Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Wzgórze chaosu 21:43, 09 kwi 2021

Do góry
Iwonka napisał(a)
Powiesiłam nowy kwietnik i posadziłam w nim bratki.
Znalezienie malutkich w tym kolorze graniczyło z cudem w tym sezonie, ale się udało
Gałązki brzozy pewnie wkrótce się zazielenią.

Nowy nabytek pięknie się prezentuje
Ogrodowe marzenie Mrokasi 20:02, 09 kwi 2021

Do góry
u mnie barbule tez zadnych pakow nie maja. ale to mnie akurat nie martwi, bo one pozniej ruszaja. budleje moga nawet w maju wypuscic od dolu.

zurawek dawno sie pozbylam, jest ich kilka w ogrodzie i dogorywa brunnery swietny pomysl, zauwazylam ze moje wlasnie wzeszły, sa piekne i listkow maja wiecej niz wtedy gdy je sadzilam. sa swietne.

dzis pozegnalam moje 3 brzozy Long Trunk, poszły do nowego ogrodu w zastepstwie jednej posadze kousa, dla ktorego w koncu znalazlam miejsce. I jutro podjade do ogrodnictwa po nowe brzozy albo moze jakies inne drzewiszcza mi wpadna w oko
Wzgórze chaosu 19:36, 09 kwi 2021

Do góry
Iwonka napisał(a)
Znalezienie malutkich w tym kolorze graniczyło z cudem w tym sezonie, ale się udało

Cudowne widoki Kwietnik i ławeczka baardzo mi się podobają
Pozdrawiam
Mały domek z ogródkiem 16:05, 09 kwi 2021

Do góry
I cyk - zbliżenie

W rzeczywistości świerki posadzone są w większych odległościach od siebie.

Planuję:
- wywalić dwa derenie spomiędzy świerków, w ich miejsce przesadzić dwa świerki ze ,,ściany wschodniej”
- wywalić 2 brzozy sprzed domku narzędziowego, dosadzić 1 brzozę koło dereni po zachodniej;
- cyprysik nutkajski jest chyba za blisko domu - przesadzić w miejsce wysadzonych świerków ;
- katalpa jest 5 m od tarasu i 3 od płotu. Zostawić??? Wywalić??? Ona nie jest szczepiona , tylko zwykła. Wsadziłam ją tam, bo chciałam trochę cienia na tej spiekocie. Ale do połowy maja to same badyle.... Cóż z nią począć ??
- w cieniu świerków planuję rabatę z rodakami - rośnie tam już jeden;
- ta niebieska kulka to Kalina (nie wiem jaka) - przesadzić bliżej płotu ???
- na całej długości ogrodzenia od wschodu dosadzę tuje szmaragd.

Wszelkie sugestie mile widziane
Wzgórze chaosu 19:08, 08 kwi 2021

Do góry

W samym słońcu 18:45, 08 kwi 2021

Do góry
sarenka napisał(a)

Mamy obsadzone owocowymi na działce obok,ale chyab mu za mało...
Mamy borówki, truskawki. Owocowe drzewa miały iść wzdłuż ogrodzenia i może wrócimy do tej koncepcji choć chciałam brzozy tam posadzić...

a widzisz haa pewnie co swoje to swoje my też na początku mieliśmy tylko jabłonkę a teraz doszła wiśnia czereśnia śliwka także spoko
truskawki słoneczne miejsce i będzie oki nie martw się zawsze można przenieść jak zmienisz zdanie że nie tu
W samym słońcu 18:36, 08 kwi 2021

Do góry
eda napisał(a)

To fajnie cieszę się ale z migreny to się nie cieszę współczuję ...
Owocowe to trzeba pamiętać że dość sporo miejsca potrzebuje chyba że karłowate ,szczepione tak zwane na paliku to korona nie będzie duża i liście jesienią opadają ...cczyli bardziej na boku ogrodu..warto wydzielić część ogrodu na owocowe bo i zapylanie ...żeby owocowały
Zapraszam do mnie

Mamy obsadzone owocowymi na działce obok,ale chyab mu za mało...
Mamy borówki, truskawki. Owocowe drzewa miały iść wzdłuż ogrodzenia i może wrócimy do tej koncepcji choć chciałam brzozy tam posadzić...
Wzgórze chaosu 18:05, 08 kwi 2021

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Iwonko ciemierniki pod brzozami cudnie wyglądają
Ja też mam plan na przyszły rok kupić na rabatę dereniowo- brzozową
Zeszłoroczne Niger mają pełno pąków i kwiatów, widać,że im u mnie dobrze
Cudne te molinie z hortkami... zakupiłam nawet przez Twoje śliczne fotki

Ciemierniki i brzozy to super duet.
A jako, że nasze brzózki są młode mamy szansę, że fajnie nam się razem rozrosną bez konkurencji o wodę.
Mam 4 Niger do dosadzenia na tej rabacie, ładną falę stworzą między hortensjami i z brzozami w tle.

Ciemierniki Niger są obłędne, wyglądają jak bita śmietana
Pod tymi kwiatami jest jeszcze mnóstwo pączków. A kupowałam raptem z kilkoma rok temu.
Super, że i tobie ładnie rosną. Ciekawe, czy równie chętnie będą nam się wysiewały.

Na froncie mam tylko dwa ciemierniki wschodnie, przy wejściu do stolika. Te coś słabiutko mi rosną.
Dlatego między hortensje wsadzę chyba zwykłe Niger. Latem ta rabata ładnie wygląda a teraz łyso.
Ciemierniki to chyba dobry pomysł na tę wiosenną pustkę. Kwitną dłużej niż cebulowe.
Własny Vengerberg 11:57, 08 kwi 2021

Do góry
Witajcie

Jestem człowiekiem z bloku. Spędziłam tam całe swoje życie. Od dziecka marzyłam o domu, a dokładniej o przydomowym ogródku. Kilka lat temu przedyskutowałam sytuację z małżkonkiem i zapadła decyzja o zmianie mieszkania. Rozważaliśmy trzy opcje: 1) większe mieszkanie z dużym balkonem; 2) większe mieszkanie z przydomowym ogródkiem; 3) dom. Dla mnie szczęśliwie podjęliśmy decyzję o szukaniu działki. Udało się, w grudniu 2018 staliśmy się posiadaczami własnego zakątka o powierzchni 1004m2.

Działka sobie stała (czemu nie pomyślałam wcześniej, żeby coś już rozplanować i posadzić drzewa?), projektowaliśmy dom, zdobywaliśmy wszystkie pozwolenia. Aż w końcu nadejszła wiekopomna chwila i mogę powiedzieć, że w tym miesiącu ruszymy z budową.

Stan ziemi na działce jest tragiczny. Sąsiad od północy utwardził sobie dojazd na działkę podaczas budowy (żeby nie rozjeżdżać drogi wewnętrznej - ta po prawej stronie na mapie). Dlatego wszędzie jest rozwleczony gruz obecnie, rośnie zielsko, chwasty.
Zanim zaczną kopać fundamenty za całej działki będziemy ściągać ok 30-40cm ziemi. Dodatkowo nasz zakątek jest położony poniżej drogi miejskiej (od południa) i naszej wewnętrznej. Liczymy, że ziemia z wykopów trochę nam wyrówna, ale i tak będzie jeszcze sporo trzeba będzie nawieźć.

O ile nie będzie obsów czasowy, to do końca roku ma stać gotowa bryła domu (ewentualnie elewacja na wiosnę), dlatego chcę równocześnie pracować nad ogrodem.

Ogrodowy plan 2021:
- przemyśleć zagospodarowanie działki
- postawić płot od zachodu
- latem (gdy będzie już bryła domu) rozpocząć nawiezienie ziemi (przynajmniej tam, gdzie nie będą się budowlańcy szwędać)
- jesienią posadzić żywopłot
- jesienią posadzić drzewa owocowe do micro sadu
- jesienią posadzić brzozy doorenbos przy miejscu na altankę
- późną jesienią zakupić solitera

Bluszcz pospolity - Hedera helix 20:40, 07 kwi 2021

Do góry
sylvia napisał(a)
Nicol21, jeśli obcięłaś pędy bluszczu rosnące na pniu brzozy, to automatycznie odcięte zostało dostarczanie wody. Bluszcz uschnie od tego miejsca wzwyż. Bluszcz nie zachowa się jak jemioła, na szczęście to nie półpasożyt. Na dole, pod brzozą będziesz musiała wyrwać ręcznie pędy, a w kolejnych tygodniach, sukcesywnie pozbywać się odrostów, których będzie coraz mniej. W taki sposób pozbyłam się bluszczu pod dwoma wiekowymi świerkami u rodziców. Powodzenia, pozdrawiam Cię Nicol.

Dziękuję Ci - to świetna wiadomość Zatem czekam aż uschnie i może kiedyś uda mi się większość go ściągnąc z tej brzozy.

Będę się bawić w usuwanie z trawnika choć tam jest pełno małych na jakiś 30-40m2 .

Pozdrawiam Sylvia.
Bluszcz pospolity - Hedera helix 18:24, 07 kwi 2021

Do góry
Nicol21, jeśli obcięłaś pędy bluszczu rosnące na pniu brzozy, to automatycznie odcięte zostało dostarczanie wody. Bluszcz uschnie od tego miejsca wzwyż. Bluszcz nie zachowa się jak jemioła, na szczęście to nie półpasożyt. Na dole, pod brzozą będziesz musiała wyrwać ręcznie pędy, a w kolejnych tygodniach, sukcesywnie pozbywać się odrostów, których będzie coraz mniej. W taki sposób pozbyłam się bluszczu pod dwoma wiekowymi świerkami u rodziców. Powodzenia, pozdrawiam Cię Nicol.
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 06:44, 07 kwi 2021

Do góry
No kolejną bo to najlepsza moja magnolia
1. Kompaktowa i kolumnowa
2. Żółta
3 kwitnie późno w maju i dość długo

Brzozy nie wywalę bo ładna i szkoda, chciałam oddać w dobre ręce

Obiela rosła dobrze cały sezon
Obie wygladaly tak samo a na wiosnę taki zonk...

Gosiek33 napisał(a)

Kolejną?

Rano miałam -6C zobaczę co zostanie z pąków. W ogrodzie szaro-buro ptaki szukają ziaren

Optuję za pozbyciem się brzozy i tak kilka u Ciebie rośnie

edit zobaczyłam, która to - nie ruszaj jej przepiękny egzemlarz i już wielka urosła. Gdy magnolię zważy mróz (a tak bywa wygląda paskudnie. Oberwać zmarzniętych pąków się nie da i wtedy cały krzew wygląda rozpaczliwie jak z se starymi szmatami na gałęziach... i to dłuży czas

Obieli, gdy już ciepło będzie obejrzyj korzenie. Może nie załapała. Tak miałam z jedną biedaczką ale już w tym roku zapowiada się dobrze
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 06:37, 07 kwi 2021

Do góry
Kasya napisał(a)

Sunsation

Kolejną?

Rano miałam -6C zobaczę co zostanie z pąków. W ogrodzie szaro-buro ptaki szukają ziaren

Optuję za pozbyciem się brzozy i tak kilka u Ciebie rośnie

edit zobaczyłam, która to - nie ruszaj jej przepiękny egzemlarz i już wielka urosła. Gdy magnolię zważy mróz (a tak bywa wygląda paskudnie. Oberwać zmarzniętych pąków się nie da i wtedy cały krzew wygląda rozpaczliwie jak z se starymi szmatami na gałęziach... i to dłuży czas

Obieli, gdy już ciepło będzie obejrzyj korzenie. Może nie załapała. Tak miałam z jedną biedaczką ale już w tym roku zapowiada się dobrze
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 19:06, 06 kwi 2021

Do góry
UrsaMaior napisał(a)
Heheh zuch dziewczyna Kombinuj tak, żeby Elizabeth została, ona jest przefajna.

No wiem... dlatego kupiłam
Nie chcesz brzozy lanciniata ?
Wśród brzóz i pól...kiedyś będzie i ogród 22:00, 05 kwi 2021

Do góry
Poniżej wspomniane brzozy, niestety zdjęcie z listopada, więc drzewa golutkie
W samym słońcu 17:15, 05 kwi 2021

Do góry
Kasya napisał(a)
2 brzozy nie zrobią efektu
a palibin to nie drzewo

Heh no więcej tam się brzozek nie zmieści,musiałabym warzywnik zlikwidować 2-3 może posadzę,ale w jakiej odległości je posadzić wtedy?

No Palibin to takie szczepiony krzew
W samym słońcu 17:08, 05 kwi 2021

Do góry
2 brzozy nie zrobią efektu
a palibin to nie drzewo
Słoneczny Ogród 19:14, 04 kwi 2021

Do góry
Kasiek napisał(a)
Alez masz juz czysciutko Twoj kompostownik jest wzorcowy, najlepszy, debest
Mozna u Ciebie palic ogniska?

Mój kompostownik teraz pęka z dumy hihi
Dzieki
Ognisko można palić, normalnie można zgrabić na kupkę i pyk, tylko wypalać traw nie wolno.

Milka napisał(a)
Piękne krokusy i fajnie pokazane. Trawnik ogarnięty, dziewczyna błyskawica.
Dario radosnego świętowania

I kto to mówi...? Błyskawica jakich mało
Ale, tak. I cieszę się, że w końcu jest zrobione, wygrabione wszystko aż do łąki. Mi się podobają też takie krokusy ciemno fioletowe jak Ty masz, więc muszę kupić na jesieni
Również radości w te święta!

April napisał(a)
Krokusiki śliczne, masz ciepełko. Moje nie chcą się otwierać. Zimno i za ciemno.

Dziękuję. Krokusy są niesamowite wystarczą 2 dni cieplejsze ze słońcem i wybuchają kwieciem Faktycznie u mnie mają słonecznie cały czas, bo brzozy po lewej stronie oczka jeszcze cienia nie rzucają.

Alija napisał(a)
Radosnego świętowania i dużo, dużo zdrowia!

Bardzo dziękuje dla Ciebie również radości i zdrowia
Brzozowy raj 19:37, 02 kwi 2021

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Piękne brzozy Też mam aż 4 i je uwielbiam
Ładną masz wiosnę w ogrodzie

Dziękuję Wiola za odwiedziny wiosenne
Przedogródek i drewniany domek. 07:46, 01 kwi 2021

Do góry
Możesz posadzić koralową, to tylko propozycja. Koralowa ma śliczne korale i piękną zieleń liści

To duże zielone to brzoza Dwie brzozy w sumie z tą obok parkingu. W nawiązaniu do głównego ogrodu

Róże dałabym na rabacie zachodniej, żeby od rana mogło na nie świecić słońce od wschodu. Szybciej im po nocy obsychają liście i są zdrowsze
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies