Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Chwasty w trawniku

Chwasty w trawniku

pawel_s 20:53, 09 maj 2016

Pani Danusiu proszę o radę trawnik zasiany nieco ponad 3 tyg temu, trawka ma ok 5-6 cm (Barenbrug Watersaver).
Pojawiło się dosyć sporo turzycy rozłogowej, czy chodzić teraz po młodej trawce i mechanicznie usuwać już teraz, czy czekać do czasu kiedy nieco trawnik si e zagęści i wtedy wycinać?
A może częste koszenie pomoże turzyce wyeliminować?

Dziękuje
Gardenarium 20:57, 09 maj 2016

Wyrywać z korzeniami teraz, koszenie jej nie wyeliminuje.

Instagram Ogrodowiska
pawel_s 21:15, 09 maj 2016

Gardenarium napisał(a)
Wyrywać z korzeniami teraz, koszenie jej nie wyeliminuje.

Czy jakieś sprawdzone metody?
Ten chwast ma dziwnie korzenie odchodzące w bok, gdy wyciągam niszczę przy okazji kilkanaście "igiełek" trawy.
ajka 14:28, 10 maj 2016

Poproszę o nazwę chwastów, czy to dziadostwo jest wieloletnie czy jednoroczne?

kamikaze111 22:53, 10 maj 2016

Witajcie, miałem zakładać trawnik jesienią ale.. z braku czasu przeciągnęło się to do wiosny. Jesienią spryskałem wszystko roundupem. Wczesną wiosną poprawiłem bo zaczęły się chwasty pojawiać. 3 tyg temu ogród został przygotowany mechanicznie pod siew, wyrównany i 2 tygodnie temu zasiana została trawa Barrenbrug Greeen Universal. teraz pięknie kiełkuje ale... w miejscu gdzie była część warzywna pojawiło się strasznie dużo chwastów. widocznie gdzieś tam było sporo nasion różnych chwastów. Źle to wygląda
Zastanawia mnie to, czy mogę już w pierwszym roku opryskać to Chwastoxem turbo 340?
na początek przygotowuję się na ręczne wyrywanie ale przeraża mnie ilość tych śmieci!!!!
Gardenarium 07:55, 11 maj 2016

Nie można, za wcześnie. Wyrywaj ręcznie jak podrosną (chwasty).

Instagram Ogrodowiska
kamikaze111 08:09, 11 maj 2016

Ok, Pani Danuto jak tylko trawa będzie się nadawać do koszenia to zacznę wyrywać.
Jednak zaryzykuję na powierzchni powierzmy 3x3 m w rogu, tam gdzie był w zeszłym roku zlikwidowany warzywniak i tą część za miesiąc jak już trawka będzie ze 3 razy skoszona spryskam Chwastoxem. Nie dlatego że nie ufam tym radom, ale z czystej ciekawości. Będzie to tylko znikoma część całego trawnika, więc ewentualne szkody nie będą zbyt duże.
Gardenarium 07:15, 12 maj 2016

taką próbę można zrobić, co więcej, producenci trawnika z rolki zapewne to robią, ale mają tak podśrubowane rozcieńczenie, że dokładnie wiedzą ile mogą wlać do zbiornika opryskiwacza. Zalecam połowę dawki, wg przepisu spalisz trawnik.

Instagram Ogrodowiska
kolcero 07:35, 12 maj 2016

Pytanie czy chwastox Turbo jest najlepiej dobranym herbicydem? A nie np. Chwastox Trio
Gardenarium 17:30, 12 maj 2016

Starane, Bofix (nie wiem czy nie wycofali). Turbo wskazuje na podwójne działanie i takich bym unikała w tej sytuacji.

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies