Siedzę na tarasie i mam taki widok
I właśnie sobie tak pomyślałam, że skoro mam 3 niepotrzebne żurawki cytrynowe (wyglądają jak sałata) i 3 kulki trzmieliny Evergold to może je wsadzę w miejsce pomiędzy tarasem a cisami (z boku)
Oto 2 propozycje
Co myślicie?
Cześć. Przesyłam moje pierwsze zdjęcie z ogrodu wiosennego. Część rabat na których są kamyki do zmiany.Mam nadzieję ruszyć niebawem zainspirowana Waszymi wspaniałymi ogrodami.Kocham wszystkie realizacje Danusi. Chciałabym kiedyś chodź w małej części nauczyć się tak zestawiać rośliny jak Ona.
Piwonia tylko jedna drzewiasta, albo dwie ..takie szybkie..
Myślę że glony nitkowate pojawia się wcześniej czy później, bo powstają w sprzyjających warunkach, a tych nie unikniemy w sztucznych zbiornikach. I to chyba nie tylko do rogatka zależy..
W każdym razie po jednym dniu od dodania środka woda już się zrobiła całkiem ładna, tylko muszę odkurzyć to co się wytrącił z wody. Ociepla sie to i rośliny ruszą .. widać to po trawniku i roślinach..
Woda wczoraj dolewana, nie było jej na tej półce , widać ile się wytrąciło osadu.
Moża nie histeryzować, ale nie po to mam oczko by patrzeć na brudną wodę.. na brudna popatrzeć to pójdę na sąsiednie stawy
H. purpurescens, nigdy nie potrafiłam mu zrobić dobrego zdjęcia. W naturze urzeka wprost. Sieje mi się pod cyprysikiem o żółtych igłach i właśnie dosadzam siewki dookoła cyprysika.
H. purpurescens to ten na talerzu o najciemniejszych kwiatach, chociaż nie pełnych.
Jaki piękno nowy awatarek.. aż nie poznałam. Dzięki za komplement dla mnie i dla oczka
A ciemiernikami nie mogę się przestać zachwycać.. są po prostu piękne i już I t wszystkie bez wyjątku Nawet cuchnące
I jeszcze kilka obrazków, niestety komórką, nie mam jeszcze nawyku zabierania aparatu na działkę
morela:
miodunka:
stipa:
hiacynty u mnie na takim etapie:
i jeszcze wczoraj posadzone lilie, nie wiem, czy nie za blisko:
Trochę popadało nocą i jak wyszłam dzisiaj do ogrodu i pochyliłam się nad ciemiernikiem to poczułam jego zapach. Ja myślę, że wiosna się u mnie na dobre zaczyna!
Potrzebę gromadzenia ciemierników mam już za sobą. W tej chwili stanowią dla mnie pewien problem. Za dużo dają siewek, a i z nimi jest problem.
Zrobiłam talerzowy przegląd kwiatów.
Nie kręcą mnie już odmiany o pełnych kwiatach.
Najciekawiej według mnie prezentuje się H. purpurescens i H. viridis.
H. viridis. Pozyskany z rowu i tak zidentyfikowany.
U mnie jednak jest jakiś specyficzny mikroklimat. W porównaniu z Twoimi roślinami to 2-3 tyg. moje później. Róże odkopczykowałam i te dwie mają pączki, ale będą słabsze niż pozostałe. Za to ładnie przetrwały 2 zakopczykowane w doniczkach. Bobo mają pączki, ale te zielone kropeczki to tylko w okularach dostrzegłam Niestety powojniki oglądałam bez okularów i obcięłam przy ziemi, bo sądziłam, że już po nich. Dopiero później zauważyłam, że jednak w kącikach coś zielonego było Jakby na to nie patrzeć - należało okulary nosić, a tak będę musiała kupić.
To te 2 marnoty:
Dziękuję
Nowe rabaty powoli ruszają co nie co widać jak dosadzę cisy i buki to nie będzie tak pusto
Carex gold fountain jest bardzo ładny cały rok, polecam Ci tylko jest jeden warunek.... żeby rósł w półcieniu....bo na patelni będzie brzydki,suche konce będzie miał....