Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4"

Ogródek Iwony 22:51, 13 sty 2015

Do góry
ana_art napisał(a)
mi czerwień u siebie w ogrodzie przeszkadza, u innych mi się podoba tak samo jak ultra nowoczesne wnętrza u kogoś ale nie u siebie

Aniu, dużo dziewczyn odrzuca ten kolor. Ja odkrywam coraz bardziej, że go BARDZO lubię w dodatkach. Może dlatego, że moje postrzeganie barw przez chorobę oczu jest inne. Potrzebuję kontrastu E-Muś lubi żywe barwy, chociaż w tym się zgadzamy. Próbuję tonacji róż- fiolet - niebieski na przednich rabatach. Jest dobrze. Ale im dalej wchodzę w słońce, tym większe kontrasty są mi potrzebne.
Twój ogród, mimo tego, co piszesz, też jest kolorowy: masz żółty w trawach, trzmielinach, czerwień (albo jej odmianę) w żurawkach, śliwie, fiolet w bylinach i twoje cudne hortensje w bieli i różu

Zobacz,że Danusia ma zieleń, czerń (bordo), żółty (limonka), biel, ale ostatnio dodaje czerwieni. Upodobania się zmieniają. Zawijaskowa u Ciebie mi się nie podobała, a teraz bym ją chciała u mnie, jest cudowna z tym podziałem na sektory i przejściem na drugą rabatę . Tylko nie umiem powtórzyć i chwilowo mnie nie stać na takie nasadzenia.

A, masz jeszcze czerwonego barona przecież
Na cząstkę wiosną liczę.
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 22:42, 13 sty 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
O ja cię Nie wiedziałam, ze powojniki tak się różnią. Ile to się człowiek musi jeszcze nauczyć
Z planowaniem ja dalej jestem w polu. Nic nie jest usystematyzowane, a dziewczyny wiosną straszą. Ewa, pomocy, zatrzymaj ich chwilę, i na dodatek skarbonki jeszcze nie kupiłam na ogrodowe zachcianki

Też nie wiedziałam, że ich tyyyyyle jest, ogrom i wszystkie piękne, i co teraz? Jeszcze ze dwa bym dosadziła Aaaa też myślałam dzisiaj jak to słońce było wiosenne takie, że chyba o finansach czas pomyśleć bo potem się rozpędzę i na jednej rabacie skończę, albo na kopaniu drugiej i trzeciej
Ogródek Iwony 22:39, 13 sty 2015

Do góry
rozark napisał(a)
Liliowce lubią wodę, żeby powtórzyć kwitnienie muszą ją mieć. A masz ich kilka to może pokusisz się o małe źródełko? Z domu można by pociągnąć wodę (blisko). Byłoby klimatycznie i z tarasu widok na kąpiące się ptaki cudny.
Czerwone dalie mam, też igiełkowe, są tak do łydek, zrobię przegląd wiosenny i powinnam mieć co ci wysłać. Ale konkret to będzie tak ok. 1 maja.
Zapowiada się bardzo ciekawie.

Ale to miłe Reniu, że chcesz mi wysłać czerwone dalie
Coś ci pokażę:
To żródełko zrobione w tym roku, niestety, zanim było dokończone, liliowce przekwitły.

Tutaj zrobię projekt Danusiowy, obecnie rabata jest niedokończona:

Dodam tu trochę inspiracji trawkowych od Marzenki.
No tak, tylko to są plany, ciekawe, ile finansowo uda mi się zrobić.
Będąc na ogrodowisku, pomoc przychodzi niespodziewanie. Ale realizacja idzie troszkę wolniej i w nieprzewidywalny sposób.

Ogródek Iwony 22:22, 13 sty 2015

Do góry
Nallar napisał(a)

Rudbekia, przynajmniej pod taką nazwą kupiłam.

To chociaż coś w moich pojęciach ogrodowych się zgadza
Dzięki Ewo.
Ogródek Iwony 22:14, 13 sty 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
I jeszcze chcę się upewnić, czy to jest rudbekia? Mam ją

Rudbekia, przynajmniej pod taką nazwą kupiłam.
Ogródek Iwony 21:47, 13 sty 2015

Do góry
Są też nachyłki i żólte niskie liliowce, tylko, żeby nie przedobrzyć z nasadzeniami Jak to wszystko połączyć i co do tego dodać ? Czego szukać? Rabata w słońcu.

I sporo takich popularnych wysokich:

Ogródek Iwony 21:44, 13 sty 2015

Do góry
Tess napisał(a)
To ostatnie to chyba gailardia

Tess, jesteś niezawodna
A wszyscy we wsi mówią, że to rudbekia, więc zwątpiłam, jak dostałam tą właściwa. Teraz już wiem
Ogródek Iwony 21:42, 13 sty 2015

Do góry
Są też liliowce, ale jeszcze młode, nabytki zeszłoroczne:

rudbekia ma kilka kolorów:

Ogródek Iwony 21:35, 13 sty 2015

Do góry
I jeszcze chcę się upewnić, czy to jest rudbekia? Mam ją

Mam też dalię, przydałaby się jeszcze czerwona z ciemnymi listkami

Są też kanny, w tym roku dostałam też z bordowymi liśćmi (fotki nie mam), będą więc dwa rodzaje. Jest jeszcze taka rudbekia (chyba)

Ogródek Iwony 21:23, 13 sty 2015

Do góry
Z miskantami masz rację.
Ogródek Iwony 21:15, 13 sty 2015

Do góry
Ta rabatka byłaby TUTAJ (pomarańczowy prostokąt):

edit:
Dla orientacji skali - kącik wypoczynkowy jest zaplanowany w kwadracie 4m x 4m
Rabatka mogłaby mieć wymiary 10m x 4 m maksymalnie, może być mniej. W plecach 8 szmaragdów.
Ogródek Iwony 21:09, 13 sty 2015

Do góry
Tess, to jest inspiracja. Za nimi w plecach jest rząd szmaragdów.
I zastanawiałąm się, czy na przodzie nie dać kulek bukszpanowych z trawkami, a kwiaty w środek. Bo zanim byliny wystartują, to trochę potrwa.
Wiosną można dołożyć tulipanów.
Na razie zapisałam sobie naście zdjęć na kompie. Musze wymierzyć moją rabatkę i zrobić spis, co mam, a co dołożyć (czytaj: dokupić)
przydałyby się też w tle jakieś miskanty dla zwiewności rabaty, tylko które?

Kosolkowa Pasja 21:03, 13 sty 2015

Do góry
Hej, co słychać? Jak wiosenne plany?
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 20:58, 13 sty 2015

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Przestaję się czepiac miskantów i etat wróżki też Ci przysługuje.

Jestem za
Marzenko, jaki musi upłynąć czas między pryskaniem promanalem i miedzianem i w jakiej kolejności?
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 20:53, 13 sty 2015

Do góry
O ja cię Nie wiedziałam, ze powojniki tak się różnią. Ile to się człowiek musi jeszcze nauczyć
Z planowaniem ja dalej jestem w polu. Nic nie jest usystematyzowane, a dziewczyny wiosną straszą. Ewa, pomocy, zatrzymaj ich chwilę, i na dodatek skarbonki jeszcze nie kupiłam na ogrodowe zachcianki
W Gąszczu u Tess 20:29, 13 sty 2015

Do góry
Tess, u Danusi (mój skromny ... ) pisałaś o promanalu. Zapytałam tam
I dzięki za wskazówki
Pszczelarnia 20:27, 13 sty 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Zapraszam do ogrodu Stefanie:.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/5229-ogrod-stefanie-eastleach-house-w-cotswold

Byłam
będzie ciąg dalszy?
Dla odmiany czas na zmiany... 20:24, 13 sty 2015

Do góry
Beatko, ja też mogę prosić namiary na szkółkę? Jesienią kupiłam ostatnie 3 sadzonki po 3 zł. Co to są 3 sztuki?
Twoja jest cudna w połączeniu z resztą
Ogródek Iwony 20:07, 13 sty 2015

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Rabata w kolorach ognistych byłaby piękna, warto eksperymentować i szukac odmiennych pomysłow . Popieram plany

Marzenko, a ja myślałam, że ty nie lubisz czerwonego
Dzięki za doping.
Ogródek Iwony 19:38, 13 sty 2015

Do góry
Danusiu, dziękuję za piękne życzenia. Faktyczni, mało cię było widać Ale w końcu wiosna idzie, to pewnie częściej będziesz zaglądać do ogrodów Także swojego

Ewuniu, życzę ci, aby tobie też się udało z zakupami. Dasz radę.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies