Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Słoneczny Ogród 10:07, 18 kwi 2019

Do góry
effka napisał(a)
I nas już mrozów nie zapowiadają, wystarczyła jedną noc -2 stopnie i dwa.kwiaty magnolii szlag trafił... szkoda, chciałam na święta je mieć, bo śniadanie wielkanocne będzie w ogrodzie.

E tam taka ładna suszarka, można focić

Oj, wielka szkoda. Ja swoje chowam na noc i magnolie i klony. Ale jeszcze przez to właśnie nie chcę sadzic na docelowe miejsce.

Ewa jest szansa to odmienić... ... ... kup nową magnolię a zamierzenie twoje sie spełni, a drzewko się przyda i tak kupisz kiedyś drugą. Poszukaj po szkółkach, poważnie mówię.

effka napisał(a)
O jakie widoki u Ciebie, olbrzymi teren. Zazdroszczę!

Jak się zazieleni to będzie taki busz, że na zdjęciach trudno będzie się połapać.

W rzeczywistości widziałam piękne światłocienie a na zdjęciu ... suszarkę
Podmiejski ogródek 10:06, 18 kwi 2019

Do góry
Dzisiaj chwilowa (mam nadzieję) przerwa w ładnych zdjęciach, bo przychodzę z pytaniem.

Po niedzielnym przesadzaniu roślin na południowej rabacie (czasem dosłownie o 10 cm) wczoraj rozrzucałam obornik i poszły mi dwa worki na 6 mb. Dużo czy mało?
Bo mnie się wydaje że to są jakieś aptekarskie ilości ale z drugiej strony - trudno, żebym sobie podwyższyła rabatę
Tak to wyglądało przed wymieszaniem z ziemią:

Co prawda teraz już nie dosypię tego obornika, bo rozsypałam od razu korę, żeby wilgoć na dzisiejszym słoneczku nie wysychała, ale przynajmniej za rok będę wiedziała ile sypać tego obornika

Johanka, poznajesz swoje overdamy?
Ogród w remoncie 10:05, 18 kwi 2019

Do góry
Rozplenice

Sesleria

Ogród Małej Mi 2017 10:04, 18 kwi 2019

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Poszłam sprawdzić dlaczego moja wielka trzmielina taka pochylona.. dotknęłam i wypadła.. dosłownie się położyła... Znów mam cholernego karczownika. To jak bóbr tylko podziemny.. upierdzielił mi moje trzmieliny.. i cholera wie co jeszcze. Ruszałam wiąza to jeszcze się trzyma. Cholera wie w która stronę polazł, kiedyś szedł w jednej linii i wycinał, a teraz odkopywałam i szedł zygzakiem..

Jak nie urok to sraczaka.. ledwo rano okazało się ze ani jedną magnolią się nie pociesze w tym roku.. nie zdążyły nawet rozwinąć kwiatów..

Na FB napisałam, zaczynam dochodzić do wniosku, ze moja ulubiona pora roku to zima..

Ta donica jest wielka, kostka ma 8 cm.. a doniczka z kwiatkiem 10 cm..

I charakterystyczna norka karczownika

Na FB widziałąm, straszne
Od razu poczytałam, on niby wodny, to czemu w susze się pakuje, chyba że masz oczko duże, to mu wystarcza. Mam coś z rodkiem, musze pociągnąć, bo może tez korzenie nie ma, przyczyny nie rozszyfrowałam jeszcze.
Zima nie jest zła, można odpocząć i się ogrodem nie przejmować
Gutlandia 09:58, 18 kwi 2019

Do góry
la_estrellita napisał(a)
Haniu zapomniałam o zdjęciu bambusów. To zdjęcie z dzisiaj ale one wyglądają tak samo cały rok. Muszę je trochę przerzedzić.

Bardzo ładny okaz
Ogniki są piękne cały rok, ale najlepiej w formie żywopłotu lub soliter; kolce są okropne, cięcie trudne. Ja walczę ze spartyną, pigwowcem i jednym jaśminowcem, nie dają sie ubić
Podmiejski ogródek 09:53, 18 kwi 2019

Do góry
dzika_roza napisał(a)
a propos tulipanów
moje tulipany tez mają paseczki, właściwie brązowe smugi - wygląda na to, że dostałam je przez pomyłkę...
zamawiałam zwykłe różowe, dostałam takie:

google mowi, że to są tulipany botaniczne Greiga Red Riding Hood
http://www.oczarjk.pl/?act=2182

też mi to zrobiło misz-masz (sic!) na rabacie ale w sumie ładne są, na jesień dosadzę więcej

Mam zamiar z jednej rabaty pozbyć się resztek tulipanów dwukolorowych, (tych z pasiastymi liśćmi) i hurtowo posadzić właśnie jakieś botaniczne.
Pod warunkiem, że w końcu będę zadowolona z układu bylin i zakończę nieustanne przesadzanie
To tu- to tam- łopatkę mam ! 09:48, 18 kwi 2019

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Wszystek ogrodowy bezodmianowy kuklik powstał z jednej przytarganej sadzonki.
Bodziszki o dużych liściach, po trzech latach ogrodowej bytności, wreszcie nabrały masy. Kwitną białoróżowym kwieciem. raczej drobniejszym. Nie wiem, co to za odmiana.

Kuklik się zarumienił.

A orliki lada dzień wystrzelą.

Wiosna jest niesamowita w tej swojej codziennej zmienności. Nawet czasem kilkugodzinnej.

Piękna wiosna
U mnie szafirki sa wszędzie, ale w realu najprzyjemniej sie oglada i widać ich masę.
Ja mam jeszcze bodziszki o dużych kwiatach, białe i mocno fioletowe
Przedogródek pod dębem 09:44, 18 kwi 2019

Do góry
Milka napisał(a)
Wacław, pokaż swoja magnolię

Milko,
Moja magnolia jest po przejściach. W tamtym roku, niestety uszkodziła ją koparka która formowała groblę. Posadzona wiele lat temu ma za sobą ścianę drzew i przechyla się do słońca.
Zastanawiam się czy ją jakoś nie formować ale za radą Agatki chyba ją zostawię tak jak jest.
Zdjęcia nieostre.
Gatunku niestety nie znam.

Mój ogrodowy pamiętnik 09:41, 18 kwi 2019

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Z ogólnych widoków rabatowych to nie ma co pokazywać bo nadal mało zielono. Jedynie zimozielone i berberysy dają kolor .

No..to prawda. U mnie dodatkowo trzmieliny świecą na tarasie i w oddali..cudne są.
W kamiennym kręgu od początku 09:40, 18 kwi 2019

Do góry
W kamiennym kręgu od początku 09:40, 18 kwi 2019

Do góry
W kamiennym kręgu od początku 09:39, 18 kwi 2019

Do góry
W kamiennym kręgu od początku 09:35, 18 kwi 2019

Do góry
Rabata przygarażowa
W kamiennym kręgu od początku 09:34, 18 kwi 2019

Do góry
Poranny spacer

Ogród z łezką II 09:31, 18 kwi 2019

Do góry
A u nas taki prezent...od wczoraj jest z nami Julcia Mamy prezent świąteczny

Ogród z łezką II 09:30, 18 kwi 2019

Do góry
Z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych życzę Wam samych cudowności, aby wiosenne nowe życie zagościło na stałe w Waszych sercach

Droga do spełnienia 09:21, 18 kwi 2019

Do góry
Ewunia czy to moze być kanutia? czy hoduję sobie chwasta? posadziłam za kocimiętką a nie pamiętam w którym miejscu i takie coś mi rośnie
Droga do spełnienia 09:12, 18 kwi 2019

Do góry

z daleka juz inaczej kanty do zrobienia jeszcze
...uDany ogród 09:09, 18 kwi 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Przeczytałam to rób co zamierzacie i powodzenia.
U nas znowu pięknie cieplutko.
Też porządki przędą mna ale już po świętach nie będę wariować.

Wielkość ogrodu "w miarę jedzenia apetyt rośnie".

Pozdrawiam

Elu powoli dążymy do wyznaczonego celu. Nic na wariata. Trochę odpuściłam i łatwiej mi się żyje, jak się zrobi to będzie. Po co frustracje związane z ogrodem dość człowiek się nadenerwuje...
U nas też pięknie zaraz jadę do ogrodu, ale dzisiaj tylko podziwiać i może wsadzę kilka malin, bo mi Teść przez płot przerzucił

Mój apetyt ostatnio zdecydowanie się zmniejszył Jeszcze tak nie było żebym nic na wiosnę nie kupiła, a jednak można Oprócz nawozu i preparatu na ślimaki nic nie trafiło do mojego koszyka.
Dostałam na dzień kobiet kilka róż i to wszystko z nowości w tym sezonie. Mam nadzieję, że będą pięknie kwitły.

Droga do spełnienia 09:07, 18 kwi 2019

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies