Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Nawożenie, zasilanie trawnika 21:36, 23 kwi 2019

Do góry
mkostek napisał(a)
Hej,
proszę spójrzcie na zdjęcia, jak wytępić ten chwast - czy to jest perz? Jak się tego pozbyć nie uszkadzając trawnika. Mam to od kilku lat i z roku na rok jest tego coraz więcej. Odznacza się od reszty trawy kolorem, źdzbłami oraz tym, że dużo szybciej rośnie. Proszę pomóżcie. Jeśli to pomoże to dodam, że sprawdzałem ph i urodzajość gleby jakimś prostym miernikiem. PH jest na poziomie 7-7,5 a urodzajność poniżej niskiego poziomu. Jest kilka cm czarnoziemu i poniżej gleba jest piaszczysta. Aktualnie rozsiałem nawóz siarczan amonu żeby obniżyć ph. Dwa tygodnie później mam zamiar rzucić nawóz npk albo saletrę amonową. Myślicie, że dobrze robię?

Wygląda to na wiechlinę roczną. Temat wałkowany w wątku "Chwasty w trawniku". W skrócie: nie za dużo da się zrobić, niestety (poza ręcznym usuwaniem).

pozdrawiam, Bartek
Lawendowy zawrót głowy 21:26, 23 kwi 2019

Do góry
asiak napisał(a)
Ojej, jak ślicznie

Po zimie wszyscy spragnieni zieleni i u mnie wreszczę w te święta wszytko mocno się zazielenilo. Pozdrawiam serdecznie

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 21:22, 23 kwi 2019

Do góry
popcorn napisał(a)
Vita znowu jest! Super Smaczki masz nieziemskie. I te ciemierniki! Ten zielony kocham! Dostałam od Ani a Rzeszowa siewki i na nie chucham i dmucham i mają pierwsze kwiatki od zeszłego roku Ten purpurowy może kiedyś zdobędę.

Pełne ciemierniki u mnie najgorzej rosły, ginęły w ogóle albo najgorzej przyrastały.

Pozdrawiam i czekam na kolejne zdjęcia

Masz rację z kondycją ciemierników o pełnych kwiatach, muszą się dobrze zadomowić i lepiej ich nie dzielić.

Ze smaczków taki tulipan botaniczny, na szczęście w donicy. Wszystkie tulipany w tym roku u mnie pożarte!

To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:20, 23 kwi 2019

Do góry
Wiklasiu, bardzo mnie cieszy Twoja opinia.
Wyselekcjonowane kadry przydają się do kompletowania udanych zestawień- można się nimi podzielić z innymi. A te szerokie są głównie dla mnie. Badam sobie, czy proporcje są zachowane, czy trzeba coś jeszcze przesłonić, czy kolorystyczne plamy dobrze się rozkładają.
I wyszło mi, że teraz trochę za dużo zrobiło się bordowobrązowych plamek, bo to i śliwy wiśniowe i berberysy. I dumam, zostawić, czy ująć?

I czasem te zamglone zdjęcia pozwalają sprawdzić rozkład plamek.

Lawendowy zawrót głowy 21:20, 23 kwi 2019

Do góry
Margarete napisał(a)
Hej Jolu !
Tulipany piękne i ciemie nimi cudne....ale ten trawnik...i te kanciki...no żyleta, normalnie. Takie ostre
I teń ład kompozycyjny w ogrodzie... miodzio

Hej serduszko moje.

Grzesiu juz ogrodnik z zapałem sam zajmuje się trawnikiem i lubi ta robotę . Dziękuję przekażę ze xyleta jest ))

Na zielonej... trawce :) 21:17, 23 kwi 2019

Do góry
AngelikaX napisał(a)
Doll's Minuet

Cudeńka<3
Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 21:15, 23 kwi 2019

Do góry
Milka napisał(a)
Tu się dzieje, nazwy roślin, których w ogóle nie znam, w pełni koneserski ogród donica mnie zaciekawiła, na bank wyjdzie extra

Do donicy w zasadzie miałam tylko dodać ozdobny sznur i rośliny. Posadziłam bergenie o białych kwiatach, sznura nie znalazłam jeszcze.
Pokażę jak bergenie podrosną i zakwitną.

Tymczasem maluję sobie, fajne farby kupiłam.

Lawendowy zawrót głowy 21:14, 23 kwi 2019

Do góry
deszczowymaj napisał(a)
Miodzio

ps.uwielbiam Twój awatarek

Witaj milutko ja mam spóźnienie nawet w fotkach bo tulipany juz się pięknie rozwinęły a tutaj dopiero zaczynaja się otwierać ❤

Ogród w remoncie 21:12, 23 kwi 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
pisardi i magnolia cudne podoba mi sie plan tej rabaty, i podziwiam ja nie umiem plamami sadzić

Dzięki Sylwia za miłe słowa. Magnolia już sypie płatki a dzisiejszy wiatr roznosił je pi całym ogrodzie

W ogródku emerytki 21:11, 23 kwi 2019

Do góry

Ten widok jest z altanki
Lawendowy zawrót głowy 21:08, 23 kwi 2019

Do góry
inka74 napisał(a)
Życie nas nadmiarem wolnego czasu nie rozpieszcza niestety. Dobrze, że choć kilka zdjątek jest. Rabatki wyczyszczone. Drzewka w szeregu równiutko stoją. Elegancko bardzo. Macham Jola

Hej kotek wiadomo u wszystkich tak samo . Człowiek tęskni a świat się kręci . Porządki wioaenne to jest robota cięcie traw zajmuje sporo czasu. Buxiaki.

Nawożenie, zasilanie trawnika 21:07, 23 kwi 2019

Do góry
Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 21:06, 23 kwi 2019

Do góry
Kolorowe tulipany na poprawę humoru. W tym roku skromna ilość, ale w przyszłym już chyba będę miała ich więcej

W ogródku emerytki 21:04, 23 kwi 2019

Do góry

To widok z okna
Przerwa na kawę... 21:04, 23 kwi 2019

Do góry
inka74 napisał(a)

A tu drugi odmieniec wśród starszych Purple Pion - czyżby jakiś lodowy się zaplątał?

I Labrador kurdupel ale prawie czarno-bordowy. A u Kasi taki jakiś jaśniejszy.

Kochana, po tej wichurze dzisiejszej to dużo tulipanów ucierpiało - moje tak się niektóre pokładały, że nie wiem, czy jutro nie będę musiała prostować

A wiesz, że ja chyba też takie mam pąki mam wśród Purple pion? Jutro obadam mojego Labradora, bo faktycznie na fotce wyszedł jakiś jasny - może to dlatego, że drugoroczny

A kurduple mimo, że kurduplowate, to ładne
W ogródku emerytki 21:01, 23 kwi 2019

Do góry
Przed świętami pomalowałam na czarno zdobyczny kwietnik i na biało drabinę, tylko nie mam wszystkich półek.

Trochę ogólnych widoków.

Rozpoznawanie chorób i szkodników 21:01, 23 kwi 2019

Do góry
Help, jedna z trzech sosenek Winter Gold wygląda tak:

Zamiast tak:

Co to moze byc?
Nawożenie, zasilanie trawnika 21:01, 23 kwi 2019

Do góry
Hej,
proszę spójrzcie na zdjęcia, jak wytępić ten chwast - czy to jest perz? Jak się tego pozbyć nie uszkadzając trawnika. Mam to od kilku lat i z roku na rok jest tego coraz więcej. Odznacza się od reszty trawy kolorem, źdzbłami oraz tym, że dużo szybciej rośnie. Proszę pomóżcie. Jeśli to pomoże to dodam, że sprawdzałem ph i urodzajość gleby jakimś prostym miernikiem. PH jest na poziomie 7-7,5 a urodzajność poniżej niskiego poziomu. Jest kilka cm czarnoziemu i poniżej gleba jest piaszczysta. Aktualnie rozsiałem nawóz siarczan amonu żeby obniżyć ph. Dwa tygodnie później mam zamiar rzucić nawóz npk albo saletrę amonową. Myślicie, że dobrze robię?
Wymarzony sielankowy ogród..... 21:00, 23 kwi 2019

Do góry
i jeszcze bardziej energetycznie...

Wszystkiego po trochu 20:59, 23 kwi 2019

Do góry
mirkaka napisał(a)

rabarbar dłoniasty czy jakoś tak śmieszny w takiej fazie

Śmieszny, cudowny, znasz odmianę ? Na jakim stanowisku go posadziłaś?
U mnie nie zakwitł żaden tulipan, twoje zjawiskowe
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies