Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:38, 29 kwi 2016

Do góry
Muszę si e pochwalić Ala Grabowska z "Twojego ogrodnika" przysłała

To jest to, co kocham najbardziej, na łące z Witkiem i w dodatku w angielskim ogrodzie

Co do donic na tarasie? 12:33, 29 kwi 2016

Do góry
Podlinkowałam więc masz w czym wybierać, na kratkę pnącza a w skrzynię trzmielinę pienną na niewysokim pniu a nawet dwie, a pod nimi kocimiętki plus turzyca Evergold, Na wiosnę wsadź krokusy fioletowe. I tulipany burgundowe.

Clematis Niobe lub Warszawska Nike. róże bladoróżówe. Pnące i po sprawie. Jak się zmieści, daj jeszcza do zwisania coś, fajne bluszczyki jakieś z giełdy kup.

Gdybyś dał zdjęcie swojego zakątka, już dawno byś miał narysowane co i jak i byś sadził, a tak to jadę na majówkę. Pa
Co do donic na tarasie? 12:31, 29 kwi 2016

Do góry
Ale wiesz że nie wolno wklejać nie swoich zdjęć Pokaż swój balkon.
Balkon z wystawą południowo - wschodnią 12:23, 29 kwi 2016

Do góry
Pokaż zdjęcie balkonu, ile jest miejsca i jakie są mozliwości.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:08, 29 kwi 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jeszcze niecałkowicie docelowo to wygląda, bo brakuje mi roślin, ale początek jest i nie ma pustych donic

Delikatnie, romantycznie cała Ty )
Rośliny do ogrodu w stylu śródziemnomorskim 11:42, 29 kwi 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Już przeniosłam. Bardzo ambitne masz plany. Wiem, bo kiedyś dawno temu też miałam wiele roślin które u nas nie zimują, aukuby, tęgosze, kordyliny, kolekcję agaw i kaktusów. Teraz poszłam w inną "stronę" Życzę sukcesów w tym trudnym przedsięwzięciu, jakie sobie założyłeś.

Mam artykuł o ogr. śródziemnomorskich, chyba szybciej go dokończę i wkleję zdjęcia.

Wspomagaj się wątkami o roślinach nie zimujących.

https://www.ogrodowisko.pl/forum/27-nie-zimujace-w-gruncie

Czekam z niecierpliwością na artykuł i na zdjęcia
W sieci można znaleźć bardzo dużo inspiracji, ale ja już widzę że tutaj sztuką będzie umiejętne dobranie roślin, które z jednej strony oddają ten klimat, a z drugiej poradzą sobie w naszym klimacie
Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja 11:34, 29 kwi 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Tuje szyszkują jak mają sucho, bardzo to się nasila np. u Brabantów. u Smaragdów prawie nie widziałam nigdy szyszek. Koniec roku był suchy.

Na wiosnę podlewaj je i zasil Pinivitem albo innym nawozem do iglaków, ale najlepiej w płynie. Samo rozsypanie pod krzewami nic nie da. Powinno się nawóz rozpuścić, więc lepiej od razu płynny zastosować.

Na pewno już lepiej wyglądają. Na konserwacjach czyszczenie tui robiliśmy zawsze wiosną.

Moje tuje Brabanty niestety, już jesienią dostały dużo szyszek. Teraz na wiosnę te, które od góry miały ich mega dużo zaczynają masowo (oprócz brązowienia w środku co działo się co roku, zawsze obczyszczałam, nawoziłam i było ok) żółknąć od góry, igły oblatują tworząc brzydkie puste gałązki. Zdjęcie wkleję po powrocie z pracy. Czym je ratować?
Rośliny do ogrodu w stylu śródziemnomorskim 11:10, 29 kwi 2016

Do góry
Pokaż w takim razie, jak masz teraz u siebie, będzie łatwiej podpowiadać Oliwkę już widziałam
Rośliny do ogrodu w stylu śródziemnomorskim 11:09, 29 kwi 2016

Do góry
Już przeniosłam. Bardzo ambitne masz plany. Wiem, bo kiedyś dawno temu też miałam wiele roślin które u nas nie zimują, aukuby, tęgosze, kordyliny, kolekcję agaw i kaktusów. Teraz poszłam w inną "stronę" Życzę sukcesów w tym trudnym przedsięwzięciu, jakie sobie założyłeś.

Mam artykuł o ogr. śródziemnomorskich, chyba szybciej go dokończę i wkleję zdjęcia.

Wspomagaj się wątkami o roślinach nie zimujących.

https://www.ogrodowisko.pl/forum/27-nie-zimujace-w-gruncie

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:04, 29 kwi 2016

Do góry
Więcej zdjęć tutaj Zapraszam do komentowania pod artykułem

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/474-warstwowe-sadzenie-roslin-cebulowych-w-duzych-pojemnikach
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:21, 29 kwi 2016

Do góry
laurowisnia napisał(a)
Wybór drzewka podoba mi się, bardzo lubię tego klonika. Chyba się nie pomyliłam?
I oglądam sagany, nie wiem co tam jeszcze rozkwitnie ale te pierwsze tulipany świetnie się w nich prezentują.

Teraz zakwitną wielopędowe. Zauważyłam, że na ulicy mam bardzo ciekawe odmiany, ale jeszcze w pąkach.
Co do donic na tarasie? 10:12, 29 kwi 2016

Do góry
Tu nie chodzi o to, że ma dać sobie radę Chodzi o to, żeby zapewnić jej jak najlepsze warunki żeby wspaniale rosła Daj obornika, próchnicy, posadź nieco głębiej a będzie rosła i wspaniale kwitła, ale to na jakiś czas, róze nie w gruncie, nie będzie wieczna. Wymiana co kilka lat.

Do rózy dodaj jakieś trawki, byliny w niższym piętrze, sama róża w donicy plus powojnik to będzie goło i niewesoło
Z czym sadzić róże?

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/196-roze-w-pojemnikach

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/178-kompozycje-z-rozami-w-roli-glownej

A tak poza nawiasem, jeśli prosisz o podpowiedź wysil się chociaż trochę i wklej jakieś zdjęcie, jak to w ogóle wygląda. Doradzanie w ciemno nie ma sensu najmniejszego. Można wymieniać wszystkie pnącza, ale czy o to chodzi? Doradzać należy mądrze, do danej sytuacji a nie strzelać może to, może tamto. Ja jestem takiego zdania, a na doradzaniu to ja się znam W końcu prawie 6 lat to robię.
Warzywniki w skrzyniach, pojemnikach 10:10, 29 kwi 2016

Do góry
Oczywiście, to jedyny sposób.
Żywopłot z tui Smaragd - system automatycznego nawadniania i jak podlewać 10:08, 29 kwi 2016

Do góry
Może być jedna linia kroplująca od strony płotu, albo po wyższej stronie rabaty, wtedy woda spływając będzie płynęła w stronę tui a nie odwrotnie.

Możesz położyć dwie linie, po obu stronach.

Tutaj dlaczego nie kłaść maty. Wystarczy w pierwszym roku popielić i potem nie ma problemu z chwastami.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/736-mata-przeciw-chwastom

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:00, 29 kwi 2016

Do góry
Sebek napisał(a)
Pierwszy zadam to pytanie Ta turzyca to... Macham

Kocia trawka tak było napisane
Moja codzienność - ogród Oli 09:59, 29 kwi 2016

Do góry
Jagodaa napisał(a)

Wielkie dzięki . Pokopię jutro u Ciebie, bo to porównanie było chyba około początku listopada , gdy sadziłam serby.

Myślę też o trzcinniku, tylko nie wiem, czy on trzyma ładnie liście, czy po deszczach lubią się łamać, przy placyku w donicy mogłoby mnie to wnerwiać, bo to mocno eksponowane miejsce.

Masz rację, właśnie tak jest, ja się tej trawy raz na zawsze pozbyłam, dobra jest tylko do ogrodów preriowych wśród innych roślin, które maskują jej wady
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:29, 29 kwi 2016

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:28, 29 kwi 2016

Do góry
Jeszcze niecałkowicie docelowo to wygląda, bo brakuje mi roślin, ale początek jest i nie ma pustych donic

Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 21:48, 28 kwi 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dekalog ogrodniczy Danusi

1. Konsekwencja w kolorystyce

2. Ograniczona ilość gatunków

3. Duże ilości jednakowych roślin w grupach

4. Zgrane duety (jedna roślina podkreśla urodę drugiej) - szukaj takich i spisuj

5. Jak coś zaczniesz - skończ, bo się rozmyślisz i będziesz stała w miejscu

6. Jak coś zmieniasz., nie żałuj, zmieniaj i idź do przodu

7. Niezawodne rośliny kupuj

8. Zrób listę gatunków i tego się trzymaj

9. Nie biadol, jak coś padnie - masz miejsce na coś lepszego

10. Pogódź się z tym, że będziesz ciężko pracować, aby osiągnąć efekt. Ogrodnictwo nie jest zawodem dla leniwych, samo się nie zrobi

Jak coś nowego przyjdzie do głowy to dopiszę

To powinno być wydrukowane dużymi literami w każdej książce o projektowaniu ogrodów Pół roku szukałem właśnie takich złotych zasad - dzięki Danusiu!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies