Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:21, 12 maj 2016

Do góry
Bardzo mi się podoba

A moje tulipany w ostatnich podrygach, ciemnych dużo teraz wyszło i czarno się zrobiło. Ponadto przybyły unikatowe donice antyki.

Małe drzewo do ogrodu 17:47, 12 maj 2016

Do góry
Złe, grabów nie będzie widać. Szukaj innych kolumnowych drzew przynajmniej przebarwiających się.
Donice drewniane 17:45, 12 maj 2016

Do góry
No i dobrze, nie musisz informować o znanym portalu, który wszyscy znają Może akurat jest jedna aukcja znajomego i trafi się na niego akurat? Tutaj spamerzy mają w zwyczaju wklejanie wszelkich linków i nazw, aby tylko przemycić nielegalną reklamę. Sprawiedliwie kasuje się wszystkie sklepy.
Moderator jak widać czujny jest.
Ogrodowe porażki 17:42, 12 maj 2016

Do góry
Dlatego, że "smród, kiła, mogiła", nornice, zgnilizna opieńkowa korzeni, zniszczenie struktury gleby, brak napowietrzania korzeni, zapobieganie tworzeniu próchnicy, utrudnienia w sadzeniu cebul, zmianach w nasadzeniach, nawożeniu i wszystko co najgorsze. Póki tego nie zrobiłaś, nie rób.

Przeczyta,j a dowiesz się na przykładach dlaczego

https://www.ogrodowisko.pl/watek/736-mata-przeciw-chwastom
Nawozy, nawożenie - czyli co dobrego jedzą nasze roślinki 17:40, 12 maj 2016

Do góry
Co do efektu nie wiem, trzeba by jakieś doświadczenia przeprowadzić. Na pewno uzupełnią makroelementy w glebie i spowodują szybszy wzrost i wybarwienie. Natomiast nie zawierają mikroelementów więc nie są kompleksowym nawozem.

Można w ozdobne sypać. Drzewko dwie garstki rozsypać wokół., krzew jedną garstkę.

Azofoska zawiera oprócz NPK molibden, bor, magnez, miedź, mangan, cynk. Poczytaj skład w necie, a więc jej działanie jest inne, lepsze.
Murki oporowe 17:31, 12 maj 2016

Do góry
Fundament kopiesz poniżej głebokości przemarzania gruntu dla twojej okolicy. W glinie głebiej, w pisaku płycej. Glina przemarza głebiej bo jest mokra.
Kolorowe Rabaty Martek 17:31, 12 maj 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Też wpadłam z rana

Witaj Danusiu jakie masz fantastyczne zdjęcie,nie pierwsze ,ale widzę nieco inną fryzurkę ?
Pozdrawiam serdecznie bardzo przyjemne Cię gościć
Chwasty w trawniku 17:30, 12 maj 2016

Do góry
Starane, Bofix (nie wiem czy nie wycofali). Turbo wskazuje na podwójne działanie i takich bym unikała w tej sytuacji.
Trawnik, ogród, a pies i kot 17:28, 12 maj 2016

Do góry
Pytanie mam takie: stosując nawóz, prawdopodobnie zwiększę prawdopodobieństwo i skalę wypalanych placków. Na co powinienem zwracać uwagę wybierając nawóz pod kątem psa ? Ilość N w składzie NPK? Jestem gotów nawozić częściej, ale mniej, nie wiem czy to dobra strategia.

Wymyśliłem sobie, że kupię Yara Vila Procomplex do trawników i oblecę siewnikiem ręcznym w stylu Scotts Handy Green. Nie wiem czy to dobry nawóz w kontekście mojej walki z psem, proszę o radę.

Stosując nawóz nie zwiększysz skali wypalanych placków, tam gdzie sikał pies (chyba suka) bo pies obsikuje krzewy raczej???) będzie trawa wypalona, gdybyś obserwując gdzie sika. polewał dużą ilością wody, mocz by się rozpuścił-rozcieńczył i nie wypalał dziur, a trawa w tych miejscach byłaby wyjątkowo bujna. Różniłaby się znacząco, ale nie byłaby wypalona

Nawozu nie wybiera się pod kątem psa, a pod kątem trawnika. Nawóz do trawnika,. jakikolwiek, aby nie o przedłużonym działaniu.

Nawozić raz na miesiąc, nie nawozić miejsc wypalonych (jest z tym trochę rzeźbienia. Najlepszym wyjsciem polewanie wodą po "sikaniu psa/suki???.

Miłkowo - sezon 2016-2022 17:22, 12 maj 2016

Do góry
Ja to nawet już nie mogę się połapać co i gdzie. Limonkowy raj fajny.
Ogrodowe komplety mebli 16:09, 12 maj 2016

Do góry
karolinawecel napisał(a)
Cześć,

Jestem zainteresowany zakupem mebli ogrodowych,
Zależy mi na tym, żeby były one naprawdę dobre.
Bardziej coś pod zamówienie niż Castorama.
Mógłbym mi ktoś z Was coś polecić?

Ma ogród od niedawna więc jestem mocny laikiem a chciałbym to fajnie zrobic

Przejrzyj ten wątek a na pewno coś znajdziesz.
Trawnik, ogród, a pies i kot 07:37, 12 maj 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
przy pomocy odpowiedniego szkolenia oduczyć go niepożądanego zachowania

Oczywiście, będę próbował. Ale w tzw międzyczasie muszę trawnik nawozić, stąd moje pytania w poprzednim poście

pozdrowienia
Jarek
System automatycznego nawadniania 07:32, 12 maj 2016

Do góry
Znamy się bardzo, ale osoba która to robi jest niestety chora. Dlatego cisza w temacie nawadniania.
Na tym forum które prowadzi jedna osoba, czyli ja konkretnie - pomaga Witek w kwestii nawadniania - nie jesteśmy w stanie siedzieć 24 godz, na dobę, odpowiadamy co możemy. Przejrzyj może ten watek od początku, proszę może odpowiedź się znajdzie, Obecnie musimy zająć się naszym zdrowiem, a nie Waszymi problemami. To co wiem, odpowiadam.
Nawozy, nawożenie - czyli co dobrego jedzą nasze roślinki 07:30, 12 maj 2016

Do góry
Te nawozy są stosowane przez rolników w sadach i w dużych uprawach zbozowo-warzywnych. Myslę że do małego ogrodu można stosować. Ale ozdobnym.

Tylko zrób to właściwie. Nie nawal kupy nawozu pod pieniek i jeszcze jeśli szmata leży to już będzie masakra. Nawóz rozsyp po obrębie korony, delikatnie zmieszaj z glebą i podlej aby się rozpuścił.

Dwuletnie drzewka można nawozić, świeżo posadzonych - nie.

Tylko powiem tak, jaki jest sens nawożenia chemicznego skoro masz jeść owoce? Czyli spożywać będziesz czystą chemię, Więc po co masz ogród?

Ogród jest dla nas, aby zrywać ekologiczne owoce i warzywa a nie pędzone tak jak w produkcji wielkotowarowej?

Jeśli to ozdobne drzewa - ok, ale jeśli użytkowe, zalecam kompost, obornik granulowany, ściółkowanie próchnicą.
Ławka w ogrodzie 07:23, 12 maj 2016

Do góry
Ja mam meble Haste- dawne, ładne modele metalowo-drewniane- z akacji są siedziska. Bez impregnowania stoją już 30 lat. Zszarzały, są pod dachem tarasu górnego, deszcz na nie nie pada.

Wszystko zależy jaki chcesz mieć kolor i jakość ławki. Ten akurat model w wersji "akacjowej" wyglądał będzie tandetnie bo nie ten kolor i nie ten "duch" że tak powiem. Czyli podróbka jednym słowem.

Model Lutjens przypisany jest do drewna teakowego. Takie jest moje zdanie
Chwasty w trawniku 07:15, 12 maj 2016

Do góry
taką próbę można zrobić, co więcej, producenci trawnika z rolki zapewne to robią, ale mają tak podśrubowane rozcieńczenie, że dokładnie wiedzą ile mogą wlać do zbiornika opryskiwacza. Zalecam połowę dawki, wg przepisu spalisz trawnik.
Trawnik, ogród, a pies i kot 07:13, 12 maj 2016

Do góry
Pies jest tak piękny, że nie warto z nim "walczyć"

Owczarek to mądry pies, bardzo łatwo przy pomocy odpowiedniego szkolenia oduczyć go niepożądanego zachowania i mozna pogodzić i psa i trawnik
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 07:11, 12 maj 2016

Do góry
Nasionka, potem posypac ziemią. Lekko.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 07:09, 12 maj 2016

Do góry
Zrobiłaś jeden podstawowy błąd, nawóz - długo działający - niewłaściwy. Trzeba nawozić co 6 tygodni, jak ktoś lubi co 4 tygodnie ale normalnymi nawozami nie na 100 czy ileś tam dni.

Teraz to tylko dosyp wyłącznie w miejscach bladych, zagłodzonych. Lej wodę. Trawnik jest niewłaściwie nawieziony bo nierówno, Kup sobie groch czy coś, i naucz się sypać jakbyś sypała nawozem. Gdzieś na boku, za płotem.

Kup sobie dobry siewnik, nie siej jakbyś sypała kurom pokarm, bo tak ostatnio pokazywała jedna pani w tv - takim sypaniem można albo spalić trawnik albo zagłodzić w pewnych miejscach.

Jeśli coś chcesz robić - naucz się najpierw technicznie to wykonywać, albo kup odpowiedni sprzęt który znacznie ułatwi to zadanie niewprawionym rączkom

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/410-jak-nawozic-trawniki
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies