Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Kamajla 11:09, 01 lip 2014

Zeta napisał(a)
Tojeść to chyba w całym kraju wykupiona....ehhh te maniaczki z ogrodowiska .....jadę w sobotę do wawy....ciekawe czy znajdę tojesć ....???

Zeta, pytaj AnyArt gdzie widziała, może jeszcze mają
Kamajla 11:11, 01 lip 2014

baraga, nie mogę się z Tobą nie zgodzić - wątek Madżenki to lektura obowiązkowa przy czym obowiązek ten wyjątkowo przyjemny jest

Marzenko - pozdrawiam!
Karabela 11:16, 01 lip 2014

Macham wakacyjne, watek przy kawce przeczytany cudnie tak moc sobie poogladac takie pieknoty.... też niesamowite jest to ze na jed ym forum pod skrzydlami Danusi znalazlo się tyle osob o podobnym podejsciu estetycznym.... i że wzajemnie czerpią inspiracje. ..nigdzie nie znalazlam tylu bliskich mi widoków, zachwycam sie ciągle. Dziękuję
Donia72 11:18, 01 lip 2014

Idę też zrobić kawę i będziemy z tarasu patrzeć, jak roślinki rosną
Milka 11:24, 01 lip 2014

Irenko nie fatyguj się. Jak sie już wyedukuję kupię przez internet. Różane źródło, sprawdzone i dobre, .na razie nadal czytam o różach

Też ciut kupię, bo robię kolejne zmiany pod murem, przy okazji część roślin albo wywalę....drażni mnie ich bałaganiarski wygląd, albo upcham w inne miejsca...tak naprawdę 3 miejsca naraz zmieniam, pod murem, na rabacie wiązowej, w środku cisowych rabat i nijak nie doszłam znowu do cięcia bukszpanów, ale może jak dziś nie lunie, zacznę
Malgosik 12:49, 01 lip 2014

Milka napisał(a)

Też ciut kupię, bo robię kolejne zmiany pod murem, przy okazji część roślin albo wywalę....drażni mnie ich bałaganiarski wygląd, albo upcham w inne miejsca...tak naprawdę 3 miejsca naraz zmieniam, pod murem, na rabacie wiązowej, w środku cisowych rabat i nijak nie doszłam znowu do cięcia bukszpanów, ale może jak dziś nie lunie, zacznę

No właśnie, bo wczoraj strasznie lało, ja też mam jeszcze cięcie buxusów przed sobą.
JulkAd 18:35, 01 lip 2014

Marzenko, moja hortensja ogrodowa przez dwa lata była fioletowa, a teraz ma kolor ciemnego różu....wiem, że pisałaś u siebie czym je podlewasz, żeby sie przebarwiły, ale nie zanotowałam.....możesz powtórzyć co to jest, w jakiej dawce i kiedy?...

...róże nadal zachwycają...choroba się rozwija

pozdrówka....
ewakatowice 18:38, 01 lip 2014

poczytałam, czekam na kolejne cudne zdjęcia jak i "rady i porady" ))
Madzenka 19:25, 01 lip 2014

Witajcie, macham zbiorowo, pozdrawiam słonecznie
Zapraszam na dobrą kawkę i mile towarzystwo. A teraz odpowiadam na pytania

Mala_Mi napisał(a)
Daj foto z bliska trawnika.. może być na emailę..

Aniu wg mnie zabiedzona, wyglada że podobnie jak inne rosliny nie pobiera składnikow pokarmowych z nawozow granulowanych. Kupiłam nawóż przeciwko żółknieciu trawy (43%azot!!!! ) bo nie było szybkiego efektu dywanowego. Ale potem będę podlewać florovitem z dozownika lub magiczną siła interwencyjną do ogrodu. Chyba trawnik w tej mojej mokrej glinie ma takie same problemy jak reszta roślin... Rośliny nawoże teraz tylko płynnymi nawozami i są ładne. Więc pewnie to samo dzieje sie z trawnikiem, bo wody mu nie brakuje... Zrobiłam przed chwila odczyt licznika dla MPWiK.... Chyba że ja go zalewam....???

alinak napisał(a)
za to że wszystkie tojeści wykupiłyście przede mną to kara jest taka , że na wiosnę będziesz mnożyć dla mnie jedną sadzonkę ...bo inaczej .........no ....to nie wiem co .....
rabaty cudowne , teraz to możesz jechać nimi na chlf. szałwie tw trawach też sadzę w tym roku po malutku z moich sadzonek , bo co dokupię to inna ...

Rzutem na taśmę zdązyłam kupic!!! Już nawet nie patrzyłam na cenę, byleby byla Alinko jesli tylko przeżyje zime obiecuje się podzielić z Tobą kupilam 10 szt... Zatej jeśli przepowiednia Finki się sprawdzi... To obdzielę nią całe forum... Nie ja jedna....

polinka napisał(a)
Marzen poradz co może być z bambusem. Mam dwa, jeden ok., drugi zaczyna żółknąć nie wypuszcza nowych listków. Nie potrafię sobie poradzić z tym podlewaniem,czekać aż ziemia przeschnie czy lać np.co 2 dni?

Moja droga mam to samo.... Najpierw je podsuszyłam a teraz zalałam.... Nie lubia ani jednego ani drugiego.... Powinny sie odbudowywać ale trwa to dlugo.... Muszą miec odplyw wody z donicy , stałą wilgotnosć (wolą byc zraszane po liściach) niż zalewane w upalne dni w donicy.... I muszą być systemtycznie nawożone, bo te potffory są żarłoczne... Postaw go w półcieniu, zrraszaj codziennie wieczorem, podlewaj woda z florovitem i poczekaj. Sprawdż czy doniczka ma odpływ...

Kindzia napisał(a)
Bardzo mnie cieszy, że świecznice takie wysokie rosną, bo na razie nie widać ich zza mojej pagody...traktujesz je czymś specjalnym? Jak lubią?

Kasiu traktuje je dokladnie tak samo jak caly ogrod, azofoska wiosna, teraz florovitem w korzeń i polewam po liściach. Jesli ja czasem coś podgryza to prysne jak reszte ogrodu. Właściwie to jest bezobsługowa. Gdy dolne liscie jej przyżółkna, to obcinam.

Zeta napisał(a)
Tojeść to chyba w całym kraju wykupiona....ehhh te maniaczki z ogrodowiska .....jadę w sobotę do wawy....ciekawe czy znajdę tojesć ....???

Zetka to juz cała historia....
Najpierw zobaczylam ja w relacji z ChFSh na zdjęciach Gierczusi i Bea i niesmialo zadalam pytanie co to jest.... Dostałam sms-ka od Gierczusi z identyfikacją To byla 8:07 rano! Po powrocie z pracy ok 18 na watku o ChFSh przeczytalam, ze Anita juz kupila. Częsc sklepów internetowych byla już ogołocona, natychmiast zamowilam w szczęsliwym trafem znalezionym sklepie..Gdy sie pochwalilam zamowieniem na forum i linkowalam gdzie je kupilam juz byl "brak w magazynie" aż się spocilam wtedy z wrazenia zamowienie tej tojesci to bylo jak ruletka lub wygrana w totka więc niech sie mnozy ku radosci forum
Madzenka 19:41, 01 lip 2014

baraga1904 napisał(a)
...przy kawusi Cię podczytuję - edukacyjnie jak zawsze, towarzysko miło i bosko ogrodowo u Ciebie

A dziękuję, bardzo mi miło. Ostatnio rzadziej bywam na forum, bo dalej sie zaczytuję w wątkach rózanych. Kreci mi się już w głowie od tych kolorów i dalej nie wiem jakie róże dokupić.....

Iwk4 napisał(a)
To ja też idę zrobić sobie kawę. A miałam iść do ogrodu ...

Idż do ogrodu, dzisiaj zdjęć nie będzie

Pszczelarnia napisał(a)

A ta trytoma lubi sucho i słonecznie - to tak.

Zdecydowanie

Kamajla napisał(a)

Zeta, pytaj AnyArt gdzie widziała, może jeszcze mają

Obstawiam tylko miejscowości z brakiem dostępu do netu bo znam dwa fora, na których ta tojeść jest szlagierem ogrodowym , podobnie jak stipa weż kup człowieku stipę we Wroclawiu macham Kamajla

Karabela napisał(a)
Macham wakacyjne, watek przy kawce przeczytany cudnie tak moc sobie poogladac takie pieknoty.... też niesamowite jest to ze na jed ym forum pod skrzydlami Danusi znalazlo się tyle osob o podobnym podejsciu estetycznym.... i że wzajemnie czerpią inspiracje. ..nigdzie nie znalazlam tylu bliskich mi widoków, zachwycam sie ciągle. Dziękuję

Najprawdziwsza prawda. Ogrodów do inspiracji tak dużo, ze mysle jakby dokupić z hektar ziemi aby spelnić wszystkie swoje marzenia ogrodowe Każdy piękny, każdy indywidulany, kazdy wypieszczony. W ciągu 2,5 roku mojego pobytu na forum obserwuję niesamowitą metamorfozę naszych ogrodów. Dziekujemy Szefowo za inspiracje, podciaganie do wyższego poziomu niz przypuszczałyśmy, że osiągniemy. Dzięki forumowicze za inspiracje i motywację

Donia72 napisał(a)
Idę też zrobić kawę i będziemy z tarasu patrzeć, jak roślinki rosną

To ja sobie zrobie truskawki

Milka napisał(a)
Irenko nie fatyguj się. Jak sie już wyedukuję kupię przez internet. Różane źródło, sprawdzone i dobre, .na razie nadal czytam o różach

Irenko trawki + bukszpany to gwarancja sukcesu. Wszystko to już masz w ogrodzie, więc tylko dopieszczasz. WIem , wiem, dla Ciebie nigdy odpowiednio pięknie Ciągle dążysz do doskonałosci Ogrodowiczanie tak maja

Malgosik napisał(a)

No właśnie, bo wczoraj strasznie lało, ja też mam jeszcze cięcie buxusów przed sobą.

To ciacha dzisiaj, nie za goraco, nie za slonecznie, idealnie.

JulkAd napisał(a)
Marzenko, moja hortensja ogrodowa przez dwa lata była fioletowa, a teraz ma kolor ciemnego różu....wiem, że pisałaś u siebie czym je podlewasz, żeby sie przebarwiły, ale nie zanotowałam.....możesz powtórzyć co to jest, w jakiej dawce i kiedy?...

...róże nadal zachwycają...choroba się rozwija

pozdrówka....

Ja stosuję magiczną silę "NIEBIESKA hortensja" naprzemiennie z MS Hortensja. Niemal co tydzien, bo sa zarloczne. I niebieską hortensja trzeba naprawde czesto lac, bo inczej sie slabo wybarwią. Ponieważ mam ciezką glebe nawóz granulowany sie u mnie nie sprawdzal dlatego podlewam woda z tym nawozem. Możesz zakwasić glebe siarczanem amonu lub nawozem do borowek lub rh Umiarkowane nawozenie "niebieska hortensja" spowodowalo, ze hortensje byly w 50% niebieskie a 50% różowe... Na opakowaniu jest doklanie dawkowanie podane.

Zobacz jak wyglądają moje hirtensje na tej samej rabacie.. Jedna jest niebieskawa a druga różowawa.. tak samo drugi rok z rzędu mimo, ze obie były odentyczne przy zakupie.

ewakatowice napisał(a)
poczytałam, czekam na kolejne cudne zdjęcia jak i "rady i porady" ))

Zdjeć niet porady były