Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Miłkowo - sezon 2016-2022 14:43, 04 kwi 2019

Do góry
Katarzyna13 napisał(a)

Irenko śliczne te twoje wisieńki czy przycinasz je wiosna po kwitnieniu? Słyszałam że są różne szkoły.
Tulipanki słodkie.
A tak na marginesie kto tu idzie jak burza? ty to już prawdziwe tsunami

Kasiu, przycinam 2 razy w sezonie, ale tylko po kwitnieniu
Kolejne 2 na pniu mam bliżej czerwonego zakątku. Tu mają sucho, to mi słabiej rosną. Może i lepiej

i drzewo, na jesień kilka konarów obcięliśmy, bo pod dach właziły

Datura 14:38, 04 kwi 2019

Do góry
Pisałam wcześniej, że co dwa lata daję nową ziemię, kompost do donic z brugmansjami. W tym roku system korzeniowy był tak rozbudowany, że usunęłam 2/3 korzeni. Dałam po 40 litrów dobrej ziemi z nawozem dla każdej rośliny (mam dwie).
Tak to wyglądało.

I tak przed posadzeniem, po usunięciu korzeni i otrzepaniu z ziemi.
Miłkowo - sezon 2016-2022 14:34, 04 kwi 2019

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)
Kurde, takie masz hektary i wszystko juz poprzycinane, wygrabione, wycacane, ogrom pracy -szok!
Niech ktoś tylko mnie się polituje, że ja duzo robię- z miejsca odeślę do Ciebie !!!

A Ty juz podlewasz, to tak sucho masz?

Daria, jeszcze nie wszystko, wiesz...samo życie, robię, jak jest czas, a tego stale brak.
Wcale nie masz mniej pracy, niech się litują
Ale przyjemność mi sprawiło, jak facet od okapu wszedł i się zachwycił ogrodem, miłe to, w końcu pierwszy, co o robocie nie gadał

Akwarela w ogrodzie:) 14:26, 04 kwi 2019

Do góry
Co roku obiecuję sobie, że koniec kupowania
Jeżówki i krwawniki już doszły. I tyle z obiecanek.
Miłkowo - sezon 2016-2022 14:26, 04 kwi 2019

Do góry
Agania napisał(a)

U Was wiosną już zaawansowana ach pięknie jest...oryginalne w kolorze te bratki
Leoś poluje, a na co?

No mnie też one zauroczyły
Wiosna w pełni, a Leoś dziś mnie wkurzył, połamał gałęzie u magnolii łazi pod nie i rodki i wali kupy i łamie wszystko; a poluje na ptaki, ale ma dzwonki przy obroży, to może ochronię.
Wezmę te połamane, pomoczę w ukorzeniaczu i będę coś próbować, jeden taki kawałek przyjął się, ale teraz to już duże gałązki połamał.

cudowny jest Leonard Messel
szybko rosną, u mnie mają tu trudne warunki, ale jakoś im nie szkodzi
czekam aż osiągną kilka metrów i wyjdą ponad łuki

Miłkowo - sezon 2016-2022 14:16, 04 kwi 2019

Do góry
an_tre napisał(a)
To może i ja swoją podręczną łopatkę znajdę jak będę dale ryć zagubiłam ją w ub, roku, jeszcze mam szansę

Oj Aniu, masz
Nawet nie wiesz, jak się cieszyłam z odnalezienia moich widełek

Pissardi koło domu, wielkie drzewo
róż i biel zaczyna u mnie królować

a druga, jako drzewo koło imprezowni
też wielka

i na pniu pod murem
Miłkowo - sezon 2016-2022 14:10, 04 kwi 2019

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Jest świetny
Dzięki za fotkę.
Piękna ta twoja wiosna.I taka bogata

Dzięki Aniu
Dziś same awarie, net padł, letnio, ale wichura, że wszystko lata, w pile na wysięgniku strzeliła część, zmywarka nawalona, okap na gwarancji i tak od rana latanie, jeszcze tylko z piłą ogarnąć, reszta już działa.

moje 22-letnie zwykłe tulipany, co rok niezawodne, choć w klatce siedzą
bratki coraz bardziej się rozkręcają
reszta bratków i stokrotek do sadzenia ...nijak nie wyrabiam

Ogrodowo zakręcona. 14:00, 04 kwi 2019

Do góry
A z drugiej strony mogłoby być?

Bawarka 13:26, 04 kwi 2019

Do góry
Lustra sa tak powieszone, ze stojac w jednej czesci ogrodu, widze dwie nastepne Efekt zamierzony

Bede jeszcze dosadzac

Nowy zakupy do bajora. Dla mnie nowosc...ale za to jaka piekna Nie wiedzialam, ze sa rozowe kwiaty do wody

Bawarka 13:17, 04 kwi 2019

Do góry
Tarasowe przymiarki

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:16, 04 kwi 2019

Do góry
Iwona100 napisał(a)

g]
Czy mogę prosić o nazwę tych szczepionych roślin? Cóż to takiego?
Wszystkiego po trochu 13:12, 04 kwi 2019
Do góry
mirkaka napisał(a)

Też w jednym miejscu natknęłam się na takie coś wygniotłąm ile dopatrzyłam, już nic takiego w ziemi nie zostawiam, pamiętam jak nawoziłam ziemię po budowie i w ziemi były larwy pendraków a ja myślałam, że będą z tego motylki i zostawiłam głupia. Teraz już wybijam wszystkie larwy.
Bawarka 13:12, 04 kwi 2019

Do góry
nicol21 napisał(a)
Ja myślałam że w nowoczesnym ogrodzie nie będziesz fundowała sobie kwiatów i stokrotek a tu proszę wiosna i ciągnie do piękna

Nadal czekam na więcej zdjęć z ogrodu

Nowoczesny nowoczesny...a stokrotki stokrotkami

Jedno drugiemu nie przeszkadza...tylko troche inaczej...spokojniej...Prosciej.

Nigra

Fajnie wygla na czarnym tle

Bawarka 12:59, 04 kwi 2019

Do góry
eda napisał(a)
same cuda

Edytko

Bawarka 12:58, 04 kwi 2019

Do góry
Mysza napisał(a)
Kasiu magnolie masz już cudne. I szafirki...i hiacynty...
Czy piwonie jakoś zasilasz i kiedy ? U mnie są jeszcze bordowe.Nigdy jeszcze nie kwitły, a mam je chyba z 4 lata.Niby nie są za głęboko posadzone.

Myszko, nigdy nie nawozilam piwonii. Czesto spotykam sie z opinia, ze one tego nie lubia-jak jest naprawde- nie wiem Moje, nawozow nie dostaja i tez pieknie kwitna, nawet te, ktore wiosna sadze potrafia w tym samym roku zakwitnac
Pokaze Ci cos...Zreszta juz kiedys pokazywalam...w czym rosna moje rosliny...
Polowa ogrodu, to ciezka, bardzo twarda glina. By cokolwiek posadzic, potrzebuje koparki...I tu nie zartuje. Druga polowa, to zwirownia przykryta 5 cm warstwa ziemii ...I w tych kamykach, w tej zwirowni tez mi wszystko rosnie. Co widac na zalaczonych obrazkach
Zwirownia...

Tak sobie mysle...Wykop ja/rozdziel i posadz jeszcze raz( nie glebiej niz szerokosc palca). W sumie, jezeli nie kwitla 4 lata, to nie masz nic do stracenia...Zmien jej miejsce Aaaaa... ludziska mowia,ze piwonie sadzi i lub przesadza sie w sierpniu. Ja tego potwierdzic nie moge, swoje traktuje jak mi pasuje
Glina...

Bawarka 12:30, 04 kwi 2019

Do góry
Muszelka napisał(a)
Wiosna u Ciebie pełną gębą!

Stokrotki koniecznie pokaż, chyba będą obłędnie wyglądać w tych doniczkach!

A tak moga tez byc?

Do duzych zabraklo ziemi

Ogród Muszelki 12:30, 04 kwi 2019

Do góry
To jeszcze dwie kokardki Wiosna!

Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 11:38, 04 kwi 2019

Do góry

Witajcie!

zasypaliśmy ostatnio dziurę po basenie, jest to teren pod sosnami i świerkami, strona zachodnia. teren tez jest "wcięty" pomiędzy dwie nierówności, wcześniej były tam wbite płotki drewniane, co tworzyło taki murek oporowy
wszystko spróchniało, zaczęliśmy to wydzierać- uwaga obraz rozpaczy

i stad pytanie i prośba o Wasze spostrzeżenia

Witajcie,
- czy lepiej tą ziemię zsypać w dół trochę, dosypać ziemi i stworzyć tam taki mały spad/skarpę?
- czym ją obsadzić- jakieś jałowce zadarniające?
- czy jednak lepiej palisady murowane?
- pod świerkami są resztki dużej, zbitej trawy, źle się tam dociera z obkaszarką nawet - może pozbyć się tam darni i obsadzić czymś zielonym? tylko niczym fioletowym jak barwinek bo nie lubię tego koloru
- na środku myślimy o małym kąciku wypoczynkowym- jakaś ławeczka, może to wysypać korą i zrobić jakąś dróżkę z kamienia
- słońce dociera jedynie kolo południa w najbardziej prawy róg zdjęcia, tak to jest tam cień, pomiędzy świerkami przebijają delikatne promienie słońca od czasu do czasu
- czy pod płot nadały by się hortensje bukietowe?
- cały ogród jest mocno zimozielony, bukszpany, iglaki, sporo traw, - jakie jeszcze rośliny by się w tym cieniu przy wysokich wieloletnich iglakach miały dobrze?

Kłopoty - problemy z trawnikiem 11:35, 04 kwi 2019

Do góry
83piotrek napisał(a)
Witam, pisze oddzielny temat bo od jutra zaczynam wolne i kolejna walke z trawnikiem a wszyscy specjalisci doradzaja co innego. Mam nadzieje ze ktos na tym forum podpowie co robic:

W lipcu 2017 roku firma wysiala z siewu na 1200m2 ziemii pod lasem trawe agroland hercules. Jak zaczela wschodzic pojawily sie pasy, pierwszy rok nawozilem,podlewalem ale byla posiana zadko i z pasami.
Rok temu rozkrzewila sie, ale upaly ja zmeczyly a ja nie bylem w stanie dobrze podlac 1200m2.

Na ta wiosne trawa ma niecale 2 lata. Polowa trawnika siano, ale jest zielona. Druga czesc to samo siano.

Co do zdjec. Pokazuja one najgorsze miejsca na trawniku gdzie same siano, ale najlpesze zielone- gdzie robilem probne paski wertykulatorem- ale trawa po wertykulacji-moja najlepsza po -wyglada tragicznie...
Foto 1 i 3 to efekt po wertykulatorze na ladnej trawie
Foto 2 i 4 to najgorsze miejsca trawnika

Specjalista ze sklepu na podst zdjec kazal:
1. zrrobic wertykulacje (tylko na ladnej trawie wyrywa mi 95% wszystkiego) co widac na foto
2. dosiac trawe kalnas sahara- bo zadko podlewam
3. zasilic najlepiej obornikiem bydlecym w granulacie zaraz po(mowi ze w glebie nie mam zycia) . ogladal probki ziemii, ph zasadowe az za bardzo. ale do tego jestem nie przekonany, czy nie lepiej zwykly nawoz NPK ?

Problem leży gdzieś w ziemi i w zaniedbaniu podlewania. Gdyby była dobrze podlewana i zyzna ziemia, tak by nie wyglądała.
Malutki pod lasem 11:21, 04 kwi 2019

Do góry
Najnowsze info od M, przyszedł kurier z jarząbami.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies