Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ana_art"

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 16:50, 13 maj 2011

Do góry
a i w centrum ogrodniczym odradzili mi żywotniki wschodnie, bo są wrażliwe na mróz, a u mnie prawie biegun zimna
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 16:49, 13 maj 2011

Do góry
te przed żurawkami to też żurawki te cytrynowe
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 16:40, 13 maj 2011

Do góry
ana_art napisał(a)
czy ktoś bardziej doświadczony moglby mi podpowiedzieć czy ta rabata jest ok? głównie chodzi mi czy nie za dużo tam roślin, czy będą współgrały?

Tzn. Czy te jasnozielone plami opisane jako cyprysik groszkowy to również przed żurawkami maiły by rosnąć?
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 15:27, 13 maj 2011

Do góry
zimno dzisiaj, ponuro, wieje, teraz zaczeło padać... byłam dzisiaj w szkółce i taki tego efekt:

80- bukszpanów
11- trzmielin
5-cyprysików
3-berberysy
miałam trochę rozweselić iglaki

wracając ze szkółki zajechałam jeszcze do centrum ogrodniczego i co tam zobaczyłam? TRAWY!! piękne zielono-czerwone, zielono-białe chyba z 10 odmian. Bylam w wielkim szoku bo wcześniej traw u nas na zadupiu nie widziałam. Muszę pojechać jeszcze raz bo się bym nie zabrała...
A jutro będę robiła bukszpanowe obwódki, mam nadzieję że mi wyjdą
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 08:56, 13 maj 2011

Do góry
czy ktoś bardziej doświadczony moglby mi podpowiedzieć czy ta rabata jest ok? głównie chodzi mi czy nie zadużo tam roślin, czy będą współgrały?

Obwódki z bukszpanu 08:34, 13 maj 2011

Do góry
szukałam, szukałam i znalazłam )) zastanawiałam się jak zrobić taką bukszpanową obwódkę. Mam techniczne pytanie. czy jak wykonam już kształt, poustawiam sobie na nim sadzonki (rozumiem ze bryly korzeniowe maja sie 'dotykać' to zamiast kopać pojedynczych dołeczków mogę wykopać 'rowek' po całości i w niego wkładać sadzonki i to dopiero zasypywać? owdka ma byc taka niziutka i wąska czy wystarczy wsadzić jednorzędowo większe sadzonki czy trzeba zrobić np dwa rzędy?
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 21:23, 12 maj 2011

Do góry
Fakt blisko, prawie wszystkie dzieci tam rodziłam. Jadąc z Wawy do Białego trzeba delikatnie zboczyć z trasy
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 21:07, 12 maj 2011

Do góry
czy kupujecie rośliny przez internet? W poniedziałek zamówiłam żurawki - 3 odmiany, i 2 rodzaje traw jestem ciekawa jakie będą. Niestety w mojej okolicy żórawki sa nie zdobycia. Dzisiaj pisałam kiedy zostaną wysłane i dostałam odpowiedź że na poczatku przyszłego tygodnia. Kurcze już się nie mogę doczekać.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 12:40, 12 maj 2011

Do góry
pewnie że pozytywnie
Tylko szkoda że wiedzę mam taką małą ;( Ogólny zarys mam, tylko nie wiem jak to zagospodarować. A i w planie zaszły małe zmiany, na przeciwko tarasu chce zrobić źródelko z kulą,

a pomiedzy placem zabaw a altanką taki płyciutki stawik cos w stylu jak u Danusi. Działka ma spadek w lewą stronę więc z tyłu domu muszę mieć dwa poziomy. jeden na którym ma być plac zabaw już jest wytyczony.
Daliśmy palisadę i wyrównaliśmy,

na nastepnym poziomie (który nie wiem jak zorganizować)ma być altana w której można będzie skryć się przed słońcem a za nią drewniany domek gospodarczy:

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 11:57, 12 maj 2011

Do góry
Co prawda przywitalam się już w projektach, ale nie wszyscy tam zaglądają. Więc witam serdecznie i na początku muszę przyznać że wpadłam... wpadłam jak śliwka w kompot. Trafiłam tu przez przypadek i od trzech dni w każdej wolnej chwili nic innego nie robie tylko przegladam, podziwiam, zachwycam się i próbuje jakoś ogarnąć to co zobaczyłam. Powiem Wam że to strasznie trudne, szczególnie dla kogoś kto jest zielony w temacie ogrody, a chciałby móc cieszyć oko ładnym ogródeczkiem. Byłam umówiona naprojekt z kobietą która prowadzi centrumogrodnicze i zajmuje się projektowaniem, nasadzeniami.... ale pomimo tego że się umówiła nie odezwała się... może i dobrze nie ma tego zlego co by na dobre nie wyszło. Pomyślałam 'nie to nie' może dam radę.... Coś tam porobiłam i założenie miałam takie

w trakcie zrobiłam kilka zmian i wyszło mi cos takiego:

od strony sąsiada i tarasu

Wiedziałam że coś nie gra, pomijam że roślinki są malutkie. Nie mam pojecia jak łaczyć rośliny niskie-wysokie. Dostałam zalecenia od Danusi by wprowadzić trochę koloru kombinowałam na początek z tą rabata pomiędzy furtką a bramą i wyszło mi coś takiego:

Dodam że mieszkam na podlasiu okolice Łomży, ziemia V klasa, po deszczach woda szybką wsiąka. Z góry przepraszam za literówki ale pisząc karmie maego bąbla
Będę wdzieczna z pomoc i każdą sugestię
Nasz kawałeczek pod niebem 10:51, 12 maj 2011

Do góry
Dziekuję, największy problem mam z tą rabatą pomiędzy furtką a bramą, nie wiem jak połączyć roślinki by nie bylo gołych 'placków' by roślinki mialy ładne poziomy żeby razem dobrze się komponowały.
Nie wiem czy dobrze kombinuje:

trzmielina rośnie wyżej niż żórawka ?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 08:22, 12 maj 2011

Do góry
Co to za roślinka ta pomiędzy iglakiem a drzewkiem ta o jasnych listkach?
http://www.gardenarium.pl/realizacje/ogrod-konstancji
Nasz kawałeczek pod niebem 21:38, 11 maj 2011

Do góry
zrobiłam zdjęcia tej części przy oknie z tyłu domu i wyglada to tak;

\
Tuż obok domu chcialam zrobć różaną rabatkę, te dwa bukszpany chciałam dac po obu stronach tego podjazdu, ale nie wiem czy to dobry pomysł

a tu gdzie stoi tymczasowo ten biały stolik (wszystko w tym miejscu stoji tymczasowo) chciałam dać jasmin pachnący i coś jeszcze

na koniec zdjecie mojej wschodzacej trawki )) od tygodnia codziennie przyglądam się i zastanawiam kiedy wzejdzie

Czekam na pomoc i szeroko się uśmiecham
Nasz kawałeczek pod niebem 14:48, 11 maj 2011

Do góry
wiem, wiem ja dużo gadam i chciałam wszystko dokładnie wytłumaczyć
Nasz kawałeczek pod niebem 14:02, 11 maj 2011

Do góry
Sebek wiem ze długa ta moja wypowiedź i że nie doczytałeś Pisałm że zrobiłam drewniane obrzeża, ale mi sie nie podobały wiec je zastepuje cegłą właśnie ))) specjalnie wkleiłam zdjęcia na których wyraźnie widać oba rodzaje obrzeży. A że robie to sama a mam w domu 6mc dziecko (tez jest na fotkach) to prace dziele na etapy -czytaj kiedy ręcę mam wolnę
Nasz kawałeczek pod niebem 12:56, 11 maj 2011

Do góry
Ciąg dalszy strony od tarasu:

na tym zdjęciu widać jeszcze drewniane obrzeża i kółka z tychże za chwilę też ich tam nie będzie . W miejscu tych kół chciałam posadzić trzy iglaki takie 'choineczki' do zimowych dekoracji. Tylko nie wiem czy to dobry pomysł i ewentualnie jakie drzewka wsadzić? W trakcie postanowiłam że tu na przeciw tego brukowego koła chciałabym wkomponować w te rabatę źródełko z kamyczkam i kulą (mam tam wyprowadzony przewód elektryczny) Jakie dać wokół roślinki? Obecne mogę przesadzić:

widok z góry

Idąc na 'tył' domu. na tym wydzielonym poprzez palisady placu 8x8 będzie w przyszłym roku duży plac zabaw dla naszych dzieciaków;

na prawo od placu zabaw. W miejscu gdzie teraz leżą worki z ziemią i korą chcę zrobić altankęze stołemi krzesłami.

Altankę obsadzę winogronem na winko Nie wiem jak to zrobić bo tutaj znowu jest inny poziom terenu. Czy dać taką samą palisadę jak na placu zabaw i nawieźć ziemi na równo, czy zrobić coś innego? Widziałabym też pomiędzy tymi poziomami taki płyciutki prostokątny stawik jak u Danusi? ) Za altanką tam gdzie widać agregaty od pompy ciepła i klimatyzacji będzie drewniany budynek gospodarczy. Wejście będzie chyba od strony altanki tak by tą strone od podjazdu można było zagospodarować. Chcialam przy płocie posadzić pachnący jaśmin.( mam miłe wspomnienia z dzieciństwa gdy jeździlam do babci i u sąsiadki kwitł jaśmin i coś jeszcze ale nie wiem co?
W trakcie powstawania kostki zmieniliśmy trochę koncepcje na końcu podjazdu. na ścianie pod oknem kuchennym mamy kran i dalismy tam takim łukiem kostkę by uniknąć ewentualnego błota. Mniej więcej wygląda to tak:

Potem zrobię zdjęcie teraz karmię małego żarłoka Dzięki temu powstały fajne dwie 'zatoczki' w tej obok okna kuchennego chciałabym zrobić chyba różaną rabatkę.
Narazie to tyle, czekam na pomoc kogoś mądrzejszego
Nasz kawałeczek pod niebem 12:11, 11 maj 2011

Do góry
Chciałabym nieśmiało się przywitać i prosić o pomoc w zagospodarowaniu przestrzeni pod moim niebem . Moje niebo znajduje się tuż obok Łomży (podlasie), Dom kupiliśmy na początku ubiegłego roku cała energia 'poszła' w jego wykończenie. Mieszkamy tu od roku, razem z wiosną zaczeliśmy porządkować przestrzeń. Jestem laikiem. Przewertowałam wele gazet, szukałam inspiracji w necie. Zwrócilam się do firmy która w naszej okolicy zajmuje się projektowaniem ogrodów. Rozmawiałam z Panią która miała do nas przyjechać i to była nasza pierwsza, i ostatnia rozmowa ;(. Pani mnie olała, może moje 8arów nie bylo warte jej czasu? Nie wiem i już mnie interesuje. Wiele mi się podoba, chciałabym miec ogród 'jak z obrazka' tylko mam problem.JAK TO OGARNĄĆ?
Od frontu domu jest północny-wschód, ziemia V klasa, piasek, działka ma spadek w lewą stronę, jak robiliśmy studzienkę do odwodnienia to przekrój ziemi jest 'wielobarwny' po opadach woda wsiąka idealnie. Niestety nie zrobiliśmy nawadniania bo nie wiedzieliśmy jak (liczyłam na tę ogrodniczą firmę) a czas naglił bo przychodzili wcześniej umówieni brukarze ;((( w każdym rogu działki mam wyprowadzone przewody elektryczne. Po lewej stronie działki wzdłuż płotu posadziliśmy szmaragdy by odsłonić się od sąsiada i stworzyć tło dla przyszłych roślin.

Tak wyglądało przed brukarzami:
tył domu

front domu

Pierwsze założenia były takie

w wolnym tłumaczeniu po prawej stronie domu długi podjazd który spełnia również fynkcje parkingu dla samochodów. To co na fioletowo miało być rabatami , na zielono trawnik, za domem pomiędzy placem zabaw a altaną miała być fontanna w formie takiej kuli by dzieci mogły bezpiecznie się pluskać. W trakcie rabata pomiędzy furtką a bramą zmieniła kształt i teraz wyglada tak:

Nasadziłam w niej kilka roślin ale nie wiem czy dobrze... jakoś mnie nie zachwyca, Takie małe roślinki do mnie nie przemawiają ;( Po obu stronach furtki wsadziłam klony i zastanawiam się czy by ich nie dać dalej w szpalerze tutaj,

a pomiedzy nimi jakieś zimozielone iglaki w formie stożków ? jakieś inne niższe roślinki ? i żurawki - zakochałam się w nich ogladając ogród Danusi ( u mnie na zadupiu nie do zdobycia, więc zamówiłamok 30 sadzonek przez internet, narazie czekam)
Taras jest przez większość dnia nasłoneczniony. Na przeciw rosną wcześniej wspomniane szmaragdy, zaczełam robić rabatę, początkowo wytyczyłam ją z drewnianych obrzeży, ale mi się nie podobalo więc ją przerabiam. A że mam takiego oto najmłodszego pomocnika to praca idzie wolno

Na skraju placu zabaw (musieliśmy podnieść teren by go wyrównać pod przyszły plac zabaw) posadziliśmy trzy brzozy, narazie są wykorowane ale chcialabym coś pod nimi zasadzić. Obrzeże w tym miejscu jeszcze jest nieskończone ale będzie biegło do tej szarej palisady. Wygląda to tak;

cdn
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 10:23, 10 maj 2011

Do góry
Witam serdecznie Trafiłam tu przez zupełny przypadek i od wczoraj szczękę zbieram z podłogi... Jestem na etapie ogrodu (jeśli można to tak nazwać) zaczełam moją pustynie obsadzać ale jest to wypadkowa tego co mi wpadlo w oko, nie wiem jak to będzie wyglądało ostatecznie. PĘKAM z zazdrości ach chciałabym mieć taki piękny ogród
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies