Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Tulipanowiec - Liriodendron 10:10, 17 maj 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
To wielkie drzewo, będziesz musiał ciąć, albo wlezie w dach i korona sięgnie daleko za płot.

Wielkie, ale pięknie ulistnione Mam, kupiłam odmianę Aureomarginatum i Gursztyn. Ten drugi bez problemu wiem, gdzie posadzić. Gorzej z tym dużym. Teraz mają już po 2,5 m
Ten dwubarwny bardzo mi się podoba. Mąż mówi, ze sadzić, najwyżej będziemy ciąć, a trochę cienia nam się przyda. Tylko czy 2 metry od ogrodzenia frontowego i 3 metry od sąsiada wystarczy? W sensie, żeby nie uszkodziły mi korzenie podmurówki ogrodzenia. Oczywiście bym regulowała koronę.

Pani Danusiu baaaaardzo proszę zerknąć w mój post z podsadzeniem lilaków jałowcami Lime Glow. Kupiłam 8 sztuk i martwię się, żeby prawidłowo je wsadzić. Wątek w projektowaniu pojedynczym rabat
Ciasny, ale własny 09:04, 17 maj 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Kolor może się i podoba, ale zupełnie nie pasuje, daje po oczach. Ja tak samo uważam, jak moje przedmówczynie, zmień na szary. Teraz to masz po prostu choinkę, każda bombka z innej parafii. Nie na podobanie się tutaj patrzy, a na spójność budynku z tym, co dostawione. Pominę, że budowla jest bardzo masywna i wręcz przytłacza ten piękny dom

Odkłądając na bok co się komu podoba, a co nie, zmiana koloru konstrukcji takich rozmiarów z ciemnego na jasny wymaga ogromnego nakładu pracy i kosztów (, szlifowanie tego co jest, 3 krotne malowanie mogłoby nie wystarczyć), wziąwszy pod uwagę ilość zakamarków, krateczek itp,byłaby to praca porównywalna do przemalowania np elewacji budynku ( w domyśle trzeba by też przemalowac potem drewutnię z domkiem).

Pergola musi więc zostać taka, jaka jest. Prawda jest tez taka, że za parę lat, jak żywopłoty porosną nie będzie jej po prostu widać, od pergoli do płota z dłuższej strony jest 3 metry, a z krótszej - 6 metrów. Nie ma perspektywy, aby oglądać i dom i pergolę jednocześnie. Najczęściej widzi się ją z okien salonu, a z tej perspektywy wygląda bardzo ładnie i jest przedłużeniem salonu
Witam, i o radę pytam :-) 22:18, 16 maj 2016

Do góry
Poćwicz wklejanie zdjęć w poście a nie w swoim profilu

https://www.ogrodowisko.pl/watek/11-testowe-dodawanie-zdjec

Nawożenie, zasilanie trawnika 20:58, 16 maj 2016

Do góry
Tu nie o ryzyko chodzi, a o celowość nawożenia. Skoro nie była nawożona to oczywiście posyp, ale nie żadnym na 100 dni, tylko normalnym. Ładnie, równo posyp, nie w łaty.
Ciasny, ale własny 20:49, 16 maj 2016

Do góry
Fama napisał(a)
W związku z tym, że elewacja jest już szara zdecydowałam się ją "przełamać" ciepłym kolorem. Podoba mi się taki ciepły kolor drewna.To kwestia gustu, rzecz jasna. A jaką szerokość tej wspomnianej przeze mnie podniesionej rabaty zrobić?

Kolor może się i podoba, ale zupełnie nie pasuje, daje po oczach. Ja tak samo uważam, jak moje przedmówczynie, zmień na szary. Teraz to masz po prostu choinkę, każda bombka z innej parafii. Nie na podobanie się tutaj patrzy, a na spójność budynku z tym, co dostawione. Pominę, że budowla jest bardzo masywna i wręcz przytłacza ten piękny dom
Nawożenie, zasilanie trawnika 20:45, 16 maj 2016

Do góry
Widać ciemniejsze pasy, tam raczej nawozu jest dosyć.

Nie wiem, kiedy ostatnio nawoziłeś.
Żywopłot mieszany 20:20, 16 maj 2016

Do góry
Odpowiedziałam w innym wątku. Jesli chcesz koniecznie posadzić akurat bukszpan na wysoki żywopłot, to poczekasz 30 lat. Dlatego dla wnuczków tego nie rób, rób dla siebie z takich roślin, które zapewnią osłonę, gdy będziesz tego potrzebować, czyli teraz, nie za 30 lat.

Poczytaj artykuły pod tagiem zywopłoty,

https://www.ogrodowisko.pl/tag/zywoploty
Żywopłot strzyżony liściasty 20:18, 16 maj 2016

Do góry
Koło mnie rośnie bukszpan który ma taką wysokość, ma 30-40 lat. I tyle mu potrzeba.
Nawożenie, zasilanie trawnika 20:15, 16 maj 2016

Do góry
Jeśli uklękniesz na trawniku i masz mokre kolana, oznacza to, że trawnik ma za mokro. Natychmiast zamknij nawadnianie i odczekaj aż kolana nie będą mokre.
Hiacyncik hiszpański - Endymion hispanicus 20:12, 16 maj 2016

Do góry
Ta nazwa widnieje od początku w poście Basi, a tytuł uaktualniłam.
Odprowadzenie wody z rynien 18:49, 16 maj 2016

Do góry
Wszystkie posty przeniosłam do wątku już istniejącego - ten jest po prostu zdublowany

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1871-odwodnienie-ogrodu-i-odprowadzenie-deszczowki?page=14#post_2
Odwodnienie ogrodu i odprowadzenie deszczówki 18:45, 16 maj 2016

Do góry
elcukro napisał(a)
Witam,

czy ktoś ma dobre pomysły jak odprowadzić wodę z rynien bez przekopywania połowy działki? Myślę o czymś na zasadzie linii rozsączającej lub zbiornika z dziurkami i ze żwirkiem pod spodem, który jest podłączony do kratki pod rynną.

Czy ktoś z Was ma w tym doświadczenie i może doradzić, co najlepiej się sprawdza? Moze jakieś schematy?
Wklejam fotkę jednej z rynien na północnej ścianie - obecnie woda z niej wypływa bezpośrednio na ziemię, robiąc mi wielką łysą plamę:

Boję się również że w dłuższej perspektywie może to zaszkodzić fundamentom...
Nawożenie, zasilanie trawnika 18:39, 16 maj 2016

Do góry
Być może w miejscach, gdzie piszesz że jest mokro nawadnianie działa wadliwie, tzn jest może źle zaprojektowane? Dlaczego jest tak mokro? Nawóz nie jest rozwiązaniem, najpierw dojdź przyczyny i pokaż oczywiście zdjęcia.
Proszę o radę... 18:17, 16 maj 2016

Do góry
Może zamieść tego posta w drzewach polecanych? Nie w rozmowach, tutaj nikt oprócz mnie nie zagląda

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1052-polecane-drzewa-i-krzewy-lisciaste
Problemy z tujami 18:11, 16 maj 2016

Do góry
Mario_Gdynia napisał(a)
Witam serdecznie, już drugi tydzień dbam i pielęgnuje zakupione i posadzone Tuje 120cm. Mam ich około 40-stu. Zauważyłem,że od tygodnia występują na niektórych, pojedyńcze żółte gałązki, zaś jedna tuja delikatnie robi się czarna. Nie posiadam żadnego psa,aby niszczył mi iglaki. Codziennie o około 9-tej rano i 21-szej , podlewam każde drzewko każdorazowo po około 2-3 litry. Czy nie zamało? Staram się zareagować w miarę szybko. Proszę o pomoc i sugestie w odnośnie podlewania. W necie wszyscy wypisuą,aby intensywnie podlewać i tyle. Dodam,że mam zrobione "rynienki" do okoła drzewek,aby trzymały wodę dłużej.

Musisz pokazać zdjęcia, pojedyncze żółte gałązki mogą być nadłamane i schną, przytnij je, jeśli zdiagnozujesz złamanie.

Podlewanie bez przesady bo zalejesz i zgniją. Dwa razy dziennie to za dużo, potrzeba wyobraźni i zdrowego rozsądku.

Czarna może robić się od podsikiwania przez kota. Przechodniego, nie musi być twój.

Pomoc i sugestie pojawią się po pokazaniu zdjęcia problemu.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:34, 16 maj 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Piękne te różo- fioleto- purpury!

A jak go nie kochać? Świeci jak słoneczko! Wyjątkowy i piękny Twój egzemplarz Shirasawanum Garnet wychyla sie z tyłu?

Cały ogród uwielbiam. Każdy centymetr perfekcyjny!
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:06, 16 maj 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Acer shirasavanum 'Aureum'.

Bardzo dziękuję pozdrawiam poniedziałkowo
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:17, 16 maj 2016

Do góry
ana_art napisał(a)
no to jak poszłaś w hakone to teraz będzie w każdym ogrodzie ale warto bo jest piękna

Jak wiesz Ani Hakone wprowadziłam już dawno, mam na winklu, mam z tyłu, ale teraz dosadzam więcej Ona lubi półcień. No i nie wymarza jak turzyce Drogo mnie kosztuje wiosna niestety. W tym roku prawie wszystkie bukszpany w donicach i prawie wszystkie Carex nawet Evergold.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:15, 16 maj 2016

Do góry
frezja napisał(a)

Jaki to klonik w tle ??

Acer shirasavanum 'Aureum'.
Duży ogród i brak pomysłów 20:58, 15 maj 2016

Do góry
bella napisał(a)
Witam po długiej przerwie, i przesyłam zdjęcia ze skończonej rabatki

Fajnie wyszła ta rabata - przejrzałam Twój wątek od początki i zrobiłaś bardzo duży progres
Ze swoim ogrodem też przeszłam wiele dylematów - ciągle coś zmieniałam i przekopywałam. Zresztą nadal tak mam - mój mąż mówi na mnie "maniak w ogrodzie".
Wiele inspiracji czerpałam ze stron ogrodowiska i gardenarium.

Wklej coś z tej wiosny
Pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies