Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w dolinie

Ogród w dolinie

Roocika 09:46, 14 maj 2021

Agatorek napisał(a)
Ale ładne jabłonki
Ja jeszcze nie mam, może w poniedziałek się gdzieś wybiorę.

Jabłonki to była akcja, mąż zadzwonił pytać o ambrowca i mówię, żeby zapytał o jabłonki. Pan mówi, jeszcze są dziś i jutro ale pojutrze to już nie wiadomo . Więc rano wsiadł w auto i pojechał. Były jeszcze Ole ale te niby szybciej rosną
W końcu będzie coś kwitło

Agatorek napisał(a)
Ps. Zauważyłam, że u mnie jedna brzoza też się ociąga (ale jakieś pączki ma)

I nie wiem, czy moja jedna magnolia ruszy. Jedna z tych pogryzionych przez psa . Pozostałe już pokazują listki, a jedna ...no cóż....

Brzoza mnie stresuje, nie powiem, ale pamiętam, że ona była od początku gorsza. Gorsze są te dwie bliżej skarpy gruzowej. Wszystkie dostały zestaw startowy, wiórki rogowe, obornik granulowany i fosfor. Jak pielilam to te ładniejsze już dość daleko puściły korzenie, aż mnie zdziwiły. Te dwie opóźnione jeszcze się nie przekorzeniły.

Mam nadzieję, że nam ruszą te brzozy

Marlenaa napisał(a)
Uwielbiam młode liście paproci Dobrze, że możesz liczyć na babcie. U mnie dzieciaki zawsze ze mną w ogrodzie

Bardzo ładnie to wygląda jak się te tutki rozwijają

Babcie pomogły, bo wzięłam urlop, Żeby podziałać, a Młodszy (2 latka skończczyl), znowu katar i uszy

ajka napisał(a)
Asia a jakie masz róże przy tarasie? To nowy nabytek? Nie boisz się, że będą kłuć?

Brzozy masz ogromne, zazdroszczę, u mnie wydaje mi się, że jakoś wolno rosną i każda brzoza startuje i rośnie inaczej. A niby wszystkie mam pospolite, nie mieszałam gatunków.

Aniu, róże tu rosną już od 2017 lub 2018 i dobrze tu rosną, pomimo, że mają wąsko. W sezonie jak się za bardzo panoszą to je tnę, często tak, żeby rosły w stronę tarasu. Myślałam, żeby wymienić na powojnik ale szkoda mi wywalać jak tak ładnie rosną i pięknie pachną.
To są jakieś hybrydowe róże, córka wybierała, to jej róże

Brzozy duże, ale sama widzisz, że ciężko się przyjmują. Kupowaliśmy lokalnie, mniejszych nie mieli.
Roocika 09:53, 14 maj 2021

ElzbietaFranka napisał(a)
Asia co ty za głupoty piszesz nigdy nie kupisz w balotach. A w donicy wiesz co siedzi. Na to nie ma rady. Trzeba wiedzieć kiedy kupować. Twój ambrowiec jak piszesz kupiony jesienią 2019 to kiedy miał się ukorzenic, kiedy miał związać się z ziemią. Czekaj są trudne drzewa które potrzebują więcej czasu na aklimatyzacji. Ambrowiec to nie brzoza która rośnie jak chwast.

Kupowałam świerki w donicach które miały po 2 pędy korzenia nic poza tym. Jak przywieźli to się przestraszyłam pani wszystko się przyjmie. Najgorsze z jednym przyciętym sądziłam z tyłu i wiesz że najładniejsze.

Mam ogrodnika blisko i widzę jak w szkółkach się to odbywać kupują w baletach wsadzają do doniczek i sprzedają o 100 drożej bo w donicy.
Niektórzy klienci nawet nie wiedzą jak korzeń danego drzewa wygląda.

Zakupy traw ładne trawki dopiero startują więc nie ma wyboru to zeszłoroczne trawy które im zostały. Trawy ładne dopiero za miesiąc będą.

Irenka ma ekstra klimat. U niej to wszystko rośnie 2 razy szybciej niż gdzie indziej. Ale trzeba przyznać że hakomy ma piękne zawsze.
Znowu się rozpisałam.

Ela Uwielbiam Twoją bezpośredniość
Chyba sobie nie zdawałam sprawy, że tak to będzie z tym ambrowcem, początkująca jestem Pan w szkółce nic nie powiedział, chcieliśmy to sprzedał
Masz rację, że czasami są nieuczciwi sprzedawcy.
Ja teraz pytaliśmy o dęby błotne to pan powiedział, że są, ale dopiero wsadzone i się ukorzeniają, najwcześniej będą za 2 miesiące... Zastanawiamy się czy kupić (nie wiadomo czy zdążymy ))

Trawki ubiegłoroczne, to fakt, ale strasznie zaniedbane, przesuszone.
Molinie znalazłam w roślinach sezonowych
Rozpisuj się częściej, lubię

Roocika 10:01, 14 maj 2021

kasia1 napisał(a)
Asiu, naczytałam się o ambrowcu i wybiłam sobie go na razie z głowy. Może kiedyś, jak działka i okolica bardziej zarośnie i będzie zaciszniej i cieplej.

Jabłonki super zakup. Ja mam maleństwa - dwie Ole, ale one cieszą i na wiosnę i potem jesienią.

Z tymi balotami/ doniczkami to Ela ma rację. Ja ostatnio kupiłam tuje Danice w sporych doniczkach, tylko jak je wyjęłam, to się ta cała ziemia rozleciała i zostały małe korzonki. Ale tuje to akurat żywotne są, więc pewnie będzie ok. Tylko chodzi o sam fakt sprzedaży w doniczkach czegoś, co przed chwilą się w niej znalazło dopiero ...

Pozdrawiam

Jabłonki dziękują, tfu, tfu Też maluchy, bo chyba mają z 1,20 m. Ole też ładne Może kiedyś znajdę miejsce

Szkoda, że niektórzy sprzedawcy oszukują, dobrze, że jesteśmy już bardziej świadomi

galgAsia napisał(a)
Asia, u Ciebie zdecydowanie chłodniej, wszystko idzie wolniej niż np. u Irenki czy u mnie. Ale przecież i u Ciebie wiosna ruszy z kopyta Już rusza, jak widać na zdjęciach
Tak sobie myślę, że poczekałabym z ambrowcem w sensie przesadzania, przycięła, dokarmiła i obserwowała. Jak będzie cienki, to chyba należałoby go przesadzić. Bo z naturą nie wygrasz
Buziaki na weekend

Dziękuję Asiu, rusza wszystko, to prawda. Jak patrzę na Wasze ogrody to myślę, że u mnie wszystko spóźnione Wy już dawno zapomnicie, że kwitło a u mnie zacznie
Ambrowiec dostał jedzonko wiosną, na razie zostaje, mąż stoi na straży moich zapędów

Juzia napisał(a)
Aż poszłam sprawdzić dokładnie swojego, po tych wszystkich wpisach o ambrowcu
No i... widać, że podmarzł ale pąki zielone ma. I tylko pąki. On dopiero się rozbudza, a rośnie u mnie od 2013r.
Jeszcze ciut poczekasz i ruszy. Bo przecież twój też miał pąki zielone, prawda?

Haha nie ma to jak zasiać panikę

Z nim jest jak poprzedniej wiosny, ruszył, widać było nowe pąki, ale część tych pąków już zaschła, część jest zielona. Czubek straszy

Juzia 10:22, 14 maj 2021

Asia... mi czubek przemarzł poprzedniej zimy. Ściełam.
I w tym roku plan jest na wybranie czegoś na nowy przewodnik. Zobaczę co nie zmarzło

edi75 14:43, 14 maj 2021

Asia dziękuję za wsparcie..Jestem ..Żyję...
Roocika 19:03, 14 maj 2021

Juzia napisał(a)
Asia... mi czubek przemarzł poprzedniej zimy. Ściełam.
I w tym roku plan jest na wybranie czegoś na nowy przewodnik. Zobaczę co nie zmarzło

Myślisz, że mogę metr czubka ciąchnąć teraz? Może lepiej nie? Nie znam się
Roocika 19:04, 14 maj 2021

edi75 napisał(a)
Asia dziękuję za wsparcie..Jestem ..Żyję...

Edyta, to dobrze, że już po, mam nadzieję, że Cię nie sponiewiera.
Roocika 19:08, 14 maj 2021

Sezon na muszę skosić trawę, zielsko, pokrzywę... Niepotrzebne skreślić uważam za otwarty.
U nas w testach zabawka na baterie (podkaszarka akumulatorowa) w celu ułatwienia szybkiego przekoszenia miejsc trudnych jak skarpy, za choinami, przy bramce, tam gdzie trzeba dużą kosę wyciągać a nigdy nie ma czasu.
Dziś zrobiłam test i jestem nawet zadowolona.
Agatorek 19:39, 14 maj 2021

Fajnie, że jesteś zadowolona .
U nas wszystko spalinowe i kosi tylko eM. Z prac ogrodowych, to tylko to ma w swoich obowiązkach. Tylko, a raczej aż .
Niestety ma mało czasu w domu, ja ze swoją pracą mogę praktycznie codziennie coś zrobić.
Po rośliny sam nie lubi jeździć, chyba że są już zarezerwowane i odstawione na bok, żeby tylko odebrać. Broń Boże wybierać .

Roocika 19:51, 14 maj 2021

Agatorek napisał(a)
Fajnie, że jesteś zadowolona .
U nas wszystko spalinowe i kosi tylko eM. Z prac ogrodowych, to tylko to ma w swoich obowiązkach. Tylko, a raczej aż .
Niestety ma mało czasu w domu, ja ze swoją pracą mogę praktycznie codziennie coś zrobić.
Po rośliny sam nie lubi jeździć, chyba że są już zarezerwowane i odstawione na bok, żeby tylko odebrać. Broń Boże wybierać .

Z kosą spalinową to cała zabawa u nas jest z wyciaganiem, potem w sezonie wszystko zarośnie, bo ciągle brakuje czasu To zawsze na koniec zostaje i potem pokrzywy po pas rosną albo perz.

A tak może jak złapię chwilę to w ramach relaksu coś obkoszę