Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Poszukuje. 10:16, 29 maj 2016

Do góry
Podałam na pw.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:42, 29 maj 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Pielimy, ale sadzimy rośliny rodzime a nawet chwasty...żeby sprawić wrażenie naturalności Prawie to samo, a jednak nie.

Takie sobie rozważałam w swoim wątku

"Danusia założyła wątek, w którym przedstawia ogrody angielskie i swojego projektu inspirowane naturą. Wiele razy zastanawiałam się, czy mój nadmorski nie mógłby być taki pur nature, tylko trochę podrasowany, w np. zimozielone rośliny. Rośliny nie pielęgnowane w żaden sposób radzą sobie i wyglądają pięknie. A jaka ekologia - ile m3 wody i czasu zaoszczędzone (nie mam jeszcze sys. nawadniajacego), nie mówiąc o nawozach, opryskach ( tych w sumie robię mało)."

A potem poszłam w teren obfocić co nieco ( str. 14)

Ciekawe, czy trend z rodzimymi roślinami się przyjmie i utrzyma na dłużej?
A także zastanawiam się, czy mój sąsiad miałby szansę na jakiś medalik ze swoją kompozycją dmuchawców, jeszcze jakby wkomponował jakieś obeliski? (11)

Dzięki za relacje, ale wiesz co Danusiu, wracaj i obfoć jedyny, niepowtarzalny N T Bukszpanowy!
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 08:52, 29 maj 2016

Do góry
sarenka napisał(a)
Zmieniłam zdanie i teraz zastanawiam się nad nawozem jaki mogłabym zastosować żeby dodać mu siły do wzrostu?? może coś z florovitu? Czy coś innego? będę wdzięczna za pomoc

Tu nie chodzi o zmianę zdania, bo nawożenie to nie kaprys ogrodnika, tylko konkretny zabieg mający skutki negatywne jeśli:

- zaaplikujesz go zbyt często
- zaaplikujesz go w złej dawce (za dużej)
- rozsiejesz nierównomiernie
- nie podlejesz celem rozpuszczenia granulek

Dlatego odpowiedz na pytanie:

- czy masz siewnik ręczny ?
- czy umiesz rozsiewać nawóz aby spadał równomiernie?
- kiedy ostatnio był trawnik nawożony?

Jeśli nie, kup siewnik, poćwicz na polu gdzieś, a potem dopiero bierz się za nawożenie. Oczywiście w odpowiedniej dawce i jeśli jest taka potrzeba

Nawóz jakikolwiek, aby był do trawników i nie był na 100 dni. Nie popieram nawozów długo działających.
W samym słońcu 08:49, 29 maj 2016

Do góry
Smaragdy zalecam sadzić jako szczelny zywopłot co 60 cm, ale co 55 to już bym głowy sobie nie zawracała i zostawiła.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 23:52, 28 maj 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Dwie bardzo stare konewki z długą wylewką o pojemności 1 galon do podlewania siewek w szklarni, sitko w jednej złote, ale nie ze złota, śliczną starą malutką łopatkę ręczną do podcinania chwastów, zwierzątko (tajemnica, jakie) z kamienia chyba piaskowca obrośnięte mchem do Cottage Garden - na prezent dla kogoś

Wyobraźnia już pracuje - muszą być piękne .
Kwitnące skarpy 20:20, 28 maj 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Zmień w profilu podpis, bo tytuł się zmienił

Dziękuję
Coś jeszcze, coś więcej... 12:34, 28 maj 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Fotki z irysami jakby nie z tego świata Wspaniałe

Danusiu - od Ciebie pochwała liczy się podwójnie Wyszkolilas mnie
Cis - Taxus 10:52, 28 maj 2016

Do góry
To może byc fytoftoroza, ale może też być uszkodzona gałązka. Obetnij ją.
Różaneczniki - choroby i szkodniki 10:49, 28 maj 2016

Do góry
Ja się przyglądam co robią ludzie w Polsce, bo mam okazję. Jeżdżę i coś robię, to widzę. Nawożenie jak obserwuję w amatorskich ogrodach wygląda tak:

sypie się garść nawozu (z reguły za dużo) pod sam pieniek i nic się z tym nie robi. No i sypie się, nie tu gdzie trzeba

Często widzę przez płot u sąsiada osoby, dla której wykonujemy usługę zakładania ogrodu: rosną różaneczniki, czy cokolwiek innego, pod nimi szmata, na szmacie sucha kora, chwasty rosną, korę rozwiewa wiatr, kupa zwietrzałego nawozu i tyle. Nie tak powinno wyglądać nawożenie czegokolwiek
Różaneczniki - choroby i szkodniki 10:46, 28 maj 2016

Do góry
jolusiek123 napisał(a)
Dziękuję. Poszukam jeszcze jakiegoś nawozu z tymi składnikami

A może nie?

Może lepiej wykopać różanecznika i posadzić go od nowa, ale w dobrą ziemię, ewentualnie przyciąć? Bryłę przepłukać deszczówką.
Różaneczniki - choroby i szkodniki 10:43, 28 maj 2016

Do góry
Nawozy ani opryski nie są lekiem na całe zło.

Najpierw trzeba zastanowić się, czy się zapewniło optymalne warunki, dało odpowiednią ziemię o pH kwaśnym, żyzne.l zasobne, o odpowiednim składzie, nie posadziło za głęboko, nie zasuszyło, nie wyściółkowało grubo, bo nie lubią (czy aby nie ma szmaty albo kamyków) - potem po zapewnieniu optymalnych warunków i podlewaniu wodą (najlepiej deszczówką bo inna może zmienić pH na nieodpowiedni) dopiero można się martwić.

Różaneczniki to wdzięczne rośliny, jeśli mają zapewnione dobre warunki.
Bukszpan (Buxus) - uprawa 10:38, 28 maj 2016

Do góry
Matka napisał(a)
Kiedy ciąć?teraz są świeże przyrosty, czekać aż mocniej zzielenieją?

Nie, nie, Bogda jesteś 6 lat na forum i do tej pory nie wiesz, że nie tniemy teraz, bo jeszcze nie zakończyły przyrostów?.
Poczekaj do końca czerwca kobieto.
Bukszpan (Buxus) - uprawa 10:37, 28 maj 2016

Do góry
Jeśli nigdy nie były cięte, można ciąć w marcu-kwietniu, potem gdy wypuszczą - po zakończeniu przyrostów. Najczęściej przypada to na koniec czerwca. Wtedy formujemy już na nowych przyrostach.

Bukszpany cięte systematycznie, jak u mnie - tnę pod koniec czerwca, ew. na początku lipca. Cięcie pod koniec lata (koniec lata to przecież wrzesień) tak późne cięcie spowoduje wypuszczanie młodych gałązek zbyt późno aby zdrewnieć, więc zapewne z pierwszymi większymi mrozami po prostu zmarzną. Nie całe bukszpany, bo te nie zmarzną ale młode listki tak. Bukszpan będzie źle wyglądał.
Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja 10:31, 28 maj 2016

Do góry
Teraz to nie zastanawiaj się, kiedy nawozić, tylko obskub te żywotniki z brązowego, spraw, aby lepiej i zdrowiej wyglądały, opiel wokół, wyściółkuj korą sosnową przekompostowaną, podlewaj i sprawdź czy nie są za głęboko posadzone, skoro piszesz że wsadziłaś je pod pierwsze gałązki.

W pierwszym roku możesz sobie odpuścić nawożenie. Początkujący ogrodnicy jedynie śnią i gorączkują się odnośnie nawożenia, które może zaszkodzić, a zapominają o innych, podstawowych zabiegach pielęgnacyjnych a szkoda
Jak dbać o doniczkowe rośliny domowe ? 10:24, 28 maj 2016

Do góry
Za ciepło, za sucho, za słonecznie.

Postawić w półcieniu, podlewać systematycznie, zamgławiać, nie polewać z prysznica, zamgławiać.
Nawozić specjalnym nawozem do paproci.
Rozpoznawanie roślin iglastych.... 10:22, 28 maj 2016

Do góry
Może cyprysik? Pokaż kolego trochę więcej igieł, bo zgaduj-zgadula niestety
Coś jeszcze, coś więcej... 10:20, 28 maj 2016

Do góry
Fotki z irysami jakby nie z tego świata Wspaniałe
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:17, 28 maj 2016

Do góry
Urszulla napisał(a)
Chyba łubiny u mnie zagoszcząPozdrawiam.

Noo.. moje ulubione te bladożółte
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:16, 28 maj 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
Dziekuje za artykuł nt Chelsea! Tak szybka jszcze nigdy nie byłaś
Cudownie sie takie przemyslenia czyta gdy jeszcze trzymaja emocje po obejrzeniu zdjęc orgodów

Idę po zdjęciach i piszę to, co odczuwam W samym układzie ogrodów pokazowych wiele się zmieniło. Jak jeżdżę od 2004 roku, to nigdy tutaj gdzie maszyny i donice od zewnętrznej strony nie było ogrodów, teraz po raz pierwszy - były.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies