Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z rzeźbą

Ogród z rzeźbą

Zana 20:53, 04 cze 2019

Margerytka40 napisał(a)

Bodziszki może więcej słońca potrzebują? Niby mam tę zwykłą montanę ale nie jestem pewna czy ona tak u mnie wygląda, ażmuszę jutro sprawdzić. Moje jarzmianki przeżywają mszycową plagę.

Mszycowa plaga dopadła chyba wszystkich. U mnie róże dosłownie oblepione, całe pędy. Siedzą też na naparstnicach, na tawułkach (to mnie akurat bardzo zdziwiło). Na dodatek jakoś więcej mrówek w tym roku.
Te bodziszki to chyba jednak tak mają, że się lubią pokładać, trochę tego słońca mają.

Generalnie czas róż a u mnie pierwsze pąki na hortensjach się zawiązują. Odmiana Polestar taka hop siup do przodu

A skoro jesteśmy przy Jordanowej:

Zana 21:02, 04 cze 2019

Kasia_CS napisał(a)
Zaległości to ja mam jak stąd do Krakowa.. albo przysypiam, albo nie mam kiedy usiąść, a w telefonie pisanie to porażka - choć zdarza mi się.

Twoje sporobolusy to marzenie - moje wstyd pokazywać - od tamtej fotki nic się nie zmieniło - 3 źdźbła na krzyż! Może powinnam je przenieść w mniej nasłonecznione miejsce...

Kasiu, ja to mam zaległości jak stąd do Tokio, tak więc luzik. Też więcej podglądam niż piszę. Z telefonu nienawidzę pisać i robię to bardzo, bardzo rzadko.
Nie wiem co może nie pasować Twojemu sporobolusowi, nie powinien narzekać na słońce, generalnie to trawa właśnie na stanowiska słoneczne. To u mnie ma teoretycznie lekko pod górkę, bo półcień.

Ten biedaczek strasznie się męczy posadzony mocno nieszczęśliwie, ale kwitnie pięknie.

Zana 21:05, 04 cze 2019

inka74 napisał(a)
wiem, przyjadę tylko muszę najpierw moje sprawy doprowadzić do normalności. Na razie ciężko mi na swój ogród znaleźć chwilę.

Iwonka, w pełni wszystko rozumiem. Niech Ci się jak najszybciej i jak najlepiej poukłada.

Zana 21:17, 04 cze 2019

Asia, Ewa, Gosia, Poppy zbiorowo w sprawie Rozanne. Mam i potwierdzam, że on zdecydowanie nie jest kępowy. U mnie z racji tego, że rośnie w miejscu, które było do tej pory prawie nie podlewane nie rósł aż tak wielki (Ewa, pamiętam Twoje hibiskusy w objęciach Rozanne), ale wypuszczał dość długie pokładające się pędy. Fakt, kwitnie non stop. W ubiegłym roku kwitł mi słabo, ale susza masakryczna była a tam rośliny musiały sobie radzić prawie bez wody.

Na słonecznej to nie ma co za bardzo cykać, ale takie małe co nieco wieczorową porą

Zana 21:33, 04 cze 2019

makadamia napisał(a)

Jeśli miałabym sądzić po swoich, to towarzystwo mu trzeba zorganizować na tej działce. Moi z kolegami w ciemnym pokoju będą się świetnie bawić, a sami, to na największej atrakcji będą się nudzić
Chociaż, Twój jest starszy, to może i z podchodów i budowania bazy już wyrósł.

Anula, daj znać kiedy będziecie jechać do Kwartecika, bo mnie zaprosiła na bodziszka. Jakby się udało, to bym się do Was dołączyła, choć w najbliższych dniach jakieś pikniki szkolne są zaplanowane, pierdolety...

Asiu, jak był mniejszy to braliśmy często jakiegoś kolegę i było super. Teraz to on ma skończone 15 lat i nawet jak w ubiegłym roku zabrał kolegę, to miałam wrażenie, że obaj nudzą się jak mopsy. Ciągle mu proponuję, żeby kogoś zaprosił, ale.... No niestety etap podchodów, budowania baz, szałasów, robienia basenu dla żab itp. mamy już za sobą.

Tawułki na ruderowej obdarowały mnie w tym roku całym mnóstwem pąków kwiatowych. Widocznie zimowanie w stanie wykopanym bardzo im posłużyło

jolanka 21:35, 04 cze 2019

A już miałam w ręku ten bodziszek Rozanne ale zobaczyłam obok stojące donice z długaśnymi, pokladającymi się pędami i zrezygnowałam. Jednak chciałabym jakiś bardziej kępiasty
Zana 21:40, 04 cze 2019

Anda napisał(a)
Piękne fotki na rozpoczęcie dnia. Nie marudź juz tak na ten ogród, bo naprawdę jest śliczny. Zdjęcia aż tak kłamać nie mogą

Widziałam mnóstwo powiadomień od Ciebie, pewnie są fotki. Zrobię sobie ucztę przy porannej kawie.
Marudzę głównie dlatego, że to wszystko się wlecze i wlecze, ale jakieś progresy są

Zakwitło małe parzydło. Odmiana Guinea Fowl. Miałam sześć zadołowanych doniczek od trzech lat. Wreszcie doczekało swojej chwili posadzenia. I jak wyciągnęłam te doniczki, przeczytałam nazwę odmiany, sprawdziłam, że rośnie na 60cm to stwierdziłam, że za duże. Byłam przekonana, że mam malutkie parzydełko, miało iść na przód rabaty. Posadziłam trzy sztuki, dwie zabrałam do domu na balkon, jedną oddałam sąsiadce.

Zana 21:48, 04 cze 2019

Kawa napisał(a)
ale że z 5 sadzonek jarzmianki masz tyle??? moje cos słaboprzyrastaja chociaż kwitną cudnie
sliczne są

zdjecia jak zwykle
no comments

Kamiś, o ile dobrze pamiętam to miałam chyba siedem sztuk tej jarzmianki. Wybujały w tym roku niesamowicie, trzeba będzie przenieść, na tę rabatę za wielkie.

Lubię ją za te liście, kwiaty nie zachwycają. Jedna z pierwszych kupionych roślin, niejedno już przeszła, ale trwa

A hakone Aureola pod sosną coś słabo przyrasta

Zana 22:02, 04 cze 2019

KasiaBawaria napisał(a)
Uwielbiam montany. Moje jeszcze sa mlodziutkie ale juz zachwycaja swieza zielenia. Jarzmianki masz cudowne

Też bardzo lubię tę trawę, szybko startuje i buduje ładne kępy. Ślicznie faluje na wietrze. Będę mnożyć.
Wyszukałam na szybko tego bodziszka, o którym piszesz, ale zdjęcia są tak różne. Zajrzę do Ciebie na fotki. Czy on rośnie kępowo niezbyt wysoko? Wymieniłabym tego swojego rozklapciałego na jakąś zwartą odmianę.

Trompenburg o zachodzie słońca

Zana 22:02, 04 cze 2019

I właśnie się połapałam, że znowu pominęłam ileś wpisów. Tak więc będzie niechronologicznie, ale uzupełniam odpowiedzi.