Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

rozark 22:03, 13 sty 2015

Liliowce lubią wodę, żeby powtórzyć kwitnienie muszą ją mieć. A masz ich kilka to może pokusisz się o małe źródełko? Z domu można by pociągnąć wodę (blisko). Byłoby klimatycznie i z tarasu widok na kąpiące się ptaki cudny.
Czerwone dalie mam, też igiełkowe, są tak do łydek, zrobię przegląd wiosenny i powinnam mieć co ci wysłać. Ale konkret to będzie tak ok. 1 maja.
Zapowiada się bardzo ciekawie.
Nallar 22:14, 13 sty 2015

Iwk4 napisał(a)
I jeszcze chcę się upewnić, czy to jest rudbekia? Mam ją

Rudbekia, przynajmniej pod taką nazwą kupiłam.
Iwk4 22:22, 13 sty 2015

Nallar napisał(a)

Rudbekia, przynajmniej pod taką nazwą kupiłam.

To chociaż coś w moich pojęciach ogrodowych się zgadza
Dzięki Ewo.
ana_art 22:34, 13 sty 2015

mi czerwień u siebie w ogrodzie przeszkadza, u innych mi się podoba tak samo jak ultra nowoczesne wnętrza u kogoś ale nie u siebie
Iwk4 22:39, 13 sty 2015

rozark napisał(a)
Liliowce lubią wodę, żeby powtórzyć kwitnienie muszą ją mieć. A masz ich kilka to może pokusisz się o małe źródełko? Z domu można by pociągnąć wodę (blisko). Byłoby klimatycznie i z tarasu widok na kąpiące się ptaki cudny.
Czerwone dalie mam, też igiełkowe, są tak do łydek, zrobię przegląd wiosenny i powinnam mieć co ci wysłać. Ale konkret to będzie tak ok. 1 maja.
Zapowiada się bardzo ciekawie.

Ale to miłe Reniu, że chcesz mi wysłać czerwone dalie
Coś ci pokażę:
To żródełko zrobione w tym roku, niestety, zanim było dokończone, liliowce przekwitły.

Tutaj zrobię projekt Danusiowy, obecnie rabata jest niedokończona:

Dodam tu trochę inspiracji trawkowych od Marzenki.
No tak, tylko to są plany, ciekawe, ile finansowo uda mi się zrobić.
Będąc na ogrodowisku, pomoc przychodzi niespodziewanie. Ale realizacja idzie troszkę wolniej i w nieprzewidywalny sposób.

Iwk4 22:51, 13 sty 2015

ana_art napisał(a)
mi czerwień u siebie w ogrodzie przeszkadza, u innych mi się podoba tak samo jak ultra nowoczesne wnętrza u kogoś ale nie u siebie

Aniu, dużo dziewczyn odrzuca ten kolor. Ja odkrywam coraz bardziej, że go BARDZO lubię w dodatkach. Może dlatego, że moje postrzeganie barw przez chorobę oczu jest inne. Potrzebuję kontrastu E-Muś lubi żywe barwy, chociaż w tym się zgadzamy. Próbuję tonacji róż- fiolet - niebieski na przednich rabatach. Jest dobrze. Ale im dalej wchodzę w słońce, tym większe kontrasty są mi potrzebne.
Twój ogród, mimo tego, co piszesz, też jest kolorowy: masz żółty w trawach, trzmielinach, czerwień (albo jej odmianę) w żurawkach, śliwie, fiolet w bylinach i twoje cudne hortensje w bieli i różu

Zobacz,że Danusia ma zieleń, czerń (bordo), żółty (limonka), biel, ale ostatnio dodaje czerwieni. Upodobania się zmieniają. Zawijaskowa u Ciebie mi się nie podobała, a teraz bym ją chciała u mnie, jest cudowna z tym podziałem na sektory i przejściem na drugą rabatę . Tylko nie umiem powtórzyć i chwilowo mnie nie stać na takie nasadzenia.

A, masz jeszcze czerwonego barona przecież
Na cząstkę wiosną liczę.
Luki 00:02, 14 sty 2015

Ja miałem jeszcze w zeszłym roku chętkę na podobną kolorystykę, ale jednak wole róże fiolety itd jednak gdybym miał jeszcze miejsce na jedną rabatę to taką bym zrobił
Do rzeczy. Jeżeli chcesz aby to była rabata bylinowa to wcale nie jest powiedziane, że nie ma być dużo gatunków, ale żeby zbyt dużo nie kwitło w jednym terminie.
Czerwone w maju mogą być orliki.
W czerwcu czerwona może być pysznogłówka(czerwona z tego co zauważyłem wcześniej kwitnie) do tego żółta tojeść kropkowana. Pozwole sobie wkleić zdjęcie od Ani z ogrodu z tym połączeń, dla mnie bomba (to białe to nie wiem co)

Można też na czerwiec dosadzić czerwoną tojść... nie wiem jaką, ale jest piękna i również widziałem ją u Ani. Do czerwca można by sporo roślin dorzucić.

W lipcu mogą królować liliowce i lilie w odcieniach czerwieni pomarańczu i żółtego.
Lipiec sierpień to zdecydowanie okres twoich rudbekii, plus czerwone jeżówki np Hot Papaya i pomarańczowe.
Jest sporo możliwości w tej kolorystyce i twoja rabata może być hitem
Daj znać to usunę fotki
Iwk4 00:23, 14 sty 2015

Nie, nie, fotki zostają
Dobrym pomysłem jest zaplanowanie, co będzie na rabacie w jakim miesiącu. Dzięki Łukasz.
Może jeszcze kto zajrzy i dołoży coś od siebie?

A rabatka w tym miejscu mogłaby być? Na wprost wjazdu?
Iwk4 01:08, 14 sty 2015

To, co w spisie na razie mam, tak wyglądałoby miesiącami (wg moich obserwacji i Łukasza):

Iwk4 01:25, 14 sty 2015

Do tego dodałabym coś srebrnego, trawy i zimozielonego.
A może dołożyć na tył jeszcze pęcherznicę? Jest czerwona, żółta i bordowa. Jakieś 1-2 krzaczki? Albo berberysy? (nie wiem, z czyjego ogrodu jest ta fotka)