Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Przedziwny Ogród 09:36, 06 maj 2019

Do góry
dana1s napisał(a)
Kocham tawuły Twoje są gigantyczne, jak kwitną to nie można oderwać od nich oczu
Cudnie!

Dziękuję
Teraz zaczyna rozkwitać wisteria. Powoli pojawiają się pierwsze kwiaty.

...uDany ogród 09:28, 06 maj 2019

Do góry
Dziewczyny nie dziękuję, trzęsę się całą. Duży już pisze... teraz tylko spokój...mam nadzieję, że wszystko pójdzie w najlepszym porządku!

Kłopoty - problemy z trawnikiem 09:24, 06 maj 2019

Do góry
Witam

Napisalem poniewaz moze tutaj ktos mi pomoze jesli chodzi o problem z jakim boryka sie moj trawnik a bardziej ja...
Otoz trawnik ma trzy lata..zostal zakladany (siany) przez firme ogrodnicza zakladajaca mi ogrod (nie pamietam jaki miks traw wysiali ale z tego co pamietam byla to mieszanka sportowa).
Jestem od 15 lat golfista wiec oczekiwania co do wygladu trawnika mam spore a takze wydaje mi sie a raczej wydawalo ze sporo wiem o pielegnacji trawnika ale z tym sobie juz nie moge poradzic bo wyczerpuja mi sie pomysly i mozliwosci...
Otoz przez pierwsze 1,5 roku trawnik byl super...od tego czasu zaczely sie klopoty a mianowicie zaczely sie pojawiac na trawiku miejsca (ok 1-3m2 nieregularnych ksztaltow) gdzie trawa nie rosla (nawet po nawozeniu). Po dwoch latach przeprowadzilem pierwsza wertykulacje i aearacje..trawnik nawozony jest regularnie Yara Milla Complex od maja do konca lipca-polowy sierpnia. Nawadnianie automatyczne poranne. Do tego uzywam okolo dwa razy w sezonie Chwastox Trio by pozbyc sie chwastow. Wyglada to teraz tak ze trawa rosnie bardzo nieregularnie, nawet po nawiezieniu. W tym roku przeprowadzilem juz aeracje, wertykulacje i dosiewke. Z tego co zauwazylem to podstawa zdzbla ma taka zolto osnowke ktora "nie schodzi"...przy regularnym koszeniu trawa sie rozkrzewia ale ta osnowka nadal pozostaje co powoduje ze trawa wyglada na bardziej zolto niz zielona w tych miejscach (szczegolnie przy niskim koszeniu). W zeszlym roku zastosowalem srodki na bazie trzciny cukrowej bo myslalem ze to nicienie...po wykopaniu probki trawnika nic nie znalazlem jednak..w tym roku po zimie zastosowalem Gwarant 500sc jako fungicyd zgodnie z zaleceniem w odstepach 14 dni dwukrotnie. Poprawy narazie nie widze. Nie wiem co jeszcze bo mam wrazenie ze to walka z wiatrakami..juz dochodze do wniosku ze najzwyczajniej na swiecie za duzo o niego dbam bo sasiedzi sie smieja ze nic nie robia a maja ladniejsza trawe niz ja. Stwierdzilem ze jako ostatnia probe mojej walki zasiegne pomocy u Panstwa (na polach golfowych polecali mi wszystko to co juz zrobilem). Jesli to nie zadziala to chyba zostawie trawnik na rok dwa nic z nim nie robiac oprocz koszenia i nawozenia i jesli sie nie poprawi to zlikwiduje wszystko i zaloze trawnik z rolki. Naczytalem sie o chorobach trawnika sporo ale nic mi pod to nie pasuje a tym bardziej ze nie widac poprawy postepujac zgodnie z zaleceniami na wiele chorob.
Bede bardzo wdzieczny za odpowiedz zwrotna i pomoc.
Pozdrawiam

Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 09:23, 06 maj 2019

Do góry
System automatycznego nawadniania 09:21, 06 maj 2019

Do góry
pawel88 napisał(a)

PiterSas, podałeś przykład że rura 25 traci 0,1 atm na 100 m, trochę mało, zależy przy jakim przepływie chyba. wykres z linku poniżej mówi co innego, np. przy przepływie 2m3/h traci 1,5 bar na 100m.

https://www.system-nawadniania.pl/pl/n/18

Hej.
Masz rację. Chodziło mi o stratę 1 atm.
Pozdrawiam
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 09:20, 06 maj 2019

Do góry
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 09:19, 06 maj 2019

Do góry
Przedziwny Ogród 09:09, 06 maj 2019

Do góry
gogo napisał(a)
Ale piękne są te tawuły, jak obsypane puchem
Szkoda, że są takie duże, u mnie się niestety nie zmieszczą, więc będę oglądać u Ciebie

Tawuły swój popis zrobiły. Teraz będą przycinane. Mocno też przytnę szczepione migdałki. Na nowych pędach za rok pojawi się mnóstwo pięknego kwiecia.
Dziękuję za odwiedziny i zapraszam częściej Pozdrawiam gorąco

System automatycznego nawadniania 08:59, 06 maj 2019

Do góry
PiterSas napisał(a)

Ogólnie przyjmuje się straty na elektrozawór ok. 0,3 atm, rura 25 0,1 atm na każde 100 m, reszta (kolanka złączki ok. 0,08 - dla wszystkich na jedną sekcję).
Pozdrawiam

PiterSas, podałeś przykład że rura 25 traci 0,1 atm na 100 m, trochę mało, zależy przy jakim przepływie chyba. wykres z linku poniżej mówi co innego, np. przy przepływie 2m3/h traci 1,5 bar na 100m.

https://www.system-nawadniania.pl/pl/n/18

Warzywa i poletko pod przyszły ogród na pożyczonej ziemi :) 08:21, 06 maj 2019

Do góry
Bób rośnie, cebula z ubiegłego roku i doniczkowo moje..

Buk pospolity - Fagus sylvatica 08:19, 06 maj 2019

Do góry
Mój purple fountain nie może się zdecydować, która z gałązek ma być przewodnikiem. Podpowiedzcie jak przyciąć, bo jedna cieńsza pnie się pionowo i tą przywiązałem jesienią do bambusa, a druga grubsza, która szła w bok też ma ochotę być przewodnikiem.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:19, 06 maj 2019

Do góry

Jak już się zbierałyśmy do wyjścia, to akurat zaczęło świecić słońce i zrobiły się lepsze warunki do robienia zdjęć. No ale już było za późno żeby robić kolejną rundkę wokół rabat

Danusiu, dziękuję bardzo za możliwość poznania tego ogrodu. Ta wizyta była bardzo inspirująca i pouczająca. Mam nadzieję, że będę mogła przyjechać jeszcze nie raz, żeby zobaczyć te rabaty w innych odsłonach.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:14, 06 maj 2019

Do góry
Nad tą szczególnie dużo czasu spędziłyśmy i żadna z nas nie wyszła bez pamiątki

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:12, 06 maj 2019

Do góry
No, jestem z powrotem.
Wczoraj dzieci wracały z weekendu z dziadkami, więc nie mogłam dokończyć wrzucania zdjęć.
Tak jak pisałam, kompozycje kwiatowe są bezbłędne.

Moja działka na Dębowym Lesie 07:56, 06 maj 2019

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Acha,dzięki.
Kotka faktycznie jest urokliwa. I łowna

A czemu zlikwidowałaś żółte ?Przecież są ładne

Podoba mi się ten kobierzec
Jak więcej błędów nie popełnić...... 07:54, 06 maj 2019

Do góry
Anetko, strasznie podoba mi się Twój ogród. Piękne rabaty, po prostu piękne. Proste linie, nieprzeładowane gatunkami. Wpadam tu od czasu do czasu, ale teraz przejrzę stronka po stronce, żeby dowiedzieć się jak mam więcej nie popełniać błędów .

Ostatnio jestem fanką drzew wielopniowych. Dałoby radę sfotografować bliżej okolice Twojego drzewka, które widać w głębi? Co to za drzewo?

Blaski i cienie nowego życia 07:52, 06 maj 2019

Do góry
Co zjada orliki? Ślimaki????

Mały Biały Domek na Zaciszu - zapraszam 07:51, 06 maj 2019

Do góry
Hej Hej
Pomajówkowe pozdrowienia śle!

Udało mi się co nieco posadzić podczas długiego majowego weekendu, mimo niesprzyjającej zimnej pogody... oczywiście to jeszcze nie koniec prac. Tak to wygląda na tą chwilę. Zabrakło mi tawuł na obwódkę muszę dokupić więcej
Zabieram się za zamówienie traw z internetu- Carex Elata Aurea tylko zastanwiam się ile sztuk i jak je posadzić w nogach trzmielin???
Blaski i cienie nowego życia 07:47, 06 maj 2019

Do góry
Adela napisał(a)
Rodgersja kasztanowcolistna?

Poznajesz?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies