Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 10:36, 15 kwi 2019

Do góry
Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 10:35, 15 kwi 2019

Do góry
Ostatnio były zamknięte więc teraz w słońcu
Ogród w remoncie 10:09, 15 kwi 2019

Do góry
Bergenie dla Kasi

Sama widzisz, szału nie ma

W samym słońcu 09:55, 15 kwi 2019

Do góry

Takie coś mi wzeszło Dzisiejszy spacer
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 09:52, 15 kwi 2019

Do góry
ren133 napisał(a)
Exotic Emperor

Nooooo Renia Dziewczyny mi na wątku piszą, że Renia się wybudziła... no to lecę i kochana ależ się wybudziłaś, a ogród??? Toż to wejście smoka! Przepiękne

EE cytuje bo są mega!
Szmaragdowy Zakątek 09:39, 15 kwi 2019

Do góry
asiak – no to też masz fajną sąsiadeczkę.
Mój sąsiad jest do doopy to mało powiedziane. Oprócz tego że walczymy ze sobą o „zieloną ścianę” to musiałam odgrodzić się od niego betonowym płotem, żeby nie patrzeć na jego tzw. „ogródek”.
Mam jeszcze oprócz niego dwóch sąsiadów. Jeden z nich to mój kuzyn, spoko - facet.
Kolejna sąsiadka tylko raz miała do mnie pretensje…że moje szmaragdy rosnące przy jej siatce (uwaga cytuję) …„naruszają jej przestrzeń życiową”… Poszłam zobaczyć, zrobiłam zdjęcie…

Moja mina bezcenna !!!
Biorąc poprawkę, że moja sąsiadka to stara panna i ma prawo do wariactwa/zgryźliwości/złośliwości - obróciłam wszystko w żart. Od tej pory żyjemy bez problemowo…dogadujemy się, więc jest ok.
Daleki od ideału..... 09:38, 15 kwi 2019

Do góry
Szmaragdowy Zakątek 09:38, 15 kwi 2019

Do góry
Gosiek33 – tak Gosiu, tnę takimi elektrycznymi nożycami do żywopłotu ewentualnie drobne niedociągnięcia poprawiam ręcznymi na akumulatorek. W moim „niby bonsai” oraz „kręciołku”

(zdjęcie archiwalne) nie zawsze mogę wszędzie sięgnąć tymi dużymi nożycami, więc akumulatorowe są wówczas bezcenne.
Daleki od ideału..... 09:22, 15 kwi 2019

Do góry
Magnolie rozpoczęły kwitnąć. Uwielbiam ten czas.

Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 09:21, 15 kwi 2019

Do góry
zawitka napisał(a)

Pięknie kwitnie runianka.

U ciebie bardzo szybko
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 08:47, 15 kwi 2019

Do góry

Szezląg nadal szuka miejsca

Jest wyjątkowy.
Znajdziesz dla niego wyjątkowe miejsce w Twoim wyjątkowym ogrodzie
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 08:16, 15 kwi 2019

Do góry

Pięknie kwitnie runianka.
Za drzwiami do ogrodu... 08:16, 15 kwi 2019

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Wyszukałam sobie tego wilca w google, całkiem fajna roślinka. Ty już przygotowania w ogrodzie robisz do biesiadowania, a u mnie straszna zimnica.

U nas też zimno.W sobotę po południu już trochę się ociepliło...wysprzątałam tras z myślą o niedzielnym obiedzie...a tu co?...zrobiło się zimniej niż w sobotę rano!

Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 07:58, 15 kwi 2019

Do góry
Anitka napisał(a)
Basiu, ale zdolna z Was para Świetną masz tą kolekcje słoi z roślinami. Cały czas masz je zamknięte czy wietrzysz od czasu do czasu?

Przekaż eMowi gratulacje. Nie można takich rzeźba gdzieś w kątach trzymać. Ta twarz kobiety fajnie pomiędzy powojnikiem lub bluszczem by wyglądała. A panna w trawach.
A grubasek w kąciku japońskim zajął najlepsze miejsce dla niego.

Wiesz, że w sumie dobrze, że od czasu do czasu zimno się robi, bo rękodzieło powstaje. Półka wymiata. Brawo !!!!!

Czy na tej fotce jest ciemiernik cuchnący? Jak długo tu rośnie?

Przeeeeeeeeepiękne fotki !!!!!

Anitko, dziękuję :*
Słoje przez większy czas są zamknięte, niektóre tylko czasem uchylam lekko jak widzę, że całe zaparowane że aż krople spływają...
ale mam takie, których nie otwieram wcale i świetnie sobie radzą.
eM chciał twarz powiesić w altanie przy szczycie od zewnątrz ale mi chyba podoba się Twój pomysł i powieszę w miejscu gdzie mam powojniki przy tarasie, mniej więcej nad skalniakiem...

na zdjęciu to ten ciemiernik właśnie, mam go drugi sezon a dostałam malutką sadzonkę więc szybko rośnie
Platan - Platanus 07:35, 15 kwi 2019

Do góry
Adam_ napisał(a)
Proszę o poradę jak prawidłowo ciąć by nadać drzewku kształt regularnej kuli.

Ciąć przy samym pniu, jak wierzbę.

Mogłaś kupić kulistą odmianę platana ()Alphen's Globe) i byłoby po sprawie, robienie kuli z ogromnego drzewa, któe będzie wypuszczało po 2 metry gałęzie - będzie jednak trudne.
System automatycznego nawadniania 07:32, 15 kwi 2019

Do góry
lukasz89 napisał(a)
Na wstępie również chciałbym się przywitać na forum. Ostatnie kilka dni bardzo dużo czytałem na temat projektowania nawadniania, nigdy tego nie robiłem, ale chciałbym się podjąć samodzielnemu wykonaniu. Do podlania mam mniej niż 300m2 trawnika zraszaczami oraz kropelkowo: pas 40metrów tui oraz 10metrów tui (obok podjazdu) i w przyszłości rabatkę (oznaczona trapezem na górze szkicu).

Wydajność źródła to 2,5m3/h, ciśnienie zmierzę jutro jak zakupię manometr.

Tutaj chciałbym się skupić na umieszczeniu zraszaczy. Całą instalację oparłbym o zraszacz Rain Bird 3504. Wobec powyższego kilka pytań:

1. Czy ustawienie jak na szkicu byłoby optymalne? Są co prawda 2 mniejsze obszary w zasięgu tylko jednego zraszacza, czy warto dorzucić w te miejsce po jeszcze jednym mniejszym?
2. Wg specyfikacji tego zraszacza minimalny zasięg to 4,6m – w projekcie mam kilka miejsc z wymaganym mniejszym zasięgiem – czy wobec tego muszę je zmienić?
3. Przygotowałem również tabelkę, w której wyliczyłem wydatki każdego zraszacza, ich suma wyniosła 1,27m3/h. Czy wobec wydajności źródła 2,5m3/h oznacza to, że mogę wszystkie umieścić w jednej sekcji mimo tego, że mają różne zasięgi oraz kąty zraszania?

Hej.
Łukasz druga kolumna w Twojej tabeli. Masz tam różne ciśnienia dla różnych wydajności zraszaczy, czy to znaczy że masz zamiar mieć na każdym zraszaczu regulator ciśnienia?
Po drugie te pola co zaznaczyłeś to zwiększ zasięg 5 zraszacza aby nachodził; aż na 4 i 6. Podobnie postąp z 7 i 8.
Po trzecie weź pod uwagę że system opierasz na zraszaczach obrotowych gdzie zraszacz o kącie podlewania 90 stopni podłączony do zraszacza 180 lub 270 stopni będzie obracał się dwa razy (lub trzy w przypadku 270) szybciej niż te pozostałe co za tym idzie dasz 3 razy więcej wody w miejscu zraszacza 90 niż 270. Czyli Twój pomysł z 1 sekcją nie wypali. Łukasz a jaką przewidziałeś średnicę rury? 25 nie przepchniesz żądanej ilości wody do każdego zraszacza poza tym, na każdym zraszaczu masz spadek ciśnienia więc uważam ze mogą co poniektóre w ogóle się nie wynurzyć.

Co do projektu to ja bym tam widział 4 sekcje (pierwsza na samej górze, druga wąski pasek od 8 do 13, trzecia pozostałe oraz czwarta kroplowniki.
Rura zasilająca dla pierwszej sekcji 32 dla pozostałych 25. Druga sekcja i trzecia oparta na zraszaczach statycznych.

Pozdrawiam
Drzewa wielopniowe (wielopienne) 07:27, 15 kwi 2019

Do góry
Jeśli jest na jednym pniu, to nigdy nie będzie formą wielopienną, musiałabyś ją ściąć przy ziemi, żeby wypuściła wiele pni (jak sama nazwa wskazuje). Ale to byłoby już niemądre, bo zmarnujesz wiele lat życia drzewa.

Przycinanie tek, ale uzyskasz zgęszczoną koronę, a nie formę wielopienną drzewa.
Wiele wyjaśnić może zdjęcie tego drzewa (zamieść je), jak gruby ma pień, jaką ma koronę.
Gadanie o przycinaniu bez zobaczenia jak wygląda drzewko - przyznasz - nie jest dobre dla mnie - doradzającego.

Moim zdaniem trzeba było kupować młode drzewko w formie rozgałęzionego krzewu, a nie z drzewka typowo rosnącego na pniu, starać się robić drzewko wielopienne.

Tak wygląda forma wielopienna (wielopniowa) - ma wiele pni, a nie 1 pień i koronę

Ogrodowe szaleństwo ... 07:23, 15 kwi 2019

Do góry
Jeszcze pomalowałam doniczki

Będą w nich jednoroczne i bazylia drobna
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies