Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

ElzbietaFranka 23:08, 11 lip 2023

Trochę zieleni. Hortensje już nie dlugo. Tutaj eksperyment zostawiłam 3 pedy wiosna nie przycięte i będzie piętrowe kwitnięcie.

Makao 06:47, 12 lip 2023

A surmię masz młodą czy już trochę jest u Ciebie?
ElzbietaFranka 08:34, 12 lip 2023

Makao napisał(a)
A surmię masz młodą czy już trochę jest u Ciebie?

Aniu surmia u mnie ok 10 lat. Posadziłam w miejscu gdzie w ogóle nie rosła stała w miejscu.
Syn przesadził w inne miejsce 3 lata temu wiosna, zaczęła rosnąć i kwitnąć już w zeszłym roku.
Zawsze mi się podobała i nie odpuściłam nareszcie ma przyrosty, kwitnie i pachnie.
Makao 09:50, 12 lip 2023

A choruje Ci? Łapie mączniaka? Zastanawiam się też nad nią.
ElzbietaFranka 10:35, 12 lip 2023

Aniu nie choruje nie widziałam na niej mączniaka. Na osiedlowych też nie. Widocznie łapią jak nie mają przewiewu lub jest rok który sieje maczniakiem.
Adela 10:45, 12 lip 2023

Na mączniaka chorują szczepione surmie, bo tworzą bardzo zwartą koronę. Już w sierpniu sypią się liście.
Mączniak przeważnie atakuje od początku czerwca - pisał o tym Mazan. Ja w tym roku zaczęłam profilaktyczne opryski jeszcze w maju, gdy liści było mało i można było do wszystkich dotrzeć. Jest lepiej, ale nie z pełnym sukcesem.
Pozdrawiam
ElzbietaFranka 13:08, 12 lip 2023

Adela napisał(a)
Na mączniaka chorują szczepione surmie, bo tworzą bardzo zwartą koronę. Już w sierpniu sypią się liście.
Mączniak przeważnie atakuje od początku czerwca - pisał o tym Mazan. Ja w tym roku zaczęłam profilaktyczne opryski jeszcze w maju, gdy liści było mało i można było do wszystkich dotrzeć. Jest lepiej, ale nie z pełnym sukcesem.
Pozdrawiam

Dzięki Adelo za cenne wskazówki. Mazan zawsze wszystko wiedział i doradzał. Nie wiadomo co się z nim teraz dzieje. Był już starszy człowiekiem.
No właśnie te szczepione wyglądające jak parasole. U mnie pełen luz.
Będę obserwować.

Widzę, że na berberysach miejskich jest mączniak u mnie odstukac nie obecny.
Makao 15:12, 12 lip 2023

To u mnie miałaby przewiew. Jest więc nadzieja na sukces
zawitka 07:18, 13 lip 2023

Co do piętrowego kwitnięcia hortki ciętej inaczej tez tak cięłam to górne mi kwitły a dolne nie tego roku A nie bardzo widzę czy dolne u Ciebie mają rozety kwiatowe?????/
Adela 07:57, 13 lip 2023

ElzbietaFranka napisał(a)

Dzięki Adelo za cenne wskazówki. Mazan zawsze wszystko wiedział i doradzał. Nie wiadomo co się z nim teraz dzieje. Był już starszy człowiekiem.
No właśnie te szczepione wyglądające jak parasole. U mnie pełen luz.
Będę obserwować.

Widzę, że na berberysach miejskich jest mączniak u mnie odstukac nie obecny.

Jego głowa, to encyklopedia wiedzy ogrodniczej. Kto sobie zanotował, ten zyskał. Widzę czasami, że na forum dziewczyny cytują jego wpisy, bo są bardzo przydatne.
Miłego dnia