Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Za drzwiami do ogrodu... 11:39, 16 kwi 2019

Do góry
Mroźny wiatr i brak słońca nie zachęca do przebywania na dworze.Przeleciałam tylko sprawdzić czy nocny przymrozek nie narobił za wiele szkód ,podlałam doniczkowe i nawet nawet zdjęć nie chce się robić w taką pogodę.Serduszkę chyba mrozik trochę smagnął bo coś "się zwiesiła",poza tym nie zauważyłam większych strat.
Mój ogrodowy pamiętnik 11:29, 16 kwi 2019

Do góry
Od dzisiaj my być coraz cieplej i najważniejsze plusy nocą .
A u mnie wczoraj nalot szpaków. Od czasu do czasu przylatują całą bandą .
Widać mają co jeść w naszym wyleniałym trawniku . I oczywiście mam 1 gniazdo szpaków w dachu przy rynnie. Emuś już mi oświadczył że jesienią dziurę zatka i więcej gniazd nie będzie . Najwyżej powieszę więcej budek lęgowych.

Wśród brzóz i dębów 11:22, 16 kwi 2019

Do góry
AniuMS, dziękuję w imieniu moich cudaków.

Aniu, Danusiu, nie mam pewności co to za drzewo. Rosło już, kiedy tu przybyliśmy. Ma owoce podobne do miabelki, więc może to ona. Kiedy kwitnie wygląda jak panna młoda.

Basieńko, dziękuję.

Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 11:17, 16 kwi 2019

Do góry
W lesie spotkałam taki krzew. Myślałam, że to dziki bez czarny, bo liście troszkę podobne, ale kwiaty zupełnie inne. Rozpoznaje ktoś?

Przedziwny Ogród 11:17, 16 kwi 2019

Do góry

W moim małym ogródeczku - Dorota 11:10, 16 kwi 2019

Do góry
anpi napisał(a)
Ty Dorotko jak zwykle pierwsza z dekoracjamiOczywiście piękne i oryginalne!Przynajmniej mamy się czym inspirować -ci co robią na ostatnią chwilę
Szykuje się przyjemny kącik kawowyA jak tam jest najcieplej ,to będzie mrożona popijana na leżaczku...!?
Dziękuję za miłe słowa. Ten placyk jest lekko owalny można będzie tam nawet wypoczywać na leżąco. Właśnie kupiłam sobie świetną leżankę ogrodową z kółkami. Będę mogła przeciągnąć ją z łatwością w każde miejsce. Na razie jeszcze w pudle nie złożona, ale już nie długo.

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 10:57, 16 kwi 2019

Do góry
Moje turzyce SS z wyprzedaży sadzone prawie zimą nie dają oznak życia, kupione były z zalaną bryłą korzeniową przegniłe ale po 2 zł za sztukę z marketu więc nie szkoda będzie wymienić.
Co tu posadzić przed tymi choinami?:

Choiny będę prowadzić w żywopłot, tnę je mocno (zdjęcie stare, tuż po posadzeniu).
Długość tej rabaty to 8 m. Szerokość ok. 1,5 m.
Myślałam o hakone, mam je w kilku miejscach i uwielbiam. To ściana wschodnia. Może Aureola? bo Beni Kaze rośnie wielka.
W moim małym ogródeczku - Dorota 10:43, 16 kwi 2019

Do góry
paradas napisał(a)
Pierwsze spojrzenie i myślałem że będzie jakieś oczko czy fontanna.
Pracy sporo ale latem będzie pięknie.
W jakim miejscu masz posadzoną magnolię? Dużo jest tam światła podczas dnia? Możesz jakoś oszacować wysokość krzewu?
Magnolia rośnie w pełnym słońcu od rana do wieczora. Potrafi urosnąć na prawdę wielka. U moich rodziców to duże drzewo. Moja jest ukorzeniona przez tatę z tej wielkiej i ma około 2 m wysokości. W tej chwili moja wygląda bardzo delikatnie, ale u rodziców podcinają jej dolne gałęzie.
Mam takie zdjęcie z przed kilku dni.

Na zielonej... trawce :) 10:37, 16 kwi 2019

Do góry
AngelikaX napisał(a)
I na koniec exotiki w pełnym słoncu

miłej niedzieli wszystkim

Angela,czy Towje Exotici kwitna co roku czy co roku sadzisz nowe? Ja nie mam takiej ilości ,ale te kilkanaście co posadziłam już mi się podoba i posadziłabym więcej .Boje się tylko ,że za rok zakwitną te posadzone w tym roku a z ubiegłego już nie. Jak to z nimi jest?
W moim małym ogródeczku - Dorota 10:32, 16 kwi 2019

Do góry

Ogrodowy song 10:29, 16 kwi 2019

Do góry
Ogrodowy song 10:24, 16 kwi 2019

Do góry
W moim małym ogródeczku - Dorota 10:24, 16 kwi 2019

Do góry
Wymyśliłam sobie dawno temu, że będę w tym miejscu miała wyłożone kostką. Czas płynął, a pomysł został zaszufladkowany na później. To jest najcieplejsze miejsce na moim podwórku. Jak będzie skończony miło będzie wypić tu kawkę wśród kwitnących azalii, lilaków, mahonii, może w końcu zakwitną też piwonie, których jest tu sporo.

Posadziłam tu jesienią 2017 roku piękne żonkile kremowo-pomarańczowe pełne. W ubiegłym roku wyglądały tak. W tym roku nie zakwitł ani jeden, nawet listków mało zostało. Najlepsze jednak są te babcine żółte żonkile, one nie zawodzą chociaż w tym roku zdecydowanie mniej kwiatów niż rok temu.

Ogrodowy song 10:15, 16 kwi 2019

Do góry
Ogród wystartował a ja z kawusią w dłoni podziwiam i upajam się jego widokiem. Na dzisiaj zaplanowane szorowanie mebli tarasowych i chwilo trwaj

Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 10:07, 16 kwi 2019

Do góry
Problem z trawą zrobiłam dosiewkę a na niej wyrosło masę chwastów... co robić?pryskać na dwuliścienne?

Dalsza część skarpy doczeka się wyrównania

Przyjechała ziemia na skarpę

Robi się cokolik na domu,płytki leżały 3 lata w garażu

Ogród w remoncie 10:01, 16 kwi 2019

Do góry
Czy między hortki mogłabym wcisnąć kolumnowe drzewa, mniej więcej tak?

Nie do końca mi to pasuje
Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 09:59, 16 kwi 2019

Do góry
Sałata,rzodkiewka i koperek już jest!

Wiśnie Pissardi sadzone na tyłach warzywniaka w ubiegłym roku

Pierwsze tulipany

Na zielonej... trawce :) 09:31, 16 kwi 2019

Do góry
Co to za odmiana?
System automatycznego nawadniania 09:28, 16 kwi 2019

Do góry
lukasz899 napisał(a)
Faktycznie nie doczytałem, że wydatek w przypadku zraszaczy rotacyjnych nie zmienia się w zależności od kątą pracy (jak w przypadku zraszaczy statycznych). Dzięki

Naniosłem kolejne poprawki, ten prostokąt po lewej rozbiłem na 2 kwadraty i w każdym zastosowałem zraszacze 90stopni promień 6m (łącznie 8 sztuk). Wszędzie teraz policzyłem wydatki w poprawny sposób i zdaje się, że przy wydajności źródła 2,5m3/h nie dam rady złączyć żadnych sekcji ze sobą i chyba tak zostawię jeśli jest poprawnie.

Mam nadzieję ostatnie pytania na ten moment:

1. Chciałbym tylko się dowiedzieć czy wystarczy że każdą sekcję zasilę rurą 25 czy gdzieś dać 32?
2. Zaznaczyłem 3 linie kropelkowe, które w przyszłości chciałbym obsłużyć - czy do każdej puścić osobną rurę z zasilania czy jedna obsłuży wszystkie? Jakie grube rury?
3. W miejscu zaznaczonym domkiem planuję postawić domek na narzędzia. Czy elektrozawory muszą być wkopane w ziemi w skrzyncze na elektrozawory czy mógłbym je w jakiś wygodny sposób zamontować na ścianie w tej budce? Mam na myśli tutaj jakieś potencjalne problemy z ciśnieniem przez unoszenie ich?

Hej.
Przy zapotrzebowaniu na wodę rzędu 25 l/min możesz zastosować rurę 25 powyżej 50l/min - rura 32.
2. Linie kropelkowe w zależności od długości możesz skolektorować i podłączyć do jednego zasilania (wylicz wydatek linii - 0,33m x 3 x wydatek...l/min.
3. Elektrozawory plus filtr powinny być w skrzynce jumbo w ziemi (za duże straty ciśnienia byś miał). W domku daj sterownik.

Pozdrawiam
...uDany ogród 09:24, 16 kwi 2019

Do góry
Słuchaj, czy ślimaki zjadają Ci bergenie? Bo ja mam wrażenie, że one uwielbiają bergenię ze względu na kryjówkę, jaką w niej mają, natomiast zupełnie nie robą jej krzywdy! Chowają się pod jej liśćmi, a potem startują do języczek, które mam obok i co roku są straszliwie zdemolowane, z trudem kwitną. Ja raczej wywalę (na działkę Mamy) języczki i mam nadzieję, że ślimaki same się zorientują, że u mnie kiepsko z paszą
Pięknie u Ciebie, jak zwykle
dana1s napisał(a)

Hej Eluniu Gdzieś mi wsiąkł Twój wątek, muszę sobie go dodać do obserwowanych.
U mnie czas plewić, znów zarosło no i kosić trzeba, chyba jutro się uda
Moje bergenie rosną jak szalone. Pierwsze sadzone w 2015, potem sukcesywnie co roku dosadzam. Te najstarsze kwitną najpiękniej. W tym roku chyba dadzą pokaz, bo wyłania się mnóstwo pąków Lubią wilgoć i glinę. Podsypuję azofoską i podlewam rozcieńczonym kurzakiem. No i muszę sypać ślimakol, bo uwielbiają je ślimory...
To tyle

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies