Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Madżenka"

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 23:17, 31 sty 2017

Do góry
AniMa napisał(a)
Dziękuję Marzenko-takiej wlasnie potrzebuję...a raczej takich x5

Coś kojarzę, ze Wielosia widziała takie w punkcie w Brzeziej Łące. Jakby co poszukam gdzie internetowo kupowałam te dwie mlode
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 23:15, 31 sty 2017

Do góry
Margarete napisał(a)

Kamila wejdż sobie na stronę pana Zymona albo nawet podjedź do niego masz blisko bo on ma szkółkę koło Kalisza i jest jednym z największych polskich producentów magnolii, a do tego ma odmiany specjalne do małych ogrodów. My z łódzką grupą byliśmy tam w kwietniu już dwukrotnie i obkupiłyśmy się dla siebie i dla znajomych. Ostatnio Zymon miał też piękne stoisko na Gardenii. Z tego co wiem prowadzi też sprzedaż wysyłkową.

Chyba nie zajrzę na tę stronę bo moze sie okazać , ze znjdę miejsce dla 5 magnolii w moim ogrodzie
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 23:14, 31 sty 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)
do mnie też ten śnieg zaleciał i znowu wszystko oblepione białym puchem.

Zawsze chciałam magnolię jakąś kupić, a tak wyszło, że do tej pory nie mam i coraz trudniej byłoby mi znaleźć miejsce dla tego drzewka, ale nic nie szkodzi się dokształcić.

Kup zatem ją jako kolejne drzewo wielopniowe
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 23:13, 31 sty 2017

Do góry
Sebek zatem zapraszam na Święto Tulipanów 26.04
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 23:11, 31 sty 2017

Do góry
Jana jedziesz na Gardenie ? Wybieramy sie sporą grupą z Wroclawia
Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek 21:15, 31 sty 2017

Do góry
Tak właśnie kojarzyłam, że wnusia Twoja ma roczek. Ale to szybko zleciało

Wiunia o cięciu jeszcze nie myślę. Madżenka pisała, że w lutym zaczyna trawy ciąć, ale ona ma sporo. Ja czekam do wiosny, aż się ciepło zrobi
Gardenia 2017 20:38, 31 sty 2017

Do góry
Asiu ty jesteś tak zorganizowana, ze z pewnością wszystko do piątku przygotujesz i przedpołudnie w sobotę dla nas wygospodarujesz
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:35, 31 sty 2017

Do góry
Kibicuje wyborowi psiego przyjaciela.
Nie wyobrażam sobie życia bez psa w domu, dlatgeo po śmierci naszego poprzedniego, tylko 3 dni byliśmy samotni. Nasz szalony Tytus jest z nami 7 lat
Typografia ogrodu 20:21, 31 sty 2017

Do góry
U mnie dzisiaj zima pełna gęba, strzepywałam śnieg z bukszpanów ...
W oflisowym ogrodzie 20:19, 31 sty 2017

Do góry
Kamilo u mnie w wątku napisałam odmiany krzaków (małych) magnolii
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 20:17, 31 sty 2017

Do góry
kamila66 napisał(a)

Weszłam wczoraj na wątek tematyczny dotyczący magnolii. I to raczej duże drzewa wyglądające jak wielkie krzaki. Takiego czegoś bym nie chciała. Co roku w naszej gminie odbywają się targi ogrodnicze. Co roku widzę tam starszego pana z magnoliami, zawsze podobają mi się żółte odmiany, bywa że ma takie dwumetrowe rozgałęzione tylko u góry. Może gdybym taką wybrała nie rosłaby jak krzak. Chciałabym aby miała pokrój jak ta która, rośnie na rabacie z różami wzdłuż twojego podjazdu.
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź

Z żółtymi bym raczej nie ryzykowała, bo to raczej wikie drzewa będa. Mam taka jedna i czekam az mi zasłoni znak drogowy w rogu działki
Z małych na pewno jest gwieździsta biała to raczej krzak max do 3 M. U mnie po 5 latach ma moze 110 cm
Polecam tez Susan, Betty lub Nigre to tez krzaki lub małe drzewka a nie wielkie dzrewa tez dorastają do ok 3-4 M . Moja na froncie to własnie Suzan, kupiłam ja taką uformowana w drzewko na pniu.

Mam tez wielopniową magnolie ale kupiłam bez etykiety. Albo to jest Alexandrina albo Soulangina, ale moze urosnac kiedys z niej duże drzewo. Rosnie w mojej glinie dosyć wolno. Miałm kiedys podobna i w takim samym czasie była drzewem o wysokości 5 M.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 20:11, 31 sty 2017

Do góry
Oliwka dzisiaj zima pełną gębą

Nawigatorka i Sebek Gardenia bez Was to jak nie Gardenia....

Agatko pisząc babcia mam na mysli mamę , która ma 82 lata i już od ponad 22 lat prawnuki....od tego momentu jest babcią

Anima te brzozy to doorenbos odmiana Long Trunk, ma taki pokrój ale powinna dorosnąć do 5 M. Rosnie jednak wolno na wysokość co jest zarówno wadą jak i zaletą
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 06:24, 31 sty 2017

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Od jakiegoś czasu o gardeni myślę...Bo chyba mnie ominie...

Buuu nie uda Ci się nic poprzekładać?
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 06:23, 31 sty 2017

Do góry
Wendy79 napisał(a)
Marzenko, a u nas ( czyli 30 km dalej od Ciebie ) od 2 stycznia leży śnieg i na razie ma się dobrze. Ostatnio jeżdżąc rano do pracy sprawdziliśmy: różnica temperatur miedzy naszymi miejscowościami - 5 stopni.

Coś za coś Piękny krajobraz okupiony niższą temperaturą U mnie w stosunku do miasta jest zwykle 1 stopień niżej
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 06:19, 31 sty 2017

Do góry
kamila66 napisał(a)
Marzenko czy ty co roku przycinasz swoje magnolie, czy to jakieś karłowe odmiany? Zawsze byłam niewzruszona jak je oglądałam ale w Twoim ogrodzie one mnie dosłownie podrywają

Kamila NIGDY NIE przycinam magnoli. Zdarzyło mi sie obciąć jakąs gałąź , ktora przeszkadzała i np opierała sie na bukszpanach, ale z zasady magnolie nie cierpią przycinania
Sukces w uprawie magnoli to dbanie o wilgotne podłoze, nawozenie 3 x w sezonie i pilnowanie aby je choróbska nie zniszczyły. Od lat na moich dwóch magnoliach mam albo bakteryjną plamistość (Susan) albo przędziorki (Soulangina)
Pozostałych dwoch nic nie rusza. Nie przeszkadzały im równiez silne wiatry, ktore je nękały pierwsze lata po posadzeniu
Korzenie magnoli warto przykryć korą, której wystawę na zimę warto zwiekszyć. Moje magnolie maja już 5-6 lat i nie wymagają szczególnej troski
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 06:15, 31 sty 2017

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Poczytałam ze narty zaliczone , babcie do zdrowia dochodzą , wiosna coraz bliżej wiec bedzie tylko lepiej. Pozdrówka .

Bogdziu dziekuje za pozdrówka. Chwilowa poprawa zdrowia u babć bardzo cieszy. Potrafie sobie radzić ze wszystkimi przeciwnościami losu za wyjatkiem choroby mamy...
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 06:13, 31 sty 2017

Do góry
asiak napisał(a)
Marzenko, zamówiłam róże z gołym korzeniem. Czy przyjmą mi się takie teraz na wiosnę, czy zmienić na doniczkowe?
Gdzieś mi się obiło, że z odkrytym korzeniem na jesieni się kupuje i teraz spanikowałam
To po co mają w ofercie takie "gołe" hm....

Nic nie zmieniaj, wiosna i jesienią sadzi się golasy. Pięknie urosną. Tylko podlewaj je po posadzeniu i pamietaj o dobrej ziemi do sadzenia
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 18:58, 30 sty 2017

Do góry
Zima zdecydowanie w odwrocie. Na tyle czuje odwilż, ze wrociłam do domu w półbutach z biura, nie poczułam zimna w nogi na tyle, ze zapomniałam o kozakach

Moi drodzy skoro wiosna czas pomysleć o spotkaniu na Gardeni
Dla przypomnienia wątek tu
https://www.ogrodowisko.pl/watek/7400-gardenia-2017
Gardenia 2017 18:55, 30 sty 2017

Do góry
Planuje być obecna. Jak się uda w większej grupie
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 18:52, 30 sty 2017

Do góry
Kasia czyżbyś mało śniegu miała , ze tak intensywnie myślisz o wiośnie?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies