Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Trawnik na glinie - podłożu gliniastym, glebie twardej, zbitej 22:43, 22 maj 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Rozłogi turzycy są widoczne w ziemi jeśli się ją weźmie w dłonie i dokładnie popatrzy, trzeba pogrzebać w pryzmie tej ziemi z wierchu, patrzeć czy na pryzmie coś rośnie, chociaż pewnie ją stale przesypują.

To też cenna wskazówka. Każda rada jest na wagę złota dla laika
Nie ma pewnie siły na sprzedawcę, skoro cały czas przesypuje i przesiewa ziemię.

Pozdrawiam
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 21:56, 22 maj 2016

Do góry
sebol2000 napisał(a)
Witam ponownie, mam pytanie od znajomego. Posiada trawę sportową (mieszanka chyba Barenbrug) i zaczęły pojawiać się jasne kółka na trawie, zielone jasne plamy. (tak jakby młoda trawka rosła i jest tego bardzo sporo, takich kółek). Wygląda to bardzo nie ładnie. Proszę o informację, jak pozbyć się tego problemu z trawnika. Bardzo dziękuję za pomoc

Bez zdjęcia się nie obejdzie. Tutaj wróżek nie ma, fakty są potrzebne.
Trawnik na glinie - podłożu gliniastym, glebie twardej, zbitej 21:54, 22 maj 2016

Do góry
Rozłogi turzycy są widoczne w ziemi jeśli się ją weźmie w dłonie i dokładnie popatrzy, trzeba pogrzebać w pryzmie tej ziemi z wierzchu, patrzeć czy na pryzmie coś rośnie, chociaż pewnie ją stale przesypują.

Ja wole jednak nie wdawać się w dyskusje o ziemi, mieszaniu i czymkolwiek, swoje powiedziałam i teraz będę milczeć. A wyrocznią nie chcę być, skorą są bardziej doświadczeni i mądrzejsi w temacie.

Glina glinie nierówna, ale trawnik jej nie lubi.
Żywopłot strzyżony z cisa 21:53, 22 maj 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Najpierw będzie rzadki i każdy egz. będzie inaczej rósł. Jeden wysoko, drugi szeroko. Ale potem może być ładny. Trzeba ładnie przyciąć po posadzeniu.,Tu nie o odmianę chodzi a o gatunek, to całkiem inny gatunek, cis pospolity a cis pośredni odmiana 'Hicksii'.

Dziękuję Danusiu za odpowiedź. Czy ciąć go w pionie ?
Chwasty w trawniku 21:52, 22 maj 2016

Do góry
Turzyca rozmnaża się dzięki rozłogom, więc przy koszeniu jeszcze bardziej się krzewi.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:18, 22 maj 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Pakuję walizki a u Was taki ruch, aż szkoda lecieć

Nie szkoda, nie szkoda, czekamy na relację z Chelsea!
Miłego oglądania i wielu inspiracji życzę
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:35, 22 maj 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Cięcie na oko jest najlepsze, jeśli tego nie nauczysz się od razu, żadne szablony nie pomogą.

To może pomóc

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/235-wlasne-topiary-w-ogrodzie

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/403-bukszpany-w-ogrodzie

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/234-sztuka-tworzenia-topiarow

Oraz te artykuły.

Dzięki Danusiu! właściwie brakowało mi tej kropki nad "i" czyli instrukcji obrazkowej. Artykuły i wątki przeczytałam przed zakupem bukszpanów i przy okazji próby ratowania moich 3 kul z bukszpanu, które regularnie obsikuje pies. Stosowanie i działenie florowitu, mospilanu, topsinu i innych pryskaczy mogę wyrecytować o trzeciej w nocy. Warto było siedzieć po nocach - kule odratowane
Nigdy jednak samodzielnie nie formowałam kul a zanjąc mojego pecha pierwszym ciachnięciem mogę położyc cały proces
dzięki bardzo za wszystko co bukszpanowe!
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 18:23, 22 maj 2016

Do góry
Pakuję walizki a u Was taki ruch, aż szkoda lecieć
Żywopłot strzyżony liściasty 18:20, 22 maj 2016

Do góry
Wygląda na ligustr.
Żywopłot strzyżony z cisa 08:46, 22 maj 2016

Do góry
Ciąć poziomo.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:40, 22 maj 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nom, ledwo żyję po wczorajszym, dłuuugim dniu i pracy fizycznej do 21 w nocy Zakończonej sukcesem podlewania trawnika na ulicy. Dzisiaj nic mnie już nie boli

Kobieto ty to masz zdrowie

...ja np od rana jestem chora, bo jutro znowu trzeba do roboty...
Trawnik na glinie - podłożu gliniastym, glebie twardej, zbitej 08:32, 22 maj 2016

Do góry
tuchan napisał(a)
Skoro chcesz mieszać glinę ze żwirem, to posłuchaj Danusi, ma doświadczenie w tej materii.

Nie ze żwirem napisałam, a z piaskiem- a to duża różnica.
Trawnik na glinie - podłożu gliniastym, glebie twardej, zbitej 08:28, 22 maj 2016

Do góry
Warstwy nowo nasypane należy przemieszać z warstwami już istniejącymi. Tak się nie robi, jak chcesz na wierzch nasypać, nie sypie się "pasków". Moja rada odnośnie mieszania gleby z piaskiem byłą dobra, nigdy tak nie sypię jak radzi ten pan. Pan chce sprzedać, a ty nie kupuj zanim nie weźmiesz tej ziemi w ręce. Nawiezie rozłogów turzycy w ziemi i będziesz miała kolejny problem, tym razem z turzycą w trawniku.

To że komuś udał się trawnik na glinie leży we właściwościach tej gliny, z gliny robi się skała podczas suszy a trawniki tego nie lubią, glina wymaga więcej pracy, napowietrzania, piaskowania, wgłębnej aeracjirurkami i sypania weń piasku.
Trawniki nie lubią gliny, zwłaszcza takiej która pęka jak na pustyni.

Nie chcesz mieszać nie mieszaj, Twój trawnik, nie mój.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 08:24, 22 maj 2016

Do góry
NIerównomierne wybarwienie trawniką wiąże się zapewne z zyznością gleby i innymi jej właściwościami. Tam gdzie gleba lepiej przekopana i zyźniejsza, trawnik jest lepszej jakości.

Moja rada jest taka, aby miejsca gorsze przesypać żyzną ziemią i bardzo delikatnie przegrabić lub jedynie przesypać ręką odpowiednio ruszając.

Przed przesypaniem bym koniecznie delikatnie przekosiła trawnik.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:21, 22 maj 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Cięcie na oko jest najlepsze, jeśli tego nie nauczysz się od razu, żadne szablony nie pomogą.

To może pomóc

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/235-wlasne-topiary-w-ogrodzie

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/234-sztuka-tworzenia-topiarow

Oraz te artykuły.

Danusiu a może jest jakaś ściąga na stożek ?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:20, 22 maj 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Niekoniecznie nowe ja już nowych nie szukam, ale trzeba nieco odwlec je w czasie, ja stale mam te same marzenia)

Fotka na dzisiejszy poranek dla Was

Ale pieknie, oszaleć można
Chwasty w trawniku 08:19, 22 maj 2016

Do góry
Coś milszego to połóż trawnik z rolki dobrej jakości, nie będzie chwastów.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 08:12, 22 maj 2016

Do góry
Być może po prostu nasypałaś za dużo, wszystko trzeba robić z głową niestety a nie na zapas.

Nawóz w niewprawionych rękach to niebezpieczna "broń". Może spalić trawnik.

Ponieważ trawnika jest tak mało, naprawdę to nie jest wielki problem odpowiednio o niego zadbać,. ale ja tam nie jestem i nie sypię za ciebie, więc szanowna forumowiczko nie becz, tylko po prostu weź zeszyt, zapisuj co i kiedy sypiesz i w jakich dawkach, a najlepiej nic nie syp przez najbliższe tygodnie, a nawet dwa miesiące a lej jedynie wodę.

Nauczysz się na własnych błędach, każdy się uczy, chociaż niektórzy wyłącznie liczą na rady innych. Tylko że od początku zrobiłaś źle, dałaś nawóz długo działający. Nie wiadomo czy dobrze zastosowałaś dawkę czy nie, czy rónomiernie go rozsypałaś, czy nie no i czy teraz nie nasypaliście po prostu za dużo.

Jeśli trawnik spalony, zdejmij go, nasyp świeżej ziemi i posiej nowy. Zrób wszystko dobrze.

Chwasty w trawniku 08:10, 22 maj 2016

Do góry
Chwastnicę trzeba wyrywać bo sprytnie broni się przed koszeniem i wysiewa mocno.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:04, 22 maj 2016

Do góry
Tulipany prawie przekwitły, donice ocynkowane brzydko już wyglądały, dlatego wszystko wyjechało na bazę i musiałam się przekonać, czy najgłębiej posadzone cebule wyszły i zakwitły. Otóż tak, wszystko wyszło i zakwitło, czyli ten warstwowy sposób jest prawidłowy.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies