Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogrodowe komplety mebli 16:09, 12 maj 2016

Do góry
karolinawecel napisał(a)
Cześć,

Jestem zainteresowany zakupem mebli ogrodowych,
Zależy mi na tym, żeby były one naprawdę dobre.
Bardziej coś pod zamówienie niż Castorama.
Mógłbym mi ktoś z Was coś polecić?

Ma ogród od niedawna więc jestem mocny laikiem a chciałbym to fajnie zrobic

Przejrzyj ten wątek a na pewno coś znajdziesz.
Trawnik, ogród, a pies i kot 07:37, 12 maj 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
przy pomocy odpowiedniego szkolenia oduczyć go niepożądanego zachowania

Oczywiście, będę próbował. Ale w tzw międzyczasie muszę trawnik nawozić, stąd moje pytania w poprzednim poście

pozdrowienia
Jarek
System automatycznego nawadniania 07:32, 12 maj 2016

Do góry
Znamy się bardzo, ale osoba która to robi jest niestety chora. Dlatego cisza w temacie nawadniania.
Na tym forum które prowadzi jedna osoba, czyli ja konkretnie - pomaga Witek w kwestii nawadniania - nie jesteśmy w stanie siedzieć 24 godz, na dobę, odpowiadamy co możemy. Przejrzyj może ten watek od początku, proszę może odpowiedź się znajdzie, Obecnie musimy zająć się naszym zdrowiem, a nie Waszymi problemami. To co wiem, odpowiadam.
Nawozy, nawożenie - czyli co dobrego jedzą nasze roślinki 07:30, 12 maj 2016

Do góry
Te nawozy są stosowane przez rolników w sadach i w dużych uprawach zbozowo-warzywnych. Myslę że do małego ogrodu można stosować. Ale ozdobnym.

Tylko zrób to właściwie. Nie nawal kupy nawozu pod pieniek i jeszcze jeśli szmata leży to już będzie masakra. Nawóz rozsyp po obrębie korony, delikatnie zmieszaj z glebą i podlej aby się rozpuścił.

Dwuletnie drzewka można nawozić, świeżo posadzonych - nie.

Tylko powiem tak, jaki jest sens nawożenia chemicznego skoro masz jeść owoce? Czyli spożywać będziesz czystą chemię, Więc po co masz ogród?

Ogród jest dla nas, aby zrywać ekologiczne owoce i warzywa a nie pędzone tak jak w produkcji wielkotowarowej?

Jeśli to ozdobne drzewa - ok, ale jeśli użytkowe, zalecam kompost, obornik granulowany, ściółkowanie próchnicą.
Ławka w ogrodzie 07:23, 12 maj 2016

Do góry
Ja mam meble Haste- dawne, ładne modele metalowo-drewniane- z akacji są siedziska. Bez impregnowania stoją już 30 lat. Zszarzały, są pod dachem tarasu górnego, deszcz na nie nie pada.

Wszystko zależy jaki chcesz mieć kolor i jakość ławki. Ten akurat model w wersji "akacjowej" wyglądał będzie tandetnie bo nie ten kolor i nie ten "duch" że tak powiem. Czyli podróbka jednym słowem.

Model Lutjens przypisany jest do drewna teakowego. Takie jest moje zdanie
Chwasty w trawniku 07:15, 12 maj 2016

Do góry
taką próbę można zrobić, co więcej, producenci trawnika z rolki zapewne to robią, ale mają tak podśrubowane rozcieńczenie, że dokładnie wiedzą ile mogą wlać do zbiornika opryskiwacza. Zalecam połowę dawki, wg przepisu spalisz trawnik.
Trawnik, ogród, a pies i kot 07:13, 12 maj 2016

Do góry
Pies jest tak piękny, że nie warto z nim "walczyć"

Owczarek to mądry pies, bardzo łatwo przy pomocy odpowiedniego szkolenia oduczyć go niepożądanego zachowania i mozna pogodzić i psa i trawnik
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 07:11, 12 maj 2016

Do góry
Nasionka, potem posypac ziemią. Lekko.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 07:09, 12 maj 2016

Do góry
Zrobiłaś jeden podstawowy błąd, nawóz - długo działający - niewłaściwy. Trzeba nawozić co 6 tygodni, jak ktoś lubi co 4 tygodnie ale normalnymi nawozami nie na 100 czy ileś tam dni.

Teraz to tylko dosyp wyłącznie w miejscach bladych, zagłodzonych. Lej wodę. Trawnik jest niewłaściwie nawieziony bo nierówno, Kup sobie groch czy coś, i naucz się sypać jakbyś sypała nawozem. Gdzieś na boku, za płotem.

Kup sobie dobry siewnik, nie siej jakbyś sypała kurom pokarm, bo tak ostatnio pokazywała jedna pani w tv - takim sypaniem można albo spalić trawnik albo zagłodzić w pewnych miejscach.

Jeśli coś chcesz robić - naucz się najpierw technicznie to wykonywać, albo kup odpowiedni sprzęt który znacznie ułatwi to zadanie niewprawionym rączkom

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/410-jak-nawozic-trawniki
Pomoc w założeniu wymarzonego trawnika na dachu garażu 07:02, 12 maj 2016

Do góry
Zbadać pH gleby najpierw bo skoro jest mech, to może być za kwaśna. Odkwasić.

Siać teraz, gdy jest podlewana nie ma znaczenia kiedy siejesz - nie musi to być wiosna lub jesień, masz linki do artykułów, przeczytaj je

Jedni sieją nawozem przedsiewnie, ja nie sieję, bo uważam że to niepotrzebne, lepiej zasilić po 2 koszeniu.

Wg mnie najlepsza jest Gala Rasen Kiepenkerl.

O wapnowaniu tutaj poczytaj, musisz znać pH jakie jest

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/410-jak-nawozic-trawniki
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 06:58, 12 maj 2016

Do góry
Dzięki odwiedzającym. Ponieważ jest nowy artykuł https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/456-rzezby-dodatki-i-bizuteria-ogrodowa

uprzejmie proszę o wypowiedzi odnoście Waszych dodatków ogrodowych, jakie mają dla Was znaczenie, czy są równie ważne jak rośliny? Oczywiście wypowiedzi pod artykułem

Pozdrawiam zaglądających

Siatka przeciw kretom 21:39, 11 maj 2016

Do góry
Pójdzie w rabatę.
Pomoc w założeniu wymarzonego trawnika na dachu garażu 21:09, 11 maj 2016

Do góry
Przekopać i założyć od nowa, sam mech, chwasty i masakra, za rok będzie to samo. Te "najlepsze trawy" akurat są najgorsze, raz tylko je kupiłam i koniec.

Wypielić, to co zostało uzyźnić kompostem, posiać trawnik od nowa, podlewać. Albo położyć z rolki.

Jeszcze raz piszę- z tego nie da się zrobić trawnika.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 08:49, 11 maj 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Proszę wklej normalnie zdjęcia, to proste a ułatwi zadanie nam.

Edytowałem post i dodałem bezpośrednie zdjęcia.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 07:57, 11 maj 2016

Do góry
Proszę wklej normalnie zdjęcia, to proste a ułatwi zadanie nam.
Chwasty w trawniku 07:55, 11 maj 2016

Do góry
Nie można, za wcześnie. Wyrywaj ręcznie jak podrosną (chwasty).
Różaneczniki - choroby i szkodniki 07:01, 11 maj 2016

Do góry
RedHat napisał(a)
Witam,

Poniżej zamieszczam zdjęcia różaneczników z ogrodu znajomej. Przy sadzeniu z tego co wiem ziemia nie została zakwaszona. Dodatkowo liście pożarły jakieś larwy. Wygląda to nieciekawie. Czy dobrze interpretuję, że roślinom prawdopodobnie nie pasuje ph i nie są odpowiednio nawożone? Druga wygląda trochę na zaatakowaną grzybem? Co można zrobić? Można próbować teraz jakoś zakwaszać ziemię jeśli przy sadzeniu nie była zaprawiona? Dziękuję za pomoc.

Miskant - Miscanthus 00:15, 10 maj 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Wyrzucić plastik, okropieństwo. Jak możesz tak katować te biedne miskanty?

Dziękuję Danusiu. Plastik został położony z premedytacją. Dwa lata temu zerwaliśmy dziką darń i ją odwróciliśmy do góry korzeniami. Przykryliśmy plastikiem, aby wszystko się przerobiło.
Teraz pod nim nie ma śladu po tym zielsku, więc sukcesywnie zaczynamy zagospodarowywać teren.
Na razie robimy otwory i umieszczamy w nich rośliny. Docelowo włóknina będzie zdjęta, jak zdecydowała Edyta. Ja jednak doceniłem jej zalety i będę ją usuwał z prawdziwym żalem, bo dodatkowo skutecznie zapobiegła rozsiewaniu chwastów z okolicznych, nieuprawianych działek.
A co do miskantów, to mają stale powiększaną przestrzeń życiową , w zeszłym roku były piękne, zachwycały wielkością:

Teraz, w łysych środkach pojawiają się gdzieniegdzie kiełki.
Mam nadzieję, że jeszcze odżyją.
Chwasty w trawniku 21:15, 09 maj 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wyrywać z korzeniami teraz, koszenie jej nie wyeliminuje.

Czy jakieś sprawdzone metody?
Ten chwast ma dziwnie korzenie odchodzące w bok, gdy wyciągam niszczę przy okazji kilkanaście "igiełek" trawy.
Chwasty w trawniku 20:57, 09 maj 2016

Do góry
Wyrywać z korzeniami teraz, koszenie jej nie wyeliminuje.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies