Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ren133"

Mój wymarzony ogród 13:18, 01 cze 2015

Do góry
Pozdrawiam
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 12:49, 01 cze 2015

Do góry
ren133 napisał(a)
Muszę się jeszcze pochwalić moimi ostatnimi zakupami
Cieszę się jak dziecko ... marzyłam o tych mebelkach od dawna
I przy okazji taras po rewolucji marcowej

sliczne te mebelki, wlasnie takie sobie wybralam ale moze w przyslym roku...przede wszystkim najpierw taras musi byc
znalazlas gdzies moze w dobrej cenie ?
Tu ma być ogród :) 12:31, 01 cze 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
derenie będą w takiej kompozycji jak w ogrodzie Zimozielonym.
W weekend dokupiłam cyprysiki, tylko sadzić.

To czekam na zdjęcia
Tu ma być ogród :) 12:14, 01 cze 2015

Do góry
ren133 napisał(a)
Aaa już wiem o co jeszcze chciałam zapytać Pisałaś jakiś czas temu o zdobniczce bukowej - już ją mam ... pryskałam mospilanem ... ale jeszcze to białe jest ... to jak myślisz co zrobić? prysnąć jeszcze raz?

Powiem Ci, że mi ona zniknęła po jednokrotnym oprysku.
A wydaje mi się, że to nawet u Ciebie ktoś pisał, że Mospilan można w sezonie użyć 1 raz, na opakowaniu też tak pisze.

Wklejam poniżej info o zwalczaniu tych robaczków i jest na końcu podany jeszcze jeden specyfik, który pomoże jej się pozbyć więc możesz spróbować.

Zdobniczka bukowa zimuje w stadium jaj. Są one składane przez samice jesienią na łuski pąków oraz w szczeliny pędów. W kwietniu i na początku maja wylęgają się larwy, które po dwóch, trzech tygodniach żerowania - co przypada na połowę lub koniec maja - przekształcają się w założycieli rodu. One po 1-2 dniach rodzą larwy i dają tym samym początek pierwszemu pokoleniu uskrzydlonych i bezskrzydłych dzieworódek. Ciało bezskrzydłej dzieworódki ma długość 2-3,2 mm, barwę żółtawozieloną, pokryte jest białą wydzieliną woskową. W ciągu roku występują co najmniej cztery pokolenia dzieworódek. We wrześniu pojawia się pokolenie płciowe. W drugiej i trzeciej dekadzie października samice, po zapłodnieniu, składają jaja, które zimują. Zwalczanie. - Pierwszym terminem zwalczania zdobniczki jest okres bezlistny drzew, najpóźniej do końca kwietnia. W tym czasie niszczymy zimujące jaja i wylęgające się z nich larwy opryskując drzewa preparatem olejowym Promanal 60 EC (2%). Zabieg powinno się przeprowadzać w temperaturze powietrza nie niższej niż 12 st. C. -W okresie wegetacji drzew mszyce żerujące pod wydzieliną woskową najskuteczniej niszczone są przez preparaty układowe: Mospilan 20 SP (0,02%), Aztec 140 EW (0,08%).
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 12:02, 01 cze 2015

Do góry
Ślicznie

ren133 napisał(a)

Tu ma być ogród :) 12:01, 01 cze 2015

Do góry
Aaa już wiem o co jeszcze chciałam zapytać Pisałaś jakiś czas temu o zdobniczce bukowej - już ją mam ... pryskałam mospilanem ... ale jeszcze to białe jest ... to jak myślisz co zrobić? prysnąć jeszcze raz?
Tu ma być ogród :) 11:54, 01 cze 2015

Do góry
No właśnie Edytko ... a jaki masz pomysł na te derenie?
Miejsko & sielsko 11:02, 01 cze 2015

Do góry
Jak zwykle wesoło
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 10:57, 01 cze 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

ML jest na "rozgrzewkę"... w przyszłym tygodniu powinnam zakupić sporą ilość traw żeby obsadzić donice przy tarasie i we wgłębniku. Nie wiem tylko gdzie się wybrać na takie zakupy.. ? W okolicznych CO nie ma zbyt wielkiego wyboru traw... Podoba mi się carex Ice Dance, carex Elata Aurea i Bowles' Golden Sedge, Sesleria... ... ale nie mam sprawdzonego źródła... żeby zrobić takie duże zakupy

u nas też bieda z trawkami, nie chce mi się już jeździć i szukać, chyba zdecyduję się w końcu na zakup internetowy.

Mebelki piękne!
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 10:52, 01 cze 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

No piękne są... ja tez o takich marzyłam...ale kupiłam sobie całkiem, zupełnie inne ...bo :
1/ mam malutki tarasik
2/ sam jedna musze przed sezonem i po sezonie wnosic i wynosic meble na pietro wiec brałam takie ktorym sam dam rade...
3/ kasa, kasa, kasa.......
Twoje piękne, ale je ze swoich też sie ciesze, tym bardziej że sam je kupiłam przywiozłam, skręcałam i...mam. wczoraj była u mnie premiera, pierwsza kawka na nowych mebelkach
A u ciebie kiedy ta pierwsza kawka ?
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 10:43, 01 cze 2015

Do góry
ren133 napisał(a)
Ale kolorowo się u Ciebie zrobiło i jeszcze te piękne mebelki na tarasie Miód malina Cuuuudnie!!!
Jeśli chodzi o trawki, o których u mnie pisałaś, chętnie dowiem się co pan trawkowy ma obecnie w ofercie A mogłabyś przesłać mi do niego numer?

Numeru nie znam, bo to blisko ode mnie jest wiec tam docierałam osobiście, ale jak mi sie uda to podjade i dam ci znac co i jak i wezme od niego numer telefonu
Tu ma być ogród :) 10:39, 01 cze 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Magda, te płyty występują w większych rozmiarach, docięli mi tylko tak jak chciałam.
Koszt m2 to 65-35 zł w zależności od grubości i tego czy produkt jest w 1 czy 2 gatunku.
Płaci się niestety też za odpad, w moim przypadku wyszło ok. 10 m2 ale zapłaciłam za 16 m2 bo taka powierzchnia płyt została zużyta, żeby wyciąć to co chciałam.

Trzeba było dzwonić Zaradziłabym
Mój ogród pod górkę... 10:15, 01 cze 2015

Do góry
Z takim basenem, architekturą i roślinnością to przecież Ty nie musisz na wakacje wyjeżdżać

Jest pięęęęknie!!!
Moja codzienność - ogród Oli 10:10, 01 cze 2015

Do góry
Dzięki Właśnie doczytałam A myślisz, że ze stipą byłoby też dobrze?
Moja codzienność - ogród Oli 09:30, 01 cze 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Olu
Ja też marzę o takiej rabacie
Chciałam tak "zagospodarować" miejsce pod bukami Na razie jednak nie wiem co będzie z moim najmniejszym buczkiem, miał słaby system korzeniowy jak go sadziliśmy (nawet kontaktowałam się ze sprzedawcą, ten jednak zapewniał, że wystarczy podlewać i się przyjmie)i teraz nie wypuszcza nowych listków jakby usychał. Więc w takiej sytuacji nie mogę na razie nic sadzić wokół.
Olu, a jaka trawka jest na tej inspirce?

sesleria jesienna z berberysami
Prawie - jak ogród 09:29, 01 cze 2015

Do góry
Pozdrawiam
Lawendowy zawrót głowy 09:11, 01 cze 2015

Do góry
ren133 napisał(a)
Śliczna lawenda i ma mnóstwo kwiatów Jak długo ją masz? Moja taka mała

Kochana nic sie martw ze mała, bo moja kupiona w kwietniu wiec dlatego taka wybujała siedzi w piasku i dostaje troche nawozu do lawendy
Moja codzienność - ogród Oli 09:10, 01 cze 2015

Do góry
leon60 napisał(a)

ja też a teraz czekam na taki efekt
https://www.pinterest.com/pin/160651911683241868/

Olu
Ja też marzę o takiej rabacie
Chciałam tak "zagospodarować" miejsce pod bukami Na razie jednak nie wiem co będzie z moim najmniejszym buczkiem, miał słaby system korzeniowy jak go sadziliśmy (nawet kontaktowałam się ze sprzedawcą, ten jednak zapewniał, że wystarczy podlewać i się przyjmie)i teraz nie wypuszcza nowych listków jakby usychał. Więc w takiej sytuacji nie mogę na razie nic sadzić wokół.
Olu, a jaka trawka jest na tej inspirce?
Lawendowy zawrót głowy 09:01, 01 cze 2015

Do góry
Śliczna lawenda i ma mnóstwo kwiatów Jak długo ją masz? Moja taka mała
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 08:38, 01 cze 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Jak tylko będę wybierała się po trawki to na pewno dam Ci znać:
Pojedziemy razem

Kupiłaś buksiki na żywopłot? a były może kulki ? (Potrzebuję 3szt)

Zostawię sobie te malutkie doniczki a całą resztę mogę zbierać dla Ciebie
Co tam planujesz rozmnażać?

Kupiłam buksiki, miał ze 3 takie spore kule, w donicach, nie pytałam po ile. Ale stały. Jakbyś jechała, to ja bym chciała dokupić jagody goji.. zgapiłam się, a tu wszyscy chcą dookoła

Chętnie przygarnę doniczki, wymienię na roślinki jeśli coś jeszcze chcesz/potrzebujesz więcej. Runiankę rozmnażam dla Ciebie, obcięłam i ukorzeniam w doniczkach. Planuję rozmnożyć trochę żurawek, zamówiłam u Łukasza parę odmian-nowości
Werbenki na razie mikre, popatrz, ale rosną
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies