Teraz mam ogród podlany i siedzę sobie jak panisko choć od rana zamierzam pracować i obmyślam front robót na jutro
rynek - kupić selery zlukać begonie
oplewić przed domem bo sucho przy kostce nie napaprolę
zająć się donicami - oskubać bratki i posadzić hosty do donic
pikować kolejny raz pomidory i je wynieść do hartowania albo schować jeszcze
zasilić pokrzywą co tam trzeba i kompost
w jednej skrzyni kompostowej szykować grządkę na cukinie / jeszcze nie wzeszły/
obiad zjeść
posadzić do końca dalie co oznacza oplewić miejsca jeszcze nowe
dowlec się do wannylastym
epimedia posadziłam w ub roku i nie wiem gdzie im lepiej - na logikę to rośliny do suchego cienia - chyba pod każdym drzewem jest sucho a najbardziej iglastym
Moje rosną pomiędzy grujecznikiem a świerkiem
ochłodziło się a mimo to wszystko szybko przemija
nie lubię jak tak szybko to ucieka
Bodziszek już wykopany i ukorzenia się w doniczce dla Ciebie.
Boży kwiat mam z ub roku i na wiosnę szukałam a niedawno się ujawnił - w tym dokupiłam kolejny - pierwiosnki wszystkie kocham
Małgosiu miło, że zaglądasz, patrzę na moje dwa maluśkie palibiny i myślę sobie: "Czy u Gosi już w kwiatach czy nie i kiedy się rozrosną "
Ta tonacja kolorów też u mnie prawie nie występuje ale te kukliki są niesamowite.
dziś miałam dzień walki z tojeścią - bardzo ją lubię ale pozwoliłam jej opanować każdy skrawek pod krzewami. Ciężko było zobaczyć rośliny na tej zielonej podściółce
dziś zakwitł psiząb - poprawiam błąd - to bożykwiat
Witajcie mój klon crimson w tym sezonie rośnie słabo tzn listki są jakieś niewykształcone i na gałęziach jest ich mało.Niektóre liście są pozwijane ,a w środku znalazłam mala gąsienice i taka jakby pajęczynę.Czy to moze być przyczyna takiego stanu klona.Moze rozpoznacie co to za owad i czym ewentualnie go zwalczyć?
Sonka i Mirkaka jak na razie nie kwitnie u mnie wiele rodków bo mieszkam w najzimniejszym miejscu w Polsce, większosc azalii ma zamiar zaraz zakwitnac ale zimno się zrobiło więc czekaja. Aktualnie poza jabłonkami i tulipanami kwitna tylko takie rh.
Witajcie bardzo proszę o poradę, z tyłu domu (południowy zachód) pod płotem mam wąską rabatę na której planowane było na początku tylko: bluszcz na siatce na całej długości oraz 3 migdałki na pniu. Jednak zrobiliśmy szersze "odcięcie" od płotu do trawy tj. na 60 cm i chciała bym to czymś urozmaicić. Migdałki będą rozmieszczone co 5 m (już są w tym miejscu szerzej położone kostki) więc mam jakby trzy oddzielne rabaty po 5 metrów do zagospodarowania.
W pierwszej myślałam o takim rozwiązaniu jak na zdjęciu: miskant, perovskia, trawa pompasowa, perovskia, miskant, rozplenica i migdałek na pniu, to wszystko z kilkoma czosnkami i kulami betonowymi. Na następnym odcinku chciała bym na środku dwie juki obok nich lawenda czasem czosnek (jest na przeciwko okna z salonu) ale nie mam pomysłu co jeszcze tu dodać po bokach - może ktoś ma jakiś pomysł ...