Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Bylinowa łąka 18:45, 09 kwi 2019

Do góry
kocimiętka kubańska

tytoń

A ponieważ jak wcześniej pisałam na działkę pojadę najwcześniej za tydzień, a może dopiero po świętach, to po powrocie od mamy musiałam zadołować roślinki, które przywiozłam od niej.

Odętka wirginijska, z kilku sadzonek posadzonych dwa lata temu, zrobiło się całe mnóstwo. Już wiem, że u siebie muszę sadzić dużymi grupami. Całe 30 sztuk.

Szałwia muszkatołowa, sadzonki dziewanny jakiejś ogrodowej z mieszanki bylin wysianych już 4 lata temu. Siewki zawilców wielkokwiatowych, ostróżek i kępka fiołków.

Pamiętajcie o ogrodach 18:42, 09 kwi 2019

Do góry

Akcja reanimacja -zmiany w ogrodzie czas zacząć 18:38, 09 kwi 2019

Do góry
Kim napisał(a)
Na szybko wrzucam fotkę mojej magnolijeszcze malutka ale cieszy. Jeszcze Hakonechloe ruszyła hip hip hurra

Śliczna magnolinka i żurawki ładne,nie tknięte zębem zimy hakone masz już całkiem spore,moje nie dość,że mikrusy to jak na razie prawie samo siano
To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:36, 09 kwi 2019

Do góry
Kamilko, Brzozowa Agatko, na całokształt trzeba patrzeć. Szczegółowość w ogrodzie nie jest wskazana, bo się człowiek zadręczy.
Każdy ma na koncie jakieś porażki.

Kilka dni temu popełniłam takową. Przygotowałam dopalacz na cisy wg Toszkowej receptury. Pomyślałam sobie, że opryskam też żywotnikowe kulki. I teraz nie wiem, czy je spaliłam (końcówki mają czarne), czy to jakaś infekcja grzybowa (sadzak?) Kilkanaście mam w takim stanie i trzeba z tym żyć.
Cisom nic się nie stało. Na szczęście.

Wczoraj pan z gazowni chciał spisywać stan licznika. Chyba nie spisał...Sąsiadka coś mówiła o ucieczce w popłochu. U niej wewnątrz skrzynki było to samo.

Mała gaśnica skutecznie zlikwidowała niechcianych gości. Teraz się zastanawiam, czy od wewnątrz nie zamontować na drzwiczkach siatki. One wlatywały przez otworki.
Bylinowa łąka 18:32, 09 kwi 2019

Do góry
Aniu hej. Czytałam, że ogłosiłaś rozpoczęcie wiosny. U mnie też już pewnie wiosna. Może za tydzień uda mi się wyrwać na jeden dzień.

Tymczasem pokażę wam moje wysiewy parapetowe. Nie bardzo udane, ale część powschodziło i rośnie.
Tyle posiałam 20 marca, to stan z 2 kwietnia. Wzeszła kocimiętka kubańska, rosplenica Mayesty, słoneczniczek ogórkolistny Vanille Ice - jednoroczny, Amarantus Red Army od Sylwii - 3 szt. proso z zebranych nasion z rabaty nad Wisłokiem, tytoń ozdobny,

A tak wyglądały wczoraj. Amarantus

Rosplenica Mayesty i słoneczniczek

proso

...uDany ogród 18:32, 09 kwi 2019

Do góry

Malwowy ogród 18:28, 09 kwi 2019

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Ciekawie się zapowiada. Ja lubię wszystkie kwiaty. Lubię jak ogród jest kolorowy i kwitnący. Bardzo ciekawy bluszcz stanowi tło tej aranżacji z aksamitkami. A może to nie bluszcz? Pozdrawiam i będę zaglądać.

Dziękuję Gosiu za odwiedziny. Znam Twój ogród. Tło stanowi winogrono. Przy każdej drewnianej budowli mąż je sadzi. To przy krzesłach akurat jest takie zwykłe altanowe. Ma różowe owoce, słodkie, mało smaczne.
Mam też inne odmiany. Z dużymi ciemnymi gronami.

...uDany ogród 18:26, 09 kwi 2019

Do góry

...uDany ogród 18:23, 09 kwi 2019

Do góry
Kolejne narcyzki się rozwijają, to chyba moje ulubione kwiaty cebulowe

mam kilka gatunków, ale w swojej głupocie nie zapisałam nazw, a szkoda bo co rusz ładniejsze się rozwijają

Po prawej na zdjęciu tawuła Ogon po lewej przekwitająca już wiśnia wczesna

i rozkwitająca pissardi, kocham ją o każdej porze roku

To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:23, 09 kwi 2019

Do góry
Mary napisał(a)

Przygotowywałam roztwór propionianiu. Wyszło mi, że na 12l roztworu potrzeba ponad 200ml mydła potasowego. Czyli na 50l (tyle chyba pójdzie na cały ogród) potrzeba 1l mydła. Czy jakiś błąd popełniam?

Nie wiem.
Mam 5 l opryskiwacz. Dodaję 0,5 l krochmalu zamiast mydła i 10 ml propionianu, uzupełniam wodą. Wychodzi sporo taniej.

Dzisiaj pryskałam. Szczególnie dokładnie bergenie, róże, astry i drzewka w sadzie.

Na zielonej... trawce :) 18:21, 09 kwi 2019

Do góry

Agelika, wiem, że to pytanie padło już pewnie tysiąc razy, ale napiszesz mi może jakie wymiary ma ta Twoja brzozowa rabata? I co ile sadziłaś doorenbosy? Muszę się w końcu zdecydować ile ich kupić i jakoś mi nie idzie.
Dziękuję
Malwowy ogród 18:19, 09 kwi 2019

Do góry
Jola_M napisał(a)
Elu - imienniczko mojej Mamy witam Cię serdecznie, życzę Ci dużo siły, masz ogród z pięknymi zacisznymi zakątkami - takimi jak mi się marzą...

Ogród dumnie brzmi. Dziękuję Jolu. Ja to chyba mam takie większe podwórko

...uDany ogród 18:19, 09 kwi 2019

Do góry
Obfitość pąków na tawułach zachwyca mnie co roku

Tawuła Ogon co roku pierwsza!

Po nitce do kłębka ;) 18:18, 09 kwi 2019

Do góry
malinia napisał(a)

Krotka relacja z ogrodu klony, azalie wszystkie cebulki oraz wiśnia japońska szaleją wygląda na to że nawet wisteria będzie kwitnąć
Magnolia też już w miejscu docelowym

Ładne widoczki a jaką masz magnolie
To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:18, 09 kwi 2019

Do góry
wiklasia napisał(a)
tysiączek powoli się zbliża

Pora na podziękowanie za Waszą obecność.
Wymiana myśli, doświadczeń, spostrzeżeń, radości i smuteczków była dla mnie bardzo cenna.
Dziękuję Wam bardzo. To było bardzo miłe 1000 stron.

Tych rabat bez Ogrodowiska by nie było.
Ze specjalną dedykacją dla Wiklasi. Ten grabowy kikutek rok temu był jeszcze mniejszy. Po dwóch latach robi się taki jak na pierwszym zdjęciu.

Buziaki dla wszystkich czytelników.
Malwowy ogród 18:17, 09 kwi 2019

Do góry
Rumianka napisał(a)
I ja witam się w Twoim "Malwowie"...Też lubie malwy, ale one mnie chyba nie... Otóż 3 lata temu wysiałam nasionka i co roku wyrastaja roslinki tylko do 15 cm "wysokosci" i dalej ani w ząb... Zapowiada się ciekawie w Twoim ogrodzie, a zakątek z krzesełkami cudny...

Rumianko, malwy bywają kapryśne. Rosną tam gdzie chcą. I zauważyłam, że jak zbytnio o nie się dba, to gorzej rosną.
...uDany ogród 18:17, 09 kwi 2019

Do góry
Kocham wiosnę

szafirkowa droga

wreszcie pokazała się śniezyca, uwielbiam te subtelne kwiatuszki

pigwowce zachwycają

tulipany jednak sie pojawiły

Ptasi gaj 18:08, 09 kwi 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
CD. Magnolia biała przepiękna jaszcze w pełni nie rozwinięta duże drzewo ta różowa też w pąkach rosną przy kościele a kościół obok parku
Jeszcze kilka dni i tulipany będą kwitły tak ja w zeszłym roku łany.

Cudne te magnolie chciałabym mieć już takie w swoim ogrodzie. Nie ma wyjścia mus dokupić i czekać jak urosną
To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:08, 09 kwi 2019

Do góry
kwartet napisał(a)

Idę według twoich wytycznych w warzywniku,normalnie pełna nawigacja,pięknie dziękuję.

Po świętach udaję się na lokalny ryneczek w celu nabycia sadzonek porów letnich i zimowych oraz selera korzeniowego.

W kamiennym kręgu od początku 18:05, 09 kwi 2019

Do góry

Reszty ogrodu nie widzę z okien, a na rabacie garażowej kwitną tulipany...te niezniszczalne
Pozdrawiam odwiedzających
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies