Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część I

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I

ana_art 08:22, 12 maj 2011

Co to za roślinka ta pomiędzy iglakiem a drzewkiem ta o jasnych listkach?
http://www.gardenarium.pl/realizacje/ogrod-konstancji
Atanka 10:02, 12 maj 2011

Danusiu, wszystko takie piękne. dech zapiera! nie wiedziałam że w bieli siła taka dopóki do Ciebie nie trafiłam.
ale człowiekowi czasami zaświeci w głowie i w tym roku - zanim do Was trafiłam - z jednorocznych postawiłam na białe osteospermum.
Michael 14:43, 12 maj 2011

No no Danusiu ale u ciebie soczysta zieleń aż miło patrzeć
Pszczelarnia 15:35, 12 maj 2011

Danusiu, drodzy Forumowicze, mam pytanie. Jak prowadzić bzy? Mam piękne okazy w naturalnym żywopłocie po poprzednim właścicielu ale kwitną one już tylko wysoko. Czy je trzeba/można też przycinać? Kiedy? Prowadzić w kilku pniach (gałęziach a te odrosty od dołu usuwać)?
Michael 16:05, 12 maj 2011

Ewo - prowadzić bez - lilak to co masz na myśli?

Co do przycinania bzu-lilaka to bez lilak jest bardzo wdzięcznym krzewem do przycinania. Jeżeli to są stare krzewy to odmładza się je poprzez ścięcie nawet do 30 cm wys. pędów. Proszę się nie bać, że zostaną takie"kikuty". Bez bardzo szybko wypuści pędy z pąków uśpionych a liście będą dwa razy większe od poprzednich. Najlepiej cięcie wykonać wiosną. Trzeba się będzie jednak pogodzić z faktem, że nie będzie kwiatów w pierwszym roku. Rany zabezpieczyć pastą FUNABEN. Jeśli zależy nam jednak na kwiatach, to cięcie wykonać tuż po kwitnieniu. Z tym, że w przyszłym roku kwitnienie będzie słabsze.
Sebek 19:00, 12 maj 2011

Na początku muszę pochwalić przepiękne zakupy, bukszpanowe kule jak zwykle idealne!!!

No i przepięknie Ci Danuś dziękuję za śliczne sadzonki i nasiona !!!
Tak dobrze i fachowo zapakowanych roślin jeszcze nie widziałem.....
Doszły w całości nie pogniecione ani wysuszone - no idealne!!!!
Już je sobie posadziłem przy ciurkadełku. Przy okazji go poprawiłem a raczej ilość wypływania wody - teraz jest o wiele lepiej. Teraz tylko muszę zakupić citronelki, bo jest tam za ciemno z tymi ciemnymi żurawkami.
Pojutrze pojadę po Pisarzowic na dni otwarte - może i Ty się wybierzesz - albo ktoś z ogrodowiska ?
Może tam je kupię

Nasionek też jest bardzo dużo - czy mam otrząsnąć te wiechy i posiać same nasiona???

A za piękną przesyłkę darowuję Ci bukiet - na razie przez ekran

Safoya 10:58, 13 maj 2011

Hortensja bajeczna. Jakis czas temu szukałam takiej.
Chwilowo wyleczyłam się z hortensji. U mnie pięknie rośnie tylko anabelle. Wszystkie inne umarzły wiosną. Teraz odbijają od korzeni. Na tarasie pali je słońce, więc w doniczkach też się nie trzymają. Jak posadzę żywipłoty to zaszaleje

Michael dla mnie to też cenna informacja Przypadkiem wczoraj stałam pod takim lilakiem i właściel zastanawiał się czy nie wywalić "druciaka". Szkoda mi go strasznie bylo, więc popędzę z poradą od Ciebie

Ana 11:14, 13 maj 2011

Danusiu, jestem zachwycona Twoim ogrodem! Podoba mi się od A do Z, absolutnie wszystko! Najbardziej hortensjowe i różane dekoracje, misterne bukszpany, oczy mam rozbiegane Ja od niedawna po prostu szaleję na punkcie hortensji i róż, choć nie powiem, mam tremę przed ich sadzeniem, bo jestem początkująca. Ale Twój ogród ZACHWYCA!
Pwl 11:18, 13 maj 2011

pięknie Dunusiu, najbardziej podoba mi się się ten kącik z doniczkami za domem ma urok
ell 11:44, 13 maj 2011

Danusiu powiedz, czy te goździki zimują w gruncie, bo własnie wczoraj zasadziłam kępkę i nie wiem czy przeżyją do nastepnego sezonu