kamajla napisał(a)

Zeta, pytaj AnyArt gdzie widziała, może jeszcze mają

Obstawiam tylko miejscowości z brakiem dostępu do netu bo znam dwa fora, na których ta tojeść jest szlagierem ogrodowym , podobnie jak stipa weż kup człowieku stipę we Wroclawiu macham Kamajla

Karabela napisał(a)
Macham wakacyjne, watek przy kawce przeczytany cudnie tak moc sobie poogladac takie pieknoty.... też niesamowite jest to ze na jed ym forum pod skrzydlami Danusi znalazlo się tyle osob o podobnym podejsciu estetycznym.... i że wzajemnie czerpią inspiracje. ..nigdzie nie znalazlam tylu bliskich mi widoków, zachwycam sie ciągle. Dziękuję

Najprawdziwsza prawda. Ogrodów do inspiracji tak dużo, ze mysle jakby dokupić z hektar ziemi aby spelnić wszystkie swoje marzenia ogrodowe Każdy piękny, każdy indywidulany, kazdy wypieszczony. W ciągu 2,5 roku mojego pobytu na forum obserwuję niesamowitą metamorfozę naszych ogrodów. Dziekujemy Szefowo za inspiracje, podciaganie do wyższego poziomu niz przypuszczałyśmy, że osiągniemy. Dzięki forumowicze za inspiracje i motywację

Donia72 napisał(a)
Idę też zrobić kawę i będziemy z tarasu patrzeć, jak roślinki rosną

To ja sobie zrobie truskawki

Milka napisał(a)
Irenko nie fatyguj się. Jak sie już wyedukuję kupię przez internet. Różane źródło, sprawdzone i dobre, .na razie nadal czytam o różach

Też ciut kupię, bo robię kolejne zmiany pod murem, przy okazji część roślin albo wywalę....drażni mnie ich bałaganiarski wygląd, albo upcham w inne miejsca...tak naprawdę 3 miejsca naraz zmieniam, pod murem, na rabacie wiązowej, w środku cisowych rabat i nijak nie doszłam znowu do cięcia bukszpanów, ale może jak dziś nie lunie, zacznę

Irenko trawki + bukszpany to gwarancja sukcesu. Wszystko to już masz w ogrodzie, więc tylko dopieszczasz. WIem , wiem, dla Ciebie nigdy odpowiednio pięknie Ciągle dążysz do doskonałosci Ogrodowiczanie tak maja

Malgosik napisał(a)

No właśnie, bo wczoraj strasznie lało, ja też mam jeszcze cięcie buxusów przed sobą.

To ciacha dzisiaj, nie za goraco, nie za slonecznie, idealnie.

JulkAd napisał(a)
Marzenko, moja hortensja ogrodowa przez dwa lata była fioletowa, a teraz ma kolor ciemnego różu....wiem, że pisałaś u siebie czym je podlewasz, żeby sie przebarwiły, ale nie zanotowałam.....możesz powtórzyć co to jest, w jakiej dawce i kiedy?...

...róże nadal zachwycają...choroba się rozwija

pozdrówka....

Ja stosuję magiczną silę "NIEBIESKA hortensja" naprzemiennie z MS Hortensja. Niemal co tydzien, bo sa zarloczne. I niebieską hortensja trzeba naprawde czesto lac, bo inczej sie slabo wybarwią. Ponieważ mam ciezką glebe nawóz granulowany sie u mnie nie sprawdzal dlatego podlewam woda z tym nawozem. Możesz zakwasić glebe siarczanem amonu lub nawozem do borowek lub rh Umiarkowane nawozenie "niebieska hortensja" spowodowalo, ze hortensje byly w 50% niebieskie a 50% różowe... Na opakowaniu jest doklanie dawkowanie podane.

Zobacz jak wyglądają moje hirtensje na tej samej rabacie.. Jedna jest niebieskawa a druga różowawa.. tak samo drugi rok z rzędu mimo, ze obie były odentyczne przy zakupie.

ewakatowice napisał(a)
poczytałam, czekam na kolejne cudne zdjęcia jak i "rady i porady" ))

Zdjeć niet porady były
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 19:25, 01 lip 2014

Do góry
Witajcie, macham zbiorowo, pozdrawiam słonecznie
Zapraszam na dobrą kawkę i mile towarzystwo. A teraz odpowiadam na pytania

Mala_Mi napisał(a)
Daj foto z bliska trawnika.. może być na emailę..

Aniu wg mnie zabiedzona, wyglada że podobnie jak inne rosliny nie pobiera składnikow pokarmowych z nawozow granulowanych. Kupiłam nawóż przeciwko żółknieciu trawy (43%azot!!!! ) bo nie było szybkiego efektu dywanowego. Ale potem będę podlewać florovitem z dozownika lub magiczną siła interwencyjną do ogrodu. Chyba trawnik w tej mojej mokrej glinie ma takie same problemy jak reszta roślin... Rośliny nawoże teraz tylko płynnymi nawozami i są ładne. Więc pewnie to samo dzieje sie z trawnikiem, bo wody mu nie brakuje... Zrobiłam przed chwila odczyt licznika dla MPWiK.... Chyba że ja go zalewam....???

alinak napisał(a)
za to że wszystkie tojeści wykupiłyście przede mną to kara jest taka , że na wiosnę będziesz mnożyć dla mnie jedną sadzonkę ...bo inaczej .........no ....to nie wiem co .....
rabaty cudowne , teraz to możesz jechać nimi na chlf. szałwie tw trawach też sadzę w tym roku po malutku z moich sadzonek , bo co dokupię to inna ...

Rzutem na taśmę zdązyłam kupic!!! Już nawet nie patrzyłam na cenę, byleby byla Alinko jesli tylko przeżyje zime obiecuje się podzielić z Tobą kupilam 10 szt... Zatej jeśli przepowiednia Finki się sprawdzi... To obdzielę nią całe forum... Nie ja jedna....

polinka napisał(a)
Marzen poradz co może być z bambusem. Mam dwa, jeden ok., drugi zaczyna żółknąć nie wypuszcza nowych listków. Nie potrafię sobie poradzić z tym podlewaniem,czekać aż ziemia przeschnie czy lać np.co 2 dni?

Moja droga mam to samo.... Najpierw je podsuszyłam a teraz zalałam.... Nie lubia ani jednego ani drugiego.... Powinny sie odbudowywać ale trwa to dlugo.... Muszą miec odplyw wody z donicy , stałą wilgotnosć (wolą byc zraszane po liściach) niż zalewane w upalne dni w donicy.... I muszą być systemtycznie nawożone, bo te potffory są żarłoczne... Postaw go w półcieniu, zrraszaj codziennie wieczorem, podlewaj woda z florovitem i poczekaj. Sprawdż czy doniczka ma odpływ...

Kindzia napisał(a)
Bardzo mnie cieszy, że świecznice takie wysokie rosną, bo na razie nie widać ich zza mojej pagody...traktujesz je czymś specjalnym? Jak lubią?

Kasiu traktuje je dokladnie tak samo jak caly ogrod, azofoska wiosna, teraz florovitem w korzeń i polewam po liściach. Jesli ja czasem coś podgryza to prysne jak reszte ogrodu. Właściwie to jest bezobsługowa. Gdy dolne liscie jej przyżółkna, to obcinam.

Zeta napisał(a)
Tojeść to chyba w całym kraju wykupiona....ehhh te maniaczki z ogrodowiska .....jadę w sobotę do wawy....ciekawe czy znajdę tojesć ....???

Zetka to juz cała historia....
Najpierw zobaczylam ja w relacji z ChFSh na zdjęciach Gierczusi i Bea i niesmialo zadalam pytanie co to jest.... Dostałam sms-ka od Gierczusi z identyfikacją To byla 8:07 rano! Po powrocie z pracy ok 18 na watku o ChFSh przeczytalam, ze Anita juz kupila. Częsc sklepów internetowych byla już ogołocona, natychmiast zamowilam w szczęsliwym trafem znalezionym sklepie..Gdy sie pochwalilam zamowieniem na forum i linkowalam gdzie je kupilam juz byl "brak w magazynie" aż się spocilam wtedy z wrazenia zamowienie tej tojesci to bylo jak ruletka lub wygrana w totka więc niech sie mnozy ku radosci forum
Miejsko & sielsko 10:07, 01 lip 2014

Do góry
polinka napisał(a)

Taka piękna hortka już u Ciebie? Szczęściara

Polinko, bo to jedna (mam 3 metrowy gęsty szpaler, który wyrósł z 5 patyków a co tak zaglądam to nowe z ziemi wychodzą) Poleciałam po podpory jak Madżenka kupiła to ja na drugi dzień a potem tak patrzyłam i śmiałam się z siebie samej, że działam jak małpa ... że po co jak to takie małe... a teraz jak znalazł ...

róże też jak wszyscy ... będzie jak "znalazł" heheheh
Ogrodnik Mimo Woli cd 23:55, 30 cze 2014

Do góry
Mała Mi jestem w pełni usatysfakjonowana jeżówkami mogę iść spać
Napisz mi prosze jutro , tylko cała prawdę, nt nawadniania i nawozenia Twojego trawnika. Jak na spowiedzi!!!!
Nadmieniam, ze mój w palącym słóncu i nie kumam dlaczego mam taki brzydki w tym roku...sypać sól ptasową? Czy podlewac florovitem?
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 23:53, 30 cze 2014

Do góry
ana_art napisał(a)
Marzenko OKŁAMAŁAM Cię i wstyd mi bardzo...
nawadnianie u mnie działa 2 x po 5 minut na sekcję a nie jak wcześniej napisałam 2x po 15 minut, ale fiesz ja blondynka jezdem (to nic że farbowana) i mni się pomieszało

No to może u mnie za długo? Jutro kupię nawóż i będe podlewać. Aha lece do Małej Mi zapytać...
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 23:51, 30 cze 2014

Do góry
ana_art napisał(a)
Madzen jak pójdziesz w ogrodowe tango to się nie wygadaj przed perovską, bo gotowa zgupieć a i powiem Ci żem kłamczucha, oszukałam Cię z podlewaniem ale przyrzekam niecelowo...

Ide do cię sprawdzić
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 23:51, 30 cze 2014

Do góry
zaczarowanaa napisał(a)
Madżen czy mozesz podac w jakim kierunku jest plantacja bukszpanow pod wrockiem , dokladniej cos? niebawem bede w tym pieknym miescie i chetnie odwiedze ta plantacje)

Napisałam na prive
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 23:23, 30 cze 2014

Do góry
nicol21 napisał(a)

a i mnie to bardzo cieszy

U Ciebie zdecydowanie cieplej zimą, więc jest szansa że będzie wieloletnia
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 23:22, 30 cze 2014

Do góry
gierczusia napisał(a)
Czułkimobcych zarówno w wydaniu szałwii jak i i tojeści mnie zachwyciły ....to Chelsea to jednak swoje robi

I o nawozie jesiennym do trawnika poczytałam ...ja nawoziłam w tym roku tylko raz...echhhh....

Ciapa za mnie
( autokorekta skróciła mi pierwszy wyraz na czteroliterowy ..ciekawe skąd on go zna ??.. Dobrze ,że się połapałam

Gierczusia przecież Ty jesteś matką chcrzestną tojesci Dzieki za insporację z CHFSh i nazwę
Stipa jest tak piękna, ze nawet gdyby wymarzła będę co roku kupować
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 23:21, 30 cze 2014

Do góry
KasiaWB napisał(a)
Madżen, cudowne rabaty a ta z tojeścią bomba
Ameryki nie odkrywam, ale .... coraz bardziej krystalizuje mi się w głowie projekt mojego ogródeczka........w kierunku geometrii ) co więcej - ram z bukszpanów...w środku z różami, lawendą itd... Widzę, że dla porządku wizualnego niezbędne są również geometryczne nasadzenia, bo jednak przypadkowe nasadzenia robią za duży bałagan....
Nie jest to odkrywcze, ale ewaluuję ))... jednak to dobrze, że mam jeszcze trochę czasu na przemyślenia
Pozdrawiam

Kochana pocieszę cię... Ewoluować to Ty będziesz do emerytury, a nawet dlużej
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 23:19, 30 cze 2014

Do góry
kwiatholandii napisał(a)
Piękne masz hortensje. Teraz widzę, że moje muszą być bardziej w cieniu, bo liscie sa lepiej wybarwione. Świetnie wyglądają na tle laurowiśni!!

Dzieki Monia. Laurowiśnie wymagają kolejnego strzyzenia. Dzisiaj ślimaki mi je wyżerały!!,
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 23:19, 30 cze 2014

Do góry
bociek napisał(a)
Madzenka, czytam, ze masz rozyczke : W ogole widze, ze ta zakazna choroba mocno sie rozprzestrzenia, na szczescie szczepiona jestem
Za to mam chorobe krawcowych - choruje na naparstnice i woznych - dzwonki

Zdjecia seslerii u mnie, jesli jeszcze ten temat Cie interesuje

Buziaki zostawiam

Pocżekamy ciepliwie, wirus różany cię zarazi.... Poczekamy aż nasze roże dadzą za rok czadu.... Poczekamy

Dzieki za seslerie, widzialam i juz sie z niej cieszę
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 23:17, 30 cze 2014

Do góry
Kindzia napisał(a)
Byłam, poczytałam, popatrzałam...pięknie jak zawsze.
Świecznice takie wysokie rosną??? Jak wysokie są u Ciebie Marzenko?

Kindzia moje świecznice mają ok 2 m z kwiatostanem, same liście ok 1,3-1,5 m
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 23:17, 30 cze 2014

Do góry
malkul napisał(a)
Marzenko- dzięki za info o hortkach

POdczytuję (ciągle-to oczywiste), piszę to bo tu szał różany.
Tu http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=73678&start=1036 jest testowany specyfik akurat na pomidory wymyślony ale stosowany m.in. na różach, warto poczytać: na stronie 81 nawet porównianie róż pryskanych tym środkiem i nie pryskanym

Dziękuję, poedukuję się
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 23:16, 30 cze 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Do Ciebie powinnam mieć zakaz wstępu.. bo od razu mam ochotę znów kopać mój ogródek.... a kopać już mi się nie che..

Chcesz po uszach???
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 23:16, 30 cze 2014

Do góry
Milka napisał(a)
Moją przesadzałam aż 4 razy, jestem zdziwiona, że żyje, za kązdym razem oklapła i za każdym razem się podniosła
Marzenko, w ogrodzie busz, a wycięte bukszpany jeszcze to podkreślają
,,obcy" interesująco wygląda
moje do cięcia, nie zdążyłam, a teraz pada..
w Kwiatonie pewnie nie będzie wybranych róż, tam takie z przypadku raczej, ale cymesy też się trafiają i taniej jak w macierzystej firmie, dziwne
pozdrawiam

Irenko nie fatyguj się. Jak sie już wyedukuję kupię przez internet. Różane źródło, sprawdzone i dobre, .na razie nadal czytam o różach
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies