Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 11:15, 29 kwi 2023

Do góry
Magleska napisał(a)
Elu
dawno się nie odzywałam ,ale na bieżąco zaglądam
przepięknie kwitnie Kiku cała w kwiatach
nowy telefon-bardzo ładne zdjęcia robi -widać w jakości fotek na forum

skalniak też super się prezentuje i wszystkie wiosenne kwiatuchy też

Miłego dnia

A wiesz Madziu wczoraj o tobie myślałam. Byłam kilka razy u ciebie ale późnym wieczorem. Wtedy to się tylko zagląda.

Ta fotka skalniaka jest akurat z łysej strony.
Telefon takie foty robi, że nie trzeba retuszu. Jedynie przycięcie fotki sty bałaganu nie było widać.
Mam go jeszcze wszędzie moze w te święta trochę podgonie z chwastami.

Również miłego dnia wszystkim
Ptasi gaj 00:17, 29 kwi 2023

Do góry

Klon palmowy Phoenix

Ptasi gaj 00:12, 29 kwi 2023

Do góry
CD

Ptasi gaj 00:10, 29 kwi 2023

Do góry
CD

Pęcherznica piękna Magic Ball listki pomarańczowe

Ptasi gaj 00:00, 29 kwi 2023

Do góry
Witam

Dostałam nowy telefon bardzo super ma wszystko to co poprzedni nie miał a było mi potrzebne.

Trawka po wertykulacja ruszyła. Coś tam rośnie.najbardziej chwasty. Zrobiłam tydzień temu oprysk eko z octu wody i soli. Zachwalany.
Nie warto było przez pół dnia schylać się i psikac.

Buk ma jeszcze stare ulistwienie trzeba ograniczyć

Ogród w dolinie 09:16, 28 kwi 2023

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Asiu piękna ta rabata. To sesliery są z bodziszkiem tak?
U mnie sesl.. ledwo ledwo.
Pogoda w kratkę zimno wczoraj dzisiaj też.
Rumianka u ciebie bardzo ładna. Choruję na nią, ale ona droga i mam opory a przydałaby mi siew niektórych miejscach.
Oczko czyscisz w tym roku czy odpuszczasz.masz jakieś rybki.

Elu, najwięcej jest seslerii i bodziszka. Niektóre kępy seslerii też słabo wyglądają, te bliżej tulipanowca.
U nas są ranne przymrozki teraz, w dzień ledwo 8 stopni było wczoraj. No zimno.
Runianka się u mnie rozrosła ładnie. Kup może parę sadzonek na próbę, bo ona ma chimery. Jak się przyjmie, to można rozbić sadzonki, sama to rozważam, bo muszę już ją wyciągać spod innych roślin które tam rosną, musiałabym ją wrzucać na kompost.

Oczko będziemy w tym roku czyścić i kończyć. Czekamy aż woda opadnie.
Rybek nie będzie, oczko będzie jeszcze przysypane kamieniem, bo latem tam jest woda tylko po intensywnych deszczach, a pies urządza sobie kąpiele i dzieciaki za bardzo przyciąga. Będą kastry z roślinami
Ogród Muszelki 21:09, 27 kwi 2023

Do góry
Promal jest kupowałam w zeszłym roku. Pierwsze słyszę że wycofany.
Randap to słyszałam.
Ogród Muszelki 21:06, 27 kwi 2023

Do góry
Muszelka napisał(a)
Help! Dzisiaj będzie temp. powyżej 12°C. Buczek ma zamnknięte pąki. Mogę jeszcze wykonać oprysk Promanalem?

Ja w tym roku żadnych oprysków wiosennych nie robiłam. Moje buki są jeszcze w liściach suchych. Muszę grabiami je oczyścić.
Jak nie masz liści to pewnie, że możesz. Tylko wstrzel się w lepszą pogodę aby deszcz nie zmył. Promal nie może być stosowany jak jest ostre słońce bo może sparzyć drzewo.
Wiem buki maja mszyce bukowa jest pod liśćmi taka biała.
Ogród w dolinie 20:58, 27 kwi 2023

Do góry
Roocika napisał(a)
I zieleń frontowej zza winkla

Miłego weekendu wszystkim

Asiu piękna ta rabata. To sesliery są z bodziszkiem tak?
U mnie sesl.. ledwo ledwo.
Pogoda w kratkę zimno wczoraj dzisiaj też.
Rumianka u ciebie bardzo ładna. Choruję na nią, ale ona droga i mam opory a przydałaby mi siew niektórych miejscach.
Oczko czyscisz w tym roku czy odpuszczasz.masz jakieś rybki.
Dębowe zakątki 00:05, 27 kwi 2023

Do góry
Aniu wszystko u ciebie już duże. Hosty u mnie to dopiero z ziemi wychodza kły na2 cm. Te ostatnie 3 dni ciepłej pogody to trochę przyroda podgonilam. Dzisiaj zimno jak diabli musiałam się z zimowa kurtka przeprosić.
Też miałam dużo wody na działce jeszcze w suchych oczkach stoi

Twój warzywnik to plantacja już zielony. Moje warzywa jeszcze w nasionach.
Jutro może pojadę na krótko zobaczyć co się dzieje. Wertykulacja była i trzeba zobaczyć czy coś rośnie.

Tulipany wszystkie się zawinęły z zimna nawet mlecze schowane.

Bylinowa łąka 23:38, 26 kwi 2023

Do góry
Gosiu witam

Z każdej strony masz ładne widoki. U was trochę dłużej śnieg leżał to mokro. Chociaż u nas zamiast śniegu to lało. Mam sporo wodę w suchych oczkach.
Sadziłam drzewka i krzaki to pod szpadlem ok 20 cm już woda stała i przerwałam sadzenie.

Przylaszczki nie sialam nie sądziłam a rosną u mnie.
Widocznie z kora zostały przywiezione. Paproć też tym sposobem do mnie przyjechała.

Ciemierniki duże to przedszkole a juz coś kwitło?
Mam przedszkole, ale w doniczkach jak się obrobie to wysadzę do gruntu.

U nas bardzo zimno lodowaty wiatr. Już pochowałam ciepłe kurtki ale trzeba się było przeprosić z zimową i ubrać.

Pozdrawiam
Bylinowa łąka 00:27, 26 kwi 2023

Do góry
Gosiu jutro zajrzę szczegółowo. Dzisiaj późno i ledwo żyje.

Ela spokojnie, wiem jak to jest. To ja się odezwałam u ciebie, żebyś wiedziała, że zaglądam. Trudno za każdym razem coś pisać.
antracyt napisał(a)
Bardzo jestem ciekawa tej metody sadzenia bez przygotowania ziemi. Książka którą czytasz wpadła mi jakiś czas temu w oko, ale zostawiłam sobie ewentualny zakup na jesienne wieczory. Napisz proszę co o niej sądzisz.

Zuza do szczegółów jeszcze nie doszłam. Książka po angielsku, a ja się go nie uczyłam i tłumaczę sobie po kawałku przy użyciu tłumacza google. Na razie było o historii regionu, co go zachwyciło i skłoniło do zakupu akurat tego domu, jak otoczenie do niego przemawiało, że pasuje tam jedynie naturalistyczny ogród z zapożyczonym tłem lasu. Wspomniał, że na początku eksperymentalnie posadził rośliny, żeby przekonać się czy dadzą radę tak bez przekopywania i przygotowywania gleby, bo nie chciał uaktywniać banku nasion żyjących w glebie. Teraz czytam o tym jak powstawała wizja ogrodu z układem ścieżek i elementów trwałych takich jak placyk, oczko, kamienne rzeźby.
Co będzie dalej sama jestem ciekawa.

Magara napisał(a)
Jakie jarzmianki kupiłaś? Bo nie wiem czy mam się poczuwać do winy czy się bronić?

Daga kupiłam jarzmiankę Fokker Red i Fokker White. Mam jeszcze jakieś dwie, chyba Roma, ale kupione w tamtym roku już przekwitnięte, więc się nimi nie nacieszyłam.

Agatorek napisał(a)
Dzieje się u Ciebie , wystarczyło trochę ciepła i wszystko rusza

Aga na to całą zimę czekałyśmy.

sylwia_slomczewska napisał(a)
Gosia irysy bez oczyszczania ziemi z chwastów radzą sobie świetnie, ale tojeść kropkowana już słabiej, z odętką powinno się udać u mnie w chwaście na rabacie rośnie i sobie radzi jakoś. Świetnie sobie w chwaście radzą liliowce, łubiny, całkiem nieźle astry jesienne, barwinek i floksy szydlaste.

Sylwia te rośliny co wymieniłam, to mam już swoje nadmiary i mogę je poświęcić w razie czego. Liliowce też wiem, że dadzą radę, ale jeszcze nie mam ich na tyle. Tojeść u mnie dość dobrze rośnie - może to kwestia wilgoci w glebie. Jeszcze za jakiś czas dodam boltonii astrowatej i wiązówki Venusta. Barwinek mam na skarpie, a floksy szydlaste nie mają szans, nawet na rabacie zarastają trawą, łubiny u mnie jednak zanikają - to kwestia ciężkiej gliny i ślimaków.
Może lektura jeszcze mnie czymś natchnie, wiązówka Venusta się w Federal Twist sprawdziła.

Ptasi gaj 11:46, 25 kwi 2023

Do góry

Tak Kasiu wiśnia kiku shidare naturalnie zwisaja gałęzie.
Co roku obiecuje sobie, że te górne badyle wyprostuje do góry.
Jak ja kupiłam to pędy sterczały do góry i przywiązywałam do pnia, aby były płaczące. Teraz chce zrobić odwrotnie. Pień do góry nie rośnie i korona zaczyna się na wys 180 cm. Kilka razy podcinalam pędy bo szurając po ziemi.jest bardzo rozłożysta.

Elu, podwiązywanie nic nie da, obawiam się.
Walczyłam w ten sposób z długimi pędami mojej jabłonki ozdobnej. W efekcie pędy zrobiły się jeszcze dłuższe, a bocznych pędów nie przybywało. Ponieważ nie są grube, to jesienią, gdy jabłonkę obsypało owocami musiałam każdą gałąź podeprzeć, żeby się nie wyłamały.
Pościnałam te baty do 1/3 długości, a niektóre nawet do 1/4 i zaczęła wypuszczać nowe gałązki.
Trzeba pilnować formowania koron takich drzewek.
Grzebiuszka ziemna 22:07, 24 kwi 2023

Do góry
O ty! Wszystko masz sądzisz takie duże flance a kiedy ty sialas że takie duże te papryczki. Moje sialam w pierwszej połowie lutego i nie są takie duże.

Obelisk superowy. pomysł i prosty do zrobienia narządy mam. Listewki kupić i zrobić.
Grzebiuszka ziemna 21:56, 24 kwi 2023

Do góry
Też lubię zawilce i najważniejsze, że dosyć długo kwitną. Jesienią dokupuje. Nie mogę mieć tulipanów ponieważ bażanty mi wydziobaly sporo. To zastępuje zawilcami.
Pierwiosnki też są ładne kwitną i kwitną.
2 lata posiadam pierwiosnki i w tym roku pięknie zakwitły ładne duże kwiaty żółte i niebieskie. Zabiorę nasionka i od razu wysieje.

Tam masz takie piękne tulipany wrzosowe może wiesz jak się nazywają.

Mam też i ja magnolie Aleksandria od 3 lat i ma 6 pąków kwiatowych.
U mnie to jest tak, że wszędzie przykwitna a u mnie zaczynają.
Ptasi gaj 21:33, 24 kwi 2023

Do góry
Dzisiaj bardzo ciepło.
Jakieś chmury burzowe przechodziły, ale nie padało.

Aniu tak dokupie hiacentow.
Dokupie też zawilców są bardzo ładne i długo kwitną wiosna.
Więc sądźcie zawilce.
Muszę zrobić fotki gdzie mam posadzone aby podwójnie nie sądzić.
Dobrze jest też sądzić w dużej grupie.

Mam nadzieję, że święta majowe będą pogodne i zrobię resztę robutek.

Pokaże fotki nasadzeń tulipanów które zrobiłam 3 lata temu. Przed ośrodkiem terapii zajęciowej gdzie uczeszcza moja córka Maja. Tulipany wspaniałe rosną van ejki

Ptasi gaj 21:27, 24 kwi 2023

Do góry
pestka56 napisał(a)
Świetna wisienka Ona tak naturalnie zwiesza gałęzie?

Tak Kasiu wiśnia kiku shidare naturalnie zwisaja gałęzie.
Co roku obiecuje sobie, że te górne badyle wyprostuje do góry.
Jak ja kupiłam to pędy sterczały do góry i przywiązywałam do pnia, aby były płaczące. Teraz chce zrobić odwrotnie. Pień do góry nie rośnie i korona zaczyna się na wys 180 cm. Kilka razy podcinalam pędy bo szurając po ziemi.jest bardzo rozłożysta.

Ptasi gaj 16:43, 24 kwi 2023

Do góry

Aniu byłam kilka dni na wsi. Troszkę do przodu z pracą ruszyłam. Jak bym miała 3 dni spokojnej pogody to pewnie bym wszystko o robiła.

Przywiozłam 2 reklamówki flancy niezapominajek i posadzę na osiedlu gdzie się da. Niech kwitną będzie ładnie.

Wczoraj lało dzisiaj dosyć ładna pogoda. Zawilce, hiscenty kwitną są piękne muszę jesienią dosadzic bo długo kwitną.

A to moja wiśnia kiku tysiące pakaw kwiatowych jak nie będzie przymrozku do będzie ładnie kwitła

Pod cyprysikiem posadzilam dzisiaj jeżówki. Kupiłam ich sporo i jestem zła bo połowa sadzonek mi zgniła w torebkach.
Było mokro i zimno nie dali rady nic posadzić i teraz mam. Oby tylko te co posadziłam się przyjęły.

Na tle pysznogłówka tylko jeden ma rozwinięte dopiero kwiatki.

To też moje nasadzenia, ale nie w moim ogrodzie. Hiscenty posadzone w październiku zeszłego roku

Ciekawie się zapowiada ta wiśnia. Co to za odmiana ?
Wiosna coraz ładniejsza.
Hiacyntów nasz dużo.wsxtstkue piękne
I jeszcze chcesz ich dosadzic?

Bylinowa łąka 00:02, 24 kwi 2023

Do góry
Gosiu jutro zajrzę szczegółowo. Dzisiaj późno i ledwo żyje.
Ptasi gaj 23:54, 23 kwi 2023

Do góry
vita napisał(a)

O, jak to się nazywa? Partyzantka roślinna? Pięknie
Jaki klon pokazałaś? Świeci kolorem o tej porze roku.
Twarzą do słońca, he he

Wiktorio dzisiaj znowu przywiozłam niezapominajki i pysznogłówka będę sądzić.
Niech się rozsiewa.

Klon powiem ci w przyszłym tygodniu jak pojadę i czytam z paska. Nie mam głowy do nazw.
To fakt jest piękny (w rzeczywistości ładniejsze kolory niż na fotce). Zmienia kolor na zielony z czerwoną obwódką. Jesienią znowu nabiera koloru różowo amarantowego. Dosyć szybko rośnie.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies