Wielkie, ale pięknie ulistnione Mam, kupiłam odmianę Aureomarginatum i Gursztyn. Ten drugi bez problemu wiem, gdzie posadzić. Gorzej z tym dużym. Teraz mają już po 2,5 m
Ten dwubarwny bardzo mi się podoba. Mąż mówi, ze sadzić, najwyżej będziemy ciąć, a trochę cienia nam się przyda. Tylko czy 2 metry od ogrodzenia frontowego i 3 metry od sąsiada wystarczy? W sensie, żeby nie uszkodziły mi korzenie podmurówki ogrodzenia. Oczywiście bym regulowała koronę.
Pani Danusiu baaaaardzo proszę zerknąć w mój post z podsadzeniem lilaków jałowcami Lime Glow. Kupiłam 8 sztuk i martwię się, żeby prawidłowo je wsadzić. Wątek w projektowaniu pojedynczym rabat
Odkłądając na bok co się komu podoba, a co nie, zmiana koloru konstrukcji takich rozmiarów z ciemnego na jasny wymaga ogromnego nakładu pracy i kosztów (, szlifowanie tego co jest, 3 krotne malowanie mogłoby nie wystarczyć), wziąwszy pod uwagę ilość zakamarków, krateczek itp,byłaby to praca porównywalna do przemalowania np elewacji budynku ( w domyśle trzeba by też przemalowac potem drewutnię z domkiem).
Pergola musi więc zostać taka, jaka jest. Prawda jest tez taka, że za parę lat, jak żywopłoty porosną nie będzie jej po prostu widać, od pergoli do płota z dłuższej strony jest 3 metry, a z krótszej - 6 metrów. Nie ma perspektywy, aby oglądać i dom i pergolę jednocześnie. Najczęściej widzi się ją z okien salonu, a z tej perspektywy wygląda bardzo ładnie i jest przedłużeniem salonu
Tu nie o ryzyko chodzi, a o celowość nawożenia. Skoro nie była nawożona to oczywiście posyp, ale nie żadnym na 100 dni, tylko normalnym. Ładnie, równo posyp, nie w łaty.
Kolor może się i podoba, ale zupełnie nie pasuje, daje po oczach. Ja tak samo uważam, jak moje przedmówczynie, zmień na szary. Teraz to masz po prostu choinkę, każda bombka z innej parafii. Nie na podobanie się tutaj patrzy, a na spójność budynku z tym, co dostawione. Pominę, że budowla jest bardzo masywna i wręcz przytłacza ten piękny dom
Odpowiedziałam w innym wątku. Jesli chcesz koniecznie posadzić akurat bukszpan na wysoki żywopłot, to poczekasz 30 lat. Dlatego dla wnuczków tego nie rób, rób dla siebie z takich roślin, które zapewnią osłonę, gdy będziesz tego potrzebować, czyli teraz, nie za 30 lat.
Jeśli uklękniesz na trawniku i masz mokre kolana, oznacza to, że trawnik ma za mokro. Natychmiast zamknij nawadnianie i odczekaj aż kolana nie będą mokre.
Być może w miejscach, gdzie piszesz że jest mokro nawadnianie działa wadliwie, tzn jest może źle zaprojektowane? Dlaczego jest tak mokro? Nawóz nie jest rozwiązaniem, najpierw dojdź przyczyny i pokaż oczywiście zdjęcia.
Jak wiesz Ani Hakone wprowadziłam już dawno, mam na winklu, mam z tyłu, ale teraz dosadzam więcej Ona lubi półcień. No i nie wymarza jak turzyce Drogo mnie kosztuje wiosna niestety. W tym roku prawie wszystkie bukszpany w donicach i prawie wszystkie Carex nawet Evergold.
Fajnie wyszła ta rabata - przejrzałam Twój wątek od początki i zrobiłaś bardzo duży progres
Ze swoim ogrodem też przeszłam wiele dylematów - ciągle coś zmieniałam i przekopywałam. Zresztą nadal tak mam - mój mąż mówi na mnie "maniak w ogrodzie".
Wiele inspiracji czerpałam ze stron ogrodowiska i gardenarium.