Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 19:17, 07 maj 2019

Do góry
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 19:12, 07 maj 2019

Do góry
Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 19:11, 07 maj 2019

Do góry
Wymyśliłam takie trzy rabaty z tyłu domu. Jutro mam wolne i chwytam za szpadel
Zobaczcie proszę czy chociaż linie będą w miarę w porządku, chciałam trochę uporządkować trawnik i doprowadzić go do w miarę prostego kształtu do koszenia, noi zasłonić tujami widok na bałagan za garażem - widać go na zdjęciu nr 3 w poście wyżej.

Rabaty mniej więcej mam w głowie, ale nie umiem ułożyć roślin

Rabata A ogniskowa- w kamieniu - serpentynit trochę niebieski jak pod bukami - barwinki ładnie by wyglądały + parę miskantów i koniec. Boję się, że za dużo tego kamienia, ale nie mam pomysłu co innego zrobić na nawierzchnię. Może dać więcej barwinków na obrzeżach - mam ich aż 25szt to by trochę zminimalizowały efekt dużej ilości kamienia.

Rabata B - w zamyśle zielono biała - ładna w zimie - na wprost widoku z okna tarasowego. Najpierw kwitła by tawuła wczesna na tle tui, a potem hortensja limelight i funkie fire and ice (moje wymarzone) + miskant/trzcinnik nie wiem

Rabata C - z boku tarasu z drzewem fastigiata, żeby dało trochę intymności z tej strony tarasu + rozplenice hameln + azalie czerwone w nóżki? Strzeliste drzewko ładnie będzie wyglądało, bo akurat wypadnie na środku ściany szczytowej.

w miejscu za tujami, gdzie napisałam "bałagan" będzie docelowo stanowisko ogrodnicze - stół do przesadzania roślin, składzik na doniczki i takie tam.
Co o tym sądzicie, będzie to jakoś wyglądać? Wiem, że mam mało miejsca i wszystko takie z krzywusa idzie, ale taką mam już działkę
Jak więcej błędów nie popełnić...... 19:10, 07 maj 2019

Do góry
Haniu, zdjęcia klona o które prosiłaś

Ogrodowy song 19:08, 07 maj 2019

Do góry
oliwka napisał(a)
Ewa migneło mi u ciebie na forum, że kupiłaś serduszkę. Skusiłaś mnie i kupiłam cytrynową odmianę z różowymi kwiatkami. Bedzie swiecić w dużej donicy pod miłorzębami
życzę udanej pogody na wyjezdzie
Kasiu, będziesz zadowolona; pokaż ją koniecznie na nowym miejscu. Cytrynowa jest piękna. Często tak jest, zobaczymy, spodoba się i akcja-reakcja W tym sezonie mam sporo roślin o takim wybarwieniu od trzmielin, trawek, klonów aż po tawuły
Dziękuję za życzenie...oby, oby

Pytałaś kiedyś o Hakonechloa i oprócz Aureoli mam jeszcze All gold...ta dopiero świeci.Popatrz..

Problemy z tujami 19:08, 07 maj 2019

Do góry
Cześć,

W zeszłym roku, w Listopadzie posadziłem kilkanaście thuj szamaragd.
Ziemia pod iglaki kwaśna, wokół thuj rozsypałem korę. W tym roku podlałem kilka razy, nie nawoziłem nicxym.

Jakie przyczyny mogą być brązowienia i czarnienia gałązek?

Pozdrawiam
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 19:08, 07 maj 2019

Do góry
Paprocie
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 19:03, 07 maj 2019

Do góry
Choroby i szkodniki świerków, świerk - Picea 19:00, 07 maj 2019

Do góry
Dzień dobry,
Przeczytałam wątek - nieoceniona pomoc - dziękuję.
Mam 30 serbów w szpalerze, wys. 1-2m, odl.2m. Sadzone 3,2 i 1 rok temu. Podlane 1 raz w kwietniu 10 litrów każdy + humus active papka i niedawno yara mila complex.

Problemy są trzy:
1) zasychające igły w pojedynczych skupiskach, po oberwaniu widoczna mała "watka" + ciemne "coś" - nie rusza się
2) na dolnych gałęzie zasychające igły na większą skalę, nawet całe gałązki łyse
3) biała wydzielina

Mam 3 inne 8-letnie świerki pospolite, gdzie usuwam galasy (sąsiadka ma modrzew).

Bardzo proszę o pomoc (problem podobny do vviki).
W ogrodniczym polecono mi ridomil gold - wszystkie opryskałam wczoraj, ale mam wątpliwość, czy problem dobrze rozpoznany.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 18:53, 07 maj 2019

Do góry
Makusia napisał(a)

Polinko ja już mówiłam, że altana bardzo mi się podoba Ale chciałam podpytać- na zdjęciach "przed-po" nie do końca jestem w stanie się zorientować- czy Wy przerabialiście dotychczasowy budynek na altanę, czy tez był rozburzony i altana została postawiona na nowo? No i drugie pytanie- w jaki sposób chcesz przeszklić? Jakieś drzwi rozsuwane?

Makusia, specjalnie dla Ciebie zajrzałam do mojego najmniej ulubionego folderu zdjeciowego, jakim jest remont altany

Proszę, oto historia naszej drugiej części ogrodu

Pierwsze co zrobiliśmy to wymiana siatki i wybranie 40 cm ziemi.

Tak się prezentowały nasze budynki gospodarcze

Na początku zrobiliśmy remont garażu a pozniej zaczelismy rozbierac kolejna szopke.

Po rozburzeniu i ręcznym wynniesieniu wielu ton gruzu...

Później przyszedł czas na nowe scianki, słupy i dach.

W tym roku, pod koniec kwietnia z wielką radością i ulga zakończyliśmy inwestycje pt. Altana

Przeszklenia planujemy po dwóch bokach szyby na stałe A środkiem drzwi przesuwane ale to bardzo odległy plan...

Czubajkowy Ogród 18:49, 07 maj 2019

Do góry
Doranma napisał(a)
[
Ostatnie szafirki.
Zwróć uwagę, że ta hortensja ma zostawione patyczki z dwoma węzłami na nowe pędy, a wypuszcza tylko na najwyższym. Też kiedyś tak miałam i hortensja szybko robiła mi się za wysoka i rzadka. Wtedy wszystkie pędy ścięłam na króciutko. Później w następnych latach ścinałam za pierwszym oczkiem. Ławeczka pod pergolą pięknie wygląda.
Nie wiem, czy to dobry pomysł sypać fusy na cały kompost bo fusy zakwaszają. Syp je od razu pod rh, hortensje lub borówki.
Gnojówka z kurzeńca jest bardzo mocna, u mnie jest rozpuszczana niecały litr gnojówki na 10 l wody.

Pozdrawiam
To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:39, 07 maj 2019

Do góry
Na słonecznym stanowisku kukliki powoli przekwitają, w cienistych zakątkach dopiero się rozwijają.

Maj to czas kalin.
Nana

i compactum

angielska

W moim małym ogródeczku - Dorota 18:38, 07 maj 2019

Do góry
basia3012 napisał(a)
Dorotko, dzięki za odpowiedż. Trochę więc tawuły wyrównam i na razie tyle.
Dorotko, a sąsiadka to potem w sezonie już róż nie nawozi? Tylko ten nawóz kurzy na zimę? Ja mam w tym roku po raz pierwszy 2 róże pnące i chcę uczyć się od innych, bardziej doświadczonych.
Pozdrawiam.
Myślę że nie nawozi już w sezonie. Po zimie rozgarnia kopczyki i miesza z rodzimą ziemią. Na wszelki wypadek dopytam.

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 18:38, 07 maj 2019

Do góry
Poza tym powolutku startują azalie i rodidendrony

I tylko lilak Palibin czeka wciąż w blokach startowych

To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:35, 07 maj 2019

Do góry
Zniechęciłam się do wymyślnych turzyc. Kyoto nie wytrzymała pierwszej zimy. Zastąpiły ją seslerie jesienne.

Opady deszczu nie zniszczyły kwiatów rododendronów.

Żagwin wciąż cieszy oko.

W moim małym ogródeczku - Dorota 18:33, 07 maj 2019

Do góry
Doranma napisał(a)
Dorotko, nie wiem jak to się stało że ja jeszcze w tym sezonie u Ciebie nie byłam! Moja wielka strata, bo tu tyle piękności z wyczuciem fotografowanych. Z przyjemnością oglądam ☺ Mamy podobne marzenie- oczko wodne. I obie zbieramy fusy z kawy - przywożę je z pracy i wysypuję do kompostownika. Z zaciekawieniem przeczytałam też o kurzaku. Dostałam od kuzynki kilka pudełek, miał iść na warzywnik, ale że to taka maź, to nie wiedziałam jak się za niego zabrać, więc stoi. Myślałam o podłożeniu go pod róże i peonie oraz clematisy. Jednak to silny nawóz więc chyba bezpieczniej będzie go przerobić na gnojówkę i podlewać. Dzięki za inspirację. ☺
Pozdrawiam serdecznie ☺
Zapraszam częściej. Nie wiem, czy to dobry pomysł sypać fusy na cały kompost bo fusy zakwaszają. Syp je od razu pod rh, hortensje lub borówki. Oczko zrobię, ale to będzie taka mała kałuża. Mam mało miejsca, a chcę żeby było przy altanie.
Gnojówka z kurzeńca jest bardzo mocna, u mnie jest rozpuszczana niecały litr gnojówki na 10 l wody.

W ogródku emerytki 18:22, 07 maj 2019

Do góry
Wykiełkowały mieczyki karłowe, szkoda, że była tylko jedna paczka.

W ogródku emerytki 18:19, 07 maj 2019

Do góry
Bardzo lubię wiosenne przyrosty na świerkach, są takie milutkie w dotyku

Kwitnie barwinek większy

To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:17, 07 maj 2019

Do góry
Zimno, wietrznie. Zimni ogrodnicy się pospieszyli. Dobrze, że byłam powściągliwa z wysiewem i sadzeniem ciepłolubnych roślin.

Lilak NN malowniczo zwisa nad kompostownikiem. Wprowadza odrobinę wiejskiego klimatu.

Mocno go podkrzesuję.

Do kwitnienia szykuje się rutewka orlikolistna. Sadziłam ja rok temu w fazie lekko przekwitłej. Ciekawe jak będzie wyglądała? Rośnie na prawo od tulipka.

Długa prosta wypełniła się bylinami. Żeby wejść w głąb rabaty, trzeba już stąpać na paluszkach.

W ogródku emerytki 18:16, 07 maj 2019

Do góry
Moje hosty

Żeleźniak Russela zregenerował się ładnie po zimie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies