Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z rzeźbą

Ogród z rzeźbą

Zana 09:48, 18 maj 2016

Iwk4 napisał(a)
Pięknie wygląda hostowa. Serduszkę uwielbiam. Czy twoja ma czerwone kwiatki? Czy zdjęcie przekłamuje?
Pięknie Aniu komponujesz.

Czy czosnki kupowałaś wszystkie w jednym roku? Trochę ich masz

Iwonko, zdjęcie nie przekłamuje, kwiatki są czerwone. To odmiana Valentine. Dziękuję za komplement
Czosnki - mam kilka sztuk sprzed chyba trzech lat i te już trochę marne w tym roku. Te które są na zdjęciach to zakupu ubiegłoroczny. Mam je jeszcze w innym miejscu, pokażę osobno. I jeszcze mam Gladiatory, ale niefortunnie je posadziłam.
Zana 09:52, 18 maj 2016

Gardenarium napisał(a)
Dziękuję za taki piękny wątekCiekawe rośliny, niespotykane.
Disporum flavum nigdy nie miałam, sliczna roślina. Zdjęcia też przepiękne.

Jeśli miałabyś kiedyś wolną chwilkę zakładaj wątki ze swoimi "rzadkościami" w dziale byliny lub dodawaj proszę swoje zdjęcia do już istniejących watków. Będę wdzięczna i nie tylko ja za wszelkie informacje i zdjęcia ciekawych roślin, których u ciebie nie brakuje. Pozdrawiam

Danusiu, jak zobaczyłam rano Twój wpis, to tak mnie zatkało, że przez dobrą minutę gapiłam się w to co napisałaś i nie mogłam uwierzyć. Dobrze, że do pracy zdążyłam, bo jeszcze między prysznicem, suszeniem włosów i innymi porannymi czynnościami zaglądałam sobie i czytałam jeszcze raz. Bardzo Ci dziękuję za te piękne słowa.
Oczywiście postaram się uaktywnić w dziale bylinowym.

Dama wygląda na to, że jest po prostu chyba betonowa.
Zana 09:59, 18 maj 2016

Kasya napisał(a)

tak sie przygladam ze ma chyba sporo kamienia takiego jak u ciebie
on jest tylko ulozony ?

nie ciezko kosic ? bo ja z tego powodu nie robie murkow tam gdzie trawnik
i w sumie nie mam pomyslu na ten kamien

roslinki masz sliczne

ale tempo sie zrobilo takie ze ciezko nadrobic, nie moge byc codziennie i cos zawsze ucieknie

Kasiu to jest łupek szarogłazowy. Kamienie są luźno ułożone (ja wtedy byłam na etapie "muszę mieć już!"). O murowaniu nie mam bladego pojęcia i szkoda mi było czasu. Koszenie to faktycznie problem, zawsze w tym miejscu wąsy zostają. W ubiegłym roku robiłam drugi taki podobny murek z drugiej strony domu. Tam najpierw popełniłam ten sam błąd, kładąc je na trawie (no bo znowu chciałam szybko!). W tym przypadku to, że kamienie leżą luźno było zaletą, bo bardzo szybko zaczęłam jednak powiększać te rabatę. I wtedy wymyśliłam, że przed linią kamieni wytnę pasek darni, położyłam obrzeża plastikowe, pod spodem drobniutką siatkę i wysypałam tam drobne kamyczki. Powstała taka jakby opaska i problem koszenia się rozwiązał. To samo będą musiała zrobić na hostowej.
Pokażę później zdjęcia.
Zana 10:01, 18 maj 2016

MirellaB napisał(a)
Tiarelle co to za piękną roślina. Pierwszy raz taką widzę i spodobała mi się. Na zakupach się za nią rozejrzę

Te irysy to jeszcze dziadkowe czy Twoje Piękne są

No nie mogę, wszyscy się tiarelkami zachwycają. One nie są raczej do słońca, raczej do cienia i półcienia. Irysy to już mój zakup sprzed dwóch lat. Maluśkie były, ale dały radę i w tym roku wreszcie cieszą oko.
AgataBC 10:01, 18 maj 2016

Zana napisał(a)

Agatko, dziękuję za głos. Jakoś tak intuicyjnie też się skłaniam do tej opcji, żeby trawy dać z przodu. Jeżeli molinia brzydko kwitnie to może będę jej wycinać kwiatostany. W ogóle to jestem ciekawa, jak to połączenie kolorystycznie się sprawdzi, bo ten pomysł trochę przypadkowo wyszedł. Lilioworóżowe kwiaty Lavender i pstrokata molinia, hm w wyobraźni mi pasuje. Co myślisz?

Może nie że brzydko ale kwiaty nie mają aż takiej wartości dekoracyjnej niż sam liść. Nie mam tej trawy więc wypowiadam się tylko z tego co przeczytałam. Kwiaty możesz wyciąć a możesz zostawić jeśli będą Ci się podobały
Myślę, że to fajne zestawienie, takie stalowo-subtelne, a w większej plamie nowoczesne.
Ale też piękna ta Disporum flavum.
polinka 10:21, 18 maj 2016

Zana napisał(a)
I jeszcze nowe wieści z hostowej, zamęczę Was tą rabatą, ale własnie teraz ona się najszybciej zmienia. Co tydzień widać zmianę:

Super!bardzo mi się podoba ten kamień.idealnie pasuje do host.
Ciekawy pomysl
Kuba 11:15, 18 maj 2016

Pokaż jeszcze tę rabatę z innej perspektywy, ten łupek jest tylko z przedu czy jako wyspa? Kto tę rabatę realizował- dziadek czy Wy?
zoja 11:56, 18 maj 2016

Zana nawet Szefowa dostrzegła piękno Twojego ogrodu - koniec skromnego amatorstwa Twój talent doceniono

Pozdrawiam!
MirellaB 13:57, 18 maj 2016

Zana napisał(a)

No nie mogę, wszyscy się tiarelkami zachwycają. One nie są raczej do słońca, raczej do cienia i półcienia. Irysy to już mój zakup sprzed dwóch lat. Maluśkie były, ale dały radę i w tym roku wreszcie cieszą oko.

Napisz mi jeszcze proszę ile masz posadzonych tych Tiarele, że jest taki efekt? Chodzi mi o to czy z jednego zrobi się duży krzak?

kasja83 14:18, 18 maj 2016

Zano pięknie wygląda ta rabata hostowa-zwłaszcza obrzeżenie łupkiem-bardzo do Twojego ogrodu pasuje